ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.05.14
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Despre Bologna, articol scris la indemnul lui crismis

    TIPĂREȘTE

    Am citit cu mare placere articolul lui crismis “La bifat de must see-uri în Bologna” vezi impresii. I-am explicat lui crismis intr-un comentariu ca am fost in urma cu 3 ani in Bologna, ca am avut prea putin timp de vizitare si ca acum, in februarie, revin la Bologna pentru 4 zile. crismis m-a indemnat ca la intoarcere sa scriu citeva rinduri. Iata deci ca am fost la Bologna, m-am intors si scriu acum citeva rinduri.

    In saitul “Am fost acolo” s-a scris destul de mult despre Bologna. Este greu sa povestesti lucruri noi pe acest subiect. Se pot insa face adaugiri si comentarii.

    M-am bucurat sa regasesc marea basilica San Petroniu. In urma cu 3 ani fatada bisericii era in lucru, era acoperita. Acum era descoprita, curata si frumoasa. Pe fatada sint 3 portaluri. Portalul principal, cel de mijloc, Porta Magna, este realizat de Jacopo della Quercia, sculptor sienez de la inceputul sec XV. In luneta portalului apare Madona cu Pruncul, de o parte si de alta fiind San Ambrogio si San Petronio (cu macheta bisericii in mina). Poarta este incadrata de un sir de basorelifuri de mici dimensiuni, aszate atit pe verticala cit si pe orizontala. Am socotit ca ar fi vreo 15 panouri in basorelief. Toate prezinta imagini biblice legate de Cartea Genezei din Vechiul Testament si de copilaria lui Isus din Noul Testament. Basoreliefurile se observa destul de dificil de la departare. Ceea ce mi s-a parut remarcabil este ca intr-una din capelele din basilica, pe partea stinga a navei, se regasesc toate panourile in copie. Copiile sint realizate cu mare acuratete de Academia di Belle Arti di Bologna incepind din anul 1822. Poti sa te uiti de aproape, poti sa fotografiezi (daca ai platit cei 2 euro pentru fotografiat). Atasez foto cu primele doua panouri de pe verticala, din stinga sus. Sint imginile cu crearea lui Adam si a Evei. Atasez si un detaliu din panoul cu crearea Evei. Eva, tocmai atunci scoasa din coapsa lui Adam, este total abulica. Creatorul se straduieste sa ii dea forta, sa ii dea spirit. Sculptura are o putere de expresie neobisnuita pentru acea perioada. Cu vreo 70-80 de ani mai tirziu, Michelangelo ajunge la Bologna si e fascinat de lucrarile lui della Quercia. Despre Madona cu Pruncul de pe portal declara ca este “la piu balla Madonna del Quatrocento”. Relatia incrincenata dintre Dumnezeu si creatiile lui este preluata de Michelangelo si o regasim in frescele de pe plafonul Capelei Sixtine.

    In prima seara de Bologna m-am dus tintit la San Giacomo Maggiore. Odata ajuns acolo m-am dus drept la Capela Bentivoglio, cea asezata in capatul estic al bisericii, pe latura stinga a cladirii. M-am dus pentru ca aveam de rezolvat o problema legata de Capela Bentivoglio. Am vazut capela in urma cu 3 ani, am facut atunci o fotografie (vezi poza anexata). In iarna asta, incercind sa reiau datele despre Bologna, incercind sa-mi sortez amintirile, am constatat ca respectiva capela este complect in ceata. Am gasit informatii cum ca in capela ar fi doua altare, unul al lui Francesco Francia, celalalt al lui Lorenzo Costa, eu in poza aveam doar un singur altar, care altar o fi asta pozat de mine? Am gasit ca acolo in capela ar fi si monumental funerar Bentivoglio, un monument al lui della Quercia, in fotografii pe Internet aparea un tip calare pe peretele din dreapta al capelei, nu semana a della Quercia. Totul era confuz. Ei bine, odata ce am ajuns la capela amintirile din urma cu 3 ani s-au limpezit, mi-am adus aminte totul: acolo la capela e o bezna adinca. Ca sa vezi ceva trebuie sa bagi in aparat o piesa de 50 centi. Fotografiatul e interzis. Atunci, in urma cu 3 ani, am bagat piesa de 50 centi, am facut cu jena si cu graba o fotografie (cea anexata), apoi pina sa ma uit in jur si sa ma lamauresc cit de frumoasa si complexa e capela, lumina s-a stins. E o lumina tare economica care dureaza doar vreo 30 sec. Tin minte ca atunci, cu lumina stinsa, am facut un puseu de zgircenie si am refuzat sa mai bag 50 centi. Acum, la vizita de zilele trecute, am mai bagat bani pentru o iluminare si capela s-a asezat in fata mea ordonata si disciplinata. Altarul lui Francesco Francia este in mijloc. Altarul lui Lorenzo Costa este in dreapta. Frescele lui Lorenzo Costa cu Triumful Mortii si Triumful Vietii sint pe peretele din stinga. Calaretul din dreapta este o sculptura a unui anonim. Monumentul funerar Bentivoglio al lui della Quercia este in afara capelei, pe perete, vizavi de grilajul care inchide intrarea in capela. Pe cei 50 centi am prins o dira de lumina si am reusit sa fac si o poza a monumentului funerar (vezi foto anexata). crismis, tu discuti in articolul tau despre modalitati de luat poze cu aparatul tinut in dreptul pieptului, metoda chinezeasca. Pentru mine e foarte greu. Nu comentez acum aspectele de jena, aspectele legate de etica turistului, discut doar de partea tehnica. Daca fac poze de la piept atunci in pozele mele este un haos, stilpii se inclina, plafoanele stau sa cada. Mie imi trebuie macar o secunda sa duc aparatul in dreptul ochilor. Si apoi inca o secunda sa fac o poza cu eticheta explicativa ca altfel naiba mai stie ce am pozat eu acolo. Nu discut acum despre situatiile ultraavantajoase ca cea in care a fost Radu Tudoran in mai 2016 cind a putut fotografia dezinvolt in Capela Bentivoglio, fiind incadrat in echipa lui David Beckham (vezi impresii “Bologna, un muzeu cit un oras”, paragraful 6).

    Sa zic si ceva despre mincare-bautura.

    Intr-una in zile am intrat in Osteria del Sole, din Quadrilatero, zona cu multe restaurante si magazine alimentare. Un fel de hruba, un demisol, dateaza de la 1465, zic ei ca e cea mai veche circiuma din Italia (vezi poza anexata). Un loc ciudat. Poti sa stai la mese lungi de lemn, poti sa iti iei vin la pahar sau la sticla de la bar. Poti la nevoie sa ceri o bere. Altceva insa nu poti obtine. Nici cafea, nici apa, nici sucuri. Nici mincare. Poti insa sa vii cu mincare de acasa sau de la localurile din zona. Oamenii veneau in general cu casolete de mincare, nu stiu de unde le cumparau, eu am venit cu niste sandwichuri. Pe pereti, pe linga multe fotografii si desene, sint afisate tot felul de dispozitii: interzis cintatul, interzis scuipatul pe jos, interzis sa stai la masa daca nu consumi nimic. La ora prinzului cind am fost noi erau consumatori de virsta mijlocie, localul era aproape plin, atmosfera era placuta. Seara am vazut ca era mare inghesuiala, se statea in picioare, erau majoritatea oameni tineri. Un local ciudat in Bologna la Grassa, nu am mai vazut asa ceva.

    In 2014, in articolul “Bologna, capitala regiunii Emilia Romagna”, Alesana29 vezi impresii afirma: “Strada Maggiore este cea mai fermecatoare strada veche din Bologna”.

    Confirm cele spuse de Alesana29: Strada Maggiore e cea mai frumoasa. Porneste de acolo de unde pornesc toate strazile din Bologna, adica din piata cu cele doua turnuri. Incepe cu porticul cel falnic de la biseica San Bartolomeo, imediat dupa turnuri. Trece apoi prin fata Casei Isolani. Dupa inca vreo 200 m apare pe dreapta splendida piateta din fata bisericii Santa Maria dei Servi. In stinga bisericii, in lungul Strazii Maggiore, se afla cel mai frumos portic din Bologna. Lung de vreo 170 m, minunat desenat, el este creatia lui Fra Andrea da Faenza. Numit in 1374 Prior General al Ordinului Servitilor, Fra Andrea reface in buna masura biserica si, pina la moartea sa in 1396, duce porticul la bun sfirsit. Apoi, in sec XV, se realizeaza cele 4 poticuri care inconjoara piateta din fata bisericii (vezi poza). Rezultatul este incintator, e o piateta care are cumva aerul pietei Santissima Annunziata din Florenta, totul fiind insa la dimensiuni mai mici. Biserica si porticurile sint de culoare rosie-caramizie, sa nu uitam ca ne aflam in Bologna la Rossa. Nici biserica Santa Maria dei Servi nu trebuie neglijata. In biserica, in a treia capela radiala din stinga (din deambulatoriu), se afla altarul cu Madona cu Pruncul pe Tron inconjurati de doi ingeri. Este o opera de Cimabue realizata in perioada 1272-1301. Strada se termina la Porta Maggiore, acolo unde se vad si vechile ziduri de aparare ale orasului.

    Tot pe Strada Maggiore, vizavi de biserica Santa Maria dei Servi, iti sare in ochi o cladire aratoasa, un palat baroc, a carui intrare este strajuita de doi atlanti (vezi poza). Este Palazzo Davia Bargellini in care se gaseste Muzeul de Arte Industriale si Galeria Davia Bargellini. Palatul a fost construit in sec XVII pentru familia senatoriala Bargellini. In sec. XIX palatul a fost locuit de famila Davia care a preluat averea, terenul si palatul de la familia Bargellini. Ultimul descendent al familiei Davia a cedat institutiilor publice ale orasului palatul si colectia de pictura. Ideea unui muzeu a fost avansata la inceputul sec XX de superintendentul galeriilor care dorea ca, alaturi de vechea colectie de pictura, sa isi expuna si propria colectie de arte aplicate (marionete, chei, haine liturgice, chiar si o caleasca). A iesit un muzeu mic, amestecat, un muzeu cu personalitate, care pastreaza infatisarea pe care i-au dat-o vechii proprietari. Ce vreti, ne aflam in Bologna la Dotta. In colectia de la Palazzo Davia Bargellini am vazut pentru prima oara o pictura a lui Vitale da Bologna. Este un pictor din trecento, aparut dupa Giotto. Este surprinzatoare vitalitatea pictorului, miscarea din lucrarile sale. Depaseste influenta bizantina, este gotic dar un gotic extrem de viu. Aici la Palazzo Davia Bargellini am vazut Madonna del Denti, de la 1345. Apoi am gasit lucrari minunate ale lui Vitale da Bologna in Pinacoteca (San Giorgio omorind balaurul) si in Collezioni Comunali d’Arte de la etajul 2 de la Palazzo d’Accursio. Cel mai greu a fost cu marele poliptic al lui Vitale da Bologna din biserica San Salvatore. Am intrat in biserica pe la ora 17-18, in banci erau vreo 20 de oameni care se rugau, la intrare era un afis pe care scria ca biserica e rezervata rugaciunii dar totusi poate fi vizitata cu rugamintea pentru vizitatori de a nu deranja pe cei aflati in rugaciune. Grea treaba. crismis, probabil ca ai fost pusa in astfel de situatii. Stiam pozitia polipticului lui Vitale da Bologna, stiam ca este asezat in latura dreapta a transeptului. M-am furisat prin capelele de pe partea dreapta a bisericii, m-am lipit de ziduri, am gasit polipticul, am apasat delicat, din virful degetului, pe butonul aparatului de fotografiat. Vezi poza atasata, sus este o lucrare de Girolamo da Carpi, jos e polipticul cu pricina. Nu l-am putut fotografia de aproape, batea rau lumina, nu ma puteam invirti mult pe acolo. Viata de calator este grea, este agitata.

    In cartea “Calatorie prin Portugalia”, Jose Saramago scrie foarte frumos despre viata calatorului, despre faptul ca, in calatorie, ar trebui sa scapi de agitatie. Citez din Jose Saramago: “A calatori ar trebui sa insemne cu totul altceva: sa zabovesti mai mult si sa umbli mai putin, poate chiar ar trebui instituita profesia de calator, doar pentru oameni cu reala vocatie, mult se inseala cei care considera ca asta ar fi un lucru de mica raspundere, fiecare kilometru face cel putin cit un an de viata. ” Da, sa zabovesti intr-o piateta din Bologna, sa bei o cafea, sa admiri cladirile, sa simti pulsul orasului, daca as fi din nou tinar mi-ar place sa imbratisez profesia de calator.


    [fb]
    ---
    Trimis de abutzu in 25.02.17 14:36:16
    Validat / Publicat: 25.02.17 15:48:22
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Neapole, Sicilia, Venetia, Toscana.

    VIZUALIZĂRI: 3193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 P 04 Capela Bentivoglio din biserica San Giacomo Maggiore. Poza din 2014.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [25.02.17 15:47:34]
    »

    Și-a trebuit 2 ani să așteptăm să ne scrii, un ASTFEL de articol?

    Și să trebuiască s-o „cinstim” pe crimis că te-a „convins” într-un final să scriii?

    Hai, începutul e mai greu. Iar de putut, am văzut, cred CU TOȚII, că poți! Și încă cum! Și încă despre ce!!

    -

    @abutzu: bun-venit cu adevărat în comunitatea AmFostAcolo.ro.

    Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

    crismis
    [25.02.17 17:01:58]
    »

    @abutzu: Uau!

    Draga @abutzu, am zambit si am ramas cu gura cascata si iar am zambit si iar am ramas cu gura cascata! Esti extraordinar! Ai o putere remarcabila de a surprinde amanunte, dar si atmosfera in intregul ei! Povestesti plastic si...romantic in acelasi timp. Mi-a placut mult, sper sa-ti poti face timp si curaj sa mai scrii, ca tare frumos o faci!

    Inca o data, felicitarile mele sincere!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    abutzuAUTOR REVIEW
    [25.02.17 17:11:27]
    »

    @crismis: Asteptam raspunsul tau, eram curios sa vad cum reactionezi, ma bucur ca ti-a placut. Am constatat ca este destul de greu de scris un asemenea articol, necesita munca, necesita concentrare. Va trebui sa chibzuiesc, sa vad daca mai scriu unul.

    crismis
    [25.02.17 17:18:24]
    »

    @abutzu: Nu e usor, de acord cu tine. Timp si o gramada de energie, asa e. Dar vezi, te-a laudat si webmaster, chiar te pricepi sa faci asta! Nu-i asa ca e fain sentimentul pe care il ai gandindu-te ca poate scrierile tale au ajutat alt calator?! Caci da, si Samarango are maaare dreptateee!

    Radu Tudoran
    [25.02.17 17:34:12]
    »

    Ca sa-ti completez ultima propozitie: fiindca nu mai sunt tanar as imbratisa cu si mai multa placere meseria de calator.

    Excursii frumoase si pe mai departe.

    abutzuAUTOR REVIEW
    [25.02.17 18:27:50]
    »

    @Radu Tudoran: Multumesc pentru mesaj. Ai complectat ultimul pasaj din articol, e o dovada ca ai citit pina la sfirsit, treaba asta ma bucura.

    irinad
    [25.02.17 21:39:07]
    »

    @abutzu: Felicitări şi din partea ea pentru acest prim articol scris atât de frumos. E bine să mergi pe mâna colegilor, îndemnul lor este de bun augur!

    N-am fost la Bologna (sper să ajung şi eu odată şi-odată), dar finalul articolului m-a dat gata cu expresia pe care ai folosit-o

    profesia de calator

    , adică m-ai atins la coarda sensibilă, căci şi eu m-am tot gândit la această "profesie", căreia de Ziua Mondială a Turismului (27 septembrie), i-am dedicat un mic review. Însă, cum nici eu nu mai sunt prea tânără, nu mai pot îmbrăţişa această profesie, ci doar pot să o practic la nivel de amator, însă cu mare plăcere.

    Scrie mai des, o faci bine!

    Seară frumoasă îţi doresc în continuare!

    abutzuAUTOR REVIEW
    [25.02.17 22:23:21]
    »

    @irinad: Multumesc Irina. Nu am insa nici-un merit pentru "profesia de calator", am cules-o din Saramago, este un scriitor pe care-l iubesc mult.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [26.02.17 10:35:45]
    »

    @abutzu: Bine ai venit în comunitatea AFA şi felicitări pentru acest prim articol, în care ne-ai dezvăluit deja profilul tău de călător.

    Cu mare încântare am lecturat comentariile tale despre della Quercia, sculptorul sienez ale cărui creaţii le-am admirat şi eu în sejurul din anul trecut din Toscana. Şi remarc că ţi-ai însuşit opiniile lui Saramago şi ai umblat (poate) mai puţin şi ai zăbovit mai mult pentru a surprinde spiritul locului, a visa, a privi oamenii şi la final a bea şi a mânca ceva de ce nu? la Osteria del Sole, un nume care prin el însuşi evocă simpla bucurie de a fi, a vedea, a simţi.

    abutzuAUTOR REVIEW
    [26.02.17 10:59:40]
    »

    @Carmen Ion: Multumesc pentru mesaj, multumesc pentru incurajari. Sa fac totusi o precizare: la Osteria del Sole nu vezi, nu simti, nu incerci bucuria de a fi. La Osteria del Sole bei vin.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [26.02.17 11:02:20]
    »

    @abutzu:

    calatorul
    [26.02.17 19:59:09]
    »

    @abutzu: Frumoasa relatare, multumim pentru informatiile si impresiile impartasite cu atata minutie si convingere. Si pentru ca Bologna e capitala bucatariei italiene iar descrierea m/a surprins putin, eu inca mai astept cu interes poza promisa in text cu Osteria del Sole, din Quadrilatero, zona cu multe restaurante si magazine alimentare. Un fel de hruba, un demisol, dateaza de la 1465, zic ei ca e cea mai veche circiuma din Italia (vezi poza anexata) . Asteptam si alte relatari asemanatoare, la buna recitire.

    mishu
    [02.03.17 16:12:34]
    »

    @abutzu: A durut? Nu, asa ca Bun venit! spor la penita ca vad ca ai toate vorbele la tine, si asa cum am citit si ecourile ai sa poti sa ne incanti si de acum incolo, iar pe @crismis o putem numi Nasa ta, ca te-a invatat de bine.

    Mi-a placut ceea ce ai povestit si intradevar ai surprins multe lucruri.

    Felicitari, votat cu placere si cred ca mai ai amintiri pe care sa ni le povestesti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    abutzuAUTOR REVIEW
    [02.03.17 21:41:12]
    »

    @mishu: Multumesc mishu. Amintiri sint multe, desigur, insa trebuie sa gasesc si elanul de a le povesti.

    Dana2008PHONE
    [04.04.22 10:32:29]
    »

    @abutzu: Foarte frumos articolul! Felicitări!

    Călătorii plăcute!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abutzu, calatorul, crismis, Dana2008, irinad, mishu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bologna şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048702001571655 sec
    ecranul dvs: 1 x 1