79505 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Skopje şi împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
22.07.2017
DE
Avatar crismis
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Galați
înscris/ă în 27.07.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Vizită fulger la Skopje


Urmare de aici

Motto: „Pierzi ceea ce nu împărtășești cu alții.” (Maica Tereza)

Vă spuneam în articolul despre circuitul nostru balcanic de vara asta că Skopje a fost unul dintre bonusurile vacanței, fiindu-ne oferit de diferența de fus orar. Nu e prima dată când omitem să luăm în calcul acest aspect, la fel am pățit și acum doi ani, în drum spre coasta dalmată, când am trecut granița spre Ungaria... La vreo câțiva km de vama bulgaro-macedoneană ne-a pălit revelația și, plini de bucurie, am decis să ne oprim preț de-o dezmorțeală prin capitala micuțului stat ex-iugoslav. Nefiind pus pe ordinea de zi, nu ne-am documentat de nicio culoare în avans, așa că habar n-aveam ce avea să ne aștepte! Singurul lucru de care îmi aminteam din pozele postate de @traian.leuca era un pod cu statui...

Skopje ne-a întâmpinat la capătul unui drum european destul de tranzitat și a două tronsoane de autostradă, care ne-au scos din buzunar 100 dinari (aproape 1,5 euro). Ne-a întâmpinat cu bulevarde largi, străjuite de construcții moderne, nimic spectaculos însă, poate doar autobuzele roșii cu etaj, din cele de care mai întâlniserăm doar în Anglia până acum. Am urmat indicatoarele către centru și am găsit loc de odihnă pentru mașinuța noastră undeva în apropierea Hotelului Holiday Inn, într-o parcare cu plată (iei tichet la intrare, pe care se imprimă automat ora, iar la plecare te duci cu el la un ghișeu, unde o tanti îți ia bănuții cuveniți în funcție de cât timp ai poposit; prețul e de 30 de dinari = 0,5 cenți pe oră; pierderea tichetului te ușurează însă de 1500 de dinari, așa că ochii și tichetul!).

Traversăm vreo două străduțe și... surpriză! Iată un pod! Dar n-are statui, nu e ăla... E frumos totuși, ne mulțumim deocamdată cu această priveliște. E circulat de mașini în sus și în jos, are impozante felinare metalice din loc în loc și e decorat cu plăci imense tot metalice pe care sunt gravate scene cu femei și bărbați îmbrăcați în port popular (macedonean, presupun). La capătul său e o plăcuță lămuritoare: e vorba de Podul Libertății, iar ridicarea sa a fost închinată tuturor generațiilor care și-au sacrificat viețile pentru libertatea „individuală și colectivă”. Cool! Dincolo de pod, în dreapta e o clădire înconjurată de schele, iar în stânga una albă și strălucitoare; habar n-am ce reprezintă și n-am nicio curiozitate în acest sens (baleind ulterior pe Google Maps, am aflat că ar fi fost vorba despre Ministerul Afacerilor Externe).

Suntem mai interesați de malul ăstălalt al râului (pe numele lui Vardar, tot mai târziu aveam să aflăm), pe care se află ancorată o corabie imensă de lemn, decorată cu steaguri și ghirlande de flori. Ne prindem că probabil e un restaurant; nu intrăm, doar îl pozăm din toate direcțiile. Rămânem pe malul sudic și chiar din dreptul corabiei-restaurant începe o zonă pietonală frumos umbrită de copaci, pictată cu ronduri de flori pe latura dinspre râu și adăpostind câteva terase îmbietoare pe cealaltă parte. Obiectivul principal este însă să ne dezmorțim fundurile și picioarele, așa că rezistăm tentației și ne continuăm drumul prin caniculă...

Iată și podul cu statui! Iar la capătul lui - o clădire de formă circulară, cu o cupolă în care de asemenea stă înfipt steagul macedonean. Podul este absolut spectaculos, fiind delimitat de balustrade albe dantelate, în formă de multiple balconașe unite între ele; la fiecare îmbinare, se află un soclu cu câte o statuie greoaie de bronz. Din loc în loc, pe marginile podului, dar și pe mijlocul lui, sunt felinare retro, cu 2 sau 3 brațe. Descoperim și aici o plăcuță cu detalii explicative în limbile macedoneană și engleză, din care aflăm că ne aflăm pe Podul Artelor, iar statuile reprezintă personalități artistice naționale. Cool!

Traversăm Podul Artelor, chestie care ne oferă perspective faine asupra ambelor maluri ale râului. Nici nu știm încotro să ne uităm mai întâi: peste tot clădiri albe și maiestuoase ne impresionează frumos retinele, ceva mai încolo ne așteaptă încă un pod cu statui și altul sprijinit pe piloni arcuiți de piatră, și - în plus - în aer plutește o muzică suavă, în ton cu atmosfera artistică în care ne scăldăm... Singurul lucru prozaic în acest peisaj este rotonda pe care am admirat-o din capătul sudic al podului și care se dovedește a fi... sediul ANAF-ului local!

În imediata ei apropiere găsim mai multe construcții. Prima e un monument de fapt, nu-mi dau seama prea bine cui e închinat; câteva coloane terminate prin capiteluri dantelate adăpostesc între ele statui de nimfe, iar pe stâlpii laterali ai edificiului se află cocoțați doi lei ce privesc dincolo de râu, spre blocurile de locuințe. În spatele acestui monument, dincolo de o piață generoasă ca spațiu, descoperim clădirea futuristă a Operei și Baletului Macedonean. Ne întoarcem pe cheiul decorat și el cu bănci, felinare și statui, tot cu ochii spre albia râului puțin adânc, unde fix pe mijloc au fost instalate 3-4 ghivece cu sălcii; cine-o fi avut ideea asta creață?! Mă rog...

Trecem pe lângă Agenția pentru Comunicații Electronice, a cărei intrare este flancată de două statui de bronz (evident). Stă aproape lipit de ea Muzeul de Arheologie; Tati propune să intrăm („măcar înăuntru e răcoare! ”), dar realizăm că am primit doar o oră cadou, nu 3, așa că ne mulțumim să fotografiem superbul mozaic de la intrare și ne lansăm în traversarea Vardarului pe Podul Civilizației Macedonene. Oarecum asemănător cu cel al Artelor, același gen de felinare ornamentale, dar statuile reprezintă personalități istorice ale țării. Cool! Fix la mijlocul podului se află o fântână arteziană și e locul de unde poate fi admirată cel mai bine clădirea cu fronton triunghiular și fațadă dublată de colonade a Muzeului Arheologic. La capătul sudic al podului stă ancorată o altă corabie-restaurant și tot în această zonă întâlnim un panou pe care sunt prezentate vreo 50 de atracții turistice ale orașului, precum și un trenuleț roșu (turistic, probabil). Ne dăm seama că am ajuns în punctul 0!

Punctul 0 al capitalei macedonene este o piață imensă care chiar așa se cheamă, Macedonia, „pictată” pe alocuri cu un mozaic în alb și gri, centrată de statuia ecvestră a lui Alexandru cel Mare așezată pe un soclu cu basoreliefuri, gen „Columna lui Traian” (dar la scară mai mică). O fântână arteziană răcorește cu intermitență impozantul monument. Am văzut ulterior fotografii făcute la ceas de seară, când fântâna este colorată cu spoturi luminoase, precum și altele în care apar înfloriți cireșii japonezi ce formează două șiruri pe latura dinspre râu a pieții. Mda, când Skopje va mai intra în calculele noastre turistice, vom face să fie luna mai, pe înserate, așa... Și tot atunci vom pleca la drum cu lecția învățată, nu ca acum, când am ratat Arcul de Triumf din spatele pieții, precum și cele 3 străzi care se întâlnesc în aceasta, cu obiectivele lor, printre care Memorialul Maicii Tereza...

Ne îndreptăm însă spre Podul de Piatră, a cărei priveliște ne-a incitat încă de departe. Deși până acum totul a fost numai marmură, bronz și strălucire în jurul nostru (aveam să aflu că orașul a fost reconstruit practic după ce a fost devastat în proporție de 70% de cutremurul din 1963), se vede clar că podul acesta a văzut muuulte la viața lui! Prietenul Google ne-a confirmat bănuiala; zice că ar fi fost ridicat mai întâi de romani, distrus în repetate rânduri, iar forma actuală s-ar datora, în mare parte, turcilor, datând de pe la mijlocul sec. 15, de pe vremea lui Mohamed al II-lea Cuceritorul. Podul este pietonal și-l traversăm și noi cu respect. Pe la mijlocul lui, există un soi de nișă, de forma unui mihrab, ce conține și o plăcuță metalică explicativă.

Alte și alte ansambluri statuare, înconjurate sau nu de fântâni, ne întâmpină și în zona aceasta (am trecut de fapt din Orașul Nou în cel Vechi). Ne intrigă numărul lor, dar le pozăm conștiincioși și ne lămurim ulterior: cică nu știu ce prim-ministru a avut damblaua asta cu statui, multe statui, să se deosebească Skopje astfel de orice a mai întâlnit călătorul până aici (dacă mă întrebați pe mine, i-a cam ieșit). Partea proastă e că se pare că a fost nevoie de împrumuturi fabuloase... În fine... Îi descoperim pe Chiril și Metodiu, părinții alfabetului chirilic, pe Filip al II-lea al Macedoniei, dar cel mai mult îmi place Monumentul Maternității, alcătuit din mai multe grupuri statuare formate din mamă și copil, fiecare personaj aflat într-o atitudine care transmite grijă și iubire nemărginită!

Ne îndreptăm spre Vechiul Bazar, dar până atunci lăsăm în stânga intrarea la Fortăreață (decidem s-o vizităm altădată) și Biserica ortodoxă a Sf. Dumitru (de asemenea), iar pe dreapta o clădire scundă, din cărămidă roșiatică, cu mai multe cupole. Ne atrag mai mult culorile bazarului, dar mai ales promisiunea unor străduțe pavate cu piatră, înguste, umbrite de clădirile ce le delimitează. Pătrundem în această arie fix când creierii încep să ne dea în clocot și ne instalăm în răcoarea unei cafenele turcești, pentru o binemeritată pauză. Nu suntem mari amatori de dulciuri, dar când vedem vitrina de prezentare, ne decidem rapid ca, pe lângă cafea (turcească pentru mine, espresso pentru Tati), să alegem și o porție de cataif, una de cremă de zahăr ars și... încă una, care nu știu ce e (o combinație fină de iaurt și griș?!). Excelente toate, aromate și răcoritoare (da, da, răcoritoare, din cauză că nu sunt decât o idee de dulci!) le devorăm în doi timpi și trei mișcări. Apa e din partea casei și ne putem servi de câte ori vrem din niște carafe aflate pe tejghea. Toată afacerea ne costă 270 dinari, 300 cu tot cu bacșiș (cam 5 euro). Această sumă intră rapid pe primele locuri în clasamentul personal: „Banii pe care i-am cheltuit cu cel mai mare folos”!

Cu forțe cât de cât refăcute, ne avântăm din nou pe străduțele întortocheate ale bazarului, căscând gurile la tot ce întâlnim: vitrine și mici terase, oameni, moschei. Cea mai mare e Moscheea Murad Pașa și aflăm de pe o plăcuță că datează de prin sec. 15. Am citit la întoarcerea acasă că bazarul din Skopje ar fi al doilea din lume ca dimensiuni, după cel din Istanbul și, oricum, cel mai mare din Balcani. Skopje are încă o importantă populație musulmană și e firesc ca bazarul său să fie încă unul absolut funcțional, care freamătă de viață. Mie, una, mi-a plăcut mult, cred că mi-a plăcut cel mai mult din capitala macedoneană!

Nu ne întoarcem pe același drum, așa că în încercarea de a părăsi bazarul mai întâlnim două clădiri emblematice: Kapan An (cel mai important caravanserai al orașului) și vechiul hamam (băi turcești); în acesta din urmă funcționează azi Galeriile de Artă ale Macedoniei; oho, chiar avem pentru ce să ne întoarcem într-o zi!

Ieșim din bazar printr-o poartă de piatră arcuită (pe aici o fi intrarea principală?!), apoi o luăm cătinel către parcarea în care ne-am lăsat mașina... Atmosfera de bazar se continuă multă vreme de-a lungul trotuarului pe care ne strecurăm printre tarabe cu de toate și sute de oameni dornici de târguială sau doar de plimbare. Desigur, mai întâlnim câteva statui până ajungem la mașină :)...

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de crismis in 22.07.2017 11:24:49

Validat / Publicat: 22.07.17 17:18:25


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD
VIZUALIZĂRI: 3558


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  63700 PMA (din 48 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[22.07.17 17:54:24]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- danaeldreny*
[27.07.17 23:48:29]
» mesaj pers

   Impresionant...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[29.07.17 19:45:21]
» mesaj pers

   @crismis: Am citit cu plăcere articolul tău care îmi amintește de cele două vizite ale mele în centrul capitalei macedonene. Acum două luni când am fost ultima oară acolo, mi s-a părut foarte aglomerat de clădiri noi, în construcție și am observat detalii care acum doi ani nu mi-au atras privirile. De exemplu, statuia din mijlocul râului.

   Am vizitat și mi-a plăcut Muzeul luptei macedonene, un muzeu dedicat istoriei naţionale moderne şi luptei macedonenilor pentru independenţă. Se află între Muzeul de Arheologie şi Muzeul Holocaustului din Macedonia. Este un muzeu modern, deschis publicului în 2011 - la 20 de ani de la declararea independenţei de stat. Nu este recomandat oricui pentru că ceea ce vezi în interior impresionează profund.

   Memorialul Maica Tereza este mai interesant în exterior. În interior… fotografii, cărți, și foarte puține obiecte personale.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- crismis
[30.07.17 21:37:22]
» mesaj pers

   @danaeldreny: Eh, asa, o trecere in revista mai mult... Sigur, poate fi incitant!

   @iulianic: Statuieta din mijlocul raului... cu siguranta am vazut vreo poza anterior, caci nu m-am mirat deloc cand am vazut-o, chiar mi s-a parut ceva familiar. Muzeele, precum am mentionat, nu au intrat in plan, poate la o vizita viitoare. Multumesc pt recomandari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- calin.zerna
[08.08.17 12:17:11]
» mesaj pers

   Salutare, frumos reportaj. O intrebare: Skopje este un oras fantoma? Locuieste cineva acolo? sau ai sters in photoshop oamenii sa se vada cladirile? Ms :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[54] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2017] Podul Libertății, în stânga Ministerul Afacerilor Externe -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879256">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879256"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879256">Şterge vot</a></div><span id="v9879256" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879256)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879256Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879256MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2017] Podul Libertății, în stânga Ministerul Afacerilor Externe
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2017] Podul Libertății; detaliu -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879257">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879257"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879257">Şterge vot</a></div><span id="v9879257" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879257)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879257Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879257MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2017] Podul Libertății; detaliu
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2017] Ministerul Afacerilor Externe și Râul Vardar, văzute de pe Podul Libertății -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879259">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879259"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879259">Şterge vot</a></div><span id="v9879259" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879259)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879259Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879259MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2017] Ministerul Afacerilor Externe și Râul Vardar, văzute de pe Podul Libertății
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUN-2017] Corabia-restaurant de lângă Podul LIbertății -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879260">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879260"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879260">Şterge vot</a></div><span id="v9879260" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879260)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879260Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879260MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2017] Corabia-restaurant de lângă Podul LIbertății
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2017] Podul Artelor, ANAF-ul macedonean și, în plan îndepărtat, Agenția de Comunicații Electronice și Muzeul Arheologic -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879262">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879262"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879262">Şterge vot</a></div><span id="v9879262" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879262)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879262Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879262MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2017] Podul Artelor, ANAF-ul macedonean și, în plan îndepărtat, Agenția de Comunicații Electronice și Muzeul Arheologic
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2017] Pe Podul Artelor; în față, ANAF-ul macedonean -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879266">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879266"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879266">Şterge vot</a></div><span id="v9879266" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879266)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879266Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879266MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2017] Pe Podul Artelor; în față, ANAF-ul macedonean
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2017] Vedere spre stânga de pe Podul Artelor -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879267">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879267"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879267">Şterge vot</a></div><span id="v9879267" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879267)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879267Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879267MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2017] Vedere spre stânga de pe Podul Artelor
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2017] Vedere asupra Râului Vardar din fața ANAF-ului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879268">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879268"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879268">Şterge vot</a></div><span id="v9879268" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879268)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879268Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879268MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2017] Vedere asupra Râului Vardar din fața ANAF-ului
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2017] Monumentul cu statui de pe latura sudică a pieții în care se află Opera și Baletul Macedonean -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879269">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879269"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879269">Şterge vot</a></div><span id="v9879269" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879269)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879269Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879269MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2017] Monumentul cu statui de pe latura sudică a pieții în care se află Opera și Baletul Macedonean
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2017] Opera și Baletul Macedonean -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879270">Şterge vot</a></div><span id="v9879270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2017] Opera și Baletul Macedonean
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2017] Intrarea la Agenția de Comunicații Electronice -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879271">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879271"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879271">Şterge vot</a></div><span id="v9879271" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879271)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879271Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879271MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2017] Intrarea la Agenția de Comunicații Electronice
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2017] Mare adevăr! -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879272">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879272"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879272">Şterge vot</a></div><span id="v9879272" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879272)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879272Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879272MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2017] Mare adevăr!
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [JUN-2017] Mozaicul din holul de la intrarea în Muzeul de Arheologie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879273">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879273"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879273">Şterge vot</a></div><span id="v9879273" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879273)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879273Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879273MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2017] Mozaicul din holul de la intrarea în Muzeul de Arheologie
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2017] Vedere spre Podul de Piatră din fața Muzeului de Arheologie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879274">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879274"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879274">Şterge vot</a></div><span id="v9879274" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879274)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879274Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879274MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2017] Vedere spre Podul de Piatră din fața Muzeului de Arheologie
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2017] Fântâna din mijlocul Podului Civilizației Macedonene -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879275">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879275"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879275">Şterge vot</a></div><span id="v9879275" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879275)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879275Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879275MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2017] Fântâna din mijlocul Podului Civilizației Macedonene
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2017] Muzeul de Arheologie văzut de pe Podul Civilizației Macedonene -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879276">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879276"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879276">Şterge vot</a></div><span id="v9879276" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879276)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879276Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879276MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2017] Muzeul de Arheologie văzut de pe Podul Civilizației Macedonene
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2017] Corabia-restaurant de lângă Podul Civilizației Macedonene -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879277">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879277"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879277">Şterge vot</a></div><span id="v9879277" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879277)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879277Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879277MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2017] Corabia-restaurant de lângă Podul Civilizației Macedonene
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2017] Trenuleț turistic în Skopje -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879278">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879278"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879278">Şterge vot</a></div><span id="v9879278" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879278)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879278Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879278MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2017] Trenuleț turistic în Skopje
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2017] Podul Civilizației și Muzeul Arheologic -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879279">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879279"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879279">Şterge vot</a></div><span id="v9879279" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879279)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879279Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879279MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2017] Podul Civilizației și Muzeul Arheologic
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2017] Podul de Piatră și unul din multele grupuri statuare -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879280">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879280"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879280">Şterge vot</a></div><span id="v9879280" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879280)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879280Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879280MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2017] Podul de Piatră și unul din multele grupuri statuare
foto crismis [22.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2017] Statuia ecvestră a lui Alexandru Macedon, eroul național asumat de Macedonia -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879281">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879281"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879281">Şterge vot</a></div><span id="v9879281" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879281)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879281Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879281MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2017] Statuia ecvestră a lui Alexandru Macedon, eroul național asumat de Macedonia
foto crismis [22.07.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JUN-2017] Piața Macedonia -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879282">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879282"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879282">Şterge vot</a></div><span id="v9879282" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879282)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879282Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879282MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUN-2017] Piața Macedonia
foto crismis [22.07.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [JUN-2017] Un alt erou (nu știu care), podul de Piatră și Muzeul Arheologic -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879283">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879283"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879283">Şterge vot</a></div><span id="v9879283" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879283)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879283Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879283MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUN-2017] Un alt erou (nu știu care), podul de Piatră și Muzeul Arheologic
foto crismis [22.07.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JUN-2017] Statuia Împăratului Iustinian, născut în Skopje -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879288">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879288"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879288">Şterge vot</a></div><span id="v9879288" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879288)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879288Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879288MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUN-2017] Statuia Împăratului Iustinian, născut în Skopje
foto crismis [22.07.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [JUN-2017] O statuie în mijlocul râului, în vecinătatea Podului de Piatră -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 22.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av879291">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv879291"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=879291">Şterge vot</a></div><span id="v9879291" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(879291)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f879291Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e879291MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [JUN-2017] O statuie în mijlocul râului, în vecinătatea Podului de Piatră
foto crismis [22.07.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[54] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.121302843094 sec