ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Seul, din cele mai vechi timpuri până azi…

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul din obiectivele pe care îmi propun să-l văd când vizitez capitala unei țări este Muzeul Național; acolo găsești informații suficiente despre toate aspectele legate de țara respectivă, de dezvoltarea ei, de istorie, cultură, civilizație.

Pentru a-l vedea pe cel din Seul am mers cu metroul Liniei 4 două stații de la Stația Samgakji la Stația Ichon. De la ieșirea 2 am ajuns, în 7-8 minute, printr-un pasaj, direct la muzeu, pe partea de vest, deplasare ușoară, parcursă aproape în totalitate pe benzi transportoare. Vizita la acest muzeu a fost în aceiași zi, spre ora prânzului, după ce am văzut Memorialul Războiului din Coreea despre care am scris în reviewul anterior.

Muzeul Național Coreean, a fost înființat în anul 1908, mai întâi ca Muzeul Imperial Coreean în Palatul Changgyeong, apoi în alte locuri, sub mai multe denumiri până în 2005 când s-a mutat în localul actual. Este cel mai important și cel mai vizitat muzeu din Coreea, o adevărată atracție turistică în Seul. Este cel mai mare muzeu din Asia și al 6-lea din lume în ceea ce privește suprafața acoperită la sol. Din exterior, imaginea sa stilizată amintește de o fortăreață coreeană. Lungimea sa de aproape jumătate de kilometru nu mi-a permis fotografierea în întregime. În șase secții amenajate, câte două pe trei nivele ale clădirii și o secție în aer liber, sunt expuse peste 40 000 de artefacte și comori regale, dintre care 14 declarate Comori Naționale ale Coreei de Sud, înregistrări și rituri de stat, arhitectură și îmbrăcăminte, viața regală, educație și cultură, picturi și muzică. Muzeul este imens, cu spații generoase, cu multă lumină, este deosebit….

La nivelul 1 Secția Preistorie și Istorie Veche prezintă artefacte, dovezi ale civilizației și culturii coreene vechi, de la uneltele de piatră din paleolitic, trecând prin neolitic, epoca bronzului până la bijuteriile de aur și monoliții regatelor coreene, Regatul Baeckje, Regatul Gaya, Regatul Silla și Regatul Goguryeo, de la sfârșitul și începutul primului mileniu. Sunt deosebite aici bijuteriile din aur pe care aveam să le revăd și la Gyeongju, vechea capitală a Sillei Unificate. Secția Istorie Modernă și Medievală Timpurie prezintă elemente istorice și culturale din cele trei perioade mai semnificative ale dezvoltării naționale a Coreei, Dinastiile Goryeo și Joseon și Imperiul Coreean, până în anul 1910 când Coreea a devenit colonie japoneză.

Nivelul 2 cuprinde Secția Caligrafie și Pictură cu exemple de pictură tradițională coreeană din perioada Dinastiei Joseon și pictură budistă din perioada celor două dinastii, cu expunerea celor mai bune lucrări ale marilor maeștri caligrafi coreeni. Mai este prezentat un “sarangbang”, o cameră amenajată ca bibliotecă, sală de studiu folosită, în mod obișnuit doar de bărbați. Secția Opere Donate expune pictură, ceramică, sculptură, vase de lut, obiecte din metal, gresie și multe altele donate muzeului de către colecționari individuali.

Pe nivelul 3 Secția Sculptură și Artizanat afișează exemplare deosebite, foarte valoroase, de sculptură budistă, obiecte de artă din metal și ceramică, demonstrând tradiția și măiestria uimitoare a artizanilor coreeni, iar în Secția Artă Asiatică se găsește o mare diversitate de obiecte de artă și cultură aduse din întreaga Asie, cele mai multe din China, Japonia, Sian și India. Am văzut porțelanuri, ceramică, obiecte din bronz, picturi și sculpturi diverse din China și Japonia, pe care le văzusem și la ele acasă, vezi impresii și vezi impresii, dar și artă indiană, reprezentative fiind sculpturile cu Brahma, zeul hindus creator al universului și al vieții și “mithuna”, cuplu în postură erotică, simbolul prosperității și al bunelor auspicii, motive des întâlnite în arta indiană.

Are și o Expoziție în Aer Liber unde sunt expuse relicve, cele mai multe din piatră, pagode, felinare, altare budiste, statui și stele, dar și din bronz, clopote și diverse vase mari, ce nu pot fi adăpostite ușor în spații interioare. Dar, unul din cele mai valoroase exponate, poate cel mai valoros, Pagoda cu zece nivele este adăpostit în interiorul muzeului. Înaltă de 13,5 metri, a fost cioplită în marmură albă, în anul 1348, are zece nivele și o istorie zbuciumată ca și a poporului coreean.

Așezată inițial la Templul Gyeongcheonsa, a fost strămutată în timpul ocupației japoneze în Tokyo, fiind redată Coreei în anul 1960, când a fost amplasată la Palatul Gyeongbok. La mutarea Muzeului Național din palat a fost preluată de acesta și a devenit una din atracțiile importate din muzeu.

Ca mai toate muzeele coreene există și Muzeul Copiilor cu expoziții pentru copii și multe programe educative pentru grupurile de școlari sau preșcolari și chiar pentru familii.

Voi face aici o paranteză! Peste tot în Corea, la muzee, palate sau temple, în săli de expoziții, la spectacole în aer liber, în parcuri și grădini, am întâlnit grupuri de copii de diverse vârste, însoțiți de dascălii lor! Ascultau explicațiile, își notau în carnețele, desenau, discutau, se jucau. Fiecare grup având ceva distinctiv în îmbrăcăminte, copiii erau cuminți și liniștiți, ordonați și ascultători, dar veseli și jucăuși, deconectați și implicați în cele văzute.

Muzeul se deschide la ora 09:00 și se închide la ora 18:00 în zilele de marți, joi și vineri, la ora 21:00 miercurea și sâmbăta, iar duminica la ora 19:00, intrarea fiind liberă. Se organizează, la anumite ore, în anumite zile și tururi ghidate în limba engleză.

Pe museum.go.kr/site/eng/home, site-ul muzeului, se găsesc mai multe informații despre programul muzeului și nu numai….

Am stat în muzeu cam trei ore și jumătate și l-am văzut destul de bine. Nu am putut să vizitez și restul: exteriorul cu expoziția de pagode, grădina cu Cascada Dragonului. Pentru a vedea totul este nevoie de o zi întreagă. În zonă se află și alt interesant muzeu: Muzeul Național Hangeul, dedicat alfabetului coreean.

Înainte de ieșire nu am ratat magazinul cu suveniruri de unde am luat mici amintiri, spun mici pentru că acestea erau mai ieftine. Prețuri destul de mari pentru mine….

Era deja după masă așa că am plecat spre hotel pentru o scurtă odihnă pentru picioare, seara mai târziu având în program să vedem Cartierul Myeong.

Am mers cu metroul liniei 3, respectiv 4 până la Stația Myeongdong și pe ieșirea 8 am ajuns în cartier, prima impresie fiind aceea că Myeong-dong, noaptea își merită cu prisosință numele.

Myeong-dong, adică Tunelul Luminos, “dong” unitate administrativă echivalentă cu un cartier, este format din străzi înguste, puternic iluminate de mulțimea reclamelor prezente, ca niște tuneluri printre clădirile înalte. Ocupă o suprafață mică, doar 100 de hectare și are o populație de circa 3 500 locuitori, dar este vizitată zilnic de peste un million și jumătate de turiști, cei mai mulți asiatici, din Japonia și China, nonasiatici mai puțini.

Cunoscut încă din timpul Dinastiei Joseon (1392-1897) a fost și s-a dezvoltat permanent ca un centru comercial, atingând apogeul în anii 1970 când au apărut foarte multe magazine, centre comerciale și restaurante, dar și multe magazine și buticuri de lux, devenind principalul centru al modei, mult căutat de tineri. S-a dezvoltat continuu, astăzi fiind gazda multor branduri internaționale și coreene. Se găsesc reprezentanțe Lacoste, Polo, Forever 21, Bulgari, Louis Vuitton și magazinele brandurilor coreene de cosmetice, Republica Natura, Missha, Face Shop și Skin Food, ca și magazine ale marilor detailiști coreeni, Lotte și Shinsegae.

Am vrut să văd și chiar mi-a plăcut mulțimea de magazine, mai mari, mai mici sau chiar tarabe, restaurante și fast fooduri de toate felurile, iar plimbarea printre vitrinele bogat împodobite și puternic iluminate a fost deosebită...

Tot aici se află și o stradă introdusă în patrimoniul mondial UNESCO și cel mai important și modern Centru de Informare Turistică pe care l-am văzut din exterior, se închide la ora 21:00.

În mijlocul agitatului și gălăgiosului cartier, se găsește și o oază de liniște și pace interioară, Catedrala Myeong. Este prima biserică catolică din cărămidă din Coreea construită în stil gotic pur, fără podoabe. Are un bogat patrimoniu cultural și spiritual și o puternică contribuție la catolicizarea Coreei, țară asiatică în care peste 25% din populație este catolică. În anul 1898 când a fost construită se ridica, la cei 45 de metri ai ei, deasupra clădirilor și străpungea norii fiind, la acea vreme, cea mai mare clădire din Seul.

Am intrat în catedrală și am admirat vitraliile care conțin pasaje și scene din biblie, rugăciuni din Rozariu create atât cu rol estetic, cât și cu rol educativ-religios: estetic pentru că sunt deosebite, educativ-religios pentru că au fost create ca să-i atragă la catolicism pe cei ce nu știau să citească. Se spune că originalele au fost realizate în Franța. Altarele, statuile și picturile religioase întregesc valoarea artistică și religioasă a catedralei. Am văzut statuia Maicii Domnului, Statuia Mama Binecuvântată, Altarul Principal și Altarele Laterale, Amvonul și Orga, Statuia Sfântului Benedict, observându-se influența mânăstirilor cultului Benedictin din Franța. Importanța acestei Catedrale a fost recunoscută în anul 2014 când Papa Francisc a vizitat-o, reluându-se astfel, după 25 de ani, vizitele papale în Asia.

Pozele postate vor complete povestea mea, iar site-urie english.visitkorea.or.kr/ ... bout&cid=995821 și mdsd.or.kr/english/parish.asp pot completa povestea pozelor…

Catedrala este deschisă de la ora 07:00 la ora 21:00, timp în care se poate vizita fără taxă de acces, dar sunt și multe slujbe religioase. Când am vizitat-o eu avea loc repetiția unui cor de copii, așa că a trebuit să mai renunț la câte ceva…

Plimbarea prin Myeong-dong a durat circa două ore, timp suficient pentru a vedea această zonă, pentru a te plimba și deconecta. Nu știu dacă se poate ajunge la nivelul de deconectare coreean! Deși era aglomerație, luminile, vitrinele, oamenii îți dădeau o stare de relaxare, te simțeai extraordinar. Mi-am readus aminte de orașele japoneze văzute noaptea, nu trebuie ratat așa ceva…

Am prezentat aceste două obiective împreună deoarece le-am vizitat pe parcursul unei zile, împreună cu un alt obiectiv și, cum spuneam mai înainte, cu o pauză de odihnă între ele, dar se pot vizita în după-amiaza și seara unei aceleiași zile, programul muzeului și al catedralei permițând acest lucru.


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 09.04.17 19:28:34
Validat / Publicat: 09.04.17 20:22:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: Singapore

VIZUALIZĂRI: 2043 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Seul, Muzeul Național Coreean, Iazul Oglindă din parcul muzeului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[09.04.17 20:37:54]
»

@mprofeanu: Wow! Desi stiu intotdeauna la ce sa ma astept cand iti citesc articolele, reusesti de fiecare data insa sa ma surprinzi si la fel s-a intamplat si acum. Mi-ai luat piuitul inca de la inceput

De la ieșirea 2 am ajuns, în 7-8 minute, printr-un pasaj, direct la muzeu, pe partea de vest, deplasare ușoară, parcursă aproape în totalitate pe benzi transportoare

iar la noi banda transportatoare din Gara de Nord este inutilizabila.

Am un respect foarte mare pentru aceasta tara care isi pastreaza istoria privind viitorul.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[09.04.17 20:45:57]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Ai dreptate diferența dintre ei și noi este ca diferența dintre Asia și România (suprafață, populație și celelalte...)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Seul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057349920272827 sec
    ecranul dvs: 1 x 1