ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Deasupra Slanicului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mi-e dor de Slanic Moldova! Mi-e dor de toti cei cu care am petrecut la Slanic Molodova la Intalnirea AFA noua, adica 9! :D Iar daca va intrebati ce am facut cand Dumneavoastra ati urmat programul organizat “”Actiunea Autobuzul”” – a se traduce vizitarea salinei de la Targu Ocna – sau v-ati balacit la piscine, iata mai jos raspunsul…

Plimbare la izvoare

Impreuna cu familiile @Radu Safta si @Crazy Mouse, am purces la o plimbare la izvoare.

Inainte de a intra in traseul propriu-zis care ne conduce catre izvoarele minerale, intalnim marcajul pentru traseul celor 300 de scari, marcat cu triunghi rosu, timp necesar 2 ore, accesibil in toate anotimpurile, cotat ca usor. Traseu pe care as fi vrut sa il pot parcurge, dar nu era momentul potrivit. Poate alta data, daca oi mai reveni pe aici. Asta insa e intrebare greu de raspuns ferm, pentru ca multe motive nu am si nici nu am castigat o revenire gratuita la Slanic Moldova din partea Hotelului Dobru, cum a patit-o @crismis, cea care atat de detaliat si inspirat ne-a pus in tema cu D-ale Slanicului vezi impresii, intr-un ghid de colectie :).

Sa revenim la excursia noastra. Traseul nostru este cel ce se formeaza in amonte, in lungul paraului Slanicului si al soselei scurtatura care iese pe un DJ prost intretinut :( in Poiana Sarata, in DN11 Targu Secuiesc – Onesti.

La intrarea in traseu intr-o zona deschisa, unde in sezonul cald isi deschid “portile” niste chioscuri casuta din lemn, lecturam pe un panou mare informatii utile despre mofeta naturala. Cura la mofeta naturala utilizata in scop terapeutic este un tratament colectiv care se deuleaza in niste constructii amenajate special in acest scop. Factorul terapeutic il reprezinta gazul de mofeta. Cu niste ani in urma, la Covasna, am participat la o asemenea sedinta de grup, iar despre alta mofeta din judetul Covansa v-am amintit aici vezi impresii. Aceste tratamente se recomanda in scop profilactic, dar si pentru persoanele cu risc aretero-sclerotic si cardio-vascular, in tratarea varicelor sau insuficientelor veno-limfatice, altele. Trebuie evitata aceasta terapie de catre persoanele suferinde de cardiopatie ischemica sau care au suferit recent infarcturi, cele cu insuficienta cardiaca, arteroscleroza cerebrala, insuficiente venoase aceentuate, altele.

Conform unei inscriptii intr-o piatra de marmura aflam ca la 20 Iulie 1925 Epitropia din Iasi, proprietara statiunii balneare si climaterice Slanic Moldova il omagiaza pe serdarul Mihalachi Spiridon care in timpul unei vanatori organizate pe aceste frumoae plaiuri moldave in anul 1801 a descoperit izvorul mineral nr. 1, iar pana in anul 1807 si pe cele numite astazi nr. 3,4 si 5. Puterea tamaduitoare a acestor izvoare minerale a fost repede identificata, statiunea Slanic Moldova devenind cunoscuta pentru ele. Mai aflam ca in timpul primului razboi mondial statiunea a fost realmente distrusa, numai izvoarele supravietuind acelor ani grei, dupa anul 1922 incepand lucrari de restaurare a cladirilor statiunii Slanic Moldova. O alta placa in marmura aminteste si ea ca in anul 1976 s-au implinit 175 ani de la descoperirea primul izvor de apa minerala din zona Slanicului Moldovei.

Dupa ce aflam aceste informatii si cumparam niste alea alea de la o taraba, pornim catre izvoare. Am vazut ca unii, precum familia @Robert au fost mai matinali :) pentru ca deja se intorceau din acest traseu pe cand noi de-abia ce incepusem sa respiram aer proaspat si racoros de padure. Vom fi dezamagiti de faptul ca unele izvoare sunt cvasi secate si in general toate neingrijite. Ce pacat! Ce comoara ne ofera mama natura si nu stim sa o punem in valoare. Dar aacesta este alt subiect. :( :(

Pasii nostri se indreapta pe la izvoarele 1, …. 5 si 14. De unde s-a putut, sa stiti ca am gustat. In genunchi sau nu, nu am ratat nimic. Da Doamne sanatate! Sanatate tuturor! Nu am ratat nimic care picura sau curgea si se numea izvor mineral amenajat sau fost amenajat. Diferite gusturi si mirosuri si culori, deliciu! Nu va spui mai mult, incercati si gustati! Nu sunt de aceeasi parere cu consoarta mea, Ema, dar intr-o casnicie nu se poate sa nu ai si pareri contradictorii. Oricum am descoperit si un izvor cu debit bun si cu gust aprobat de Ema, izvorul nr. 2 parca, ultimul din plimbarea noastra pe malul drept al Slanicului. Aceasta aprobare din partea nevestei s-a tradus in revenirea solo dimineata urmatoare pentru umplerea unei sticle de 2 litri de la acest izvor, pentru a duce si copiilor acasa.

Traversam firul Slanicului pe un pod metallic sanatos si ne vom intoarce pe malul celalalt, pe sosea. Aici vom intalni cateva panouri cu traseele turistice din zona, din Muntii Nemirei si informatii scrise si ilustrate despre fauna si vegetatia din zona. Chiar de nu ne-am intalnit personal cu dumnealor, pe aici locuiesc si respectuoasele vietuitoare numite cerb, urs brun (salutare Mos Martine! :), mistret, caprioara, capra neagra, ras, vulpe, lup, iepure, veverita, soparle, bufnita, cocosul de munte si alti prieteni.

Platoul de sub Varful Cerbului – marcaj punct rosu – timp necesar: 20 minute – dificultate scazuta

Minitraseul porneste de langa Hotel Dobru vezi impresii, pe valea Dobru, paraiasul care susura venind din padure pe langa hotel si se varsa in Slanic langa parcul din statiune, Dupa circa 300 metri de la intrarea in traseu, in dreptul unui pod, cotim brusc la stanga si ne inscriem in urcus pe o poteca prietenoasa prin padurea mixta de fag si de molid. Desi drumul nostru urca, urcusul este lin :), iar plimbarea deosebit de placuta. Coroanele copacilor ne protejau si de cei cativa picuri de ploaie care incercau sa isi anunte prezenta. Pe tot parcursul minidrumetiei noastre ne-a insotit marcajul punct rosu. Marcajul era proaspat si atat de des incat nu aveai cum sa te abati decat daca aveai alte ganduri. Dupa numai 20 de minute de mers de voie ama ajuns pe un platou, acolo sus, deasupra Slanicului, sub Varful Cerbului.

In acest loc era amaenajat un loc de popas, cu masa si bancute din lemn, iar platoul unde am ajuns ne oferea o perpsectiva superba asupra statiunii Slanic Moldova :) :).

Acest minitraseu l-am parcurs impreuna cu amicul Florin, alias @Crazy Mouse, cu care am pus la cale planurile unui maxitraseu, pentru mai incolo. Nu era sa nu punem tara la cale in cele 20 miniute inspirationale parcurse la deal si alte 15 la vale.

Traseul care urca pe platoul de sub Varful Cerbului este unul usor, placut, practicabil de orice oaspete al statiunii Slanic Moldova, de la bebe mic pana la stimabilii veterani care vor sa ia o gura de aer ozonat si sa inspire miros de rasina de brad. Cu cerbul nu ne-am intalnit, nu de data aceasta! :D

Cand am ajuns inapoi la hotel, unde ma astepta Ema, m-a intrevat ce mi-a trebuit plimbare prin ploaie, dare u am o relatie speciala cu muntele si cele cateva picaturi care cadeau din nori, nu numai ca reprezentau un impediment pentru mine, aproape ca nu le simteam sau sa spunem ca am facut un mic dus natural. Cam fara debit dusu asta.

Ca sa corespund nivelului de civilizatie al intalnirii de gala de seara, ce am aurmat, va asigura ca am am mai facut un dus in camera de hotel. :))


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 08.04.17 09:06:03
Validat / Publicat: 08.04.17 11:28:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII NEMIRA & CIUC.

VIZUALIZĂRI: 3462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Platoul de sub varful Cerbului - punct de belvedere - statiunea Slanic Moldoiva vazuta de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63000 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[08.04.17 10:26:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Munții Nemira (Muntele Dobru), M-ȚII NEMIRA & CIUC" (deja existentă pe sait)

Carmen Ion
[08.04.17 12:17:09]
»

@Dan&Ema: Bravo pentru această drumeţie ţie şi lui Crazy Mouse, care chiar nu ştiu de ce şi-a ales un astfel de pseudonim, căci pare un băiat (să mă ierte, dar e cam de vârsta filului meu) foarte liniştit de felul lui

Pozele sunt foarte frumoase, în special cele cu panorama staţiunii Slănic Moldova. Nu pot decât să-mi închipui ce minunat ar arăta peisajul înverzit...

Apropo, şi mie mi-e deja dor de Slănic şi de voi toţi!

A avut totuşi dreptate Ema să te ia la rost la întoarcere: ce v-o fi trebuit o astfel de plimbare în ploaie, când mult mai bine era să aştepaţi să vină vara?!!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.04.17 12:47:46]
»

@Carmen Ion: Ema are intotdeauna dreptate!

Multumesc de lectura si de aprecieri, Carmen.

webmaster
[08.04.17 13:36:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

...

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.04.17 14:16:36]
»

@webmaster:

Multumesc!

Rog daca se poate si adaugare videoclip

youtube

ANILU
[08.04.17 15:09:57]
»

@Dan&Ema: Am văzut și eu stațiunea de sus doar citind articolul tău și uitandu-ma la poze.

Recunosc că nu am reușit să ne plimbăm prin stațiune sau împrejurimi, am fost la plimbare cu "Autobuzul " iar după o masă copioasă la Dobru nu am mai fost în stare de alte plimbări sau balaceli.

Felicitări pentru plimbare mai ales că ai avut o companie plăcută.

Pentru "ploioasa plimbare" eu ti-am oferit SB-ul meritat.

Toate cele bune.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.04.17 15:18:48]
»

@ANILU:

Multumesc, @Anilu!

Ma bucur ca te-ai plimbat la inaltime fara sa faci efort, daca asta ti-ai dorit. Eu am vrut sa mai ard calorii si oricum aveam un fare chef de "n-am stare". Initial am vrut sa mergem la salina cu masina, alegerea cu plimbarea prin statiune si pe langa sau pe deasupra am luat-o ad-hoc.

Nu ma asteptam ca perspectiva sa fie atat de interesanta mai ales ca poteca prin padure nu parea sa ajunga la un luminis. Si totusi!

Stiu multe puncte de belvedere din tara, unele in locuri unde nu te astepti.

Din experienta drumetiilor...

A propos stii unde se depun pancartele de la demo? Off topic, rog raspuns PM.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[08.04.17 15:29:07]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc, prieten drag, pentru această plimbare! Traseul nu-i accesibil chiar tuturor, din păcate, dar l-am făcut și noi cu voi! Eu îl mai făcusem, mai în tinerețe. Și pe cel de la ”300 de trepte”. Pe-atunci, la ”belvedere” nu era banca, ne-am odihnit pe iarbă!

Să-l faci vara! E o minune!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.04.17 15:46:12]
»

@Zoazore:

Vara trebuie sa fie superb. Si in zilele calde de toamna ruginie.

Iti dai seama daca noua ne-a placut si intr-un martie cam umed.

Ma bucur ca ai colindat si tu carari de munte. Este terapie!

Ai dreptate ca unii nu se incumeta nici la drumurile cotate ca (foarte) usor accesibile precum acesta. Unii din comoditate, unii au sau nu au descoperit acest microb. Altii chiar nu pot si nu trebuie decat sa profite de o asemenea lectura daca le face placere.

Nu stiu de ce imi vine sa iti spun dar exista sanse mari ca poimaine sa mananc "La placinte". Si nu oriunde, ci la mama lor si la surorile noastre, la Chisinau. Nu stiu daca poftesti, dar daca da, sa te anunti, bag o poza. Spune-mi ce sa aleg in meniu... pentru poza

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[08.04.17 22:09:39]
»

@Dan&Ema: Cușma lui Guguță, vișine, dulce cu stafide și... ce mai vrei tu! Sărut mâna, boierule!

webmaster26
[08.04.17 22:40:05]
»

@Dan&Ema: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.04.17 08:48:39]
»

@Zoazore: Pana la placinte maine, ti-am trimis o pizza!

krisstinna
[09.04.17 08:56:03]
»

@Dan&Ema: Frumoasă plimbare, bravo vouă!

Spune-mi te rog frumos ce gust avea apa din izvoare. Eu știu gustul apei de la izvoarele din Olănești, sper că nu sunt și acestea la fel de „mirositoare”

Zoazore
[09.04.17 08:57:41]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc! N-o văd acum, dar oi găsi-o!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.04.17 09:06:20]
»

@krisstinna:

Olanesti, e o paralela reusita, potrivita. In ale gusturilor si mirosurilor izvoarelor de la Slanic Moldova.

Dar ca sa nu te dezamagesc, exista si cel putin unul, ""normal"", izvorul 2. Si daca nu ma crezi, poti sa mai faci o plimbare / cale intoarsa la Slanicul cel modovenesc... sa te convingi

Desi mai bine te pastrezi pentru Eforie Unde vom inlocui apa de izvor cu namolul.

Ei, vorbesc prostii! Cu palinca si vinul si berea! Si cafea! Si sucuri, ca avem copii cu noi!

Pe curand! Multumesc de lectura!

krisstinna
[09.04.17 10:34:32]
»

@Dan&Ema: Sper să fie pe gustul vostru Eforie. De fapt sunt convinsă că tu și ceilalți o să fiți zsuper încântați de gazde. Acesta a fost primul criteriu în alegerea unui loc pentru o mini întâlnire AFA, criteriu pe care l-am stabilit a fi primordial împreună cu iubita mea Maria.

O să îți placă vinul gazdei, veți avea parte de câteva surprize plăcute din partea lor.

Vă pup pe toți patru, în special pe prințesă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.04.17 17:46:42]
»

@Dan&Ema: Am citit articolul încă de seara trecută, însă mi-am propus să revin astăzi cu un ecou! În primul rând, traseul spre platoul de sub Vârful Cerbului a fost o ocazie perfectă să ne dezmorțim un pic (eu și Dan), chiar dacă mai venea câte un strop de ploaie! Iar priveliștea de acolo de sus, în ciuda vremii mohorâte, a fost foarte frumoasă! Recomand și eu tuturor acest scurt traseu, mai ales într-o zi mai călduroasă!

Eu mi-am propus să revin împreună cu ai mei cât mai curând la Slănic Moldova (poate chiar în vara asta) și atunci avem pe lista de activități acest scurt traseu, dar și traseul ”300 de scări”! Doar vremea să fie ceva mai frumoasă, că chef de plimbare avem cu toții după o iarnă deja prea lungă!

În rest, a cam scris Dan tot ce era de precizat! A, era să uit - faină poza 09, domnule Consul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.04.17 18:02:34]
»

@Carmen Ion: Povestea cu pseudonimul meu este o istorie veche și a început ca o glumă. Eu și cu un prieten postam pe mai multe site-uri în urmă cu opt-nouă ani și fiecare dintre noi a căutat atunci un nume cât mai trăznit pentru treaba asta. Așa că eu am ales la un moment dat Crazy_Mouse.

Tot căutând diverse informații turistice (sunt pasionat de plimbări din copilărie, când mergeam prin țară în circuite cu părinții și verii), am dat peste amfostacolo.ro. Și am preferat să-mi păstrez pseudonimul și parola pe care le foloseam și prin alte părți (îmi era mai ușor să le rețin). Încetul cu încetul, am început să intru și să postez tot mai mult pe AFA, iar la alte site-uri am renunțat aproape în totalitate. Dar pseudonimul a rămas un fel de marcă înregistrată și nu m-am mai îndurat să îl schimb, cu toate că am avut de vreo câteva ori o asemenea intenție.

În rest, ce să mai zic?! Plimbarea prin stațiune și pe acel traseu scurt au fost superbe și sper ca la vară să revin cu niște poze cu panorama stațiunii Slănic Moldova într-un cadru înverzit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.04.17 18:13:49]
»

@Crazy_Mouse:

Pentru poza as fi putut fi dat in judecata pentru ca nu am cerut drept de publicare. Crezi ca e tarziu acum?

Oricum sunt gata sa ma las amendat.

Desi daca stau sa ma gandesc esti coautor ca tu ai apasat pe butonul care a henerat asa o minunatie!

La multi ani, inca o data!

elviramvio
[10.04.17 18:10:23]
»

@Dan&Ema:

Un articol super fain, ma bucur ca ati profitat din plin de ziua aceea. Zona chiar merita luata la picior.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.04.17 22:45:25]
»

@elviramvio: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.04.17 06:18:58]
»

Multumesc tuturor pentru lectura, aprecieri, ecouri si pentru postarea drept ""articolul zilei""

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, elviramvio, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Nemira (Muntele Dobru):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086014032363892 sec
    ecranul dvs: 1 x 1