ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
SEP-2016
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Portugalia în farfurie la Mercado da Ribeira — 35 de mini-restaurante sub același acoperiș

TIPĂREȘTE URM de aici

Spectacol gastronomic popular, paradisul mâncăcioșilor, unde mi s-au făcut ochii mari

Privesc retrospectiv experiența culinară lusitană din 2016, chiar dacă eu nu sunt deloc fan al bucătăriei portugheze, am trăit o experiență turistică unică în cea mai mare piață acoperită a capitalei, în Mercado da Ribera , nu e o piață obișnuită unde mergi doar cu sacoșa, ea a fost revitalizată pe baza un concept modern și novator, fiind redeschisă în 2014 sub pălăria unei reviste și e cunoscută sub numele de Time Out Market … 35 de mini restaurante se ascund sub cupola ei istorică, într-o veche hală modernizată care m-a lăsat cu gura căscată.

Prima mea întrebare, ce caută numele unei reviste cunoscute Time Out Lisboa, sub acoperișul halei industriale, de ce o echipă de jurnaliști conduce acest spațiu cool?

Am aflat despre această vitrină culinară a Lisabonei de abia la a doua vizită lusitană, aici am descoperit floarea gastronomiei portugheze și cinci nume de renumiți chefs, prezenți cu mini –restaurante, oferind produse portugheze proaspete la preturi modice, după baierele pungii … am aflat că aici se servește cel mai bun hamburger, cea mai bună friptură sau cea mai bună înghetată Santini din Lisabona, așa o fi... unele statistici confirm faptul că 10 000 de oameni trec zilnic prin Mercado da Ribeira, 70 la sută sunt turisti.

Mercado da Ribeira e un loc special unde cumperi, mânanci, socializezi, interactionezi cu mesenii internationali, chiar poți rasfoi o revistă la etaj, dacă ajungi pe malul fluviului Tejo, în zona portuară peste drum de Cais do Sodré, de unde am luat odată trenul spre Cascais.

Obiectivul se află pe Avenida 24 de Julhio și la inaugurarea lui în 2014, el a devenit un fel de capitală a scenei gastronomice din Lisabona... acum realizez că obiectivul poate să îti salveze vacanța culinară, poți veni aici solo sau cu familia și prietenii... prețurile generale variază între 5 si 15 euro... și un lucru extrem de important, piața e deschisă gurmanzilor până la miezul noptii.

Am ajuns în Mercado da Ribeira cu tramvaiul 15, venind dinspre Belem direct de la mânăstire și muzee, aveam fluturi în stomac la orele 16.30.

Mercado da Ribeira are peste o sută de ani

Cobor din tramvai în Cais do Sodre, după ce am fost strivită ca o sardină fiartă în cutia pe mai multe roți, sunt lovită năpraznic de căldura africană ce pogorâse asupra Lisabonei imprevizibil... muream de sete și visam la un pahar cu Super Bock, berea lor blondă.:((

Admir moleșită printre gene o cupolă orientală cu turlă și cu felinar, e intrarea la mercado, chiar deasupra portalului principal de intrare remarc un orologiu vechi de origine franțuzească care măsoară timpul... cu mare lene fotografiez exteriorul, îmi venea să arunc aparatul foto din mână la 36 de grade, cele 26 de grade prinse pe unu septembrie erau istorie. :))

Observ că halele vechi sunt acoperite cu țiglă roșie, clădirea veche a fost inaugurată în 1882, un mare incendiu a distrus o parte a edificiului după 11 ani, de-a lungul istoriei fosta Mercado Ribeira Velha s-a tot reinventat și restaurat.

Am intrat în clădirea cu un etaj, la parter calc evident pe un mozaic alb negru desenat în hol, ce reprezenta parcă o balanță, am traversat un hol si am deschis ochii larg spre o hală modernă din sticlă și oțel acoperită care ocupă 5000m. p., ea este bine compartimenta în două secțiuni principale.

Fiind duminică secțiunea veche cu piața de fructe, pește și flori era închisă spre marele meu regret, am intrat în secțiunea nouă luminată cu lămpi Edison și m-am uitat uimită la mesele de lemn lungi, la comun, cu scaune înalte pentru clienți... parcă eram la un mare picnic popular cu 500 de clienți.

La etaj Time out are un bar, un ghiseu de informare ce vinde bilete la nu stiu ce spectacole și o galerie de artă, există și o terasă cu 250 de locuri.

Prima impresie... m-a asurzit zumzetul și forfota de oameni, nu era nici măcar un scaun liber la orele 16.30, ascult buimăcită vocea interioară a pietei, am senzatia că sunt într-o mare cantină populară, chiar nu mă înșel... disting clar clinchetul de tacâmuri... spectacolul uman mă face să deschid ochii ce-mi par mie, mai mari decât stomacul.

Pecuiesc cu ochii meniuri prin mini-restaurante

Fiecare spatiu e bine organizat, fiecare mini –restaurant are stilul și personalitatea lui, deoarece oferă produse diferite, numele brandului e trecut sus pe firmament cu alb si negru.

In latura mică nordică sunt firme cu mai multe steluțe Michelin... încep acțiunea de pescuit a ofertelor culinare, spionând initial mișcările clientilor.

Comanzi la pupitru păpica dorită, bucătarul primește porunca... astepti și vine apoi un semnal de alarmă, pleci cu tava neagră la vânătoare de scaune prin uriașa sală daca esti o sole mio... simplu și eficient, însă eu m-am lăsat păgubașă, era o bătălie prea dură... am aspirat pe gratis miros de carne friptă, pește, burgeri, am tras cu ochiul spre farfuriile pline ale turistilor invadatori, realizând în fugă un studiu al meniurilor.

E o atmosferă formidabilă, personalul de la pupitru de preparare a mesei e tânăr și amabil, eu răman confuză, nu stiu efectiv ce să aleg că am devenit vegetariană de un an din motive de sănătate... papilele gustative intră însă în sărbătoare.

Citesc amețită numele standului Marisqueira Azul , un raion care vinde fructe de mare... vine apoi Cozhina da Felicidade , o fi bucătăria fericirii, îmi face cu ochiul o caracatiță portugheză, urmează firma Monte Mar care se laudă cu pește atlantic și creveți.

Mă opresc mai mult la un mini restaurane trendy Sea Mea , cu un mix de

petisqueira modernă (snack–bar) și marisqueira, fructe de mare, e un brand născut în Chiado care oferă pește de calitate, dar și scoici sau sardine fripte pentru 5,50 euro... astept însă prea mult la raion.

Acest mini restaurant oferă produse de pește portugheze și internaționale... mă uit pe lista de meniuri afișată pe un panou, exact ca vițelul la poarta nouă, mânanc puțină limbă portugheză și rup din alfabetul portughez.

Pastal de caldeirada au massa tehro =4,50 euro, Pasteis de Bachalau com abroz de tomate, cred că e o prăjitură din cod cu sos de roșii, Salada de Carangueja Real, un fel de salată regală de crab =7,50 euro... vai de capul meu, ce să aleg, strâmb din nas și defilez mai departe, după ce împușc vreo două poze suvenir și radiez din priviri niște melci într-o farfurie.:((

.

Trec în revistă Asian Lab cu meniuri japoneze, o supă orientală e 3,5 euro, dar nu e pe gustul meu, savurez doar vizual cea mai bună friptură din Lisabona la Sao Bento Cafe și mă îndrept spre latura din nord, spre clasicii portughezi.

Alexander Silva ... un nume de răsunet... citesc Cozinha de chef-e o figura populară pe la televiziunea portugheză, el este câstigătorul de la Top Chef , faimos pentru produsele sale portugheze creative, descopăr ulterior că dumnealui e proprietarul faimosului Bica do Sapato din Lisabona... preturile din mercado variază de la 5 la 20 de euro... alături e alt chef Henrque Sa Pessoa , un fel de Jaimes Olivier al portughezilor... am intrat de tot în ceața gastronomică.

Marlene Vieira , altă vecină oferă snack –uri traditionale portugheze, în timp ce concurentul ei Miguel Laffan oferă preparate de pui.

Popas de trei minuțele la standul Manteigaria Silva cu Nossa Casa Portuguesa NOSA, unde citesc cu incantare refrenul în portugheză al Amaliei Rodriguez , o strofă tipărită atărnă deasupra unor jamboane apetisante, vai de mama lor ce fain arată, dar eu fac atac de cord în farfurie... sorry, trecem mai departe, am uitat de Pata Negra.

Pe latura vestică depistez după miros standul rege al hamburgerilor cu cartofi prăjiti numit

Honorato ... optez însă rapid pentru niște crochete de cod, că nu era coadă la standul

Croquetaria

Trec voios și suspinând pe lângă standul Arcadio , ăstă e un celebru ciocolatier din nordul orașului Porto și deși am interdicție la colesterol îmi rezerv pe final o celebră înghetată

Santini , că pofteam rău de tot, e un produs faimos creat prima dată în Cascais în 1940... o testasem acolo și în 2013, e demențială.

Amatorii de dulciuri franțuzești stationează în fața tăvilor cu dulciuri la standul L'Eclair , aflat undeva în pozite centrală.

În Mercado da Ribeira avem desigur și standuri cu băuturi ca niște mici insulite.

Garrafeira Nacional vinde băuturi pentru acasă. Brandul a apărut în 1927 și deține o colectie uriașă de vinuri rare... scurt popas la Beer Experience Super Bock , cu berea portugheză blondă mă împac bine... mai există și o Casa da Ginja și un club de gin.

Conserveira de Lisboa e un magazin specializat care vinde conserve de pește drept suvenir, magazinul original e aproape de Praca do Comercio și se cheamă A vida Portuguesa , am cumpărat trei cutii Trihana ambalate în stil retro de vânzator.

Norocul meu mare e că nu sunt deloc o fire pofticioasă la mâncare, la dulciuri da... altfel aș fi făcut atac de cord în farfurie.

Am tot schimbat mingea de ping pong de la un ,,chioșc’’ la altul, total indecisă... apetitul oricărui mofturos ca mine poate fi răsplătit dacă ai răbdare și timp.

Mercado da Ribeira este o experiență turistică inedită, personal iubesc piețele pentru culoarea locală și sufletul lor... am regretat lipsa negustorilor in piata clasică și am admirat doar florile.

Arta de a trăi bine a portughezilor e la mare preț, mergeti odată acolo și veți deveni poate prieteni cu băieții cu șort, pe tricoul lor scria pe spate cu rosu ,,Mr Pig’’...:((.

Sfatul meu este să evitati orele de vârf la prânz sau la cina sau vă bateți pe scaune... eu nu am reușit să prind nici unul... poate în extrasezon.

In Mercado da Ribeira se ajunge cu tramvaiul 15 si 18 sau cu metroul în Cais do Sodre, linia verde, dar și cu autobuzul 706,721,728,732.

Piata cu produse alimentare proaspete e deschisă luni –sâmbătă între orele 6-14, e ideală daca ați închiriat un apartament sau hotel pe aproape, iar Time Out Market are următorul program:

luni–miercuri 10. a. m -12 pm

joi–sambata 10-20 a. m.

duminică 10. am -12 pm.

Mercado da Ribeira poate fi vizionată excelent pe site –timeoutmarket.com/en.

Sper ca acest articol să fie util turistilor care merg în premieră la Lisabona, eu am descoperit piața modernă la sfatul unor portughezi tineri.


[fb]
---
Trimis de mireille in 13.06.17 11:17:50
Validat / Publicat: 13.06.17 16:40:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 4624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Păpică portugheză... detaliu... nu mă încantă culoarea galbenă, eu sunt vegetariană de puțină vreme.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55550 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu [13.06.17 16:50:28] »

@mireille: , inca un prim vot pe ziua de azi, Yupeee! Ia sa vedem, tu recomanzi

Sfatul meu este să evitati orele de vârf la prânz sau la cina sau vă bateți pe scaune... eu nu am reușit să prind nici unul... poate în extrasezon.

iar sfatul meu este sa nu mai fie publicate astfel de articole pe criteriile mai sus mentionate.

Si tu si @anilu m-ati omorat cu aceste doua articole ale voastre, o sa ma aveti pe constiinta

Lasang gluma de o parte (pret de cateva secunde), cred ca in sine, doar mergand in acel loc si ai parte de o experienta culinara deosebita.

Daca am sa ajung pe acolo am sa am grija sa merg dupa o masa extracopioasa ca sa nu-mi faca pofta nimic.

Felicitari, votat cu mare drag.

ANILU [13.06.17 17:09:48] »

@mireille: Mâncând o banană am citit articolul tău.

Despre mâncare, multă mâncare, dar de fapt mini, totul este la mini...

Soţul meu ar fi încântat aici, totul este proaspăt, se consumă repede deci trebuie să fie şi bun.

Mie mi-au rămas ochii pe deserturile portugheze din poza 12. Dar înghit în sec şi trec mai departe... trebuie să mă mai încapă costumul de baie... vine vara...

Felicitări pentru articol, de fapt pentru toate articolele portugheze.

Toate cele bune.

mireille [13.06.17 17:15:41] »

@mishu: cum ești tu mereu pe fază cu primul ecou... eu mi-s mai leneșă și mai puțin spontană.

Am gândit să prezint un singur articol cu temă culinară, ca o sinteză, poate foloseste cuiva. Am prezentat restaurante în sejurul trecut din 2013. Mercado da Ribeira e o locație originală și modernă, unde ai ocazia să împuști dintr-o singură lovitură toată floarea gastronomiei portugheze în micile localuri amenajate sub cupola ei istorică... multumesc pentru comentariu și lectură...

mishu [13.06.17 17:19:37] »

@ANILU: Uite asa! sa vezi cum e cand citesti un astfel de articol , ca nici cu al tau nu mi-a fost rusine

mireille [13.06.17 18:00:12] »

@ANILU: portile din farfurii nu sunt mini... am evitat raioanele de dulciuri si am pastrat discretia la capitolul poze cu păpică... ma apropii de sfarsitul seriei portugheze... obrigada.

elviramvio [13.06.17 18:01:47] »

@mireille:

Aici articolul tau are ceva legatura cu capra vecinului, adica tu tii o dieta, n-ai voie aia și ailalta dar ne imbii pe noi! Mai ales pe mine care nu mananc mult dar la dulciuri poftesc de numa!

Iti spuneam intr-un ecou ca voi relua articolele tale pe indelete aproape de plecarea mea acolo. Ei bine, pe acesta l-am mancat deja cu totul!

Fain, sa te mai duci si sa ne mai arati!

doinafil [13.06.17 18:18:40] »

Daaaaa, l-am "mâncat" şi pe acesta, a fost buuuun, bun de tot!

N-am fost in Lisabona, însă, cu siguranţă, dacă voi ajunge (şi) acolo, n-am să ocolesc Mercado da Ribeira, chiar dacă mie nu-mi plac locurile aglomerate.

Dintre toate preparatele de acolo aş fi ales peşte, indiferent cum preparat, iar ca desert îngheţata aia grozavă despre care ai scris.

Am votat cu drag, chiar dacă nu sunt prima la ecouri. La "start vot" e abonată "mishu"! (chiar şi la ce postează ea).

Asta mă face să zâmbesc, se vede că are un suflet de copil care vrea să fie prima mereu. Bravo ei!

mireille [13.06.17 18:20:24] »

@elviramvio: de ce răsucești cuțitul în dieta mea vegetariana impusă de nenea doctorul? ... la dulciuri m-ai prins... am interdictie totală, dar în concediu mai uit... spor la studiu și documentare, să văd unde bagi în sac atatea obiective pentru 7 zile. E posibil să mă aventurez la anul și la felul trei numit Portugalia, mon amour... mai am de pus o experientă viticolă prin Arrabida, unde mi s-a suit vinul portughez la cap și a luat creierul foc.

elviramvio [13.06.17 18:27:51] »

@mireille:

Ei, pun in sac doar ce incape fara sa se strice, am obiceiul sa vad cat pot dar sa fie bine. Si imi place sa merg de doua ori in acelasi loc asa ca ma voi descurca eu cumva, sper, avand ghid si articolele tale.

Despre bunatati, pasteis mi-a adus sotul in aprilie dar cu vinul n-a riscat, cica daca vreau, neaparat la mama lui acasa!!

Sa-ti indeplinesti visul portughez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille [14.06.17 09:24:16] »

@doinafil: merci mult pentru lectură și ecou... eu sunt fan portughez, nu mi-au ajuns două călătorii, visez încă la desert, felul trei, alte zone, obiective... cu păpica lor nu prea am rezonat, am măncat doar bachalau, peștele lor național, care are 365 de rețete... e un cod care se servește cu cartofi și legume, numai că uneori sosul de ulei de mâsline a fost prea abundent. Am ales Mercado da Ribeira, fiindcă are o poziție accesibilă, centrală și e în top 5 al pietelor portugheze. M-a încantat și Mercado de Campo de Ourique, a doua piață mai puțin aglomerată, dar e departe de centru...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna [14.06.17 19:36:36] »

@mireille: Şi eu sunt la dietă astfel încât îmi vine niţel să te bat

Nu sunt pofticioasă dar acum îmi plouă în gură, mă gândesc la acel jambon afumat

Poate ajung şi eu vreodată în Portugalia, îmi doresc foarte mult.

Felicitări, draga mea dragă

mireille [15.06.17 12:13:05] »

@krisstinna: multumesc Cristina, să ai poftă de călătorii...

kikiritzi [28.03.18 18:36:42] »

Eu m-am rasfatat cu imaginile si mi-a fost suficient ca sa realizez in ce primejdie s-ar afla o pofticioasa ca mine intr-un asemenea loc! Ma bucur ca am aflat de existenta lui. Pana la urma, cine stie, poate se mai topesc si poftele astea si as putea fi... moderata daca ajung vreodata pe acolo!

Dincolo de gluma, mi s-a parut foarte interesanta si inedita aceasta imagine a Lisabonei, pentru ca pentru mine a cunoaste un loc inseamna a-l percepe prin toate simturile.

mireille [29.03.18 14:26:51] »

@kikiritzi: multumesc mult pentru lectura si comentariu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, doinafil, elviramvio, kikiritzi, mireille, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în #Lisabona? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087624073028564 sec
    ecranul dvs: 1 x 1