ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacul Iezer şi încă două chei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat Băile Romane de pe Cheile Cetii, am pornit mai departe spre alte Chei şi un lac de munte, lacul Iezerul Ighelului. Despre lac ştiam încă de copil, un vecin mergea tot timpul să pescuiască la lac, despre Cheile Gălziii şi Cheile Intregaldei am aflat din întâmplare acum vreo zece ani, când la o intersecţie în loc să o iau spre Zlatna am greşit drumul şi am descoperit aceste minunate Chei, iar de atunci ne-am propus să le vizităm, iar acum s-a ivit ocazia.

Chiar dacă prima dată am vizitat Cheile, am să încep cu vizita lacului Iezer

Lacul Iezerul Ighelului este unul dintre cele mai frumoase lacuri de munte pe care le-am văzut. Noi am ajun la lac pe următorul traseu: Benic (locul unde am fost cazaţi) – Galda de Jos – Cricău – Ighiu – Ighel – lacul Iezer. Acest traseu este valabil pentru cei care vin dinspre Cluj Napoca (Teiuş). Pentru cei cei care vin dinspre Alba Iulia traseul este următorul: Alba Iulia- Şard (pe DN74), la Şard cum se trece linia ferată se virează la stânga, spre Ighiu, apoi se urmează acelaşi traseu ca şi în primul caz. Drumul este asfaltat pâna când se termină satul Ighel apoi urmează aproximativ 10 kilometri de drum forestier. Drumul forestier este destul de bun, se poate parcurge fără mari probleme cu orice maşină care nu are garda prea joasă. Cred că o plimbare pe aceşti 10 kilometri ar fi mai plăcută decât mersul cu maşină, noi din păcate ne-am dus cu maşina pentru că au apărut câţiva stropi de ploaie. Coordonate GPS pentru lac sunt următoarele: N – 46.179448 şi E – 23.365880. Aici am parcat maşina şi am pornit la pas.

Am ajuns la lac, acesta are o culoare verde smarald. Spre deosebire de alte lacuri montane din ţara noastră, aici nu s-au construit case de vacanţă (doar una), totul este virgin cu l-a lăsat natura. La baza lacului se află o construită o clădire ce aparţine de Ocolul Silvic iar pe malul lacului o casă de vacanţă- din câte ştiu eu, este administrată de către Ocolul Silvic iar turiştii se pot caza aici, contracost (am văzut pe youtube un filmuleţ cu o nuntă organizată aici). De la un localnic am aflat că această vilă a aparţinut tovarăşului Ilie Verdeţ (fost Prim-ministru în perioada comunistă). Aici venea el vara pentru relaxare- nu avea gusturi rele.

Lacul Iezerul Ighelului este un lac format prin acumularea apei într-o albie, creată prin prăbuşirea unui versant. Nu are o deversare, se presupune că prin subteran şi-a creat o albie iar când iasă la suprafaţă formează pârâul Ighiel. Este considerat cel mai mare lac carstic din ţară. Are o lungime de 450 de metri şi o lăţime ce variază între 150 şi 420 de metri. Ocupă o suprafaţă de 4,2 hectare şi are o adâncime maximă de 9 metri. Lacul se află la o altitudine de 925 de metri, şi este înconjurat de munţi.

De jur împrejurul lacului se află pancarde prin care suntem atenţionaţi că pe toată perioada anului 2017 pescuitul şi lansarea oricăreui fel de ambarcaţiune sunt strict interzise. Acest anunţ a fost valabil şi în anul 2016 (pe plăcuţe anul acesta peste 6 s-a scris un 7). Se pare că a fost respectată acestă dorinţă pentru că peştii s-au înmulţit foarte mult, find vizibili, cu ochiul liber la mal, foarte mulţi păstrăvi. Chiar nu am văzut nici urmă de pescar în zonă.

O frumuseţe aparte i-o dă lacului şi copacii de pe marginea lui, unii coboară până în buza lacului. Poate şi dătorită acestor copacii culoarea lacul este aceea coloare verde smarald, un verde crud.

Ne-am plimbat pe marginea lacului, printre stropii de ploaie (care şi-au făcut apariţia), până la coada lui. Aceşti stropi de ploaie când cădeau în lac dădeau impresia că apa clocoteşte.

La coada lacului se poate campa, am auzit că vara vin mulţi turişti cu cortul aici, unii chiar au curajul să intre în apa rece a lacului. Tot aici la coada lacului am văzut un indicator care mă informa că pănă acasă la Zlatna ar fi un traseu prin munţi care ar dura 9 ore – poate odată o să fac acest traseu, acum nu era cazul.

Pe dealurile din zonă, pintre stâci, dacă aveţi noroc, puteţi întălnii floarea de colţ, aici fiind una dintre cele mai joase zone unde creşte această floare rară. Tot în zonă puteţi întălni cerbi lopătari, zona fiind destul de populată. Lacul Iezer face parte dintr-o zonă protejată denumită Rezervaţia naturală Iezerul Ighielului.

Posibilităţi de cazare pe malul lacului nu sunt (în afara de Ocolul Silvic), pe drumul forestier care duce spre lac am văzut căteva pensiuni.

Cu mari regrete că nu am putut sta mai mult aici să respirăm aer cu adevărat curat, dar şi alungaţi de ploaie am plecat de la lacul Iezer.

Acum să vă spun puţin şi despre cele două Chei pe care le-am vizitat înainte de a venii la lacul Iezer, ele se numesc Cheile Gălziii şi Cheile Intregaldei.

Cheile Gălzii sunt situate între localităţile Galda se Sus şi Poiana Galdei. Drumul este asfaltat, drum de munte cu peisaje spectaculoase. La un moment dat drumul se îngustează de la două benzi la o bandă şi trece printre stâcile sfărmate la bază, de părul Galdei, este semnul că am intrat în Cheile Gălzii. Apa răului aici prinde viteză, este învolburată şi gălăgioasă. Stânca pe care a rupt-o este înaltă, cu un perete destul de drept, imaginea zonei este una de vis. Am oprit maşina după ce am ieşit din Chei şi drumul s-a lărgit iarăşi, pentru a admira minunăţiile naturii şi pentru a face poze pe care să le împărtăşesc cu voi, prietenii mei.

Am pornit mai departe spre Cheile Intregalde, drumul este spectaculos, asfaltat o parte apoi cu macadam, dar practicabil fără probleme. Aici pe margine am văzut două pensiuni foarte frumoase care au în curte o mulţime de statuiete de diferite mărimi.

Cheile Intregalde sunt alcătuite dintr-un relief deosebit de pitoresc, cu numeroase abrupturi, creste ascuţite şi turnuri, în care se găsesc numeroase specii de plante (floarea de colţ-la 600 metri altitudine – cea mai joasă altitudine din Europa unde se găseşte această minunată floare). Cheile Întregalde sunt largi, nu cu stânci înalte în care se văd o mulţime de găuri de diferite mărimi, unele dintre ele cuiburi de vulturi, altele peşteri.

De aici pornesc mai multe trasee turistice, cel mai scurt fiind de 2,5 ore spre Poiana Narciselor Tecşeşti (nu ne-m dus deoarece narcisele nu erau încă înflorite- după data de 10 mai înfloresc aici). Pe alt traseu puteţi merge la lacul Iezerul Ighielului -3-3,5 ore sau un traseu duce la Cheile Râmeţului 4-4,30 ore. În satul Întregalde puteţi vizita şi două biserici vechi de prin anul 1740.

Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invit să vizitaţi acestă zonă este una de vis.

De la lacul Iezer am pornit spre cele mai frumoase chei pe care le-am trecut vreo-dară Cheile Râmeţului –despre ele în articolul următor.

Webmaster vă rog următorul clip: https://www.youtube.com/watch?v=Gaq_JI16ZA0

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 18.05.17 10:27:05
Validat / Publicat: 18.05.17 11:26:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IGHIU [AB].

VIZUALIZĂRI: 5282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 de la bancuţă puteţi admira lacul Iezer
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX [18.05.17 11:24:37] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatna [18.05.17 11:31:44] »

@webmasterX: mulţumesc

mishu [18.05.17 11:43:40] »

@zlatna: Cu o asemenea explozie de culori in natura simtim si noi ca respiram un aer curat. Foarte frumoase locuri felicitari ca ai ajuns pe acolo. Iar lacul este de o culoare de zici ca este din filme.

Spectaculos totul, felicitari, votat cu mare placere.

zlatna [18.05.17 11:50:38] »

@mishu: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Cu ajutorul saitului am ocazia să promovez judeţul meu de baştină. Explozia de culori dată de natură este extraordinară, cred că toamna când încep frunzele să ruginească tabloul este şi mai frumos.

Nu le da ideei cu filme în zonă pentru că o strică.

Toate cele bune.

webmasterX [18.05.17 11:55:57] »

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

zlatna [18.05.17 11:58:38] »

@webmasterX: puţin mai jos faţă de puncul pus de dv. Cordonatele corecte sunt cele date de mine în articol. N – 46.179448 şi E – 23.365880.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008 [18.05.17 12:56:01] »

Felicitari pentru articol și fotografii!

Frumoasă destinație!

Peștii ne arata că lacul nu are apa poluată. Foarte frumoasă culoarea de smarald a lacului!

Călătorii plăcute!

zlatna [18.05.17 13:25:43] »

@Dana2008: Mulțumesc pentru vizita si aprecieri.

Am avut ocazia să prind câteva cadre frumoase, m-a ajutat foarte mult natura.

Când ati fost la Ampoița, nu ati vizitat si lacul Iezer? era aproape.

Pe Cheile Ampoiței nu am ajuns încă, mi-a plăcut mult articolul dv. despre ele si as manca si eu ceva la mama Luta.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ioana74 [18.05.17 15:14:22] »

@zlatna: felicitari, foarte frumoasa descrierea acestei zone. Acolo, spre Iezer, pe drumul forestier merge fiul meu in tabara de 3 ani incoace si ii place la nebunie. Zona e superba asa neamenajata iar culoarea apelor lacului chiar e fabuloasa.

webmaster [18.05.17 15:25:17] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatna [18.05.17 15:56:47] »

@ioana74: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Şi mie mi-ar plăcea să merg în tabără acolo, chiar mai mulţi ani la rând.

Cred eu, că e bine că zona e aşa neamenajată, îi dă un farmec aparte.

Toate cele bune.

zlatna [18.05.17 15:59:58] »

@webmaster: mulţumesc

Carmen Ion [18.05.17 17:12:45] »

@zlatna: Superbe locuri și o descriere a lor pe măsură. Felicitări!

zlatna [18.05.17 17:18:27] »

@Carmen Ion: Mulțumesc mult.

Dan&Ema [18.05.17 23:00:41] »

@zlatna:

Like!

Te cred ca ai fost domnule din P21. Mai ai o dovada in plus daca ai inregistrat convorbirea telefonica.

Faina excursie! Bravo!

zlatna [19.05.17 08:29:15] »

@Dan&Ema: Multumesc. Altă dovadă nu am. Cu înregistrările convorbirilor telefonice se ocupă alţii, cu ochii albaştri, eu îi am căprui. , .

krisstinna [22.05.17 21:17:04] »

@zlatna: Foarte frumoase pozele, superb lacul.

Măi, dar ce mândru erai că... ai fost acolo

zlatna [23.05.17 18:17:25] »

@krisstinna: Mulțumesc pentru aprecieri.

Sunt frumoase pozele si datorită fotografului ????, fără el nu ar fi apărut pe scena AmFostAcolo.

shoryck [10.07.17 12:50:34] »

salut,

As fi interesat sa vad lacul în drumul meu de la Poienile Mogos către Alba Iulia,

am vazut ca este un drum din localitatea Intregalde ce face dreapta (106H)

intrebarea mea este daca pot trece muntele prin Necrilesti catre Ighiel si apoi sa merg la Alba Iulia.

Multumesc,

Ps. revin cu mentiunea ca am o masina 4x4 ce se descurca binisor pe drumuri de munte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna [10.07.17 13:19:56] »

@shoryck: De la Mogos spre Intregalde drumul e bun, se poate parcurge cu orice masina.

În Întregalde am întrebat un localnic dacă putea să ajungem cu masina la Iezer pe drumul trecut de dv. Răspunsul a fost negativ, spunându-ne ca doar pe jos puem ajunge. Noi ne-am întors la Galda de Jos si am pornit pe DJ 107H, Cricău -Ighiu iar de aici pe DJ 106H spre Ighel apoi Iezer.

M-am uitat pe Google maps si am văzut ca drumul după lac ajunge la Necrilești. După lac am mai mers vreun kilometru si drumul era bun, mai departe nu stiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
shoryck [10.07.17 15:44:48] »

multumesc mult, totuși o sa-l încerc într-o zi, când voi avea ceva mai mult timp de pierdut, va voi tine la curent dacă se poate sau nu...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, ioana74, mishu, shoryck, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Iezer (Ighiel):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10717391967773 sec
    ecranul dvs: 1 x 1