ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timișoara
ÎNSCRIS: 26.04.17
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Zona Gyenesdiás - Keszthely - Heviz

TIPĂREȘTE

Bună ziua, as vrea sa va împărtășesc experienta noastră din aceasta excursie de Paște, anul acesta, 2017, Paștele a căzut în aceeași zi, și cel ortodox și cel catolic.

După multe căutări pe Booking, și chiar ma refer ca au fost multe, ne am hotărât ca pentru prima oara sa plecam de sărbători din tara. Și destinația noastră a fost, pentru noi necunoscuta localitate Gyenesdiás din Ungaria.

Fiind din Timișoara, acces imediat la Autostrada spre Ungaria, trecerea vămii pe la Nădlac autostrada, a fost o formalitate, undeva la 10 minute maxim, ne continuat drumul, tot pe autostrada bineînțeles, neavând GPS, doar cel de pe telefon, care îmi arata doar poziția mea, am fost nevoit sa fiu mai atent ca de obicei la drum, asta odată lingă Budapesta, unde se bifurca drumul spre Balaton și a doua oara la ieșirea de pe autostrada înainte de Keszthely, un mic ocol, dar am ajuns la destinație după aproximativ 5 ore, la un mers normal pe autostrada, fără graba, 110-120 fiind viteza de croaziera.

Am ajuns joi după masa, ne am cazat într un loc decent, la o casa care avea curte și loc de joaca pentru copii, mai toate casele care sunt de închiriat au asemenea facilități, noi fiind 2 adulți și un băiețel de 7 ani.

Mergând puțin la noroc, necunoscând multe despre aceasta zona decât din auzite, pina la final am constatat ca am făcut o alegere mai mult decât bună, fiind unul din cele mai reușite concedii.

Satul în care am stat, Gyenesdiás pe numele lui, este un sat, unde iarba este tunsa la milimetru, unde toate casele au niște curți imense și pline de iarba și flori, un loc prin care plimbandu ne nu am văzut 2 case la fel, și toate una și una, și aici ma refer la foarte mult bun gust.

Am avut cu noi doar bicicleta copilului, și din păcate aici nu am găsit biciclete de închiriat, asa ca data viitoare, îmi voi lua portbagaj pe mașină și ne vom lua și noi bicicletele de acasă, exista facilități de nota 10 pentru bicicliști, piste pe zeci de km.

Vremea în ciuda prognozelor a fost mai mult decât plăcută pentru această perioadă, vineri noapte a plouat doar, în rest a fost plăcut, undeva la 14,15 grade, soare cu un pic de vânt, numai buna pentru vizitat.

N as fi spus niciodată ca într-o localitate ca și Keszthely, de care recunosc sincer, cu toata cultura mea generala, nu am auzit, pina nu am butonat booking ul în căutare de pensiuni și case, deci ca într-o localitate ca și Keszthely sa ai atitea locuri de vizitat.

Și încep cu Palatul Festetics, care este una din cele mai mari case de tara din Ungaria, dacă pot spune asa :) in cadrul acestui domeniu, contra unui bilet, care poate fi folosit pe parcursul mai multor zile, lucru care m a incantat, 2 adulți și un copil am plătit echivalentul a 125 RON, se pot vizita următoarele:

- palatul in sine, unde se poate vedea, cum locuiau acești oameni în urma cu mai bine de 200 de ani pina în zilele noastre, ultimii proprietari plecând la sfârșitul celui de-al 2 lea război mondial, o biblioteca imensa, cu cărți de dimensiuni uriașe, pina la genunchi :), o mulțime de camere, tablouri, obiecte de decor, sala de concerte, capela interioara, dormitoare, camere de lucru, uniforme, rochii, vase, multe obiecte legate de cai, aceasta familie cu asta s a ocupat, creșterea și împerecherea cailor și as putea continua mult și bine.

- în curte, pe lateralul palatului, într un fost grajd de cai, și pot spune un grajd foarte mare, s a amenajat un muzeu al trasurilor, unde se pot vedea o mulțime de trăsuri, pentru toate tipurile de activități, de recreere, de călătorie, de posta, de încoronare, de munca, de zăpadă și din nou e o lista lunga.

- in alta parte a curtii exista o gradina botanica, proprietarii se pare ca au fost pasionați și de cactuși, și în 2 sere și în exterior se poate vizita patria cactusilor, adică sute de soiuri de cactuși, cei mari afara în pământ, cei mici, înăuntru în ghiveci.

Plus, o balta cu gâște sălbatice, lebede albe, negre, împreună cu puii lor, pe care ii poți hrăni din mana, fazani, și alte câteva animalute tare drăgălașe.

- peste drum de palat, exista o clădire care găzduiește pe 2 nivele o expoziție de animale împăiate, din toate colturile lumii, așezate în habitatul lor natural, este imitat și zgomotul, de ex. din jungla.

Iar un etaj mai sus, clădirea găzduiește pe tot etajul o colecție impresionanta de diorame, sunt reconstruite orașele din Austria și Ungaria, lacul Balaton, mine de cărbuni, viaducte, sate, ferme, printre care trec o grămadă, și când spun asta nu exagerez cu nimic, o grămadă de trenulețe electrice, de toate tipurile posibile și imposibile.

- iar ultima expoziție dar nu cea din urma, și care se afla pe o străduță apropiata dar în afara domeniului palatului, se numește muzeul amazoanelor, dar de fapt este o expoziție dedicata călătoriilor din trecut, cu trenul, masina și balonul cu aer cald.

Exista câteva mașini de epoca, truse de călătorie, cam tot ce putea lua un om într o călătorie acum 100 de ani.

Asta ne a luat 2 zile sa vizitam, pe lingă asta, mai exista cel puțin încă vreo 12 muzee 8n Keszthely pe care le puteai vizita. În continuare am făcut o vizita și la lacul Balaton, exista un parc imens lingă port, cu o zona de promenada, și unde exista și un vapor destul de mare care face croaziere pe lac.

Ziua următoare, am zis sa vizitam Heviz, stațiunea termala. Aici am nimerit și un festival, sau mai bine zis un târg de Paște, unde cel mai mult m a impresionat faptul ca vinul se servea în pahare de vin de sticla și nu în plastic, venind de la Timișoara, unde la festivalului vinului, plasticul e la mare preț, am rămas impresionat, deși se pare ca asta e normalul în tarile civilizate.

Aici, ca să va faceți o idee, imaginați va cum ar arata Herculane, cu clădirile restaurate din temelii, cu spatiile verzi la milimetru.

Am nimerit și un concert seara, ideea e ca oamenii se ocupa de tot ca vizitatorilor sa nu le lipsească nimic. Într în spațiu amenajat, exista și un loc de joaca pentru copii, cu obiecte de lemn, care necesitau îndemânare din partea copiilor, și băiețelul nostru nu a vrut sa mai plece de acolo :)

Din păcate, deși ne am interesat și la biserica pentru slujba de Înviere, băiețelul nostru a fost dărâmat după o astfel de zi și a adormit, iar noi am rămas în casa uitându-se ne în seara de Paște la History channel, era singurul post care era lăsat în limba engleza ???????? din grila lor de programe.

Pe scurt, a fost un concediu super reușit, cine vizitează zona pe timpul verii, se va bucura și de ștrandurile din zona, plus un Aqua parc și un Adventure parc, care conține tiroliene, chestii de cățărat, acestea erau închise în perioada în care am fost noi.

Ideea de baza este, cu cât te depărtezi mai mult de România, cu atât mai mult te lovești de civilizație și care te face sa nu mai vrei sa te întorci în România.

Cred ca este un review bun pentru o zona puțin descoperita de romani și cei care o vor vizita în viitor mi as dori sa învețe câte ceva de aici și sa imite din comportamentul acestor oameni pentru ca numai și numai de câștigat vom avea de aici.


[fb]
---
Trimis de znincs in 26.04.17 20:18:13
Validat / Publicat: 26.04.17 22:27:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Szeged, Budapesta, Mako

VIZUALIZĂRI: 2520 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (znincs); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.04.17 21:30:16]
»

@znincs: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

---

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 03&ridAnt=77271

----

Am ajuns joi după masa, ne am cazat într un loc decent

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster
[26.04.17 22:28:35]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatna
[28.04.17 12:41:35]
»

@znincs: Felicitări pentru acest articol. Pentru mine a căzut cumva la fix. În luna august dorim să mergem la Zagreb, în Croaţia, iar traseul pe care dorim să-l urmăm este prin Ungaria unde dorim să facem şi o oprire intermediară. Ideea mea ar fi să oprin undeva pe malul Balatonului, la Siofok sau Balatonlelle. Citind acest articol şi văzând câte obiective turistice aţi vizitat mă gândesc să fac oprirea intermediară aici.

Toate cele bune şi multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor
[28.04.17 19:48:15]
»

Ha, Gyenesdias pare o greșeală de tipar în spaniolă, un Buenos Dias tastat la repezeală Na că am găsit o legătură între maghiară și spaniolă!

Heviz e un lac celebru, cică e cel mai mare lac termal din lume. Sau cel mai mare lac termal turistic, ceva de genul ăsta. Oricum, are o geografie interesantă, e vorba de un izvor mineral puternic (debitul mare face ca apa lacului să fie complet reînnoită în 3 zile), iar forma cuvetei e ca o pîlnie, izvorul fiind într-o peșteră situată lateral, la vreo 40 m adîncime, unde descoperitorii săi au și pierit, în 1977, căci au dat să respire în bula de aer descoperită în tavan, unde de fapt nu era aer, ci gaze toxice.

Corespondența dintre izvor și lac se mai colmata și afecta calitatea apei, așa că s-au făcut lucrări pentru a se asigura un debit constant. Cine e pasionat de explorări, sau de geografie pur și simplu, găsește informații, schițe și filmulețe cu scufundări în Heviz printr-o simplă căutare pe google „Heviz diving”.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Keszthely-Heviz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036885976791382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1