ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 30.06.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 8 si 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biertan - Sighişoara, 1 iulie 2015

TIPĂREȘTE

1 iulie, 1015

Cârţişoara – Biertan (66km) – Sighişoara (96km) – Cârţişoara (176km)

Cafelel doamnei Tiţi, gazda noastră de la Cârţişoara, ne pornesc motoarele. Micul dejun ne prinde cu ochii spre piscurile Făgăraşului, pline de nori. Adio traseu montan astăzi, aşa că ne reconfigurarea traseului... Azi nu ne căţărăm pe munţi, azi ne căţărăm pe Turnul cu Ceas... Din Sighişoara.

Ieşim pe E68 zisă şi DN1, facem dreapta şi înainte de intrarea în Arpaşu de Jos facem stânga spre Agnita. Traversăm Oltul pe un fel de baraj şi trecem din Depresiunea Făgăraşului în Podişul Hârtibaciului.

Noul Român, Chirpăr, Vărd. Aici, drumul dispare. Deşi în afara localităţii se asfaltase coală de hârtie, aici drumul părea că nu există... Habar n-am dacă mai mergeam pe drum, printr-o piaţă, pe trotuar sau prin bătătura cuiva. Cum localitatea părea populată mai mult de rromi, mă gândesc c-or fi dat drumul la fier vechi...

La intrarea în Agnita facem stânga pe drumul spre Mediaş, pe care-l lăsăm baltă în pădurea Pelişor-Richiş, unde un indicator ne arată că până la Biertan mai ai 10km.

Parcăm în centru la Biertan, de unde se zăreşte Biserica Fortificată. Biertanul face parte dintre primele aşezări de saşi din Transilvania şi este atestată documentar încă din 1283.

De la casa de bilete urcăm în curtea interioară printr-o scară acoperită din lemn.

La intrarea în biserică o caţăr pe Dana pe "bolovanul ruşinii", pe care comunitatea săsească din Biertan îl folosea ca mijloc de educare, căci cetăţeanul care făcea prostii în timpul săptămânii era ţinut acolo cât ţinea slujba de duminică, să-l vadă lumea cât de rău este el….

Echipe de muncitori lucrează la reconstituirea fortificaţiilor. Şi nu oricum… Îmi sare în ochi culoarea cărămizilor folosite, identică cu cea a celor deja existente. Mă mai liniştesc când tante ghida ne explică cum un neamţ venit să vadă locurile natale ale bunicilor lui, s-a îndrăgostit de biserică în aşa hal, că plăteşte el reparaţiile. Doar ce fusese în control, îi plăcuse ce-a găsit şi mărise fondurile. Dehh, treabă nemţească…

Nu ratăm uşa sacristiei, păzită de un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizat de meşterii locali în anul 1515 şi care a câştigat un premiu la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris, care n-a fost aşa, te-miri-ce...

Cândva era punctual forte al vizitei din biserică, mai ales când turiştii intrau în sacristie şi cineva îi încuia acolo, lăsându-i să vadă din interior cum acţionează coşcogea yala... Acum e blocată, dar sper că neamţul ăsta cu banii, s-o repună în drepturi.

Avem temele făcute de-acasă aşa că nu ratăm nici "carcera", camera în care cuplurile ce intenţionau să divorţeze erau închise timp de două săptămâni şi obligate să împartă un singur pat, o singură lingură, un singur blid…. Cică un singur cuplu a ieşit de acolo croit pe divorţ în 300 de ani... Restul s-au împăcat…

Din Biertan, conduşi de râul Vale, ajungem în şoseaua ce leagă Mediaşul de Sighişoara, facem dreapta şi-n 21 de km intrăm în Şisburg, aşa cum numeau saşii oraşul în care se pare că s-a născut Vlad Ţepeş.

Cum văzusem şi anul trecut o parte din cetate, de data asta am dat ocol zidului să vedem turnurile diferitelor bresle: Turnul Fierarilor, cel al Cojocarilor, al Croitorilor, al Cizmarilor, etc.

Am lăsat la urmă pe "tata" turnurilor, Turnul cu Ceas…. Zis şi Turnul Orelor, cel mai masiv dintre cele 14 turnuri pe care le-a avut cândva cetatea, este vizibil din orice punct al oraşului.

În vârful turnului, pe un glob din aur, este fixat un stâlp meteorologic cu un cocoş în vârf care nu face pe nebunu’ niciodată: zice-se că atunci când stă cu ciupul spre apus, sighişorenii îşi şi scot umbrelele... că cică ploaia e iminentă...

Dacă ai oareşice tangenţe cu istoria, când intri în muzeele etajate ale Turnului cu Ceas, eşti la ai tăi... Camera de tortură, muzeul farmaciei, sala de arme, totul te dă ocupat cel puţin două ore...

Sus, în balcon, Sighişoara se pune la picioarele tale. Chiar şi lumea, dacă iei în consideraţie etichetele metalice lipite pe balustradă şi care-ţi arată cu o săgeţică unde e Polul Nord, Amsterdamul, Tokio, Parisul sau Moscova, dar şi câţi kilometri faci până acolo... Aşa, de-un pamplezir...

Am aşteptat noi un am vizita asta, dar a meritat... Şi nu uitaţi, fără să urci în Turnul cu Ceas, n-ai văzut Sighişoara...

Urmăm drumul spre Şaeş, coborâm spre Agnita, între timp trecem din Mureş în Sibiu şi călare pe dealurile domoale ale Cincului trecem şi în Braşov... La Cârţişoara ajungem taman când doamna Tiţi voia să întrebe pe cineva de vrea o ţuică. Ne-am nimerit noi. Am zis că da. Păi nu? Păi da!


[fb]
---
Trimis de spirid72 in 12.02.17 10:04:30
Validat / Publicat: 12.02.17 13:52:41

VIZUALIZĂRI: 1179 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spirid72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
spirid72, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055093050003052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1