ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Popa de folclor si de basm

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Muzeul Popa - Tarpesti

Am fost acolo si pot spune ca am ramas incantati de ceea ce am vazut.

Despre etnologie si folclor s-a scris mai putin pe AFA, desi acum vad ca se pune bazele unei intalniri AFA cu particiare in costumatie populara.

Tot de la intalnirea AFA tinuta in acest an la Slanic Moldova am fugit si noi in judetul vecin – Neamt cu scopul de a vizita mai multe manastiri si uite asa in program am inclus Muzeul Popa fara a sti mare lucru despre el. Cei drept citisem ceva in toamna de la @elviramvio care a avut parte aici si de cazare.

Dupa o vizita la Manastirea si muzeul Agapia am decis sa deviem un pic de la traseu si am luat-o spre comuna Petricani, sat Tarpesti, drumul aproximativ bun prin comuna, Muzeul Popa este bine semnalizat asa ca am ajuns in parcarea muzeului fara a mai apela la GPS-

Poarta mi-a atras atentia imediat fiind din lemn masiv si sculptata cu motive etnografice care in acceptiunea autorului fiecare sipculita frumos stilizata reprezinta familia sa. Dupa ce am deschis poarta am fost intampinati de un barbat cu o privire blanda care ne-a dat binete si ne-a invitat politicos sa intram in curtea sa, apoi s-a prezentat ca fiind fiul lui Neculai Popa cel care cu multa munca si rabdare inca de pe timpul lui Ceausescu a pus bazele muzelul.

Asadar domnul Popa, s-a azezat in fata noastra intr-o pozitie corecta si ca un pasionat muzeograf corectandu-si pozitia si puloverul din lana din cand in cand, a inceput sa ne povesteasca despre viata lunga si interesanta a parintelui (91ani) sau. Asa am aflat despre viata si pasiunile lui Neculai Popa ca fiiind un veritabil artist popular cu multiple preocupari etnografice. Tot de la Dl. Damian am aflat ca Neculai Popa a fost o persoana bine organizata reusind sa fie atat de prolific si datorita acestei calitati.

Inceputul colectiei se datoreaza in primul rand colaborarii cu arheologii veniti din Bucuresti pentru santierul arheologic din zona culturii Cucuteni. Domnul Popa Damian nu s-a sfiit sa ne povesteasca despre cat de hatru si pus pe soti era Neculai Popa - tatal sau, astfel ca in timpul sapaturilor, arheologii au intrat intr-un impas cand o perioada nu am mai scos la lumina mare lucru dupa o perioada mai prolifica in care au descoperit idoli asemanatori cu celor de la Hamangia, asa ca Popa Neculai intr-o noapte le-a asezat in situl arheologic niste figurine facute de dumnealui, sa le mai treaca din suparare, binenteles ca acestia si-au dat seama de farsa imediat.

Muzeul Popa incanta publicul cu numeroasele sale colectii populare descoperite inca din ani comunismului astfel ca turistii starini si romani au ajuns aici din vorba in vorba si nu printr-o reclama moderna.

Popa Neculai a fost un artist popular cu multiple valente care in comunism a reusit sa expuna alaturi de sotia sa numeroase lucrari zamislite de mainile lor, astfel ca ei au pictat, sculptat in lemn si piatra, au creat masti si costume pentru sarbatori, au montat piese de inspiratie folclorica.

Neculai Popa scrie si isi publica o carte despre viata sa in anul 1996 intitulata Cartea vietii mele iar pana in anul 2006 mau publica inca 3 carti.

Dupa mine darul cel mai de pret pe care ni l-a lasat noua sunt colectiile cu peste 3000 de piese adapostite in Muzeul Popa.

Muzeul Popa

Din brosura pe care Dl. Damian Popa mi-a inmanat-o la plecare vreau sa expun si eu aici cele 6 fonduri muzeistice distincte care se pot viziona la Muzeul Popa:

1. Marturii arheologice rezultate din sapaturile organizate de Institutul Arheologic din Bucuresti si Muzeul de istorie din Piatra Neamt, in localitate si in zone invecinate.

2. Colectia de numismatica ce cuprinde de la piese antice la piese actuale, romanesti si straine.

3. Colectia de etnografie locala, ce contine obiecte utilitare decorative si piese de port popular specific zonei.

4. Colectia de icoane si obiecte de cult

5. Colectia de pictura naiva romaneasca

6. Colectia de sculptura naiva, ce cuprinde o parte a lucrailor realizate in decursul anilor de Neculai Popa.

Vizita la muzeu a fost una foarte placuta ochilor inca de la intrarea in curte ne-a intampinat curatenia, estetica si modul de aranjare a sculpturilor, intercalate intre pomi si flori asezate paralel cu gardul impletit traditional din crengi. Tot in curte am vazut o pivnita traditionala ingropata in pamant si un cuptor de ars diverse.

Dupa discutia din curte Dl. Damian ne-a condus in prima cladire care i-a fost din cate am inteles si casa parinteasca. In cele trei incaperi am vizionat o superba colectie de pieptare traditionale cu colorit de un rosu aprins specific zonei. Tot aici am vazut un cuptor sau vatra (cred) de interior foarte apropiat ca model de cele vazulte de mine si in Oltenia. In jurul cuptorului se aflau expuse obiecte faurite si folosite de mesterul popular la sarbatorile de iarna remarcand la ele creativitatea si ingeniozitatea lui Neculai Popa.

In ultima incapere am admirat diverse obiecte sculptate in lemn si piatra, chiar si o vitrina cu modelaje asemanatoare cu idoli descoperiti in cultura Cucuteni. Pe mai toti peretii ochii iti fug spre celebrele masti moldovenesti care atarna atat in exterioriorul casei cat si in interiorul casei.

Daca prima cladire a muzeului a fost destinata locuitului, cladiea a doua din cate am inteles este gandita si construita chiar de Neculai Popa cu destinatie spatiu expunere. Din prispa cladirii se intra intr-un spatiu mai amplu unde toti peretii sunt pavazati cu diplome, poze inramate marturii ale timpului cu privire la datini si obiceiuri ale locului plus picturi apartinind atat sotiei Elena cat si lui Neculai Popa. Portretul lui Neculai Popa iti atrage privirea ca un magnet.

Neculai Popa a reusit sa colectioneze cateva obiecte apartinand culturii Cris, Culturii protocucuteni si cucuteni cuprinzand fragmente de oase si fragmente de coarne, cutite, varfuri, dalti din piatra apartinand erei neolitice.

Deasemeni gasim in colectiile sale imens de mute obiecte de natura casnica de la rasnita dacica la razboi de tesut, opinci, lazi de zestre, oale, ulcele, obiecte agricole chiar si un plug pentru arat.

Intr-o vitrina lunga nu am putut sa nu remarc colectia numismatica a muzeului alcatuita din piese vechi sau mai actuale.

Pentru barbatii indragostiti de arme aici gasiti o panoplie de arme destul de bogata.

Neculai Popa a profesat ca dascal in biserica si de aici dragostea lui pentru Dumnezeu o regasim si in muzeul lui prin colectia de icoane, triptice, obiecte de cult dar si o Evanghelie veche.

La loc de cinste dar si ca pe o pilda gasim expuse sub forma unui tablou inramat cateva obiecte confectionate de catre Neculai Popa in inchisorile comuniste.

Acum ca ma reusit sa va plimb un pic prin Muzeul Popa, ii multumesc inca odata lui Damian Popa pentru ospitalitate, amabilitate si pentru painica calda facuta in casa cu care ne-a omenit la plecare.

Program de vizitare

Zilnic 8,00- 20,00

Prêt bilet adult 5 lei

Adresa 617317-Satul Tarpesti, com. Petricani, Jud. Neamt

Web, rog frumos sa atasam de pe youtube un documentar despre masti intitulat The Creator from Tarpesti II (Creatorul din Tarpesti II), sper sa fim si in asentimentul domnului Damian-Ioan Popa, web cu multumiri anticipate.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 27.03.17 13:39:17
Validat / Publicat: 27.03.17 14:52:05

VIZUALIZĂRI: 2400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 fara comentarii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.03.17 14:51:09]
»

Bună recomandarea

Mutat în rubrica "Muzeul Neculai Popa [Târpești, NT], TÂRGU NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmasterX
[27.03.17 14:51:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[27.03.17 15:01:01]
»

@adrianbogdan:

Mă bucur mult că ți-am dat primul vot. Este o loc de poveste, ne-a ramas in suflet. Chiar atunci când am stat noi o noapte, celălalt fiu care locuieste iarna in strainatate ne-a povestit multe despre familie și despre tată. Ei au si alte obiecte de valoare neexpuse, din motive de siguranță. Casa unde cazează turiști este plăcută, noi am fost cand deja se facea focul in semineu. Sa incerci sa ajungeti si in anotimpul cald cand totul e verde, curtea e superba. Si sa cautati sa stati o seara la povesti, nu vei regreta.

Zoazore
[27.03.17 15:07:24]
»

@adrianbogdan: Ce sa zic? Am ramas fara cuvinte!

Superb muzeu!

Mitica49
[27.03.17 15:58:45]
»

@adrianbogdan: Foarte bună prezentarea acestui muzeu. Nu ai făcut altceva decât să ne adaugi pe lista viitoarelor obiective de vizitat încă un punct. Minunat filmulețul dar și fotografiile postate.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[27.03.17 16:17:54]
»

@webmasterX: Buna! Da pozitionarea GPS este in regula.

Multumim ca a-ti grupat articolele intr-o rubrica noua pentru o mai buna cautare pe sait.

Multumesc pentru documentarul atasat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[27.03.17 16:32:06]
»

@elviramvio: Ei Elvira draga, viata lui Neculai Popa de fapt este o poveste frumoasa despre tinuturile acelea. Un personaj de basm care la randul lui faurea basme si le relata prin scenete de sarbatori. Costumele create de el erau minutios facute din te miri ce material pe care il recicla intr-un anume fel.

De cele trei camere pe care le inchiriaza am inteles ca se ocupa baiatul plecat in strainataturi doar in perioada mai calda a anului, deasemeni el a mai aranjat cumva colectiile sa aibe loc cat mai multe exponate.

Oricum trebuie sa ajungi acolo si sa stai de vorba cu membri familiei ca sa poti intelege trairile si framantarile lui Neculai Popa. Un indiciu in acest sens este cred eu si cartea pe care a publicat-o in 1996.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[27.03.17 16:39:25]
»

@Zoazore: Zana mea te-ai prins repede ca aici poate fi basmul tau.

Sa sti ca sufletul acelor oameni, "moldoveni", este la fel de mare si de deschis asa ca inima ta buna de zana.

Cu bine!

haiduc
[28.03.17 00:19:38]
»

@adrianbogdan:

- Am avut placerea de a vizita muzeul in 2007 si in iulie 2016 am stat o noapte la pensiune.

- Cand voi avea timp sper sa scriu si eu un review dar acuma numai cateva adaugari.

- Fratele lui Damian, Nicolae locuieste in Belgia si are impreuna cu sotia o galerie. El vine singur vara pentru ca sotia nu vrea sa fie hangita.

- Unde e anexa noua a fost sura unde lucra artistul popular.

- Nu pot uita cum doamna Popa, cu toata varsta inaintata, a dansat capra ca o tinerica in 2007. Spe uimirea mea doamna Popa mai era in viata in iulie dar avea Alzheimer si copii au grija de ea.

- Desigur am votat !

elviramvio
[28.03.17 00:31:10]
»

@haiduc:

Sotia artistului a murit cred ca acum un an, daca retin bine ce ne-a spus fiul care sta in Belgia. Problema lor, a celor trei copii, este ca varsta incepe sa-si spuna cuvantul si le trebuie un continuator, altfel se pierde totul. Si asa este, nora din Belgia vine rar pe aici dar se ocupa de partea cu turistii straini din cate am inteles. In toamna cand am fost noi, dimineata le-au venit autocare cu turisti straini. Am vrut sa rezervam si dupa o saptamana avand iar drum in zona insa toate cameele erau ocupate, desi era chiar sfarsit de sezon pentru cazare la ei, inchideau in cateva zile casa. Muzeul ramane si iarna. Am vizitat atunci si expozitia de pictura moderna a lui Damian.

Este un loc fascinant, mai ales daca ei au timp si placerea de a sta la povesti seara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
haiduc
[28.03.17 00:45:39]
»

@elviramvio:

- Nicolae mia spus ca mama traieste si eu m-am mirat ca o tine acasa fara alt ajutor.

- Cand am fost in 2007 ne-au primit la muzeu domna Popa si fiica, cu care am schimbat numai cateva cuvinte, tot timpul a fost ocupata.

- Ei nu primesc copii la pensiune dar am vazut doi prin curte. Au fost nepotei doamnei.

- Si cand am fost eu a ajuns un autocar cu turisti. Daca se cere ei organizeaza vara dansuri si jocuri cu copii din sat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[28.03.17 01:19:21]
»

@haiduc:

Noi am fost in toamna lui 2016, probabil n-am inteles bine cand a muri, poate in intervalul iulie septembrie dar oricum casuta in care statea dansa era acum inchisa, spuneau ca trebuie reamenajata si aceea, probabil in scop turistic. Nu primesc copii dar au uneori surprize ca oamenii sa nu tina cont de cerinta lor, ne povestea ca au avut un copil ce batea minge in living si cred ca ati remarcat ce portelanuri fine au pentru servitul micului dejun, plus tablourile si alte obiecte. Cand am fost noi camerele erau ocupate. Micul dejun l-a pregatit sora lui Neculai dar l-a servit dansul. Am avut o placuta convrsatie cu el si seara si dimineata, sosirea unor autocare cu straini ne-a intrerupt, apoi noi am plecat.

Damian este profesor si se implica in mai multe actiuni cu copiii. Pe Damian nu l-am cunoscut, era plecat in țarile nordice cu o expozitie personala. Sora lor era acolo, ea este oficial proprietara muzeului, ei si-au cam impartit proprietatea in trei dar se ajuta la toate cele. Neculai are partea de cazare.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[29.03.17 08:03:35]
»

@haiduc: Buna!

Pe noi acum doua sambete ne-a primit si ne-a prezentat foarte frumos muzeul Dl. Damian Popa, fiul cel mic a lui Neculai Popa. Dansul ne-a spus ca Elena Popa a raposat in urma cu un an, dar nu a precizat o data anume, tot dansul ne-a spus ca a fost foarte chinuitor pentru dumneaei ultima parte a vieti pentru ca a suferit de o cumplita boala.

Oricum sunteti un norocos pentru ca in anul 2007 a-ti avut ocazia sa il cunoasteti si sa stati probabil de vorba cu Neculai Popa.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
haiduc
[29.03.17 12:33:47]
»

@adrianbogdan:

- Am vorbit azi cu fiica doamnei Popa si asa am aflat ca mama a decedat pe data de 9 August 2016, la varsta de 90 de anii.

- Doresc sa va povestesc inca ceva. Inainte de am ajuns la Tarpesti am intalnit la Buhusi un tanar din Bucuresti care sa prezentat ca profesor de istorie si e in drum la o tabara de istorie langa Targu Neamt. L-am intrebat daca aduc copii la muzeul Popa, dar el nu a stiut de muzeu.

- Seara l-am intrebat pe Nicolae Popa daca stie de tabara de istorie si dece copii dela tabara nu vin sa viziteze muzeul.

El a spus ca cei dela tabara nu au dorit sa colaboreze cu el.

Pacat ca copii taberei nu viziteaza acest muzeu interesant.

- Sanatate si Paste fericit!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[29.03.17 14:23:00]
»

@haiducBuna!!

Deci misterul s-a elucidat, anul trecut a-ti prins-o in viata in luna iulie iar Elvira in octombrie nu a mai prins-o in viata.

In legatura cu copii nostri care nu sunt invatati sa faca vizite la muzee inca din scoala primara ce sa mai zic, cam trist. Nici nu ma mira ca anul trecut cand fimea era clasa aXa o profesora de limba romana le dicta la ore comentarii, iar cand fimea a sesizat-o spunandu-i ca nu este in clasa aIIa la ora de dictare a iesit un taraboi fantastic de a trebuit sa o mut din clasa disciplinar, a primit nota 9 la purtare si pe trimestrul 1 si pe trimestrul 2 desi era mutata din clasa ei. Cam asta este scoala romanesca nici macar dezbateri libere nu se fac la ore astfel ca viitori tineri adulti sunt aruncati in viata cu grave probleme de adaptare, nu isi pot gasi un job, unii chiar talentati nu sunt lasati practic sa progreseze, si noi aici vorbim de o simpla vizita la muzeu care le-ar putea aduce ceva benefici.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[29.03.17 20:21:55]
»

@adrianbogdan: In fata acestui articol nu mai ai ce sa spui, mai ales cand el a fost completat in continuare de oameni cu suflet.

Nu pot decat sa-l adaug pe lista obiectivelor de suflet de vizitat.

Numai cand vezi pozele si comoara stransa acolo realizezi cat de bogati suntem sufleteste. Am citit cu foarte mare placere articolul si m-am oprit indelung la poze.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, haiduc, mishu, Mitica49, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Neculai Popa [Târpești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.8617000579834 sec
    ecranul dvs: 1 x 1