ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2008
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.06.08
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Centrul si nordul insulei - o splendoare

TIPĂREȘTE

Nota: prezentul review constituie o completare a celui postat la hotelul Siesta, fac parte din acelasi vacanta. Daca acolo am completat impresiile mele despre hotel, aici o sa descriu mult mai pe larg partea din vacanta care m-a multumit cel mai mult, cea de drumetii.

Recapitulez datele sejurului: Am ales o varianta de vacanta pe cont propriu, cu zboruri pe relatia Bucuresti-Barcelona (Wizz) si Barcelona-TFN (ClickAir) si retur. Cazare la Hotel Siesta, cu rezervare directa pe site-ul hotelului - Hotel Siesta - plata la cazare, pentru rezervare este necesar doar un card acceptat la tranzactii online, de pe care nu se plateste efectiv nimic, masina inchiriata online de la ORCAR, 139 euro pentru 10 zile, plata in momentul ridicarii masinii.

Mentionez ca toate rezervarile (avioane, hotel, masina), au fost facute pe la inceputul lui aprilie si toata combinatia m-a costat aproximativ 1450 euro, pentru 2 persoane.

Dupa ce am vazut cat costau si cam ce ofereau excursiile organizate de diferite birouri de turism, am multumit in gand celor care au insistat pe net pe varianta inchirierii unui automobil pentru a vizita insula. Dupa ce am vazut si insula, am ajuns la concluzia ca orice alta varianta iti ofera mult prea putin. Singura problema ar fi cea legata de drumuri. Nu de calitatea lor, pentru ca 99% din drumurile pe care am mers - aproximativ 1200 km in 10 zile - erau asfaltate fara cusur, ci de traseele urmate de aceste sosele. Pentru ca in afara de cele doua autostrazi (asupra carora o sa revin imediat), a drumurilor urbane si a celor din proximitatea litoralului, restul soselelor sunt pe dealuri si munti, cu diferente ametitoare de nivel, fata de care Transfagarasanul e cam dulce copilarie, iar Grossglockner-ul austriac e autostrada. Nu vreau sa sperii pe nimeni, drumurile sunt impecabile, foarte bine semnalizate, destul de inguste pe multe portiuni si se circula mult mai OK decat se circula la noi pe drumuri de munte. Si pentru ca, dupa parerea mea, locurile cele mai frumoase din Tenerife sunt in zone destul de izolate, recomand, de asemenea, inchirerea unei masini cu motor de la 1600 cmc in sus (am avut momente de urcus in care Seat-ul Cordoba inchiriat, cu motor de 1.4, nu prea mai voia sa traga la deal nici in viteza a doua si trebuie sa recunosc ca tanjeam dupa o masina mai puternica). De asemenea, drumurile secundare sau prin localitatile de munte sunt foarte abrupte si inguste. Ca sa va faceti idee despre ce vorbesc, aruncati o privire peste fotografiile pe care o sa le atasez.

Revenind la autostrazi, sunt 2 autostrazi mari: Autopista del Sur sau TF-1, care are vreo 80 km si tine de la Santa Cruz pana aproape de Adeje (trecand pe langa Los Cristianos, Playa de las Americas si Costa Adeje) si Autopista del Norte sau TF-5, care are cam jumate din cea sudica si se intinde de la Santa Cruz pana dupa Puerto de la Cruz. Legatura intre ele se face printr-o centura exterioara a capitalei Santa Cruz, TF-2 sau Autovia Norte-Sur. Bine de stiut: viteza maxima legala e 120 km/h (cu exceptia portiunilor pe care sunt lucrari) si nu exista nici un fel de taxa de autostrada (exista o vigneta anuala, pe care o platesc societatile rent-a-car). Benzina costa intre 0,91 - 0,96 euro / litru. Cea mai ieftina am gasit-o la o benzinarie CEPSA, la km 34 pe Autopista del Sur, pe sensul de mers de la Santa Cruz catre Playa de las Americas. Pentru Playa de las Americas, cea mai buna iesire e la km 72 pe Autopista del Sur.

O problema importanta despre care trebuie sa va informati din timp, cea a parcarilor. Sunt gratuite pe strada, dar atentie la marcaje si la semne. Anumite locuri de parcare au marcaje galbene pe ele si indicatoare de avertizare. Sunt locurile de parcare destinate aprovizionarii magazinelor, iar localnicii au un "sport" pe care-l practica cu mare avant: cheama instant Grua (masina de tractare a municipalitatii), care in cateva minute te lasa fara mijloc de locomotie. Pentru recuperarea automobilului trebuie sa va deplasati la Deposito Municipal de Autovehiculos, situat in spatele stadionului din Playa si sa achitati suma de 119 euro, constand in: 56 euro taxa de tractare si 63 euro amenda la Policia Local, pentru parcare neregulamentara. In orasele din nord, mai aglomerate, exista destul de multe parcari subterane, cu plata (in jur de 1-2 euro pe ora), asa ca problema poate fi evitata foarte usor. Nu va doresc sa aveti probleme de acest gen, dar pentru orice eventualitate o sa atasez si o harta cu amplasarea locului de unde va puteti ridica masina...

Partea din sud a insulei nu m-a impresionat prea tare. Zona turistica de sud e in ton cu alte asemenea zone din Europa si cam atat. Hoteluri, zone de vile, Aqualand, zone comerciale, infrastructura si transporturi excelente. Totul intr-un decor aproape perfect, cu oceanul intr-o parte si Pico del Teide in partea cealalta.

Partea frumoasa a insulei, cea care-ti ramane in inima dupa ce pleci, aveam sa constat ca e partea salbatica si mai putin invadata de turisti, aflata in centrul si nordul insulei. Drept pentru care am combinat destinatiile turistice "clasice", gen Loro Parque, Los Gigantes si Pico del Teide, cu incursiuni inspre zone mai putin umblate si mai greu accesibile, gen Taganana, Garachico, Masca, Buenavista del Norte sau Punta de Teno. O sa ma rezum la cateva poze si ceva preturi orientative privind destinatiile turistice "clasice" si voi insista mai mult pe celelalte. Ar fi multe de spus si despre orasele mari, dar deja postul este unul kilometric si va fi si-asa greu de citit.

Loro Parque se afla in orasul Puerto de la Cruz, in partea de nord a insulei si e usor de ajuns, accesul fiind semnalizat cu multi kilomatri inainte. Intrarea e 31 euro de persoana, cu posibilitatea de a reveni in decurs de 10 zile de la prima vizita, costul celei de-a doua intrari fiind de 10 euro. Incercati sa va faceti timp sa vedeti toate spectacolele cu animale marine (lei de mare, delfini si orci). Parcul in sine e mult peste orice am vazut prin alte parti si merita sa va rupeti mai multe ore din zi sa-l vedeti, indiferent de varsta.

Orasele din nordul insulei merita batute cu piciorul, lejer si fara graba. La fiecare colt de strada e cate ceva de vazut. Arhitectura deosebita, lacase de cult si locuri pitoresti. Mi-au placut in mod deosebit Garachico, El Tanque, Santiago de Teide, San Cristobal de la Laguna, Candelaria, La Orotava, Puerto de la Cruz si Buenavista del Norte. Mi-e si greu sa aleg, din aproape 3 GB de poze, cateva care sa reprezinte cat mai bine ce e de vazut prin zona - totusi o sa incarc cateva.

In Santa Cruz merita facut shopping, daca aveti si asta pe lista (din apropiere de Plaza Espana pornesc doua artere pline de magazine: Imeldo Seris si Bethencourt Afonso, paralele si foarte apropiate). De asemenea, de vazut parcurile si cladirea Auditoriului, opera arhitectonica care m-a impresionat. In imediata apropiere a capitalei, pe drumul catre San Andres, se afla Playa de las Teresitas, cea mai mare plaja a insulei si singura plaja cu nisip "importat" din Sahara.

Ar mai fi multe de spus, dar si asa v-am pus, cree, rabdarea la incercare cu acest lung review... Doar diverse tips-uri, asa, de final :)

1. Sa incercati neaparat mancarea traditionala si retetele de peste cu papas arrugadas si n-o sa regretati.

Daca urmeaza sa stati in zona Playa de las Americas - Costa Adeje, variantele sunt multiple si cam pentru orice buzunar. Gasiti o multime de fast-fooduri (Mc Donalds, Burger King, Southern Fried Chicken si ceva autohtone), in care mancati binisor la 10-15 euro, din ce mi-am dat seama dupa preturile expuse. Personal, mi se pare o pierdere de vreme si de bani sa mananci pizza sau junk food de la fast food pe o insula cu traditie culinara si bucatarie cum e cea din Tenerife, dar nu discut gusturile sau bugetele. Eu am "abuzat" de retete de peste, papas arrugadas (cartofi copti in coaja cu sare, specifici insulelor Canare) si salate in diferite combinatii. O masa pentru 2 persoane (in general mai mult decat indestulatoare), costa (cu bauturi incluse) cam 40-50 euro in restaurantele din zona plajelor turistice sau din statiuni si pe undeva pe la 25-30 euro in zonele de prin nordul insulei. De insistat pe sosuri, mojo rojo pentru papas si mojo de cilantro (sos verde de usturoi si coriandru), excelent la peste si fripturi.

In Tenerife puteti gasi doua chestii autohtone excelente, cu acelasi nume: Dorada. Pestele si berea locala. Vi le recomand pe ambele cu foarte multa caldura. In materie de bauturi alcoolice, au un liqueur de banane (de productie locala) foarte bun si vinuri din diferitele podgorii (Ycoden) ale insulei. Din ce am inteles, vinurile din zona Guia de Isora sunt vestite. Apa plata Fuentealta, imbuteliatata de asemenea in insula, in zona Vilaflor, e foarte buna. In schimb apa gazoasa (la ei, ca de altfel in majoritatea tarilor europene, apa minerala e apa plata) e un dezastru. Dupa jumate de sticla de Kristal - Agua de Seltz, am aruncat-o si am suferit dupa o sticla de Dorna de acasa pana cand am gasit intr-un supermarket apa "cu gauri" Perrier imbuteliata la sticla thumbsup.gif

Inchei acest prea-lung :) tip cu un hint special: daca ajungeti in Buenavista del Norte, cautati Pastelaria El Aderno. E situata in centru, pe o straduta, la 20 metri de Plaza de los Remedios, in partea opusa bisericii Nuestra Senora de los Remedios. Stabilimentul are in palmares numeroase premii locale si internationale si niste prajituri absolut senzationale, de care nu te mai saturi. Inca ceva: in Tenerife, ca in toata Spania, nu prea exista obiceiul de a lasa tips la restaurant. Faimosul 10% obisnuit la noi, la ei nu exista. Daca lasati 1-2 euro peste cuantumul unei note de plata de 40-50 de euro, e mai mult decat suficient. In general, ospatarii se bucura oricat le-ai lasa, pentru ca nu prea primesc.

2. Al doilea pont tine un pic de latura auditiva: am descoperit Tenerife in compania unui CD (procurat chiar in prima zi, de la Garachico) cu muzica populara din Canarias - Antologia de la musica popular canaria. Si in compania muzicii lor, parca am vazut insula altfel si am inteles altfel locurile. Va recomand sa incercati si voi...


[fb]
---
Trimis de Jetall in 18.07.08 08:03:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Jetall); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumurile de Tenerife, un fel de Transfagarasan continuu, peste tot prin munti :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dianabzs
[09.04.11 17:25:29]
»

un mare vot! felicitari pentru vacanta!

dianabzs
[29.04.11 21:00:36]
»

buna!

spune-mi, te rog, cum ai procedat cu inchirierea masinii de la Orcar:

- ai precizat ce masina doresti si exact asta ai primit?

- ai stabilit din ce punct o vei ridica sau o aduc ei la hotelul la care esti cazat?

-se plateste un avans in momentul rezervarii online?

- de ce fel de card ai nevoie pentru plata?

- este nevoie de o garantie?

- e nevoie si de pasaport pentru inchiriere sau este suficient numai permisul?

- cardul dupa care se face plata trebuie sa aibe acelasi nume cu cel din permis?

- crezi ca Citroen C2 sau Fiat Punto ar fi optiuni bune pentru explorarea insulei?

- se poate negocia pretul?

multumesc mult!

oricine imi poate oferi un raspuns este bine primit

numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[25.09.17 21:21:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' prin Tenerife» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dianabzs
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' prin Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061556100845337 sec
    ecranul dvs: 1 x 1