ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 2 COPII -- v: 17 si 22

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Focsani - Patru parcuri plus bonus

TIPĂREȘTE

Mi-ar fi placut sa numesc orasul Focsani – orasul verde, insa se pare ca mai degraba este numit orasul fara parcuri, asa incat daca ziua tot era frumoasa, hai sa plec in explorarea spatiilor verzi. Ceea ce am gasit ulterior pe net spunea de 5 parcuri insa eu am parcurs doar 4. Acum daca ne gandim la parcurile din Bucuresti acestea 4 la un loc nu inseamna foarte mult, sunt mici insa sunt destul de populate mai ales pe vreme buna. Pe rand, in ordinea parcursa am sa vi le prezint pe acestea 4. De unde vine insa bonusul din finalul titlului? daca veti rabdare si cititi totul pana la final o sa vedeti. Acestea fiind zise incepem cu:

Parcul Robert Shuman – am vizitat acest parc deoarece atunci cand am trecut pe langa el am sesizat o statuie la intrarea in parc si mi-am spus hai sa vad despre ce este vorba. Binenteles statuia nu avea nici o legatura cu numele parcului, ii apartine lui Dumitru Pricop, profesor, scriitor si jurnalist roman, si daca vreti sa stiti mai multe aveti aici ceva informatii

Parcul este unul destul de ingrijit, se vede ca este ceva mai nou amenajat, fiind primavara natura deja explodase iar verdele avea acea nuanta frageda incat sa-ti bucure privirea. Iar daca peste acel verde suprapunem galbenul dat de Forsitia (Forsythia) si alte culori date de diversi arbusti (flori rosii, mov, roz, albe) plus un cer de un albastru plin de lumina, obtinem o minunata zi tocmai buna de plimbare.

Am spus ca parcul se numeste Robert Shuman si exista un panou in care sunt cateva cuvinte care au legatura cu acest personaj si cum am fost putin curioasa sa vad ce a facut acest personaj incat numele lui sa-I fie atribuit unui parc in Romania am cautat putin pe net si va indic aici un link in cazul in care vreti sa cititi ceva

Vreau doar sa va spun ca exista locuri in Germania, Italia, Franta, Ungaria care ii poarta numele iar in Bruxelles acest nume a fost primit de un district, o statie de metrou, un tunel si o piata.

Revenind la parcul nostru din Focsani, o zona interesanta este data de niste mese si banci asezate intrun fel de pavilion. O fi coltul sahistilor? poate ca da daca- ti aduci jocul de acasa, sau alte jocuri sau poate pur si simplu un loc unde poti sa citesti o carte sub protectia unui acoperis sau sa rezolvi un rebus. In parc gasim si o fantana arteziana care acum nu functiona dar pe care sper sa o vad functionand in zilele de vara.

Aleile sunt ingrijite si prevazute cu destule banci dar si un loc de joaca nou si bine amenajat. O sa vedeti in toate pozele in care exista astfel de locuri de joaca, predominau taticii cu copiii la joaca, cred ca mamicile pregateau masa de Paste. Mi-a placut ca acest loc de joaca avea ceva jocuri cu care cei mici sa-si consume energia, erau si indicatii de varsta, inaltime sau greutate pentru locurile accesate si ce mi-a placut a fost suprafata pe care se gasesc acestea, o suprafata cauciucata care te fereste de eventuale accidentari (cred ca pozele vor fi mai explicite decat mine). La fel de explicit sper sa fie si acest filmulet care prezinta imagini din parc youtube

Am parasit acest parc micut dar placut si doar am traversat strada pentru a intra intrun parc putin mai mare (nu cu mult), ceva mai vechi dar si acesta interesant si cu o istorie aparte:

Gradina Publica – eu nu am vazut numele scris nicaieri, sau poate pe unde am intrat eu nu era scris si este unul dintre parcurile cele mai appreciate de localnici, sa zicem poate pentru ca aici ar fi km “0” al orasului.

Primul loc interesant pe care l-am vazut aici a fost clubul sahistilor. Aici este un pavilion in care sunt asezate mese de sah (cu tabla desenata deja) si cu diverse poze si sloganuri legate de sah. Aici erau si doi jucatori de sah prinsi intro partida si avand chibitii pe langa ei. Ce este interesant in tot acest joc al mintii este ca cei pe care i-am vazut preocupati de aceste activitati sunt persoane trecute de prima tinerete, pentru care este foarte important acest antrenament al mintii.

Langa acest pavilion se gaseste un fel de lac artificial care atunci cand are apa ar trebui sa ofere o priveliste frumoasa, acum era gol si nu foarte placut.

Si aici frumusetea florilor si a coloritului vesel ne incanta privirile si ce mai remarcam in plus aici sunt copacii batrani care se inalta semet spre cer pentru a-si uni verdele frunzelor cu albastrul cerului.

Si iar gasim locul de joaca, ceva mai mare si diversificat, dar si cu activitati cu plata si la fel cu un numar mai mare de tatici iesiti cu copiii la joaca. Parcul este unul placut insa si aici patrund interesele. Langa Casa de Cultura este lipita acum o terasa cu vederea in parc, sa zicem ca e in lateral, insa ceea ce este deranjant pentru multa lume est ca s-a luat o suprafata din parc pentru a fi construite niste “magazinase” cu produse diverse, unele numite “traditionale” si ca sa mai fie inchise gurile putin, una dintre acestea este transformata in Centru de informare turistica. Asta o pot intelege si accepta, dar un magazin cu perdele si galerii in parc, nu prea.

Insa este amenajata si o toaleta publica aici, da, cu asta sunt de acord. Si aici bancile sunt in numar suficient, amplasate pe toata suprafata parcului, astfel incat sa stai unde ti se pare mai nimerit. Cum intre timp mi-am scos si flacaii la plimbare, am ales o banca in zona bornei de hotar. Parcul se invecineaza cu o zona istorica importanta a orasului si anume aici se afla Piata Unirii, despre aceasta zona am povestit mai pe larg aici, acum pe scurt va spun ca si obiective importante aici se afla Biserica Domneasca (Biserica “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”), Ateneul Popular in spatele caruia se afla Hotelul Unirea, iar central in aceasta piata se gaseste Monumentul Unirii.

In perioada in care zona a fost refacuta s-au descoperit aici vestigii arheologice astfel incat acum acestea sunt prezentate in aceasta piata intr-un muzeu numit “Trepte de istorie”

Imagini din acest parc puteti vedea aici youtube

Ne continuam drumul si mergand spre gara ajungem la:

Parcul Nicolae Balcescu - Acesta clar nu are numele scris la intrare, exista ceva abstract (cred ca prin degradare) aflat la intrare si nimic nu te imbie sa patrunzi in acest parc. Nu am venit foarte optimista ca voi gasi ceva interesant aici deoarece am venit si iarna si ma asteptam ca pe copii macar sa fie ceva care sa-i atraga aici. Cred ca singurii care se simt atrasi de acest loc sunt cei care vor sa ajunga la o terasa la care se ajunge prin parc. In rest bancile sunt neimbietore, par grosolane iar vopseaua este scorojita, par a fi vopsite si iar vopsite fara a mai fi curatate. Bustul lui Nicolae Balcescu este singurul care iti spune ca asa se numeste parcul (sau cel putin asa banuiesti), iar intr-un colt al lui se afla stingher un mic loc de joaca pentru copii unde se gasesc ceva bunicute iesite cu nepotii si pentru care distanta pana la un alt parc este prea mare. Amatorii de skateboard au aici un mic loc amenajat pentru ei (sa zicem ca o bifa, nu poti spune ca nu e, dar nici ca este ceva grozav). Aleile au cate o mica placuta in care este mentionat un nume sonor, de exemplu “Aleea indragostitilor” (plictisiti as adauga eu), este un loc neatragator in mare parte dar si aici dam peste o fantana care este insa nefunctionala.

Am gasit insa si ceva functional :), o tasnitoare la care curgea o apa rece si buna. Tasnitoare am vazut si incercat si in Gradina Publica si apa era la fel de buna (in Parcul Shuman nu stiu, acolo inca nu-mi era sete).

Si aici se vrea sa fie amenajat un loc protejat pentru amatorii de jocul mintii, insa este total neatragator, si in general in tot parcul am vazut putina lume, mai multa lume era la terasa la o cafea sau altceva racoritor.

Dar si acest parc va este prezentat aici youtube (imaginile arata mult mai bine decat realitatea, cred ca filmuletul este ceva mai vechi). Insa aici mi-a placut o alee, o sa vedeti in poze care.

Acestea fiind bifate, am luat-o spre casa, am mai trecut o data prin Gradina Publica unde in zona Monumentului Unirii sunt tot felul de chiosculete si de unde ne-am luat inghetata (ciocolata belgiana si caramel cu sare de mare) si am pornit spre cel de-al patrulea parculet, cred ca cel mai mic din cele vazute:

Parcul teatrului – Un parculet drag noua deoarece este la capatul strazii pe care locuieste soacra mea si unde ieseam cu copiii la plimbare si joaca si dupa ce au mai crescut ii lasam chiar si singuri sa mearga acolo. Este un parc in forma literei L, o latura a lui find paralela cu teatrul Gh. Pastia.

Si aici gasesti alei care serpuiesc prin parc, ronduri amenajate cu flori si banci pe care sa te relaxezi dar si un mic spatiu de joaca. Am citit ca se intentioneaza o amenajare a acestui parc dar nu stiu daca este doar propaganda sau chiar se doreste acest lucru.

Ce am mai putea spune despre acest parc, poate doar ca el s-a construit pe locul unde odata exista un spatiu vast dedicat Muzeului de Stiinte ale Naturii Focsani, aici existau si pasari (normal, in spatii din care sa nu poata zbura) si alte animale vii (in custi). Aici existau mai multe case care adaposteau exponatele din care multe nu au fost expuse niciodata din lipsa unui spatiu adecvat. Sotul meu imi spunea ca atunci cand era copil si se juca in zona cu alti copii i-a luat un paznic si le-a aratat exemplarele din depozit.

Am gasit un material intr-un ziar local in care am citit ca aici existau 2000 de exemplare de pasari impaiate din care nici 10% nu au fost vazute din lipsa de spatiu, pasari dintre care unele nu mai exista, cum ar fi vulturul Negru care avea deschiderea aripilor de 3 m. Din toate acestea in prezent in zona mai exista o singura doar un spatiu in strada Cuza Voda nr 35 (in celallat capat al literei L), care este totodata si monument istoric si pe care l-am prezentat aici

Pentru acest parculet nu am gasit nimic pe net ca prezentare asa ca marturie vor fi doar pozele atasate acestui articol. Mai este indicat un parc in Focsani si anume:

Parcul olandez Bahne – nu l-am vizitat asa ca nu am ce sa spun despre el, insa am un link si puteti vedea niste imagini youtube

Dar articolul este intitulat “Patru parcuri plus bonus”, sa nu credeti ca cel de-al 5-lea prezentat pe scurt era bonusul, insa am sa va prezint pe scurt ceva din plimbarea noastra de duminica. Vremea la Focsani nu era foarte prietenoasa, insa nici urat nu pot spune ca era. Printre altele am luat-o insa si spre Crangul Petresti (cei care sunt din zona stiu despre ce vorbesc), am vrut sa vedem ce s-a mai amenajat prin zona insa nu ne-am ales ziua potrivita, asa incat va voi spune cu alta ocazie, ne-am oprit putin si la niste prieteni care si-au facut aici o casa iar mai apoi sotul meu a zis sa mergem la plaja.

Acum sa nu va imaginati ca aveam si costumele de baie la noi, am vrut doar sa vedem locurile cunoscute de sotul meu prin 1900 toamna :).

Am trecut iarasi printro multitudine de case nou construite in afara orasului si pana in comuna Vanatori. Aici un indicator ne arata directia catre “Stone Park – Plaja Putna” si astfel am ajuns intr-o parcare unde am dat si de Stone Park (necunoscut sotului meu insa destul de interesant). Site-ul oficial este aici dar acolo nu o sa vedeti decat niste poze artistice spre deosebire de ale mele. Am profitat insa de discutia initiata intre sotul meu si paznicul locului si am facut cateva poze in jur. Locul arata elegant si cred ca si preturile practicate sunt mari, acum era inchis. Ce mi-a placut insa (nu chiar de tot si o sa vedeti de ce) au fost locurile special amenajate pentru gratar. Acestea pot fi inchiriate pentru 100 lei (maxim 10 persoane), semnezi o declaratie pe propria raspundere pentru calitatea merindelor, carbuni, ustensile si apa ai de la ei, vesela ti-o aduci tu, nu ai voie muzica pentru a nu-ti deranja vecinii, nu ai voie cu bautura decat de la ei (de la tine ai voie doar ceai sau ceva pentru copii), o sa vedeti aceste conditii intruna dintre poze. In aceasta situatie mi se pare ca este cam scump si restrictiv, insa poate ca sunt doritori altfel nu ar mai exista acele chioscuri.

De aici se poate iesi pe o poarta prin spate si ajunge imediat pe malul Putnei sau cum am procedat noi, am ocolit acest complex si am ajuns astfel pe malul Putnei unde ca sa treci pe malul celalalt trebuie sa traversezi pe un pod suspendat care era bine ancorat insa inchipuiti-va cu doi manji pusi pe gluma care incercau sa accentueze balansul. Am traversat cum s-ar spune “Just for fun” ca oricum nu aveai ce sa faci pe malul celalalt si ca sa avem de unde ne intoarce (mai ales ca incepuse sa si picure). Am facut si aici niste poze (vor fi ultimele daca aveti rabdare sa va uitati la toate pozele). Si uite asa am ajuns si intr-un loc pe unde nu mai fusesem si daca vor fi persoane dornice sa vada locurile acelea le astept cu povesti.

Asadar am incercat sa va mai plimb putin avand in vedere sarbatorile cu multa mancare si leneveala (hai sa-i zicem odihna :D )


[fb]
---
Trimis de mishu in 19.04.17 08:40:41
Validat / Publicat: 19.04.17 10:49:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 7861 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Parcul Robert Schuman - Si galbenul dat de Forsytia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.04.17 09:51:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Focșani şi împrejurimi, FOCȘANI" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[19.04.17 13:06:09]
»

@mishu:

Descrii frumos si banuiesc ca si pozele sunt frumoase. Dupa ce-mi dezghet mainile si picioarele ma uit si la poze, poate vine si vremea cea frumoasa cumva.

Am intentionat sa ne mai oprim si noi in Focsani dupa AFA, sa ne amintim cum veneam cu trenurile studentiei la cules de vii, Focsaniul fiind locul unde mancam pe banii nostri - de fapt ai parintilor - si gara bucuriei plecarii spre Bucuresti dupa o luna de facut viticultura!

mishuAUTOR REVIEW
[19.04.17 14:23:08]
»

@elviramvio: Multumesc frumos pentru vizita si vot. Normal ca acum daca ai opri in Focsani ai opri in gara noua si amintirile te-ar face sa vezi si gara veche care inca mai exista.

Practica in zona? iti dai seama ca si sotul meu era abonat la asta si chiar era foarte constiincios. Insa toata aceasta "practica" avea si farmecul ei, tin minte ca mergeam in Bucuresti la sortat cartofi (si in liceu) si langa aceste depozite cu cartofi am gasit lazi cu borcane cu dulceata de capsune, si ne-am dus si am cumparat paine si am desfacut cateva borcane de dulceata.

Normal ca ne-au descoperit (ca nici nu ne feream) si ne-am luat mustruluiala de rigoare, insa si acum mi se pare ca a fost cea mai buna dulceata mancata .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49
[19.04.17 15:33:00]
»

@mishu: Am fost în Focșani de foarte multe ori, cu treabă sau în plimbare. Sincer nu cred că am văzut vreun parc, poate că sunt destul de mici, așa după cum spui, fie că n-am trecut pe lângă ele (uitându-mă puțin pe hartă constat că ambele variante sunt adevărate).

Cât despre practicile studențești, vă zic că nu am fost prin agricultură, eu mai mult prin fabrici și uzine, dar și alea erau tare faine.

Votat cu plăcere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[19.04.17 15:41:00]
»

@Mitica49: Multumesc frumos de vizita si vot, acum ce sa spun, eu merg in zona de vreo 40 de ani si cea mai cunoscuta imi era Gradina Publica fiind locul cel mai populat, iar iarna de Craciun in acea zona mai simti ceva atmosfera. Anul trecut am indraznit sa mergem si in parcul N Balcescu si am fost total dezamagita, nimic nu spunea ca vin sarbatorile.

Comentam intotdeauna cheltuielile care se fac cu amenajarile de sarbatori, insa ne bucuram de ele mei ceva decat copiii.

Cat despre practica, cred ca sub orice forma a fost ea, ne aduce amintiri placute si zambete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[20.04.17 15:53:14]
»

@mishu: O plimbare prin spațiile verzi ale orașului, mai ales după mesele îmbelșugate de Paști, este binevenită și odihnitoare pentru suflet. Observ că ați prins și ceva raze de soare.

În multe orașe mari ale României există câte o „Grădină publică” amenajată de regulă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea când localitățile urbane au prins a se moderniza. Interesantă și povestea Grădinii publice din Focșani pe care am citit-o aici: adevarul.ro/locale/focsan ... 4dbd/index.html.

O știre publicată la sfârșitul lunii martie în Monitorul de vrancea ne anunță că Parcurile Teatrului și Nicolae Bălcescu vor fi reabilitate (lumea e nemulțumită de modernizările din Piața Unirii și Grădina publică - conform comentariilor la articol: monitorulvn.ro/articole/v ... 2_70876249.html).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[20.04.17 16:15:52]
»

@tata123: Multumesc frumos de vizita si completari. Gradina publica o cunosc si eu cu ceva ani in urma cand acele constructii aparute in plus nu erau si poate ca acesta a fost pretul platit pentru reamenajarea Pietii Unirii.

Asta este si motivul pentru care stirea cu reabilitatea celor 2 parcuri nu stiu cat sa cred ca va fi buna. In articolele mele despre Focsani am pomenit si de alte cladiri care sunt in reabilitare de zeci de ani, oare de ce nu sunt inca terminate?

Cat timp exista inca interese nu prea cred in buna credinta a celor ce guverneaza acele locuri.

O zi frumoasa in continuare (nu ca vremea)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Denisa13
[20.04.17 18:33:55]
»

M-ai transpus inapoi in copilarie. Cred ca toata viata o sa tin minte baia in Putna din Crang. Pe vremea aia nu era amenajata dar era o plaja naturala destul de mare si cu nisip fin. Si acum simt in talpi apa venita din izvoarele de pe fundul Putnei ce imi facea masaj.

Frumoasa zi si frumoase amintiri mi-ai trezit.

mishuAUTOR REVIEW
[24.04.17 17:43:47]
»

@Denisa13: Cuvintele frumoase reprezinta cel mai mare vot pe care il pot primi si-ti multumesc. O zi frumoasa sa ai.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Denisa13, elviramvio, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Focșani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06019401550293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1