ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa memorială Mihail Sadoveanu

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat zimbri din rezervaţia Vânători-Neamţ, următorul obiectiv turistic din zonă pe care l-am vizitat a fost casa memorială Mihail Sadoveanu de la Vânători. De la rezervaţia de zimbri până la Casa Sadoveanu sunt doar 3 kilometri. Coordonatele GPS pentru Casa Sadoveanu sunt următoarele: 47.2574349,26.2102598.

Nu cred că este ceteţean al ţării noastre care nu a citit sau măcar auzit de Baltagul, Fraţii Jderi, Hanul Ancuţei, Neamul Şoimăreştilor. Autorul tuturor acestor volume este Mihail Sadoveanu. Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noimebrie 1880 la Paşcani şi a murit în 19 octombrie 1961 la Vânători –Neamţ.

Am parcat maşina în parcarea de lângă casă şi am pătruns în curte, trecând de o poartă din lemn, construită în stil maramureşan şi vopsită în negru. De la poartă până la casă se trece pe un drum străjuit de brazi înalţi şi groşi cu baza frumos zugravită în alb cu var. Curtea este mare cu multe zone cu iarbă. având în unele locuri bănci confecţionate din jumătăţi de trunchiuri ale copacilor.

După ce admirat curtea ne-am îndreptat spre uşa de la intrarea în casă urcând câteva trepte din ciment. Lângă uşă este trecut programul de vizitare, zilnic între orele 10-18, sâmbăta, duminica şi de sărbători doar după masă. Noi am ajuns pe la ora 14, şi am găsit uşa închisă. Lângă uşă era trecut un număr de telefon, am sunat la acel număr, i-am spus persoanei care a răspuns că dormi să vizităm casa, iar acesta mi-a spus că o să sosească în 5 minute. Până a venit domnul cu cheia am am admirat casa pe exterior. Uşa de la intrare este lcam 1,5 metri de sol si face parte dintr-un lung coridor care se întinde pe toată lungimea casei. Pe acest coridor erau amenajate mai multe bănci şi scaune din care puteai să te odihneşti sau pur şi simplu să stai să admiri frumuseţea naturii.

Au trecut cele 5 minute şi a apărut un tânăr (cred că este seminarist la seminarul teologic din apropiere) care ne-a poftit înăuntru.

Am plătit biletul de intrare care are o valoare de 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii. Apoi am plătit şi taxa foto 5 lei. Taxa video este de 10 lei. Înainte de a începe vizita, ghidul nostru ne-a povestit un mic istoric al casei. Casa în care ne aflăm a fost ridicată în anul 1937 de către mitropolitul Bucovinei, Visarioan Puiu iar casa îi poartă numele. Mihail Sadoveanu a locuit în această casă între 1944-1961 fiind folosită ca reşedinţă de vară. După moartea scriitorului casa devine muzeu.

Cum pătrunzi în prima încăpere te întâmpină scriitorul care te priveşte dintr-un tablou aflat pe perete. În total se vizitează 9 camere ale casei. După holul de la intrare se intră în prima cameră care a fost folosită de către scriitor ca loc de creaţie. Aici în cuier stau atârnate pelerina şi pălăria scriitorului iar pe pereţi se află tablouri care înfăţişează familia scriitorului. Printre aceste tablouri dominante sunt cele cu portretele părinţilor scriitorului. Într-un colţ se află biroul iar în spatele biroului o mică bibliotecă. Deasupra bibiloteci se află un lat tablou mare de data aceasta un portret al marelui Sadoveanu. Nu poate trece neobervată nici soba din teracotă crem, de altfel în majoritatea camerelor s-a păstrat soba de teracotă. Toate sobele de teracotă sunt de colori diferite iar culoarea predominantă în fiecare cameră este aleasă în funcţie de culoarea sobei de teracotă. Următoarea cameră are o nunţă de mov în ea se află doar un birou cu o carte deschisă pe el.

Urmează dormitorul în care domină culoarea albastru. Aici piesa de rezistenţă este bibliotecă care conţine unele dintre primele cărţi ale lui Sadoveanu. Tot pe bibliotecă se află un mic tablou făcut în acestă cameră care îl înfăţişează pe scriitor împreună cu un nepot.

Majoritatea ştim că Mihail Sadoveanu a fost un practicant al pescuitului şi al vânătorii. Unele dintre instrumentele cu care mergea la pescuit sunt expuse într-una din camere alături de alte obiecte. Tot aici sunt expuse şi coleţia de puşti şi pistoale ale sale. Urmează o cameră care era folosită ca şi cinematograf. Şi aici scriitorul este prezent prinr-un bust pus pe un stativ. Urmeză o cameră pe care toată lumea doreşte să o vadă, aici sunt expuse manuscrise şi o parte din operele lui Sadoveanu. Sunt cărţile cu coperţile originale, cărţile copilăriei unora dintre noi. Pe un panou mare este expusă întreaga operă a lui Mihail Sadoveanu.

Urmează sufrageria în care iesă în evidenţă mobilierul vechi, un portret al Valeriei Sadoveanu, soţia scriitorului. Pe masa din sufragerie se află o poză înrămată în care Mihail Sadoveanu serveşte masa împreună cu soţia sa în acestă sufragerie. Urmează salonul unde scriitorul îşi primea oaspeţii. Aici se află un pian vechi, mobilier ve asemenea vechi şi două fotolii care au o husă roz ca să pastreze nuanţa sobei.

Următoarea cameră care este şi ultima este dedicată celui care a construit casa, mitropolitului Visarion Puiu, acesta ne urmăreşte deintr-un tablou aflat pe un perete. Pe două plaşe ne sunt redate informaţii din viaţa şi activitatea mitropolitului.

Am revenit la locul pe unde am început călătoria noastră am mai schimbat câteva vorbe cu ghidul apoi noi am plecat. Ghidul a vrut să plece şi el dar au venit alţi turişti, apoi alţi. E un lucru bun că lumea vizitează acest muzeu.

Dacă nu aţi vizitat încă această casă-muzeu şi ajungeţi prin zonă vă recomand să o faceţi.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 24.03.17 07:23:38
Validat / Publicat: 24.03.17 09:13:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 2788 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Mihail Sadoveanu vede toţi vizitatorii care îi trec pragul casei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [24.03.17 07:49:20] »

@zlatna: Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

mishu [24.03.17 15:08:15] »

@zlatna: O foarte buna imbinare a utilului cu placutul. Felicitari votat cu mare drag.

zlatna [24.03.17 20:00:21] »

@mishu: Mulțumesc pentru vizita si vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială Mihail Sadoveanu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061336994171143 sec
    ecranul dvs: 1 x 1