ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Păuleşti [PH]
ÎNSCRIS: 26.07.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mevlana - mausoleul marelui poet Rumi din Konya

TIPĂREȘTE URM de aici

Mevlana mausoleul marelui poet Rumi din Konya

Daca ajungi in Konya oricare din locuitorii ei te va ruga sa mergi sa vizitezi Mevlana.

Stiati ca cel mai citit poet in Statele Unite este Jalal ad-Din Muhammad Rumi? Pentru frumusetea poeziilor, pentru intelepciunea lasata mostenire, pentru iubirea pe care i-au purtat-o urmasii lui au ridicat mausolelul Mevlana pe locul mormantului maestrului.

Veniți, veniți, oricine veți fi fiind,
Călători, pelerini, iubitori de drumeție
N-are însemnătate.
Caravana noastră nu-i una a disperării.
Veniți, chiar dacă v-ați călcat legământul
De o mie de ori
Veniți, iară și iară, hai, veniți.

Minunatele versuri ale lui Rumi te cheama sa ii simti intelepciunea, de aceea nu este deloc surprinzator ca in 2016 cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia (peste palatele din Istanbul Topkapi, peste Sf. Sofia sau Moscheea Albastra) a fost Mevlana, inima Konyei unde se simte permanent spiritul lui Rumi. Rumi a fost un poet ce a cantat iubirea ca nimeni altul, o iubire universala ce poate fi traita de toti oamenii si in acelasi timp a fost un intelept ce a indrumat discipolii spre calea apropierii de Dumnezeu.

De fapt Mevlana este chiar Rumi el a primit acest titlu special care ar inseamna Maestrul/indrumatorul ce te invata despre Allah si este unicul Mevlana din istorie.

Situat intr-o piata larga, inconjurat de gradini minunate, mausoleul este deschis oricui, intrarea este libera. In fata mausoleului este un sir de camere ce au servit drept locuinte pentru dervisii din ordinul Mawlawyia, ordin infiintat de Rumi. In fiecare din aceste camere sunt obiecte foarte vechi cum ar fi exemplare ale Coranului de sute de ani dar si obiecte casnice folosite de-a lungul timpului de dervisi, instrumentele specifice nay, violine sau tamburine. Poti vedea de asemenea in amanunt portul vestimentar specific dervisilor: bluzele si robele albe simbolul vietii, manta neagră simbolul mormântului și toca înaltă de fetru simbolul pietrei funerare. Toate aceste obiecte serveau si servesc acum doar uneori la ceremoniile dansului dervisilor rotitori despre care se spune ca este o tulburatoare poveste despre viata, moarte si comuniunea cu Dumnezeu aceasta fiind menirea omului de care el niciodata nu trebuie sa uite. Prin acest dans se spune ca dervisii rotitori intrau in stari extatice in care aveau viziuni.

Dupa ce vezi lumea dervisilor, daca esti musulman este obligatoriu sa iti speli picioarele la Sadirvanul situat in fata intrarii in mausoleul lui Rumi. La intrare este bucataria dervisilor care servea si ca loc de instruire. Apoi o seama de morminte de dervisi dar si sarcofagele familiei lui Rumi. Chiar sub marele dom verde (un verde turcoaz vizibil de afara) se afla marele sacofag al lui Mevlana acoperit cu brocart pe care sunt tesute cu fir de aur versuri din Coran si o palarie de fetru imensa. Sarcofagul este de lemn si are o vechime de 800 de ani. Am avut un sentiment coplesitor ca un spirit maret a trecut pe acolo, cei ce au construit mausoleul au stiut sa creeze aceasta ambianta. Atasata de mausoleu este si o sala a ritualului unde foarte rar au loc ceremonii reale cu dansul dervisilor rotitori (al caror ordin este dealtfel interzis in zilele noastre). Este ca o sala muzeu cu editii pretioase ale Coranului si cu alte obiecte rare. Arhitectura si insemnele islamice de pe pereti sunt deosebit de frumoase. Mevlana nu este o moschee, nu este un loc de rugaciune, dar musulmanii simt o nevoie asa mare sa se roage incat nu au rezistat sa nu creeze la iesirea din mausoleu si un mic spatiu de rugaciune ca o mica moschee asa incat sa poata pleca impacati. Chiar si fara sa fi cunoscut opera lui Rumi doar pelerinajul prin Mevlana iti aduce in suflet sentimentul ca ai petrecut un timp alaturi de spiritul marelui Rumi.

Înconjurând Soarele, devii Soarele.
Înconjurând un Maestru, devii un Maestru.
Ai fi un rubin, dacă ai dansa în jurul acestei comori.
Dansează în jurul Lui…
Vei străluci ca aurul.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de senateo in 13.02.17 19:35:12
Validat / Publicat: 13.02.17 21:02:12
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 3313 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (senateo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 In stanga unde invatau dervisii la loc de cinste tabloul cu locul sfant de pelerinaj al musulmanilor: Mecca si Kaabe.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Konya și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047044992446899 sec
    ecranul dvs: 1 x 1