ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Focşani
ÎNSCRIS: 20.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Fascinantul Picasso

TIPĂREȘTE URM de aici

Pablo Picasso este probabil cel mai faimos artist al secolului XX.

Chiar si dupa moarte, locul lui Picasso in arta nu a fost egalat.

S-a nascut la Malaga, in sudul Spaniei, in 1881, si a murit in anul 1973, in Mougins, Franta.

Pregatirea lui Picasso a inceput la Academia de Arta Lonja din Barcelona dar, incepand din 1900 a inceput sa-si petreaca luni intregi la Paris, unde s-a stabilit definitiv in 1904. La acea vreme, capitala franceza era centrul artei mondiale si, aici, Pablo Picasso si-a manifestat pentru prima data stilul sau complet original, cand saracia si disperarea erau zugravite cu o usoara tristete, in tonuri de albastru rece. Starea retinuta a tablourilor din "Perioada Albastra" reflecta si perioada de saracie disperata din viata artistului. Picasso impartea un studio cu un prieten poet si dormeau cu randul in singurul pat existent. Uneori, erau nevoiti chiar sa arda unele dintre lucrarile sau schitele pictorului pentru a incalzi incaperea.

In urmatorul stil al lui Picasso, "Perioada Roz", tonurile de roz au luat locul tonurilor albastre. Tema surghiunitilor era inca dominanta, dar era abordata mai optimist. Subiectele favorite au devenit arlechinii, acrobatii si dansatorii, iar entuziasmul pentru modul de viata al circarilor a luat locul austeritatii. Acest mod de abordare mai lipsit de griji a avut succes la public si picturile perioadei roz s-au vandut foarte bine. Saracia lui Pablo Picasso lua sfarsit.

Cam in aceeasi perioada, Picasso explora o alta forma avangardista de arta, inspirandu-se din lucrarile lui Paul Cezane si din formele sculpturii africane. Dintre toti postimpresionistii, Cezane a dus abstractionismul cel mai departe, analizand formele si distorsionand perspectiva conventionala. Lucrarile lui, asociate cu formele simple, aproape primitive ale sculpturii africane, au fuzionat in celebra panza a lui Picasso, Les Demoiselles d'Avignon (Domnisoarele din Avignon), din 1907. Aproape neinteles la aceea vreme, acest tablou, reprezentand cinci personaje feminine dintr-un bordel, a devenit cea mai semnificativa lucrare din perioada timpurie a lui Pablo Picasso. Personajele salbatice, fragmentate, dispuse pe fundal nedefinit, au vestit sfarsitul unei perioade in care pictura trebuia sa fie o transcriere propriu-zisa a realitatii. In anii urmatori Picasso si colaboratorii lui apropiati, Georges Braque si Juan Gris, au explorat noile posibilitati pe care Les Demoiselles d'Avignon le-au initiat, creand curentul artistic numit cubism.

Muzeul Picasso din Barcelona are una dintre cele mai complete colectii de opere de arta ale lui Pablo Picasso. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Barcelona, fiind gazduit de cinci palate medievale unite intre ele din Barri Gotic (cartierul gotic al Barcelonei).

Muzeul Picasso este situat chiar in inima centrului vechi al orasului Barcelona. Ideea unui astfel de muzeu i-a apartinut bunului prieten al lui Picasso, Jaime Sebartes. Picasso i-a daruit lui Sebartes o multime de tablouri, desene si schite de-a lungul vietii. Initial, Sebartes a intentionat sa deschida un muzeu pe baza colectiei sale in Malaga, locul de nastere al lui Picasso. Picasso insusi a sugerat insa ca Barcelona ar fi un loc mai potrivit pentru un astfel de muzeu, avand in vedere legatura sa sentimentala stransa cu orasul.

La deschidere, in 1963, colectia muzeului s-a constituit din donatia lui Sebartes, ce se compunea din 574 de lucrari. La ea s-au adaugat lucrarile pe care Picasso le-a daruit orasului Barcelona si din alte lucrari ce se aflau in posesia muzeului de arta moderna. Ulterior, s-au adaugat lucrari daruite de prieteni ai artistului sau alti colectionari.

Dupa moartea lui Sebartes in 1968, insusi Picasso a donat un numar important de lucrari muzeului, inclusiv 1000 de piese din perioada sa de inceput, lucrari ce fusesera pastrate de familie inca de cand acesta se stabilise in Franta, dar si multe lucrari din “Perioada Albastra” a lui Picasso.

Pe langa latura artistica deosebita, muzeul incearca sa ilustreze relatia lui Picasso cu orasul Barcelona, relatie care a luat nastere in copilaria si adolescenta artistului si apoi a continuat pana la moartea acestuia.

Colecția permanentă este organizată în trei secțiuni: pictură și desen, gravură și ceramică.

Aceasta include primii ani (Málaga, Corunna și Barcelona, ​​1890-97), perioada de pregătire (Barcelona, ​​Horta de San Juan și Madrid, 1897-1901), Perioada Albastră (1901-04), perioada 1917 și întreaga serie Las Meninas (1957). Majoritatea picturilor expuse la muzeu sunt din perioada 1890-1917, o colecție importantă în ceea ce privește acea parte a vieții lui Picasso. Muzeul are foarte puține picturi după 1917, cu excepția lui Las Meninas, pictat în 1957.

Colecția mai cuprinde ilustrații făcute de artist pentru diverse cărți, precum și ceramică dăruită muzeului de văduva lui Picasso, Jacqueline.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de neilsimon in 10.05.17 20:15:21
Validat / Publicat: 10.05.17 21:17:37
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA

VIZUALIZĂRI: 2325 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (neilsimon); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Muzeul Picasso-Barcelona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [10.05.17 21:15:01] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Barcelonei, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

cristina47* [11.05.17 00:45:53] »

Foarte bun articol. Multumesc. Si in special pentru P09.

Foarte mult mi-a placut aceasta lucrare, o reproducere in stil propriu, a celebrului "Las Meninas". Mie, mi-a sarit in ochi, initial "pisica" din prim plan, si cand m-am prins ca este chiar Las Meninas, m-a pufnit rasul!

neilsimon [11.05.17 06:03:10] »

@cristina47:

Multumesc pentru aprecieri!

Cu stima

mishu [11.05.17 21:00:11] »

@neilsimon: Mie personal Picasso mi se pare greoi, insa am avut placerea ca atunci cand am vizitat Castelul Cantacuzino din Busteni sa fie deschisa si o expozitie Picasso si sa avem norocul unei ghide minunate si asa cum a remarcat @Cristina 47 P09 face parte din seria "Les Menines et la vie" si chiar erau expuse unul langa altul acest tablou al lui Picasso si prin comparatie originalul care i-a servit drept model (o copie normal) tabloul lui Velasquez " Las Meninas". Si daca le veti privi in paralel o sa vedeti similitudini. Picasso a admirat acest tablou al lui Velascuez cand l-a vazut la varsta de 14 ani fiind dus de tatal sau la muzeul Prado din Madrid iar concluzia lui atunci a fost ca niciodata nu va fi in stare sa picteze asa. Si putem spune ca restul este istorie ????.

Felicitari, votat cu mare placere.

neilsimon [12.05.17 06:29:05] »

@mishu:

Multumesc frumos

Foarte interesante completarile facute de tine.

Cu stima

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, mishu, neilsimon
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Barcelonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055225849151611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1