ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2016
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Câteva taverne din Kefalonia: ambianţă şi gust desăvârşit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fiindcă ne mai desparte puţin timp de vacanţa mare şi, cine ştie, paşii vă vor purta prin cea mai mare insulă ionică a Greciei, Kefalonia, m-am gândit să vă aduc în atenţie câteva taverne situate în diverse părţi ale insulei, acolo unde am poposit şi noi pentru masă în decursul peregrinărilor noastre prin insulă. Posibil să fie de folos celor ce vor trece chiar prin acele localităţi sau pe lângă plajele pe unde am fost şi noi.

Am luat masa în diferite locuri, de la taverne simple, tradiţionale amplasate pe plajă, la altele din orăşele, la cele la care mâncau mulţi localnici sau chiar terase ale unor hoteluri mai de soi, la fel, poziţionate pe plajele vizitate. În alegerea unora, m-a ajutat ghidul meu Top 10 Insule Greceşti care le recomandă cu căldură, în a altora instinctul sau, pur şi simplu, foamea ce ne cuprindea absolut firesc. Cu acest articol, îmi voi încheia povestirile despre Kefalonia, o insulă minunată şi o destinaţie de vacanţă pe măsură. O masă fără pretenţii prea mari, compusă din câteva aperitive, fel principal, vin, apă, frappé pentru două persone nu ne-a dus niciodată mai mult de 25-30 euro, aproape întotdeauna primind din partea casei fie câte un desert, fie câte un păhărel de ouzo sau altceva, de obicei multă multă căldură din partea gazdelor.

Taverna Drosos-plaja Atheras (peninsula Paliki)

Aş începe gradual, cu cel mai simplu şi mai rustic, dar în acelaşi timp, cel mai fermecător loc în care am luat masa, taverna Drosos, o mică afacere de familie de pe plaja Atheras, din nordul peninsulei Lixouri. E drept că plaja Atheras e unul dintre locurile ce au mai rămas neatinse prea mult de modernitate din Kefalonia, aşa că prea multe posibilităţi de a mânca pe-acolo nu există, nefiind, însă, singura. Dar poziţia sa în spatele plajei, de unde vederea asupra mării este minunată, i-a conferit imediat titlul de preferată. Mai cu seamă că ne-a fost recomandată cu căldură de un cuplu septuagenar de englezi cu care am socializat, umblaţi mult prin lume, îndrăgostiţi de Kefalonia în general şi de Atheras în special, spunându-ne că totul este extrem de proaspăt gătit.

Ca la un semn, după orele amiezii cînd soarele devenise cam greu de suportat, mai toţi turiştii de pe acea plajă, s-au retras la umbra terasei împinşi de foame sau atraşi de mirosul îmbietor ce venea dinspre aceasta.

Ne-am delectat atunci papilele gustative cu kalamari şi peşte proaspăt pescuit, gătiţi pané, primind din partea casei câte un păhărel mic de ouzo pentru deschiderea poftei de mâncare. Deşi peştele şi fructele de mare reprezentau baza preparatelor din meniu, se mai găseau şi alte preparate pe listă, însă nu prea multe. Noi am prelungit starea de bine cu o carafă de vin alb, sec, de casă. Atmosfera era pe deplin relaxantă mergându-ne la suflet: muzică grecească în surdină, clipocitul molcom al valurilor mici, plaja şi marea sub ochii noştri, cu greu îţi venea să te desprinzi de la masă. La final am primit şi cubuleţe de pepene roşu pe post de desert, servirea ireproşabilă aş zice, făcând cinste unui local cu aer atât de familiar.

Taverna Platanos din Assos

Într-un orăşel foarte atrăgător şi şarmant ca Assos, tavernele din golf, înşirate ca o salbă în jurul său sunt foarte căutate de turişti. Taverna Platanos ne-a reţinut atenţia prin platanul gigantic din spatele său, de la care îi provine numele, nemaipunând la socoteală amplasarea sa excelentă cu faţa către marea de smarald din dreptul său, îmbrăţişată strâns de stânci alcătuind un decor idilic, parcă desprins dintr-un tablou, căci Assos are renumele de a fi una dintre cele frumoase localităţi de pe insulă. Dincolo de golf te poţi bucura de priveliştea castelului Assos din vârful colinei omonime. Consultând ghidul Top 10, am regăsit-o printre tavernele ce se bucură de o bună recomandare din partea acestuia.

Deşi oferta de preparate din peşte era foarte bogată, noi am ales în acea zi să mâncăm kleftiko, o specialitate din carne de miel cu legume, îndelung gătită la cuptor. Acel kleftiko a fost foarte gustos, însă, diferit de ceea ce mâncaserăm ca şi preparat cu acelaşi nume în Cipru sau chiar în Grecia. Ne-a fost servit numai cu cartofi la cuptor, iar porţiile îndestulătoare, fără a fi prea mari, totuşi. Am luat atunci şi frappé şi bere Mythos în scop de hidratare şi refresh. Acolo n-am primit nimic din partea casei, dar n-a fost bai, fiind suficiente bonusurile oferite ca şi încântare rezultate din imaginile de vis cu care ne-am desfătat.

Taverna Aquarius din Skala

Această tavernă este cunoscută ca fiind un restaurant elegant în Skala, aşa cel puţin am văzut în acelaşi ghid Top 10 Insule Greceşti. Se află la jumătatea distanţei dintre plajă şi Vila Romană, aproape de intrarea în Skala dinspre Argostoli, la strada principală. Citisem că este renumită pentru două specialităţi: salkitier sau porc în sos iute de muştar şi stifado cu carne de vită, la faţa locului, însă, ne-au făcut cu ochiul nişte kalamari grozavi pe care i-am văzut la vecini şi în meniu o mousaka gătită în vas de pământ. Am uitat de porc şi de vită, şi am comandat kalamari cu garnitură de cartofi şi salată, doradă roşie cu legume fripte la tigaie şi mousaka à la Aquarius, căci soţul meu e mare amator de musaca, oriunde şi oricând. Bineînţeles că vinul alb, sec, a făcut ca mâncarea să alunece mai bine, iar la final am primit şi câte un iaurt cu fructe îngheţat din partea casei ca desert. Toate au fost delicioase.

Restaurantul se bucură de o ambianţă plăcută, chiar dacă nu mai are parte de un cadru natural de poveste, preţurile nu sunt mari, iar servirea este fără cusur. Ospătarii ştiu să se facă plăcuţi, iar localul îşi respectă faima de a fi unul dintre cele mai căutate din Skala, pe care şi eu îl recomand din toată inima.

Panas Restaurant-plaja Klimatsia

Am nimerit acolo după ce în seara zilei precedente avusese loc o petrecere de nuntă şi în ciuda faptului că era trecut de amiază, lucrurile nu-şi reluaseră mersul pe de-a întregul, totul părea cam lipsit de viaţă, doar câţiva clienţi se bucurau în linişte de masa de prânz.

Restaurantul Panas este de-a dreptul privilegiat din punctul de vedere al excelentei amplasări pe o stâncă deasupra mării ce-i asigură o privelişte uluitoare asupra acesteia, asupra micuţei plaje din dreptul său şi asupra parapeţilor de stâncă alburie ce mărginesc plaja. Acest restaurant nu este un local de sine-stătător, el este al hotelului Panas, o unitate de cazare ce se desfăşoară alături, în câteva corpuri de clădire.

Terasa restaurantului are suficiente mese de unde se poate admira peisajul în splendoarea sa, aşa că, fascinaţi de peisaj, după ce ne-am plimbat puţin prin grădina hotelului pentru a ne umple ochii de frumos, ne-am aşezat la una dintre mese, căci oricum ni se făcuse foame de ceva timp. A venit un chelner destul de repede şi tot repede a început prin a-şi cere scuze în numele restaurantului că în dimineaţa aceea avuseseră o pauză cauzată de nunta ce ţinuse aproape până în zori, aşa că de-abia ce-şi reluaseră activitatea.

Am comandat kalamari şi gavroşi, convinşi fiind că nu-i putem pune în dificultate cu ceva mai complicat, ştiind că abia se dezmorţeau şi cei de la bucătătrie. Între timp, noi am mai fotografiat un pic împrejurimile, apoi băiatul ce ne luase comanda s-a întors imediat cu câte ceva din partea casei: pâine coaptă cu susan şi ulei de măsline, pastă de măsline şi unt pe post de mici aperitive însoţite de două păhărele, un pic mai mari decât un degetar, de ouzo.

Porţiile de mâncare ce ne-au fost aduse au fost suficiente, iar gustul, acelaşi sublim ce ne cucerise cu mulţi ani în urmă. Am completat cu vinul sec, alb, de Kefalonia pe care-l descoperiserăm încă de la începutul vacanţei în insulă.

Restaurantul Cephalonia Palace- plaja Xi

Cel mai pretenţios local, dacă pot spune aşa, în care am luat masa a fost restaurantul resortului Cephalonia Palace, de patru stele, de pe cunoscuta plajă Xi. N-a fost ceva premeditat, am fost mânaţi de foame după ce cutreieraserăm pe plaje prin peninsula Paliki, ne-am luat răgaz la plaja Xi. Acolo, în căutarea unui loc în care să luăm masa, ne-a sărit în ochi pe o pancartă oferta restaurantului ce avea „felul zilei” (dish of the day) kalamari prăjiţi cu cartofi şi salată la un preţ modic de şapte euro/porţie. Mari amatori de kalamari, ne-am „băgat” imediat şi am ocupat o masă pe terasa restaurantului de unde aveam o superbă vedere asupra plajei cu nisip roşiatic. Kalamarii au fost apetisanţi şi în cantitate suficientă, deşi mă gândeam că la un preţ „de ofertă” ar fi putut fi vorba de nişte porţii mici. Am savurat un frappé pentru refresh şi am ajutat kalamarii să alunece mai bine cu vinul retsina.

Personalul restaurantului părea „prins” cu comenzile numeroase datorită aglomeraţiei de pe terasă şi de la bar, de aceea credeam că ospătarul care avea şi masa noastră în arie nu va reacţiona prompt la solicitare, dar a făcut faţă destul de bine, aducându-ne repede mâncarea. Acest aspect ne-a avantajat deoarece am ajuns mai repede la plajă şi la baie în apa Ionicei.

Concluzie

Kefalonia nu iese din tiparul cu care ne-am obişnuit în Grecia în ceea ce priveşte mâncarea la taverne: găseşti de toate peste tot, iar preţurile regăsite au fost cam la fel cu cele din alte insule, ceva mai ridicate faţă de continent, dar nu de speriat.

Dacă mergeţi în vacanţă în ţara miturilor şi legendelor, indiferent ce regim de masă aţi avea asigurat prin cazarea aleasă, aţi face bine să luaţi masa şi la taverne, fiindcă gustul Greciei nu poate fi simţit pe îndelete şi în profunzime decât la taverne, pe acordurile inegalabilei muzici greceşti ce reprezintă o excelentă companie la masă.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=OLpibsnLssg&t=26s


[fb]
---
Trimis de irinad in 31.05.17 22:48:33
Validat / Publicat: 31.05.17 23:29:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6721 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Grădina restaurantului Panas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.05.17 22:58:23]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[31.05.17 23:57:49]
»

@webmasterX: Mulțumesc, voi mai încărca fotografii un pic mai încolo, se pare că am ceva probleme cu calculatorul!

krisstinna
[01.06.17 08:33:49]
»

@irinad: Văd că-ți place Elena, la fel și mie, am ascultat-o cu plăcere.

Mi-ai făcut poftă cu peștii și calamarii din farfuriile voastre, sper să mănânc și eu zilele astea, aici, în Romania că Grecia e încă departe

irinadAUTOR REVIEW
[01.06.17 10:08:29]
»

@krisstinna: Aşa este, Elena Paparizou îmi place mult, din două motive: primul ar fi că are o voce bună, puternică, după părerea mea şi al doilea, că eu o asociez cumva cu Grecia, în general. Asta, fiindcă în 2005, când am fost prima dată în Grecia, m-am nimerit când a câştigat concursul Eurovision cu celebra "My number one", după ce toată acea vacanţă ascultasem melodia, foarte promovată la acea vreme pe toate posturile greceşti de radio şi tv.

Şi pentru mine Grecia e încă departe, dar mă pregătesc intens până o voi revedea, iar în curând voi face cunoştinţă cu un alt tărâm ce a fost tot o colonie grecească în antichitate.

Mulţumesc pentru vizită, ecou, te pup şi eu!

marius gaudi*
[02.06.17 12:26:35]
»

Am descoperit-o pe Elena inca de pe vremea cand canta in duoul Antique...

Am descoperit Grecia in 2010 si m-am indragostit de ea...

Ti-am descoperit scrierile acum cativa ani si ma delectez si acum cu ele...

Mai ramane sa descopar si Kefalonia...

irinadAUTOR REVIEW
[02.06.17 16:39:23]
»

@marius gaudi: Uau, un ecou foarte frumos și, în același timp, foarte sensibil. M-ai făcut să mă emoționez un pic.

Mi-aduc aminte cu mare plăcere de Antique, Elena era pe-atunci foarte tânără...

Îți mulțumesc mult pentru cuvintele tale frumoase în ceea ce privește scrierile mele, mă bucur mult că-ți plac, dacă ai găsit și ceva util în ele, sunt și mai fericită.

Când vei descoperi Kefalonia, vei vedea cu proprii ochi ce tărâm minunat este și cât de mult merită s-o explorezi.

Vacanțe frumoase și călătorii pe măsură îți doresc!

mishu
[05.06.17 17:45:09]
»

@irinad: Am citit articolul hoatarata sa fiu puternica ????insa la poze zau ca m-am inmuiat. desi nu as fi fost in stare sa mai inghit nici macar o tentacula cat de mica, tot inghiteam in sec la fiecare poza. Foarte bune recomandari si daca voi ajunge pe acolo in mod sigur voi reciti articolul.

Felicitari, votat cu mare drag.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.06.17 18:21:23]
»

Poze ispititoare, pahare aburite cu vin alb, pîine proaspătă, cu unt și măsline, marea la doi pași, e la fix pentru perioada asta! Cine nu și-a făcut rezervări pentru vacanță să ia seama la poze și să aleagă Kefalonia (sau Grecia, în general).

Țin minte că în Kefalonia se recomandau ca mîncăruri tradiționale, locale, o plăcintă cu carne (și orez, iar carnea nu era tocată fin, ci ceva mai grosier, deci umplutura era nițel ciudată față de așteptări, ca un aluat umplut cu tocană de carne și orez), tocană de iepure, cod pane cu piure (în afară de faptul că piureul era cu usturoi și lămîie, felul ăsta mi s-a părut simplist, neoriginal, ca orice cod pane cu piure făcut în orice gospodărie) și plăcintă cu migdale (din asta nu am mîncat). Plus un soi local de vin - Robola.

irinadAUTOR REVIEW
[05.06.17 19:55:04]
»

@mishu: Te ştiu mare pofticioasă, aşadar nu vreau să-ti pricinuiesc vreun rău dacă a fost rost de precipitații in cavitatea bucală. Altfel, sunt foarte bucuroasă de ecoul primit de la tine, am avut senzația că te-ai fi supărat pe mine în ultima vreme si tare rău mi-ar fi părut, că-mi eşti dragă şi tu ştii asta.

Mulțumesc mult de vizită!

Te pup!

mishu
[05.06.17 20:05:30]
»

@irinad: Eu nu ma supar nici pe cei care se supara ei pe mine, insa pe prieteni nu ma pot supara niciodata. O seara frumoasa.

irinadAUTOR REVIEW
[05.06.17 20:05:47]
»

@abancor: Aşa este, îti aminteşti bine, este vorba de o plăcintă kefaloniană renumită şi de o mâncare de pui tradițională acolo în insulă. Însă, noi am marşat mult pe peşte, kalamari şi kleftiko.

Robola am încercat la greu, am fost chiar în vizită la vinăria lor unde mi-a plăcut mult că ne-au dat şi ghid prin interior. Dar şi vinul sec, alb, pe care l-am băut la masă mai mereu era foarte bun şi aromat.

Mulțumesc mult de vizită şi ecou, ştiu că si tu iubeşti Kefalonia la fel de mult ca şi mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[05.06.17 20:10:55]
»

@mishu: Te pup, şi ție la fel!

mecut
[05.06.17 22:59:28]
»

Intru și eu în vorba... ca de, spectaculoasa Kefalonia merită toată atenția... și te rog sa nu te superi dacă vin și eu o recomandare...

Akrogiali în Lixouri... Merită explorat mai mult de o singura data...

irinadAUTOR REVIEW
[06.06.17 08:45:06]
»

@mecut: Îmi face placere să intri în vorbă cu mine, despre Kefalonia sau despre altceva. Sincer să-ti spun, în privința Lixouri, nu am mai nimic de zis fiindcă l-am vizitat extrem de puțin, dar sunt sigură că merită mult mai mult.

Desigur, orice idee sau recomandare de taverne poate fi de ajutor turiştilor.

Mulțumesc de vizită şi ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, marius gaudi*, mecut, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? [Alte] #Taverne în #Kefalonia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060134887695312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1