ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ai masina si o jumatate de zi in Budapesta?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ce va propun io acum este o scurta dar o esentiala plimbare prin Budapesta. Pontul cu acest traseu l-am preluat de la un prieten maghiar in decembrie 2013.

In luna noiembrie 2013, ca tot romanul am adresat pe AFA o intrebare cu privire la Budapesta turistica in speranta ca voi putea si eu sa-i adresez o intrebare “baiatului unguresc” cu privire la ce as vrea sa vizitez la el acasa. Raspunsuri am primit cateva de la cativa uzeri draguti si le multumesc inca odata lui: @Claudiu71, @Nicu, @popey83, @Nasshu, @Diaura, @FlaviuBuboi, @kytte.

Dupa 3 ani de vizite succesive la Budapesta as putea spune ca am ajuns un mic ghid si eu si chiar am un ritual de la care nu ma abat in nicio vizita. Turul pe care il facem dureaza in medie 5 ore si cuprinde esenta Budei, frumusetea orasului habsburgic Pesta si cele doua poduri: Elisabeta si Podul cu lanturi.

Locul din care plecam noi spre oras se numeste Pecel si se afla in administrarea oraselului Godollo locul unde se gaseste celebru palat. Imediat iesim din orasel intram pret de cateva minute pe M0 si coboram spre Budapest Arena pe Bulevardul Veres Peter pana la indicaorul de Puskas Ferenc Stadion, stanga si tot pe langa stadion pana dau de niste cladiri de sticla cu un desing futurist acolo fac dreapta intr-o imensa parcare pe care sincer nu stiu de ce niciodata nu am platit-o. Deci aici ajungem la un loc drag mie unde indiferent de vreme urmeaza o sedinta foto.

Piata Eroilor

Cea mai apropiata statie de metrou de acesta piata se numeste Hosok tere magistrala M1 sau Millenium si te scoate in capatul Bulevardului Andrassy chiar in fata Monumentului Eroilor. Platoul pietei este imens iar in centru troneaza grupuri statuare daca nu gresesc din ceva aliaj cu alama. Personal apreciez modul in care au fost proiectate grupurile statuare: doua sferturi de semicerc cu piedestal de piatra slefuita pe care sunt asezate statuile cu eroii neamului. In mijlocul celor doua sferturi de semicercuri se afla o coloana inalta de 36 metri in varful creia se afla o statuie a sfantului Gabriel, la baza coloanei se gasesc intemeietorii statului maghiar din care nu tin minte decat pe Arpad. In partea dreapta a grupului statuar se afla Muzeul de arte frumoase si o Galerie de arta. Chiar in spatele monumentului se afla in ordine un lac unde iarna se poate patina, un pod care duce spre Castelul Vajdahunyad, undeva mai la stanga Szechenyi thermal bath (cu statia de metrou) apoi si mai la stanga Gradina botanica si zoologica.

Dupa sedinta foto, admiram pe tineri maghiari care se produc aici; canta, danseaza, inalta zmee, danseaza pe bicicleta etc ne recuperam masina si pornim pe Bulevardul Andrassy unde vizionam o serie de cladiri istorice. Atentie la bulevard pentru ca aici semafoarele sunt dese si la orele de varf nervii pot fi intinsi la maxim.

Urmeaza sa trecem Dunarea pe Podul cu Lanturi emblema Budapestei, fiind cel mai vechi si considerat atunci (1849) cel mai trainic pod. Intrarea pe pod dinspre Pesta este strajuita de doua statui din piatra reprezentand” doi lei”. Podul are o lungime de putin peste 200 de metri cu doua benzi si trotuar pentru pietoni. Iesirea de pe pod indica intrarea in Cetatea Budei cu numeroase obiective turistice, noi intodeauna facem dreapt la iesirea de pe pod si ne indreptam catre o parcare cu aparate de taxare unde lasam masina si intram pe jos in centrul vechi al Budei.

Biserica Matyas

Dupa o plimbare pe stradutele din preajma podului unde admiram cladirile vechi, ne indreptam spre Biserica Matyas pe care noi o reparam dupa inaltime si culoarea alba.

Biserica are numele marelui conducator Matei Corvin si poarta hramul Feciorei Maria. Aici au fost incoronati regi si s-au oficiat nunti regale. Biserica Matyas de-a lungul timpului a suferit mai multe modificari unele chiar esentiale astfel ca dintr-o cladire construita in stil gotic aduce in prezent mai mult cu stilul baroc. De cate ori am fost aici in ultimi ani am prins schele puse pentru reparati, in ianuarie anul acesta parea ca restaurarea are un final. Interiorul este unul fastuos si vitraliile clar iti atrag atentia. Sa nu uitati sa urcati pe scarita laterala pentru a privi biserica per ansamblu Vizitarea biserici si a trezoreriei costa 5 euro de persoana si mai exista si optiuni family. Privelistea dinspre biserica spre Pesta, Dunare si Palatul Parlamentului este superba.

Dupa recuperarea masini facem stanga pe langa zona istorica si mergem paralel cu Dunarea vreo 2 kilometri printr-un cartier vechi de case si vile. Am inteles de la prietenul nostru ca acesta este zona imobiliara cea mai scumpa din Budapesta. Urcam incet spre Citadella pe langa Parcul Jubileului din Budapesta si lasam masina in parcarea de masini mici unde introducem cativa forinti in aparatul de taxat.

Citadella

Este de fapt o colina (delul Gellert) in varful careia se afla o fortificatie. Urcarea spre Citadella poti sa o faci si pe jos daca vrei, fara mijloc de transport, dinspre Pesta pe Podul Elisabeta prin parcul Jubileului.

In alti ani aici erau expuse mai multe tunuri, tancuri ceva arsenal militar mai vechi dar ianuarie nu le-am mai vazut.

Drumul pana la Statuia libertatii este pavat cu piatra cubica strajuit de un gard de fier unde perechile de indragostiti au agatat lacate ca un semn al iubiri lor. Din locul unde se afla Statuia Libertatii, Budapesta se vede in toata splendoarea ei si tot de aici poti vedea Dunarea serpuind, debarcaderul de unde poti lua o excurse cu vaporul, podurile care leaga Pesta (partea mai josa a Budapestei) de Buda.

Dupa ce coboram Dealul Gellert traversam Dunarea pe Podul Elisabeta si el un simbol al trainiciei inagurat in anul 1903 si din cate stiu eu a fost refacut pe vremea comunistilor, cred ca l-au latit pentru ca are trei benzi pentru auto pe sens plus loc pietonal bine delimitat.

 

In spreranta ca nu v-am plictisit si nu am dat foarte multe date istorice va doresc la toti sa faceti o plimbare fie si scurta prin Budapesta.

 

Rog frumos web daca se poate atasa Matthias Church Budapest, Matyas-templom

Va doresc o plimavara frumoasa si la cat mai multe vacante reusite!


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 09.03.17 13:12:24
Validat / Publicat: 09.03.17 14:53:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Vedere Dunare de pe Citadella
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.03.17 14:40:47]
»

@adrianbogdan:

Rog frumos web daca se poate atasa Matthias Church Budapest, Matyas-templora

Rog indicați imai precise, eventual link -- e greu de găsit, altfel

--

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Budapesta, BUDAPESTA" (deja existentă pe sait)

webmaster39
[10.03.17 08:04:33]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

abancor
[10.03.17 23:31:19]
»

O schiță de tur excelentă pentru cei care au puțin timp la dispoziție ca să facă cunoștință cu Budapesta. Practic e vorba despre deplasarea de la (aproximativ) est la vest de-a lungul principalei artere istorice a orașului (pe sub care circulă cel mai vechi metrou de pe continent, azi în patrimoniul Unesco).

Odată, venind spre casă dinspre Austria, am vrut să arăt repede Budapesta celor cu care eram în mașină, deși nu era în plan, ținta noastră era Oradea, deci ar fi trebuit să ocolim orașul. Am ales deci să traversez prin oraș și exact traseul ăsta l-am ales, pentru că trece pe Podul cu Lanțuri și pe Andrassy. Bine, pentru că m-am încăpățînat să ajung la podul pomenit, care nu e conectat cu vreo mare arteră dinspre vest, ne-a costat mai bine de o oră această vizită motorizată, fulger. Dar a meritat.

Aș face niște observații cu privire la ortografia unor denumiri, dar fără toate accentele și semnele diacritice, pentru că sînt greu de pus de la o tastatură ne-maghiară (de fapt, ca să nu fiu prea pedant ). Stadionul e Puskas, castelul e Vajdahunyad (adică Hunedoara), iar băile Szechenyi, apoi avem de-a face cu Dealul Gellert, iar biserica Matyas e Matyas templom.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[11.03.17 00:04:47]
»

@abancor: Multumesc pentru corecturi, am vazut si eu mai devreme una dar nu am avut timpul necesar pentru a scrie o rugaminte pentru web. Dar pe aceasta cale il rog sa imi faca corectura pe text, nu de alta dar pentru cei care folosesc GPS-ul pentru Budapesta este importanta scrierea corecta.

Multumesc pentru atentionare!

mishu
[15.03.17 15:44:23]
»

@adrianbogdan: Intradevar sunt anumite repere turistice ca sa spunem asa ale Budapestei care merita vazute la fiecare trecere prin acel oras, macar asa, de aducere aminte.

Am vazut Budapesta si vara dar si iarna si am avut aceleasi sentimente placute fata de acest oras si cu aceasta ocazie mi-am adus aminte si cat de bine m-am simtit acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058256149291992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1