ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Pantelimon [IF]
    ÎNSCRIS: 10.02.16
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    APR-2017
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 2 COPII -- v: 4, 7

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    98.33%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Biserica Sfantul Francisc de Assisi - Bucuresti

    TIPĂREȘTE

    Nu stiam ca exista Biserica Sfantul Francisc de Assisi in Bucuresti. Asta pana cand am vazut. Am gasit informatia pe net. Am considerat ca e prea interesant si trebuie vazut.

    Cladirea principala are o arhitectura avangardista si se face remarcata de departe - un turn inalt cu o cruce in varf ce are la baza o cladire in forma de sfert de cerc.

    Este confesiune catolica si se declara centru religios.

    Se afla pe strada Aleea Lacul Morii si ofera o panorama fascinanta.

    Intrarea pe Aleea Lacul Morii se face din zona podului Ciurel, de pe Soseaua Virtutii pe care exista si linie de tramvai pe care circula tramvaiul 41.

    De la intersectia Splaiului Independentei cu Soseaua Virtutii se coboara putin spre Strandul Dambovita pana la o benzinarie pe langa care, spre stanga, se intra pe Aleea Lacul Morii, o alee relativ abrupta la intrare, pe care mergand ajungi foarte repede la poarta bisericii.

    Primul lucru pe care il observi cand te apropii este aspectul foarte ingrijit - dealtfel cam prin asta se remarca orice lacas de cult.

    O curte larga, spatioasa te asteapta dupa ce treci de poarta eleganta. Gazonul este ingrijit, verde relaxant, placut privirii. Cateva banci la marginea gazonului te pot ajuta sa te relaxezi.

    Zona centrala, partial betonata, partial acoperita cu dale este suficient de spatioasa ca sa suporte o multime de oameni. Pana atunci insa doar cativa copii se joaca, batand mingea.

    In dreapta cladirii principale se afla un corp de cladire administrativa legat de cladirea principala prin anexe, tot administrative.

    Ca sa intri in cladirea principala, respectiv in interiorul bisericii urci aproximativ paisprezece trepte largi din marmura astfel incat sala bisericii poate fi considerata a se afla la etajul 1.

    In dreapta scarii principale se afla o rampa ampla in forma de serpentina din trei segmente pentru scaune rulante. Este proiectata foarte elegant si practic astfel incat accesul pe roti se poate face foarte confortabil.

    Odata ce ai urcat treptele te afli pe o terasa eleganta ce are in dreapta rampa iar in staga un balcon lung ce ajunge pana la marginea cladirii astfel ca mergand pana la capatul balconului, poti privi dupa coltul cladirii. Tot in stanga, la intrarea pe balcon se afla o zona amenajata pentru aprins lumanari.

    Ca sa iti tragi sufletul putin inainte de a intra in biserica poti admira cateva minute panorama mirifica pe care o ofera vederea spre Lacul Morii, privit de sus, de pe o terasa de marmura cu niste flori minunate asezate pe gardutul de protectie, din fier.

    Intrarea in biserica se face printr-o usa larga, compusa din trei elemente, din sticla in rama ce imita lemnul. Exista acces pe usa centrala pe care am gasit-o incuiata, poate datorita orei inaintate si exista acces pe doua usi laterale ale holului, acestea fiind descuiate.

    Odata ce ai trecut de prima usa te afli intr-un hol larg. In capatul din stanga se afla un stand micut fixat pe perete unde se afla candele micute cu pretul afisat. Nu stiu cine ia banii insa presupun ca e la latitudinea constiintei fiecaruia sa ii lase pe undeva.

    La fel ca si la prima intrare, dupa holul larg sunt usi laterale iar pe usa dubla principala din fata suntem intampinati de catre imaginile Sfantului Francisc de Assisi si Papei Francisc.

    Trecand si de a doua usa patrundem in sala principala a bisericii.

    Primul lucru ce se face remarcat este inscriptia centrala de pe marmura, pe pardoseala, imediat dupa intrare si care ne informeaza ce aceasta biserica a fost inaugurata la data de 4 octombrie 2014 iar scopul principal al functionarii acesteia este intru “pace si bine” (nu doresc sa dezvolt comentarii;))

    Asa cum se vede si de afara, sala nu este patrata ci are doi pereti drepti iar ceilalti doi pereti ai unui patrat ce reprezinta uzual planul unei cladiri sunt inlocuiti cu un singur perete in semicerc.

    In unghiul drept al celor doi pereti drepti se alfa altarul sau cum s-o numi la catolici locul unde preotul tine predicile (sau slujbele religioase).

    In fata, mare, se afla crucea cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos flancata de doua statuete mai mici asezate mai jos.

    In dreapta vedem statuia Sfantului Francisc de Assisi.

    Pe peretele din dreapta un sir de tablouri ne infatiseaza scene din rastignire.

    Pentru ca este cult catolic in sala sunt banci iar arhitectura specifica permite ca aceste banci sa fie in forma de semicerc. Chiar prezinta un aspect foarte original.

    Asezandu-te pe orice banca poti vedea in dreapta o salita mica tot cu banci, mai scurte si drepte, unde preotul oficiaza slujbe. Am fost putin inainte de ora 20:00 si preotul oficia slujba de seara in aceasta sala mai micuta, ascultat fiind de cativa enoriasi.

    In spate, dupa aceasta salita, se poate vedea scara, tot din marmura, ce duce catre balcon, pentru ca, da, exista si balcon.

    Pe peretele din dreapta sunt construite o serie de ferestre ca niste fante segmentate cu sectiuni patrate in partea de jos acoperite cu vitralii cu scene tot din rastignire.

    Privid in sus, in spate, putem vedea balconul. Exista scara de acces spre balcon si in spate dreapta, tot din marmura ca dealtfel toata pardoseala salii si ca si coloanele ce se afla din loc in loc, in spate.

    Pe una din aceste coloane, o diploma ne spune ca Parohia Romano-Catolica din Bucuresti manifesta recunostinta tuturor enoriasilor parohiei.

    Interesant ca scopul principal al excursiei nu era vizitarea Bisericii Sfantul Francisc de Assisi dar, recuosc, la fata locului s-a impus.

    Initial am dorit sa gasim Biserica Metropolitan si abia apoi Biserica Sfantul Francisc de Assisi deoarece am luat cunostinta de faptul ca la Biserica Metropolitan va avea loc Concertul de Pasti, eveniment ce imi starnea rezonante sonore. Nu stiam nici ca exista Biserica Metropolitan in Bucuresti si pentru ca imi suna atat de bine, a trebuit sa vad.

    Culmea ironiei, Biserica Metropolitan nu seamana nicicum cu o biserica ci mai degraba cu o cladire de birouri insa, dupa informatii dobandite ulterior am aflat ca este cult evanghelist.

    La intrarea in curtea unde se afla Biserica Metropolitana se afla o coloana metalica ce ne informeaza ce putem gasi in cladire iar pe aceasta se face referire la diverse organizatii de dezvoltare personala insa nici o referire religioasa deci e bine camuflata, ma intreb chiar daca intentionat (sau nu…).

    Pe peretele cladirii scrie Fundatia Romana ProCulture.

    In curtea din spate niste tineri pregateau un gratar iar altii jucau badminton. Parea tentant.

    Intotdeaua cand gasesc o institutie noua, nu ma pot abtine sa nu ma intreb cine finanteaza si de ce.

    Cert este, aceasta Biserica Metropolitan m-a contrariat.

    Am trecut nedumerita pe langa aceasta cladire fara sa stiu ca acolo se afla biserica – am aflat acest lucru aia dupa ce am ajuns acasa si m-am uitat pe harta confruntand informatiile din teren cu geografia locului.

    Deci pentru ca suntem in saptamana patimilor, a treuit sa patimesc destul in cautarea Bisericii Metropolitan cu atat mai mult cu cat mi-am ales pentru asta ziua de 13 (subconstient… sau nu?) cand, printr-o eroare am retinut faptul ca va fi in ziua de 13 Concertul de Pasti iar pe 13 dimineata, uitadu-ma pe pagina evenimentului sa constat ca tocmai s-a petrecut “aseara” adica in seara de 12, eu retinand ziua de 13 pentru ca era joi si in fiecare zi de joi la ora 19:00 Biserica Metropolitan (https://www.facebook.com/ccMetropolitan/) prin Centrul Crestin Metropolitan anunta repetitii muzicale publice.

    Cu adevarat, trecand pe langa acea “cladire de birouri” am auzit lunecand suav printr-o fereastra deschisa acorduri muzicale si am gandit ca ar putea fi repetitiile muzicale la care Centrul Crestin Metropolitan face referire in program (ccmetropolitan.ro/calendar).

    Acesta este motivul petru care prima accesare a Bisericii Sfantul Francisc de Assisi din partea mea a fost prin poarta din spate si nu prin aleea din fata asa cum v-am povestit, eu de fapt explorand strada Amilcar Sandulescu pe care Biserica Metropolitan declara ca are sediul si care strada, in teren se numeste Intrarea Dambovita, incepe din Strada Dambovita, strada ce poreste din Soseaua Virtutii din dreptul restauratului McDonald’s, foarte vizibil si usor de gasit, la intersectia cu Splaiul Independentei.

    In final, o adresa ce parea atat de banal de gasit s-a dovedit a fi un adevarat test.

    Pentru ca aceasta strada Amilcar Sandulescu din spatele restauratului McDonald’s mai sus mentioat nu este asfaltata, e plina de gropi si, sa fie tacamul complet, da sezatia ca este calea de acces catre o intreprindere ceausista deci daca nu stii zona, ai retineri in a te aventura in acea directie, parand a nu fi domeniu pulic. Pe toata strada, asa cum e ea, neasfaltata si plina de gropi nu am gasit nici o placuta de strada care sa spuna ca se numeste Strada Amilcar Sandulescu insa pe harti asa figureaza. Si, cu toate acestea, pe aceasta strada se afla Biserica Metropolitan care a oferit, cu titlu gratuit, oricarui meloman doritor, Concertul de Pasti…

    Privind istoric, in acelasi loc a avut loc si Concertul de Craciun iar specificul muzical nu este – atentie – muzica religioasa ci :):):) muzica gospel, oferita de muzicieni profesionisti.

    Deruta totala – cel putin pentru mine sau cel putin pentru moment.

    Sunt harti pe care nu apare nici Biserica Francisc de Assisi si nici Biserica Metropolitan iar pe unele harti in loc de Biserica Metropolitan apare Fudatia Romana ProCulture.

    De pe site-ul Centrului Crestin Metropolitan aflam ca “Pastorul nostru” este “absolvent la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti” precum si “Licentiat in Teologie pastorala si didactica la Facultatea de Teologie Baptista, Universitatea Bucuresti”.

    Nu duc curiozitatea mai departe.

    Sincer, personal pot participa la activitatile religioase ale oricarei confesiuni atata timp cat sunt pasnice, inaltatoare si urmaresc idealuri nobile.

    Cu atat mai mult cu cat activitatile comunitare sociale religioase sunt interesante pentru mine.

    Si totusi…

    Privit dinspre zona mea, ca si consumator de manifestari religioase, sincer, mi-ar fi mult mai simplu sa acced la o singura confesiue, unificata…

    O alta ciudatenie a zonei, desi Aleea Lacul Morii se unduieste frumos pe malul lacului, unde poti avea parte de o minunata plimbare relaxata, totusi, in dreptul Bisericii Francisc de Assisi, fix pe malul lacului, drept in drum si cu curtea lunecand in lac se afla Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti care are darul sa blocheze Aleea Lacul Morii. Daca nu stii ca aceasta alee continua minunat dincolo de cladire, atunci plimbarea ta s-a termiat aici. Dar daca stiiiii… …. deja devine cu totul alta poveste. Astfel, ori intri in curtea Bisericii Francisc de Assisi, faci o inchinare, traversezi curtea, iesi pe poarta din spate si iti continui plimarea in natura pe Aleea Lacul Morii ori vii pe strada Amilcar Sandulescu din spatele restauratului McDoald’s cum am povestit mai devreme si ajugi in acelasi loc.

    Cert este, in aceasta zona, drumurile Domnului sunt incurcate…

    Ca sa ma orientez cat de cat in zona, in timp ce rataceam derutata imi vine ideea sa sun la numarul pe care il luasem de pe pagina Centrului Crestin Metropolitan. Imi raspunde o fatuca nevinovata. O intreb unde se afla Biserica Metropolitan iar ea imi da inocenta adresa de pe site: “Strada Amilcar Sandulescu” – ah, devenise deja lait-motivul emisiunii. Dar, bine, unde se afla strada asta??? O rog sa imi dea ceva repere iar ea ma intreaba inocent pe cine caut.

    Imi venea sa ii spun: “Caut pe Dumnezeu”…. !!!???!!!...

    Intr-un final, la fel de inocent, imi sugereaza sa sun la alt numar… … … … …??!!

    Macar bine ca Sfantul Francisc de Assisi era acasa….


    [fb]
    ---
    Trimis de danaeldreny* in 15.04.17 02:23:26
    Validat / Publicat: 15.04.17 09:39:20
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

    VIZUALIZĂRI: 4598 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Biserica Sfantul Francisc de Assisi - Bucuresti - vedere din hol, prin usa de sticla,
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [15.04.17 16:24:47]
    »

    Ca fapt divers, chiar dacă nu are hramul Sf. Francisc, Bărăția, cea mai veche biserică catolică din București, a fost la origine mănăstire franciscană.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077481031417847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1