78999 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Excursie pe Etna

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.07.2017
DE
Avatar irinad
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Târgoviște
înscris/ă în 02.05.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
196 euro
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Etna, provocarea celui mai mare vulcan activ din Europa


   Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
  Urmare de aici

  Introducere

  Odată ce a fost stabilită o anumită destinație de vacanță, încep „să curgă” ideile cu privire la excursiile care s-ar putea face din locul respectiv, costurile pe care le implică, în general, timpul alocat și alte aspecte organizatorice.

  În privința muntelui Etna, lucrurile au fost mult mai clare de la început, știind de-acasă că ne vom încumeta să urcăm pe Etna, excursia fiind o dorință mai veche și latentă, de pe vremea când nu se punea problema de Sicilia. În acest scop, am reconfigurat puțin bagajele punând în ele câte o geacă mai subțirică, ce-i drept, dar cu mâneci lungi. Am optat, în ciuda vremii calde, pentru pantalonii lungi și pantofii sport, gen „adidași” ca ținută de drum pentru a nu mai spori volumul încărcăturii trolerului. Și asta, pentru că am tot citit că sus, pe Etna, temperatura ar fi cu 20 de grade mai mică decât cea de la baza sa, adică am fi găsit cel mult 10° Celsius, iar de abordat, e imposibil în sandale, fiind nevoie de un tip de încălțăminte închis.

  Excursia pe Etna trebuia gândită foarte bine din punctul de vedere al vremii, în sensul că trebuia aleasă o zi curată și senină, fără urmă de nor pe cer, relativ caldă, pentru a avea o reușită incursiune pe munte, de aceea am așteptat (chiar prea mult) cea mai bună prognoză meteo. Nu a fost, deci, prima excursie în care am plecat, dar a fost singura pe care am făcut-o prin intermediul unei agenții locale, deși se putea și pe cont propriu. De asemenea, după părerea mea, a fost și cea mai spectaculoasă excursie, fiindcă am avut parte de imagini unice, neobișnuite, care nu seamănă cu nimic, pe care, poate, nu le voi mai vedea curând în altă parte.

  Câteva cuvinte despre Etna

  Când stai în Catania, fără îndoială, toate privirile ţi se îndreaptă către Etna, grandiosul munte ce apare în fața ochilor impresionând prin dimensiune și aspect, vârful aflându-se într-un permanent văl de gaze ce seamănă cu niște nori. În realitate el emană gaze prin craterele sale pufăind continuu, din când în când scuipând foc.

  Dominând zona estică a Siciliei, Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa cu peste 400 de cratere și o înălțime de peste 3.300 m, ce variază continuu, ca de altfel, și înfățișarea muntelui, determinate de transformările ce intervin în urma multelor erupții produse, alunecărilor de teren, rămânând şi unul dintre cei mari vulcani activi din lume.

  Încă din antichitate oamenii îi acordau o binemeritată importanță, grecii, de pildă, considerau muntele ca fiind casa lui Hefaistos, zeul focului, care folosea flăcările și lava pentru a face trăsnete pentru Zeus. Arabii îl numeau Mungibeddu sau muntele munților, sicilienii Mongibello, numele său derivând fie de la grecescul „eu ard” (aithō) , fie de la cuvântul fenician „attuna", care înseamnă "cuptor" sau "coș de fum". Din punct de vedere geologic, este un munte tânăr care are activitate vulcanică de circa 500.000 ani. Muntele Etna a fost inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 2013.

  Despre erupții

  Se estimează că o dată la 150 ani erupe dezastruos, altfel, erupţiile se succed la interval de trei luni, însă experiența a demonstrat că în ultima perioadă erupțiile au fost şi mai dese, e drept, unele fără urmări prea grave. De-a lungul timpului, au fost consemnate multe erupții, prima încă din anul 693 Î. C., când, pare-se, a fost cea care a distrus așezarea grecească Katane (orașul antic Catania). În 396 î. Hr., o erupție a Etnei a împiedicat cartaginezii să ajungă în Siracuza în timpul celui de-al doilea război sicilian. Apoi au urmat altele în anii 1169,1329 și 1381 când lava împrăștiată a ajuns până la mare.

  Cea mai cunoscută, însă, s-a produs în 1669 și a fost precedată de trei zile de cutremure. În a treia zi, s-a deschis o crevasă lungă de 14 km, din vârf, până la satul Nicolosi, făcând loc unor cantități uriașe de cenușă, roci și lavă. Erupția a durat patru luni, distrugând mai multe localități, lăsând peste 27.000 de oameni fără case. Râul de lavă a ajuns până la zidurile de apărare ale Cataniei și a fost în mare măsură deviat de aceste ziduri în marea Ionică, spre sudul orașului, distrugând portul din Catania. O mică parte din lavă a pătruns în cele din urmă printr-o porțiune mai fragilă a zidurilor din vest și a distrus câteva clădiri înainte de a se opri în spatele mănăstirii benedictine, fără a ajunge în centrul orașului.

  De cele mai multe ori, oamenii apelau la protectoarea Cataniei, Santa Agata, în cinstea căreia desfășurau serioase procesiuni pentru a-i feri de nenorocirile legate de erupțiile vulcanului, uneori cu succes, aceasta apărându-i, așa cum s-a întâmplat în anul 1886 când lava s-a oprit miraculos din curgere.

  În secolul trecut, au avut loc patru-cinci erupții notabile, cea din 1928 care a fost masivă, a distrus localitatea Mascali și o porțiune de pământ cultivat, fiind singura dată din secolul XX când o așezare este nimicită în întregime de vreo erupție. La cea din 1991-1993, autoritățile au încercat să devieze cursul lavei cu explozibili, aruncând blocuri de beton din elicoptere, lava oprindu-se, în cele din urmă, la un kilometru de satul Zafferana Etnea.

  Dar, cele mai complexe erupții din ultimii trei sute de ani, au avut loc între 2001-2002, cea din 2001 s-a remarcat prin faptul că Etna a aruncat cenușă și lavă prin șase cratere secundare de pe laturile nordică și sudică, distrugând stația de telecabină Etna Sud. Erupția din 2002 a spulberat mai multe centre turistice și hoteluri. Unele drumuri și aeroportul din Catania au fost închise în cei doi ani consecutivi, staţia de telecabină fiind refăcută destul de repede.

  Cea mai recentă erupție s-a produs pe 16 martie 2017, a rănit 10 persoane, inclusiv un echipaj de televiziune al BBC News, după ce magma a explodat la contactul cu zăpada. Auzisem la știri, m-a pus pe gânduri la momentul respectiv, dar nu m-a făcut să renunț la ideea de mai vizita Etna.

  Sursă pentru istoricul Etnei şi al erupțiilor: ghidul Top 10 Sicilia

  În ce a constat excursia

  În Catania, lângă Piazza Duomo, există două mari firme care operează mai multe feluri de servicii turistice și organizează excursii cu autobuzele deschise hop-on, hop-off, una deține autobuze roșii, cealaltă autobuze galbene. Am cumpărat excursia de la cea cu autobuze roșii, deși prețul pentru Etna era la fel la ambele (35 €/persoană) , fiindcă am obținut o reducere pentru excursia cu autobuzul turistic prin oraș dacă mergeam tot prin aceeași firmă. Am primit un pliant în care era descris tot traseul pe care autobuzul îl făcea din Piazza Duomo și până la punctul său final, Rifugio Sapienza, ora de plecare fiind 11,30, estimându-se că sosirea în Catania va fi în jur de 17,30, oră nerespectată, desigur.

  Rifugio Sapienza este un complex de clădiri, cabane de munte, construcții comerciale care seamănă cu un orășel, situat la altitudinea de 1.910 de metri pe panta sudică a Etnei. Este, de fapt, baza stațiunii de schi Etna Sud și este situat la capătul șoselei care urcă versantul sud-estic al Etnei pornind din Catania.

  Până la Rifugio Sapienza, pentru a justifica prețul destul de mare al biletului, în autobuz se pune la dispoziția fiecărui turist un audioguide în câteva limbi de circulație internațională iar șoferul arată cu mâna clădirile și obiectivele despre care se vorbește în cască și lângă care se face câte un mic stop: Piazza San Placido, Fontana Ratto di Prosperina, Piazza Stesicoro, Giardino Bellini, Piazza Trento, Piazza Vergo, inclusiv despre Catania și, desigur, despre Etna.

  Prima oprire mai serioasă, de cam 30 minute se face în centrul orășelului Nicolosi, piazza Vittorio Emanuelle, unde am cercetat ușor străduțele din apropiere pentru recunoaștere și în căutare de mici suvenire. Am uitat să spun că noi, toți ocupanții autobuzului, am fost în număr de opt, printre care mai era o româncă măritată cu un francez, de fapt el auzindu-mă vorbind, m-a interpelat imediat:„Tu vorbești românește? De unde ești? ” Ne-am împrietenit imediat, în ziua acea, fiind partenerii noștri de vacanță.

  De la Nicolosi, autobuzul începe să urce mai tare prin Parco dell'Etna, printre livezi de pomi fructiferi, măslini, culturi de viță-de-vie, șoseaua fiind într-o stare foarte bună, iar priveliștea minunată. Culorile se amestecă: negru de la sol, verdele vegetației bogate în păduri de mesteceni și pini, galben, roșu, portocaliu, violet de la fructele și florile copacilor pe lângă care treceam. De fapt, fermierii sunt încurajați să producă vin, măsline, brânzeturi, miere și fructe prin folosirea cât mai eficientă a solului vulcanic foarte fertil.

  S-a mai făcut o singură oprire pe drum, lângă o tarabă cu suvenire toate de culoare neagră, executate manual, din lavă și podoabe, la fel, din pietre de natură vulcanică. În apropiere, șoferul, care s-a străduit să îndeplinească și rolul de ghid, ne-a indicat să ne deplasăm pe jos vreo 50 m după o curbă, pentru a vedea acoperișul unei case, aproape îngropate, la erupția din 1983, căci atât mai rămăsese din ea. Cutremurător, dar adevărat! Pe măsură ce urcam, vegetația se rărea simțitor.

  Odată ce-am ajuns sus, la Rifugio Sapienza, ni se spune că acolo vom rămâne timp de trei ore, interval în care, se poate opta pentru una dintre următoarele trei variante: fie program de voie pe la magazine, la craterul Silvestri care se află la o aruncătură de băț neimplicând niciun ban, fie o plimbare cu trenul ce circulă pe linie îngustă, prin aria vecină cu vulcanul contra sumei de 10 €/persoană, fie urcat cu telecabina și autovehicule off-road. Ultima variantă constă, într-o primă etapă, în ascensiunea cu telecabina până la altitudinea de 2.500 m dacă starea vremii o permite, costând 30 €/persoană, iar în etapa a doua în parcurgerea unei distanțe nu prea mari, urcând între 2.500 m și 2.920 m cu autovehicule speciale de teren, singurele autorizate să circule pe acolo, cu prețul de 33 €/persoană până în punctul numit Torre del’Filosofo. De fapt, circulă în convoi de trei-patru, per total transportând vreo sută de persoane. Acest ultim segment nu este obligatoriu de luat, se poate lua doar cel până la 2.500 m, însă se pierde ceea ce e mai interesant și neobișnuit de văzut. Bineînțeles că 63 €/persoană nu reprezintă o sumă neglijabilă, dar, odată ce te-ai hotărît pentru o astfel de excursie, trebuie făcută pe de-a întregul, trebuie mers până la capăt pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă fenomenul Etna. De acolo, se pornește pe jos ceva distanță, numai cu ghid, pentru a „inspecta” câteva cratere pentru o edificare pe viu, la fața locului.

  În fine, noi am optat pentru programul complet, ușurându-mi contul cu 126 € achitați cât ai clipi cu cardul, fiind asigurați de către șofer că ne încadrăm în cele trei ore de timp liber, la orele 17,00 urma plecarea spre Catania. Doar cinci dintre cei opt turişti au ales să urce, trei au rămas la Rifugio Sapienza.

  Cu telecabina am urcat preț de vreo zece-cincisprezece minute, peisajul pe care-l lăsam din ce în ce mai jos, fiind aproape selenar: fără vegetație, de culoare închisă cât vezi cu ochii, cu praf în atmosferă, vânt. Mai zăream ici-colo grupuri de câteva persoane cu ghid care urcau pe jos ajutându-se de bețe de trekking și mă gândeam ce curajoși or fi fost și ce condiție fizică bună trebuie să fi avut.

  Cum te dai jos din telecabină, te „măsoară” din cap până-n picioare niște lucrători de la Funivia Etna, stația de teleferic de sus, și te invită să închiriezi geacă, ciorapi și încălțări adecvate, dacă ești dezbărcat și în sandale. Tot acolo, sub același acoperiș, existau câteva magazine mici de unde se puteau cumpăra materiale informative cu privire la Etna, suvenire, ba chiar se putea mânca sau bea ceva, era toaletă. Cu titlu informativ, o bere de 66 cl costa 5 €, un sandviș mic tot 5 €.

  Cei ce ne însoțeau au fost opriți să se echipeze corespunzător și le-a prins foarte bine, căci sus pe crestele Etnei, deși nu era prea frig, vântul bătea cumplit că abia mă țineam pe picioare, iar pe jos călcam pe o suprafață ca din zgură, în care mă afundam şi pe care alunecam, trebuia să fiu foarte atentă unde puneam piciorul.

  Nu vă pot descrie exact ce am simțit, dar am fost foarte impresionată de peisaj, de culorile negre, cenuşii, maronii, roșiatice, vineții ale culmilor și văilor, de formele ciudate ale muntelui pe care le vedeam, de craterele uriașe ce se întindeau sub privirile noastre, din unele ieșind emisii ușoare de gaz. Însă, sus, din vârf, se vedeau emanțiile adevărate de gaz, parcă de culoare verde: erau acele gaze pe care le vedeam de jos ca pe niște nori. Ghidul Giovanni ce ne-a însoțit, un tânăr cu alură sportivă, ne-a dat o mulțime de informații dându-și toată silința să înțelegem cât mai bine ce reprezintă Etna. Acolo sus, singura formă de viață pe care am văzut-o a fost o gărgăriță al cărei corp roșu a fost ușor de sesizat pe negrul de pe jos. L-am întrebat pe Giovanni la ce înălțime am mai urcat în incursiunea noastră printre cratere și mi-a răspuns că am depășit cota 3.000 m. La un moment dat, ne-a indicat o adâncitură mică în sol, s-a aplecat, a săpat un pic cu mâna culegând pietre negre, poroase, calde pe la vreo 50-60° Celsius de la ultima erupție din martie, invitându-ne să experimentăm și noi dacă dorim un suvenir original. Pe urmă, ne-am îndreptat către locul unde parcaseră mașinile, făcând un cerc uriaș, totul durând un pic peste două ore. Întoarcerea s-a făcut fără nicio problemă pe ambele segmente: cu autovehiculele de teren și cu telecabina, la Rifugio Sapienza mergând să tragem o fugă și la Silvestri, craterul ce s-a format urmare erupției din 1892.

  La final, în timp ce așteptam să ne reconstituim grupul de opt persoane, vizionam pe monitoarele puse la dispoziția turiștilor imagini cu erupția din 2003 și nu puteam să cred ce-mi vedeau ochii, aveam impresia că s-a dezlănțuit iadul. Abia atunci mi-am dat seama că uriașul de foc al Siciliei se poate supăra oricând și poate declanșa o adevărată urgie în orice moment, chiar și în acela în care noi eram acolo.

  Concluzie

  Până la urmă, am fost niște norocoși că am avut parte de o excursie minunată, fără niciun incident, dar deloc ieftină: 98 €/persoană.

  Eu nu pot să vă spun să mergeţi neapărat în excursia pe Etna dacă aveţi de gând să vizitaţi Sicilia, fiindcă fiecare are gusturile sale şi nu trebuie comentate în niciun fel, aşa cum bine zice o veche vorbă latinească. Dar, dacă vă hotărâţi totuşi pentru Etna, vă recomand să parcurgeţi toate cele trei segmete pentru a avea o imagine cât mai completă asupra muntelui, chiar dacă implică o cheltuială mai mare: nu ajungeţi prea des pe Etna!

  Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

  https://www.youtube.com/watch?v=4ACzGDPnsAM

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de irinad in 09.07.2017 13:22:09

  Validat / Publicat: 09.07.17 21:14:12


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  VIZUALIZĂRI: 5324


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  55900 PMA (din 42 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de irinad? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmaster10
  [09.07.17 13:29:21]
  » mesaj pers

     Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [09.07.17 14:37:14]
  » mesaj pers

     @webmaster10: Mulţumesc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mishu
  [09.07.17 21:21:45]
  » mesaj pers

     @irinad: Start vot! Nu puteam rata un asa articol si ma bucur ca am pornit votarea. Chiar daca pare periculos este cu atat mai interesant si de neratat. Nu poti sa ajungi acolo si sa nu vezi asa ceva iar costurile in final consider ca merita, ai niste amintiri minunate.

     Felicitari si pentru poze, sunt deosebite si ma bucur ca spiritul AFA a ajuns acolo.

     Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [09.07.17 21:38:55]
  » mesaj pers

     @mishu: Nu erai tu @mishu dacă nu porneai votarea, glumesc, desigur! Aşa ne-am gândit şi noi, dacă tot ajunseserăm în apropiere, era păcat să nu urcăm, mai ales că-l vedeam tot timpul şi, fără să vrei, te întrebi oare cum o fi acolo, sus.

     La pericol nu te mai gândeşti prea mult, că oricum acesta pândeşte în fiecare clipă deasupra noastră, dar, doamne-fereşte, am văzut într-un filmuleţ cum erupţia din 16 martie anul acesta a surprins şi rănit nişte reporteri tv, unul dintre ei reuşind să filmeze momentul. Înfricoşător!

     Spiritul AFA a ajuns chiar mai demult pe Etna, eu doar am continuat, după ceva pauză.

     Mulţumesc mult pentru ecou, vizită!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Dabator
  [09.07.17 22:34:00]
  » mesaj pers

     @irinad: Foarte frumos. Acum aproape un an eram și eu pe Etna. Cam același traseu am ales și eu de la Rifugio Sapienza încolo. E drept că 63 de EUR nu sunt puțini bani, totuși e un moment unic în viață. Eu am "trișat" un pic, în sensul că am luat autobuzul de linie care a costat doar 6,6 EUR de persoană. Și autobuzul oprea în Nicolosi dar atât. A, a mai oprit o dată să ne arate o casă înghițită de lavă. Felicitări pentru impresii.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - AZE
  [09.07.17 23:22:01]
  » mesaj pers

     @irinad: Am citit articolul cu interes maxim, de asemenea nu am ratat nici o fotografie, felicitari ca ai ajuns acolo.

     De mic ma interesa acest fenomen natural indiferent daca este Etna sau alt vulcan activ de pe lume. Dar despre Etna am si invatat la scoala.

     Localnicii de acolo s-au obisnuit si stiu ca oricand poate erupe din nou. Dar folosesc pauzele intre eruperi la maxim turismul este in floare (si nu este nici prea ieftin sa ajungi acolo), agricultura in anumite locuri asa cum ai povestit.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Michi
  [09.07.17 23:54:33]
  » mesaj pers

     Mi-a făcut mare plăcere să citesc reviewul tău, mai ales că am urcat şi noi pe Etna în 2010. Am fost cu o excursie organizată Turul Siciliei, aşa că până la Spienza nu ne-a costat nimic în plus. Sapienza cu câteva magazine erau improvizate şi construite recent după ce le şterseseră de pe faţa pământului o mică revărsare de lavă. Am luat cabina până la 2500m şi apoi un jeep până sus dar cred că atunci costa puţin pentru că nu am reţinut suma, cum ştiu cât am plătit în Alpi să urc la Jungfrau. Ajunsă sus n-am putut merge la craterele mari din cauza frigului şi vântului -era în aprilie- şi m-am mulţumit cu un crateraş care emana gaze sulfuroase. Încăodată mulţumesc pentru amănunte şi aducere aminte.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 06:51:52]
  » mesaj pers

     @Dabator: Mulţumesc pentru vizită, cuvinte frumoase!

     Ne-am dat seama că excursia se poate face şi pe cont propriu şi, deşi, aflaserăm că toate excursiile oraganizate prin agenţii sunt foarte scumpe, ne-am lăsat "îmbrobodiţi", fiindcă ni s-a părut mai comod şi ne-au făcut o reducere la plimbarea cu autobuzul turistic prin oraş. Am zis, că una şi atât, merge, şi-aşa în celelalte excursii nici nu s-a pus problema decât de capul nostru, nu numai pentru bani, dar şi pentru flexibilitatea programului.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 07:02:00]
  » mesaj pers

     @AZE: Aşa este, localnicii convieţuiesc cu vulcanul dintotdeauna, au învăţat, dar au şi fost învăţaţi, să se folosească de aspectele bune legate de acesta, respectiv agricultura şi turismul. După fiecare erupţie care se lasă cu distrugeri de drumuri şi altele, autorităţile nu pregetă să le refacă în timp scurt, pentru a profita din nou de fenomen, fiindcă oamenii vor fi interesaţi mereu să vadă vulcanul.

     Oricum, Etna rămâne ceva unic pentru mine, cu adevărat a fost o provocare!

     Mulţumesc de vizită şi ecou!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 07:15:45]
  » mesaj pers

     @Michi: Mă bucur că v-am amintit de excursia dvs. pe Etna de acum şapte ani. Prea multe, ca organizare nu s-au schimbat, doar că, faţa muntelui se modifică mai încet sau mai repede în funcţie de erupţii, care şi ele pot fi mai mici sau mai mari/violente.

     Aveţi dreptate, sus este vânt puternic, acum, fiind aproape jumătatea lui iunie, nu era foarte frig, însă praf şi vânt din belşug. Şi mersul pe coame, pe lângă cratere nu este prea uşor, din cauza suprafeţei din zgură pe care se păşeşte: te afunzi şi aluneci.

     Eu vă mulţumesc pentru vizită şi ecou, mi-au făcut mare plăcere!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - elviramvio
  [10.07.17 07:22:11]
  » mesaj pers

     @irinad:

     Am citit aseara articolul tau, pe care de altfel il asteptam stiind ca ai Aifostacolo si, asa cum ti-am mai spus, nu-i de mine! Pozele tale imi ajung. Nu ca nu mi-ar place dar stiu ca as avea probleme cu alergia. Poze pe care le-am lasat pentru dimineata, acum, o cenusa si pietricele gri si calde maerg la o cafea neagra.

     Si pentru ca au cumva pe departe legatura vacantele noastre, am citit de curand ca zidurile cetatilor romane au rezistat atat de bine sutelor de ani pentru ca in liant se punea o cantitate de cenusa vulcanica adusa uneori destul de greu la locul constructiilor. Sunt ultimele studii, neterminate dar interesante.

     Felicitari pentru excursie si pentru articol! Astept sa continui seria povestilor.

     O zi calma la munca sa ai si multe vise de calatorii sa ti se implineasca!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
  [10.07.17 07:52:39]
  » mesaj pers

     @irinad: Felicitări pentru excursie și review iar pozele sunt mai mult decât edificatoare.

     Având interdicție de stat la mari altitudini, noi am ales să vedem Etna altfel: după ce am admirat-o dinspre est, de la Taormina, i-am dat ocol pe la vest pe SS284, o șosea absolut pustie, plină de serpentine spectaculoase. Am trecut prin Bronte și Adrano, două sate uitate parcă de Dumnezeu, și tot drumul am fost însoțiți de câmpurile de lavă neagră pe care se cultiva viță de vie și fistic. Memorabil!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 08:07:51]
  » mesaj pers

     @elviramvio: În condiţii de sensibilitate la praf, nu e de dorit excursia pe Etna, fiindcă, inevitabil, înghiţi şi praf, mie mi-a fost cam teamă deoarece am şi eu ceva probleme cu ochii, dar ochelarii de soare m-au protejat. De fapt, ochelarii de soare sunt indispensabili acolo sus.

     Nu ştiam chestia cu cenuşa vulcanică pusă în liantul folosit la ridicarea zidurilor cetăţilor romane, foarte interesant. Înseamnă că aveau treabă multă în antichitate oamenii pe aici!

     Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită, ecou!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 08:16:46]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Ştiu, am citit că Etna poate fi chiar înconjurată cu trenuleţul pe calea ferată îngustă, sau pe şoseaua ce-i dă ocol. Şi dinspre Taormina se poate aborda, e valabil pentru cei ce aleg acea staţiune ca destinaţie de vacanţă.

      E admirabil că, în condiţiile în care nu ai voie la înălţime mare, totuşi aţi vrut să vă apropiaţi cât mai mult de Etna, semn că atrage ca un magnet, nu numai privirile, ci chiar te invită să-i descoperi cât mai mult din mister. Trebuie să recunoaştem, Etna e o provocare!

     Mulţumesc pentru aprecieri, vizită, ecou!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - maryka
  [10.07.17 08:35:52]
  » mesaj pers

     Am citit cu interes despre Etna, ştii doar că-mi plac astfel de excursii chiar şi dacă sunt pe vulcan... :) Frumoase pozele, peisaj selenar. Chiar dacă sunt destul de cotisitoare aceste excursii merită făcute, părerea mea, din moment ce îţi plac astfel de locuri. Mai nou tot timpul am şi eu în bagaje echipament adecvat. Şi eu aş fi mers, cu siguranţă. Felicitări!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - giuliani
  [10.07.17 09:26:35]
  » mesaj pers

     @irinad: Tin minte ca pana ne-am hotarat anul trecut cum sa impartim excursia in Sicilia am citit destule si despre Etna. Citind acum impresiile parca ma face sa imi doresc sa ajung cat mai repede in Sicilia, mai ales dupa ce am citit si ecoul doamnei @Carmen Ion despre oraselul Bronte despre care citeam ca ar fi locul cu cel mai bun view asupra vulcanului :)

     O intrebare as avea, totusi: cam cat de frig era acolo sus? Sunt suficiente haine cu maneci lungi dar nu foarte groase, sau e nevoie de mai mult?

     

     Felicitari pentru review!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - webmaster
  [10.07.17 09:45:04]
  » mesaj pers

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

      — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

     --

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - irinad
  [10.07.17 09:59:39]
  » mesaj pers

     @webmaster: Mulțumesc mult!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - tata123
  [10.07.17 10:03:26]
  » mesaj pers

     @irinad: Un articol util și fotografii interesante. Un fenomen natural pe cât de spectaculos, pe atât de distrugător... Și totuși oamenii sunt atrași ca un magnet de craterele cu aspect selenar, de gazele care țâșnesc din crăpături, de pietrele calde din adâncuri etc. - nu îi obligă nimeni să urce sus pe masiv, nimeni nu știe când va avea loc următoarea erupție: putere și măreție, pericol și atracție... (Probabil) Sute de persoane urcă zilnic (pe jos, pe cablu, cu mașina) spre vârful acestui vulcan.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 10:09:18]
  » mesaj pers

     @maryka: Păi, cineva care a străbătut defileul Samaria, sigur că ar fi potrivit pentru Etna, fără discuție!

     Nu mă îndoiesc că ți-ar fi plăcut sus pe Etna, e destul de ciudat, dar, în același timp, atrăgător. E de învățat ca, în general, să avem tot timpul în vacanțe și altfel de haine și încălțări decât cele obișnuite, pot apărea situații în care ne folosesc cu adevărat. Noi luaserăm de-acasă echipament, deoarece ne-am hotărât dinainte pentru Etna, dar e bine că poți închiria și de-acolo.

     Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 10:22:30]
  » mesaj pers

     @giuliani:Într-adevăr, sus, la 3.000 m, găsești cam cu 20 de grade mai puțin ca la baza Etnei. Nu, este suficient ca vara să ai o bluză cu mâneci lungi, pantalonii pot fi și scurți, în picioare nu e bine în sandale, ci trebuie să ai picioarele acoperite de încălțăminte închisă, tip sport.

     Primăvara, e obligatoriu să ai îmbrăcăminte mai groasă.

     Dacă nu ai probleme de sănătate/interdicție de a urca la altitudine mare, îndrăznesc să-ți recomand să faci excursia pentru că merită măcar o dată să simți marele vulcan aproape!

     Mulțumesc pentru vizită, vorbe frumoase!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - zlatna
  [10.07.17 10:32:43]
  » mesaj pers

     @irinad: Felicitări pentru articol.

     Un loc minunat, aproape unic, plin de istorie. Cam scumpa excursia, 98 de euro dar merita toti bani. Pe parcursul articolului am văzut că pe lângă excursia inițială ati mai plătit altele si chiar mă întrebam cat a costat toată excursia.

     Pozele sunt minunate.

     Toate cele bune si multe concedii plăcute.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 10:38:08]
  » mesaj pers

     @tata123: Ai surprins foarte bine în ecou, ideea excursiilor pe Etna. Așa este, zilnic urcă pe Etna mulți turiști, e o adevărată industrie pentru organizatori, de aceea după vreo erupție distrugătoare de infrastructură, totul se reface destul de repede.

     Desigur că pericolul unei posibile erupții există în permanență, însă îți asumi riscul dacă vrei să urci. Știi cum e, pericole sunt la tot pasul în viață, mai mici sau mai mari, depinde cum și din ce unghi le privești. Nouă ne place să ne și aventurăm câteodată, ține de felul nostru de a fi, nu știu dacă e întotdeauna bine.

     Mulțumesc de vizită, ecou!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - irinad
  [10.07.17 10:49:47]
  » mesaj pers

     @zlatna: Da, așa este, nu prea seamănă cu nimic Etna, are niște peisaje că parcă ai zice că ai ajuns pe Lună, nicidecum nu ești pe Pământ.

     În afară de cei 98 euro/persoană, sus, la 2.500 m, la stația Funivia, fiindcă autovehiculele de teren nu plecau imediat, am prins momentul și am sărbătorit momentul incursiunii pe Etna cu perechea cealaltă (ea româncă, el francez), cu câte o bere, deci încă 10 euro!

     Mulțumesc frumos, mă bucur că ți-au plăcut pozele, articolul!

     Și ție îți urez să ai parte de vacanțe minunate în continuare!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - ANILU
  [12.07.17 08:26:05]
  » mesaj pers

     @irinad: Acum am reuşit să fac plimbarea pe Etna alături de tine, până la altitudinea de 3000 m.

     Foarte interesant şi spectaculos.

     Privind pozele zici că vă plimbaţi pe Marte...

     Ce poate să facă natura...

     Despre Etna nu ştiu decât din documentarele tv, nu-mi imaginez cum este să ajungi acolo, să mergi în jurul craterelor şi trebuie să recunoşti că te gândeşti, dacă... erupe acum...

     dar cum ai spus şi tu aţi fost norocoşi, aţi avut şansa să faceţi această excursie.

     Felicitări pentru plimbare şi acest Minighid.

     Toate cele bune.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - irinad
  [12.07.17 13:53:12]
  » mesaj pers

     @ANILU: Și eu abia acum am reușit să intru pe sait să-ți răspund: mă bucur că ”te-ai lăsat luată” de mine la plimbare, sus de tot pe Etna.

     Peisajele de-acolo zici că sunt desprinse din altă lume, nu prea seamănă cu nimic din ceea ce știam eu până atunci, acolo totul este pustiit și cenușiu. Așa cum ai zis și tu, este interesant, chiar așa lipsit de viață, arealul din jurul vulcanul te atrage involuntar și cum, în general, îmi plac provocările, nu puteam rata șansa de a-l vedea de aproape.

     Mulțumesc mult pentru aprecieri, vizită, ecou!

     Pupici!:*

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [49] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [JUN-2017] Unul dintre craterele uriaşe de pe Etna -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873667">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873667"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873667">Şterge vot</a></div><span id="v9873667" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873667)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873667Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873667MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [JUN-2017] Unul dintre craterele uriaşe de pe Etna
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [JUN-2017] Vârful Etnei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873668">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873668"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873668">Şterge vot</a></div><span id="v9873668" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873668)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873668Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873668MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [JUN-2017] Vârful Etnei
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P03 [JUN-2017] Reporter tv, cameraman şi, în depărtare, o echipă de cercetători pe Etna -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873669">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873669"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873669">Şterge vot</a></div><span id="v9873669" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873669)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873669Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873669MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [JUN-2017] Reporter tv, cameraman şi, în depărtare, o echipă de cercetători pe Etna
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [JUN-2017] Peisaj selenar -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873670">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873670"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873670">Şterge vot</a></div><span id="v9873670" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873670)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873670Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873670MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [JUN-2017] Peisaj selenar
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P05 [JUN-2017] Acela este fumul care iese dintr-un crater -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873671">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873671"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873671">Şterge vot</a></div><span id="v9873671" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873671)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873671Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873671MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [JUN-2017] Acela este fumul care iese dintr-un crater
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [JUN-2017] Cu ochii pe vârful Etnei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873672">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873672"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873672">Şterge vot</a></div><span id="v9873672" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873672)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873672Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873672MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [JUN-2017] Cu ochii pe vârful Etnei
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [JUN-2017] Rifugio Sapienza -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873673">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873673"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873673">Şterge vot</a></div><span id="v9873673" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873673)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873673Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873673MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [JUN-2017] Rifugio Sapienza
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [JUN-2017] Ceea ce a mai rămas dintr-o casă după erupţia din 1983 -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873674">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873674"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873674">Şterge vot</a></div><span id="v9873674" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873674)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873674Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873674MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [JUN-2017] Ceea ce a mai rămas dintr-o casă după erupţia din 1983
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [JUN-2017] Rifugio Sapienza şi craterul Silvestri văzute din telecabină -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873675">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873675"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873675">Şterge vot</a></div><span id="v9873675" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873675)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873675Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873675MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [JUN-2017] Rifugio Sapienza şi craterul Silvestri văzute din telecabină
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [JUN-2017] Staţia de telecabină ne indică şi înălţimea Etnei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873676">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873676"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873676">Şterge vot</a></div><span id="v9873676" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873676)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873676Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873676MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [JUN-2017] Staţia de telecabină ne indică şi înălţimea Etnei
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [JUN-2017] Din telecabină -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873677">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873677"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873677">Şterge vot</a></div><span id="v9873677" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873677)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873677Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873677MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [JUN-2017] Din telecabină
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P12 [JUN-2017] Tot din telecabină -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873678">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873678"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873678">Şterge vot</a></div><span id="v9873678" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873678)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873678Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873678MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [JUN-2017] Tot din telecabină
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [JUN-2017] La capătul drumului cu telecabina -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873679">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873679"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873679">Şterge vot</a></div><span id="v9873679" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873679)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873679Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873679MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [JUN-2017] La capătul drumului cu telecabina
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [JUN-2017] Poţi sta la tersaă chiar şi la 2.500 m altitudine! 
Una dintre maşinile de teren care urcă la 2.920 m -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873680">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873680"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873680">Şterge vot</a></div><span id="v9873680" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873680)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873680Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873680MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [JUN-2017] Poţi sta la tersaă chiar şi la 2.500 m altitudine! Una dintre maşinile de teren care urcă la 2.920 m
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [JUN-2017] Tarabă cu suvenire din roci vulcanice în drum spre Rifugio Sapienza -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873681">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873681"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873681">Şterge vot</a></div><span id="v9873681" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873681)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873681Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873681MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [JUN-2017] Tarabă cu suvenire din roci vulcanice în drum spre Rifugio Sapienza
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [JUN-2017] Parcă s-ar plimba pe lună -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873682">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873682"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873682">Şterge vot</a></div><span id="v9873682" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873682)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873682Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873682MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [JUN-2017] Parcă s-ar plimba pe lună
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [JUN-2017] Se pare că ne vom petrece cu autovehiculul care coboară -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873683">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873683"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873683">Şterge vot</a></div><span id="v9873683" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873683)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873683Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873683MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [JUN-2017] Se pare că ne vom petrece cu autovehiculul care coboară
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [JUN-2017] Şirul nostru de turişti urcând pe Etna -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873685">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873685"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873685">Şterge vot</a></div><span id="v9873685" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873685)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873685Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873685MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [JUN-2017] Şirul nostru de turişti urcând pe Etna
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [JUN-2017] Pe acolo am trecut şi noi -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873687">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873687"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873687">Şterge vot</a></div><span id="v9873687" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873687)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873687Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873687MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [JUN-2017] Pe acolo am trecut şi noi
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [JUN-2017] Crater mai mic -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873688">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873688"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873688">Şterge vot</a></div><span id="v9873688" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873688)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873688Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873688MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [JUN-2017] Crater mai mic
  foto irinad [09.07.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P21 [JUN-2017] Unele dintre culorile Etnei şi drumul şerpuit al maşinilor speciale -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 09.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av873689">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv873689"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=873689">Şterge vot</a></div><span id="v9873689" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(873689)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f873689Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e873689MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [JUN-2017] Unele dintre culorile Etnei şi drumul şerpuit al maşinilor speciale
  foto irinad [09.07.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [49] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.162605047226 sec