ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.09.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Iasi – drumul, Catedrala si imprejurimi

TIPĂREȘTE

Pe la sfarsitul lunii noiembrie 2016, intr-o plictiseala de moarte in Bucuresti, vorbesc cu sotia sa plecam cateva zile, beneficiind in acest mod de ziua libera de 1 decembrie.

Nevasta, bucuroasa de propunere, vine cu lista, care ca din “intamplare” era deja pregatita: Egipt, Maroc, Tunisia… ca sa am de unde alege. Of doamne, spun in gand…. atunci IASI sa fie.

Unde-i asta? In …. Iran. Cum ajungi la Iasi in 5 pasi simpli?

Deci, primul lucru de facut este sa tragi o teapa la munca, pe 29 noiembrie, ca oricum nu mai munceste nimeni cu o zi inainte de sf. Andrei - liber si pe 30

2: te urci in masina si pleci spre Colentina, adica iesirea din Bucuresti spre Iasi.

3: opresti in Buzau la fast food, pt ca ai fost tampit si nu ai mancat acasa.

4: opresti in Focsani 45 de min. De ce? Pt. ca alora din Focsani li s-a parut o idee extraordinara sa faca un complex comerical (cam cum avem noi in Baneasa) pe soseaua de centura, fapt care a distrus traficul total; asa ca intrati in Focsani, ca sa-l traversati.

5: Tisita - Stanga spre Marasesti, Bacau, Iasi, sau dreapta spre Tecuci, Birlad, Vaslui, Iasi. (pe Bacau se ajunge mai repede, dar si mai multe radare)

Dreapta si observi cu bucurie ca centura Tecuciului chiar ocoleste Tecuciul, iar dupa Vaslui intri intr-o zona superba cu paduri. Intrarea in Iasi, este abrupta, prin Bucium, loc unde daca cauti teiul lui Eminescu unde compunea la umbra lui… Creanga, dupa ce ieseau de la cate un chef, nu o sa-l gasesti, acesta fiind in Copou. Carciumile in schimb sunt… destul de piperate.

Tinta pe care o urmaresti este zona pietonala din centru, adica artera Stefan cel Mare, inchisa in urma unui scandal monstru intre domnitorul moldav si sultanul turc, cand din cortul care-i adapostea pe ambii, se auzeau urlete (in realitate, in urma unei betii crunte cantau unul mai fals ca celalat). Rezultatul? Autoritatile locale au decis inchiderea soselei pentru scandalagiii de soferi de armasari.

Cum te duci spre Palat, care se vede in zare, pe ambele parti sunt magazinase cu diverse, inclusiv papica, cafele, etc. Cum bine stiti, in Iasi totul se desfasoara mai incet… cam ca in Iran. Ceri o cafea si dureaza 10 min. In fine pe dreapta este Catedrala, cu o curte larga. Pe ea ceva schele, dar se putea vizita. Lume putina la sfanta Parascheva (10-15 pers), timp de acces cam 10 min., deoarece fiecare se si ruga putin la racla. Ca o paranteza, cu toata smerenia, nu pot sa nu ma intreb de ce este omorul de pe 14 octombrie? De cand fac moastele minuni la data fixa? Un lucru foarte interesant este ca vesmintele ii sunt schimbate de 5 ori pe an. Chiar foarte interesant. Interiorul este generos, picturile sunt ca noi, lume putina si liniste. Merita vizitat, macar ca monument istoric, daca nu altfel. Este superba.

Fata in fata cu Catedrala este primaria in fostul palat Roznovanu. De unde mania asta sa faci primarii in monumente istorice? Chiar nu stiu, dar si in sectorul 3 primarul a mutat institutia in fosta scoala Bosianu (1867… parca), in loc sa le restauram si sa luam lovelele turistilor.

Pe aceiasi parte cu Catedrala este biserica Trei Ierarhi – era inchisa. Mergand pe directie, este Palatul inaugurat de regele Ferdinand si reinaugurat de curand dupa o restaurare de 8 ani. Dar, avand in vedere ca era 1 decembrie, toata zona era impanzita cu diverse baraci in care se vindeau tot felul de bunatati, atat culinare, cat si vestimentare. Un chitarist, a cantat extraordinar de frumos, fapt pentru care am pierdut 20 de minute privindu-l… ascultandu-l. In final n-am mai ajuns la Palat, totul degenerand.

A aparut mosul cu cadouri pt copii. M-a sarit si... pe ceilalti barbati prezenti, fapt pentru care ne-am unit si era sa-i aduca Mosului o chelfaneala zdravana. M-a oprit nevasta, care a spus ca chiar daca barbatii nu se maturizeaza niciodata, asta-i prea de tot. Ceilalti au fost opriti de consoarte prin procedee specifice, gen “flickflack; tsukahara, mawahsi geri; etc” toate aplicate dupa ceafa.

Drept urmare, am admirat toti… renii mosului… …. reni care curios erau rosii, aveau niste fustite scurte si picioare lungi. Cu toate ca a fost OK, nu reusesc sa-mi aduc aminte de culoarea reala a renilor… presupun ca erau reni... stilizati. A urmat un frumos foc de artificiii, fapt care a reclamat punerea ochelarilor de soare, cam cu doua ore inainte.

In Iasi se mai poate vedea celebrul Copou, strajuit de tei. In realitate teii au fost taiati, facuti hartie, hartie pe care s-a tiparit HCL-ul prin care se spunea ca se vor taia teii si se vor pune salcami japonezi.

Gradina botanica, in care in decembrie puteti vedea.

Ce puteti vedea? Offff, puteti vedea pana departe, deoarece in decembrie mai subtire cu vegetatia. Teatrul si multe altele, pe care este bine sa le vedeti la inceputul lui iunie. Sa fie natura in floare.

Ca iesean, voi avea mereu ce sa vad (Nicolina cu gara internationala, Podul Ros, Tatarasi, Alexandru cel Bun, Manastirea Galata – loc al poetilor, etc.); ca turisti va puteti rezerva 2,3 zile sa vedeti orasul, centru universitar si tot ce mai are de oferit o capitala a Moldovei si… pentru 2 ani, a Romaniei.

Recomand. Duceti-va, lasati-l sa va cunoasca si va va cuceri.

Cu o zi inainte sa plecam, am dus sotia sa vada unde am copilarit. In gara Barnova, 3-4 case; un tunel si cu mine acolo s-a facut si al doilea; unde 4 baieti fiind (2 cu 2 verisori) si o padure la indemana, cu ciute si mistreti, cu sanii rupte iarna pe pante imposibile, eram nu doar doar regi… ci stapanii lumii.

M-am intors in padurea mea…... am mirosit-o, am simtit-o…. m-a recunoscut si a inceput sa ninga; ninsoare, ca o binecuvantare data copiilor iernii. Ceilati nu cunosc iarna si iarna nu-i cunoaste pe ei. Vantul a inceput sa sufle din ce in ce mai tare, transformandu-se intr-un viscol usor. Sotia a intrat la adapost… eu am mai stat cateva minute. Am zambit iernii care venea si m-am intors, iar prin suierul vantului… prin padure… mi s-a parut ca aud chiar iarna insasi spunand… ”bine ai revenit acasa… fiule”.

De ce nu am poze? In primul rand incerc sa stimulez imaginatia; in al doilea rand din cauza ca a trebuit sa vad, spre exemplu, de 3 ori Ephesul; primele doua dati am facut doar poze; a treia oara am lasat naibii aparatul foto si am vazut Ephesul

Rog webmasterul sa-l mute la "Descopera Iasiul si imprejurimile". L-am incarcat din eroare la Barnova


[fb]
---
Trimis de danyo in 03.07.17 21:50:49
Validat / Publicat: 03.07.17 22:48:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1254 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danyo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

sunflower [04.07.17 00:51:37] »

Superb! Suflet, vervă, aplomb! Aveți di tăte!

danyo [04.07.17 21:45:48] »

@sunflower: multumesc pentru ecou... fiica a soarelui

webmaster45 [04.07.17 21:50:58] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Iașiul şi împrejurimile, IAȘI" (deja existentă pe sait)

krisstinna [05.07.17 09:09:05] »

@danyo: Îmi poți spune cum vrei, nu asta e important pentru mine.

Nu aș fi crezut că poți fi și haios și sensibil.

Emoție, asta am citit mai sus

Eu nu am fost la Iași, sper să ajung cândva.

danyo [05.07.17 14:03:33] »

@krisstinna: Ca sa fiu "original" am sa va spun... Krisstinna.

Nu am sa va vad vreodata; nu am sa va uit niciodata

Multumesc pentru ecou

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danyo, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047234058380127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1