78559 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Razgrad și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
27.06.2017
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Cetatea Abritus – printre ruinele Imperiului


Mulți călători spre coastele turcești ori spre litoralul bulgăresc cunosc bine drumul E70 care pornește de la Ruse și se îndreaptă către orașul maritim Varna. La circa 70 de km distanță de Ruse, al cincilea oraș ca mărime al Bulgariei, se află localitatea Razgrad – punct de bifurcație al turiștilor: cei care urmăresc a ajunge în Turcia merg spre Targovishte, cei care caută stațiunile litorale bulgărești se îndreaptă spre Schumen. Razgradul a reprezentat întotdeauna un orășel de tranzit și pentru vacanțele mele, până de curând când am citit despre un obiectiv istoric interesant în articolul lui @crismis și pe blogul lui @buterfly. Având în vedere că urma să petrec câteva zile pe litoralul vecinilor noștri am aprofundat subiectul și am decis o mică oprire la marginea Razgradului.

Cetatea Abritus – localizare și acces. Depășind Razgradul pe E70 ajungem la ultima intersecție care ne îndrumă spre centrul orașului și spre Targovishte pe drumul național 49. Înainte de bifurcație există un indicator maro către „Abritus 0,5 km”, un pic mascat de vegetație acum. În scurt timp ajungem în fața complexului arheologic unde ne întâmpină cu litere imense numele cetății. O parcare generoasă, cu locuri marcate separat pentru autoturisme și autocare, stă la dispoziția vizitatorilor.

Cetatea Abritus se află pe lista Top 100 situri turistice din Bulgaria, un document-strategie elaborat încă din 1966 care urmărește promovarea turistică a valorilor culturale, naturale și istorice ale Bulgariei. Sub titlul „Abritus – misticism și realitate” între anii 2012-2014 s-a desfășurat un amplu proiect de restaurare, conservare și punere în valoare a fortificațiilor de lângă Razgrad – fonduri europene și locale în valoare de peste 3 milioane de euro. Ce a rezultat? – citiți articolul și priviți fotografiile atașate.

Adresa oficială este: bul. Aprilsko Vastanie 70 (бул. „Априлско въстание“ 70), la marginea municipiului Razgrad, pe valea râului Beli Lom. Lângă parcare există două clădiri moderne (foste depozite de carburanți ale fabricii de medicamente din apropiere) care adăpostesc un centru de informare turistică, un magazin de suveniruri și toalete. Îmbrăcate în postere uriașe cu imagini tematice aceste clădiri atrag atenția de la început – de aici am achiziționat biletele de acces: 6 leva/persoană. În acest preț intră accesul la toate facilitățile oferite de complexul arheologic: muzeu, centru multimedia, sit arheologic în aer liber. Cred că există și varianta achitării unui preț mai mic, bilet care include doar vizitarea cetății propriu zise. De asemenea, se oferă reduceri pentru diverse categorii de vizitatori.

Scurt istoric al cetății Abritus. Din broșura în limba engleză primită gratuit la punctul de informare și acces am aflat principalele etape de dezvoltare a acestei așezări. Așa cum era de așteptat, romanii au construit fortificația în secolul I d. Ch. pe urmele unei vechi așezări trace. La dezvoltarea așezării a contribuit terenul fertil din valea râului Beli Lom, dar și poziționarea în preajma unor drumuri strategice romane. Descoperirile arheologice au evidențiat existența unor clădiri publice și private decorate, temple și altare aparținând diverselor culte. Pietrele tombale atestă prezența unei populații eterogene, de origini etnice diferite (chiar și o anume aurelia din Tomisul nostru). În anul 251 goții atacă Imperiul, în apropiere de Abritus armata romană suferind o înfrângere usturătoare, pe câmpul de luptă pierind chiar împăratul Traian Decius și fiul său Herennius Etruscus (coîmpărat) – primii împărați romani care mor într-o bătălie cu barbarii. După distrugerile provocate de goți, Constantin cel Mare reface orașul și fortificația ridicând ziduri noi de piatră și 35 de turnuri de apărare. Fiecare val de migratori aduce distrugeri, avarii reușind să încheie în 586 d. Ch. viața acestui oraș. În perioada medievală timpurie se reface o parte din fortificație, apare o episcopie – toate distruse de pecenegi în 1030 d. Ch. În secolele al XIII-XIV-lea apare așezarea medievală Razgrad, cucerită de otomani. Primele săpături arheologice sunt efectuate în 1887 de un cunoscut profesor arheolog și naturalist: Anani Yavashov. Urmează la distanțe de zeci de ani alte prospecțiuni, sondaje și săpături.

Rezervația arheologică Abritus a fost înființată în 1984, mare parte din teritoriu nefiind încă exploatat arheologic, altă parte aflându-se sub clădirile unei fabrici de medicamente.

Muzeul, lapidariumul și centrul multimedia. Am fost preluați de o doamnă care vorbea binișor limba engleză și care ne-a condus o parte din traseu. Eram singurii vizitatori – era o zi de luni, înainte de amiază (în Bulgaria în sezonul de vară majoritatea muzeelor sunt deschise și în ziua de luni). Am mers mai întâi în clădirea care adăpostește o mică expoziție arheologică în vitrinele căreia putem vedea obiecte descoperite în timpul săpătruilor arheologice din cetate, dar și din împrejurimi. Arme, obiecte gospodărești, elemente de podoabă, vase de lut, figuri antropomorfe, simboluri creștine etc. constituie inventarul expoziției; explicațiile afișate pe tăblițe ori panouri sunt și în limba engleză. Mi-au plăcut plăcile de piatră cu reprezentări ale Cavalerului Trac. La Abritus s-a descoperit cel mai mare tezaur de monede de aur din Antichitatea târzie din Bulgaria: 835 de monede – 4 kg de aur. Nu am avut voie să fac fotografii în acest mic muzeu.

Lapidariumul este situat în aer liber și cuprinde două zone: una unde sunt expuse elemente arhitecturale decorative salvate din interiorul așezării și o a doua zonă care prezintă pietrele funerare, inscripțiile, altarele votive descoperite în cetate. Cele mai importante și valoroase sunt protejate cu foi de sticlă – interesante chipurile locuitorilor de atunci, dar și reprezentările Cavalerului Trac/Danubian.

Doamna muzeograf/ghid ne spune pe scurt în engleză câteva cuvinte despre ceea ce avem în fața ochilor. Pătrundem în interiorul fortificației pe poarta de Nord unde vedem încrustat în piatră simbolul orașului. Suntem invitați în Centrul multimedia, un muzeu interactiv cu peste 10 săli amenajate pe două etaje în fosta spălătorie a fabricii de medicamente (pe GoogleMaps încă puteți vedea imaginile din martie 2012 – cum arăta atunci acest teren). Este de fapt un loc de „joacă” instructiv mai ales pentru copii care descoperă trecutul istoric prin intermediul jocului interactiv. Cuceririle tehnicii multimedia în domeniul proiecțiilor și reprezentărilor grafice te însoțesc în muzeu, chipul profesorului Anani Yavashov, primul cercetător al așezării, stă în mărime naturală lângă tine în timp ce vizionezi un scurt film de prezentare, casete care te ajută să vizionezi imagini din viața orașului de altădată – toate le găsești aici (au mai fost și mici probleme tehnice). În alte săli se află macheta orașului, panouri cu modele de monezi, ștanțe pentru monezi de lut, semne efectuate cu degetele unei mâini reprezentând negocierile la piață, zodiacul și semnificația lui, divese cuburi rotative cu imagini, casete cu întrebări și răspunsuri ascunse, haine și fețe de epocă pentru fotografii, un minicinema etc. Un grup de copii poate petrece aici cel puțin 2-3 ore fără să se plictisească.

Complexul în aer liber - Cetatea Abritus. După vizitarea expoziției arheologice și a centrului media doamna muzeograf ne-a lăsat să explorăm în voie teritoriul cetății și să facem câte fotografii vrem. În cadrul proiectului au fost amenajate alei și iluminat traseul de vizitare, au fost reconstituite ziduri, au fost ridicate pasarele și podele de sticlă, au amplasat tăblițe informative. Ce am văzut noi în plimbarea prin cetatea Abritus? De pe o pasarelă metalică am putut privi de sus marea clădirea cu curte interioară și peristil, punctul forte al sitului arheologic fiind tocmai această galerie de coloane ce înconjoară spațiul deschis interior. Curtea este pavată cu dale de piatră, apele pluviale se scurgeau pe un canal de cărămidă către o mică cameră cu rol de latrină. Există mai multe încăperi cu rol de prăvălii (cu ieșire la stradă), depozite de mărfuri și două camere mari dedicate încheierii afacerilor (un fel de birouri). Partea nordică a complexului găzduia câteva locuințe. Am fotografiat coloanele ionice din diverse unghiuri și am citit explicațiile în limba engleză de pe panouri. În apropiere se află și alte clădiri, notate cu cifre, unele cu etaj, care adăposteau prăvălii și ateliere la parter și locuințe la nivelul superior. S-au descoperit canalizări, tuburi de apă, ceramică, vetre de foc, urme de picturi pe ziduri. Vedem și urmele unei clădiri din epoca medievală unde s-au păstrat urmele unui cuptor de pâine (o podea de sticlă protejează descoperirea).

Descoperim o altă clădire cu rol inițial de baie publică, apoi locuințe, ca în final să joace rol de basilică creștină – aici s-au descoperit cărămizi cu însemne creștine. Urcăm câteva trepte și la mică distanță vedem zidurile unui complex de cult creștin datat secolele al X-XI-lea. Aici au fost descoperite trei ansambluri creștine din epoci diferite. Se evidențiază o basilică episcopală de mari dimensiuni; am admirat zidurile mărginite de maci și bazele unor coloane din interior.

O alee înconjoară cetatea prin exterior pe lângă ziduri și zecile de turnuri. Ultimul obiectiv atins în această plimbare a fost turnul de apărare nr. 17 situat în partea cea mai înaltă a cetății. Aici a fost ridicată o structură metalică de circa 15 m înălțime de pe platforma căreia putem admira aproape toată fortificația. Panouri informative ne arată și punctele din împrejurimi unde s-au descoperit așezări și necropole; vedem și drumul european către Varna.

Concluzii. Recomand cu încredere o vizită de 1-2 ore la Rezervația arheologică Abritus din Razgrad. Cereți la intrare ghidul turistic care conține și patru trasee de vizitare (noi l-am primit la plecare) și porniți la pas către descoperirea sistemului defensiv al Imperiului Roman, spre înțelegerea vieții cotidiene și religioase din epoci trecute sau efectuarea de fotografii reușite.

---
Impresii încărcate de tata123 in 27.06.2017 10:12:07

Validat / Publicat: 27.06.17 11:13:02


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1283


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  50700 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de tata123? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[27.06.17 21:06:36]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[28.06.17 09:57:01]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc pentru desemnările MG și IS+.

   Rezervația arheologică Abritus a fost o surpriză plăcută pentru mine. Amenajările sunt practice, centrul multimedia este o adevărată lecție de istorie prin joc, distanța față de România e de doar 70 km. În această călătorie în Bulgaria am fost (din nou) uimit de implicarea vecinilor noștri de peste Dunăre în promovarea și punerea în valoare a monumentelor și locurilor istorice. Bravo lor!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2017] În spatele inscripției se află parcarea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868681">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868681"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868681">Şterge vot</a></div><span id="v9868681" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868681)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868681Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868681MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2017] În spatele inscripției se află parcarea.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2017] Recepție, punct de acces și centru de informare la Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868685">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868685"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868685">Şterge vot</a></div><span id="v9868685" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868685)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868685Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868685MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2017] Recepție, punct de acces și centru de informare la Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2017] Lapidarium - unele pietre funerare sunt protejate cu sticlă - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868687">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868687"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868687">Şterge vot</a></div><span id="v9868687" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868687)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868687Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868687MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2017] Lapidarium - unele pietre funerare sunt protejate cu sticlă - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUN-2017] Lapidarium - monument funerar dedicat unui personaj ecvestru - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868692">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868692"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868692">Şterge vot</a></div><span id="v9868692" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868692)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868692Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868692MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2017] Lapidarium - monument funerar dedicat unui personaj ecvestru - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2017] Centrul multimedia de la Cetatea Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868702">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868702"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868702">Şterge vot</a></div><span id="v9868702" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868702)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868702Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868702MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2017] Centrul multimedia de la Cetatea Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2017] Interior - centrul multimedia de la Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868705">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868705"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868705">Şterge vot</a></div><span id="v9868705" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868705)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868705Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868705MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2017] Interior - centrul multimedia de la Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2017] Simbolul orașului Abritus - poarta de nord. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868707">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868707"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868707">Şterge vot</a></div><span id="v9868707" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868707)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868707Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868707MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2017] Simbolul orașului Abritus - poarta de nord.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2017] Complex de locuințe (clădirea 8) - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868710">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868710"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868710">Şterge vot</a></div><span id="v9868710" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868710)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868710Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868710MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2017] Complex de locuințe (clădirea 8) - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2017] Sub podeaua de sticlă se află un cuptor de brutărie - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868714">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868714"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868714">Şterge vot</a></div><span id="v9868714" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868714)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868714Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868714MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2017] Sub podeaua de sticlă se află un cuptor de brutărie - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2017] Clădirea 7 - curtea cu peristil (imagine de pe pasarela metalică) - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868717">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868717"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868717">Şterge vot</a></div><span id="v9868717" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868717)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868717Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868717MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2017] Clădirea 7 - curtea cu peristil (imagine de pe pasarela metalică) - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2017] Printre coloanele ionice - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868719">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868719"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868719">Şterge vot</a></div><span id="v9868719" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868719)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868719Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868719MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2017] Printre coloanele ionice - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2017] Două din cele mai bine păstrate coloane - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868722">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868722"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868722">Şterge vot</a></div><span id="v9868722" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868722)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868722Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868722MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2017] Două din cele mai bine păstrate coloane - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2017] Situl arheologic de la Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868723">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868723"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868723">Şterge vot</a></div><span id="v9868723" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868723)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868723Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868723MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2017] Situl arheologic de la Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2017] În turnul nr 17: zidul sudic al cetății Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868726">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868726"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868726">Şterge vot</a></div><span id="v9868726" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868726)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868726Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868726MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2017] În turnul nr 17: zidul sudic al cetății Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2017] Colțul sud-estic al cetății; în fundal șoseaua europeană către Varna - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868729">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868729"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868729">Şterge vot</a></div><span id="v9868729" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868729)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868729Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868729MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2017] Colțul sud-estic al cetății; în fundal șoseaua europeană către Varna - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2017] Pe această alee se ajunge la structura metalică de peturnul nr. 17; în fundal vestiigiile arheologice descoperite până acum - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868730">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868730"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868730">Şterge vot</a></div><span id="v9868730" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868730)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868730Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868730MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2017] Pe această alee se ajunge la structura metalică de peturnul nr. 17; în fundal vestiigiile arheologice descoperite până acum - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2017] Complexul de cult creștin - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868731">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868731"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868731">Şterge vot</a></div><span id="v9868731" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868731)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868731Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868731MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2017] Complexul de cult creștin - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2017] Arheologie și ruine la Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868733">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868733"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868733">Şterge vot</a></div><span id="v9868733" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868733)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868733Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868733MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2017] Arheologie și ruine la Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2017] Panouri informative la Abritus (inclusiv în limba engleză). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868735">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868735"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868735">Şterge vot</a></div><span id="v9868735" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868735)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868735Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868735MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2017] Panouri informative la Abritus (inclusiv în limba engleză).
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2017] Amfiteatru în apropierea intrării - Abritus. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868736">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868736"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868736">Şterge vot</a></div><span id="v9868736" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868736)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868736Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868736MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2017] Amfiteatru în apropierea intrării - Abritus.
foto tata123 [27.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2017] Traseul complet al orașului fortificat Abritus, Razgrad. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av868738">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv868738"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=868738">Şterge vot</a></div><span id="v9868738" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(868738)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f868738Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e868738MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2017] Traseul complet al orașului fortificat Abritus, Razgrad.
foto tata123 [27.06.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.303644895554 sec