ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica fortificată din Cricău

TIPĂREȘTE URM de aici

În articolul de astăzi o să vă povestesc despre un obiectiv turistic care nu este prea cunoscut, dar care merită vizitat.

În wekendul pe care la sfârşitul luni aprilie l-am petrecut în judeţul Alba, în drumul nostru spre lacul Iezer - vezi impresii, în localitatea Cricău, pe un stâlp era un indicator care ne îndruma spre ˝Conacul San Benedectinus˝. Nu am oprit atunci şi am zis că dacă nu vine ploaia o să oprim la întoarcere.

Cum ploaia ne-a ocolit, la întoarcere am urmat indicatorul şi am dat de conac dar lângă el am descoperit o biserică fortificată. Cricău este un comună din judeţul Alba care are în componenţă încă trei sate. Cricăul se află la 17 kiloemtri de Alba Iulia. Ca să ajungeţi la Cricău sunt mai multe posibilităţi, una ar fi pe DN74 Alba Iulia-Zlatna, iar la bariera din localitatea Şard viraţi la stânga pe drumul judeţean DJ 107H şi ţineţi acest drum până la Cricău. Dacă veniţi dinspre Cluj, la vreo 5 kilometri de la ieşirea din Teiuş este un indicator spre Galda de Jos, urmaţi acel indicator şi mai mergeţi vreo 10 kilometri pe DJ 107 H şi ajungeţi la Cricău. Ca să nu vă încurcaţi vă dau coordonatele GPS, N – 46.174555 şi E – 23.566296.

Am parcat maşina în apropiere şi am pornit să exploarăm zona. Am început cu conacul San Benedictus. Am intrat în curtea conacului, pe drumul care duce spre conac sunt mai multe clădiri vechi aflate în avansată stare de degradare. Totuşi în curte se aflau grămezi de nisip şi pietriş şi câţiva paleţi cu cărămizi, semn că cineva ar dorii să facă ceva reparaţii. Am ajuns şi la conac, dar dezamăgirea mea a fost imensă când am aflat că conacul a fost de fapt o pensiune. Totuşi clădirea în care se află este veche iar curtea amenajată frumos. În curte se află şi clădiri mai vechi care au făcut parte din componeţa ansamblului forificat al bisericii.

Dezamăgit de conac, m-am mulţumit că am descoperit biserica fortificată. Biserica este construită din piatră şi este înconjurată de ziduri groase din piatră. Zidurile care înconjoară biserica au formă aproape dreptunghiulară cu o latură de 64 de metri şi cealaltă de 55 de metri. Lungimea totală a zidurilor este de 122 de metri. Grosimea zidurilor este între 1,1 metri şi 1,3 metri. Zidul este realizat din piatră lipită cu ciment. La o primă privire biserica impune respect prin măreţia sa.

Se spune că prin anii 1200 pe aceste meleaguri au ajuns saşii. Şi cum ei sunt un popor harnic şi cu frică de Dumnezeu au construit repede o biserică. Stilul în care au construit ei biserica este stilul romanic. Prima biserică a saşilor a fost construită între 1206-1230 şi se spune că ar fi prima biserică construită de şaşi pe teritoriul ţării noastre. Biserica a fost construită ca şi o bazilică romanică cu trei nave pe o structură de formă ovală.

O dată cu trecere la reforma lui Calvin, enoriaşii deveniţi reformaţi, au hotărât să reconstruiască vechea biserică. Astfel între 1490 şi 1640 vechea biserică are parte de o mulţime de transformări. Astfel în anul 1490 bolta originală a fost dărâmată şi construită alta în stil gotic. În anul 1512 a început fortificarea bisericii prin construirea zidului din piatră de formă ovală care înconjoară biserica. Zidul era susţinut de contraforturi interioare puse din 20 în 20 de metri şi era prevăzut cu 4 bastioane. Turnul bisericii a fost construit în jurul anului 1507 şi a fost acoperit cu şindrilă.

Pentru a rezista atacurilor, biserica a suferit alte transformări. Turnul biserici a devenit donjon, iar nava centrală a bisericii a fost înălţată.

Între anii 1966-1967 a avut loc o restaurare majoră a bisericii. Cu această ocazie au fost descoperite şi o parte din absiba vechii biserici, cea de tip romanic şi două freşce. Într-una dintre aceste freşci murale este redată Cina cea de Taină. Ultima renovare a bisericii datează din anul 2005.

În curtea bisericii se observă mai multe ruine ale unor construcţii. Una dintre aceste construcţii este un fost turn pătrat care se crede că a fost un turn de poartă pe latura estică a bisericii. Acest turn este construit din piatră iar zidurile sale au pe alocuri aproape 2 metri grosime.

În afara zidurilor biserici se află ruina unui alt turn, amplasat pe partea nordică. Acesta avea rolul de a apăra biserica de atacurile exterioare pentru că partea nordică era cea ma expusă atacurilor.

Din păcate nu am putut pătrunde în interiorul bisericii deoarece porţile acesteia erau ferecate cu lacăt şi nu exista un număr de telefon la care să sunăm ca să vină cineva să ne deschidă. Ne-am mulţumit (nu prea) să-i vedem doar exteriorul.

Dacă aveţi drum prin zonă şi vă plac bisericile fortificate, vizitaţi această biserică.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 28.06.17 18:37:04
Validat / Publicat: 28.06.17 22:48:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 turnul bisericii fortificate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.06.17 22:47:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alba Iulia și împrejurimi, ALBA IULIA" (deja existentă pe sait)

Având în vedere că e la o distanță mică de oraș, poate fi o sugestie utilă pentru cei care se documentează despre o vizită la Alba Iulia

mishu
[28.06.17 22:52:45]
»

@zlatna: Primul articol pe care il citesc astazi si spre norocul meu si primul vot si ma bucur sa citesc despre o zona in care sper sa ajung si eu anul acesta.

Imi place foarte mult zona si ma bucur ca ai prins o vreme minunata astfel incat articolul si pozele sa faca astfel incat sa iasa ceva deosebit.

Felicitari, votat cu mare placere.

webmaster
[28.06.17 23:31:04]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.06.17 23:32:55]
»

@webmasterX: ok

zlatnaAUTOR REVIEW
[28.06.17 23:37:02]
»

@mishu: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Zona este foarte ofertantă şi dacă ai ocazia, mergi în zonă fără să eviţi. Chair şi eu care sunt oarecum din zonă am aflat multe locuri de care nu ştiam.

Vremea a fost destul de bună, dimineaţa am avut soare apoi mai înnorat, dar în mare a fost bine.

Toate cele bune şi multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[28.06.17 23:40:52]
»

@webmaster: mulţumesc

webmasterX
[26.03.18 00:20:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Excursii opționale' din / prin zona Albei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Drumeții în Apuseni]

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.03.18 09:21:05]
»

@webmasterX: ok

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂ'Excursii opționale' din / prin zona Albei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083652019500732 sec
    ecranul dvs: 1 x 1