ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Moara cu Apă de la Ohaba (Țara Făgărașului)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre această moară a mai scris ”krondia” în 2010: vezi impresii

De atunci, se pare că multe s-au mai schimbat... în bine.

Ohaba este un sat aparținând de comuna Șinca (județul Brașov) situat la poalele Munților Făgăraș, în partea estică a Țării Făgărașului. Satul, străbătut de DN73A Predeal-Șercaia, este situat la circa 20 km de orașul Făgăraș. La moară se ajunge după indicatoare pe ulițele satului, traversând un podeț de lemn și urmând drumul în lângul pârâului într-un peisaj rural autentic. Pe o ramificație a drumului, într-o înfundătură, dibuim locația căutată. Deasupra porții scrie ”MOARA CU APĂ”, iar pe colțul clădirii, o altă inscripție, la fel de rustică ”PENSIUNEA MOARA CU NOROC”.

Intrăm în curte și ne ghidăm după auz: vuietul morii de apă. Totul este încărcat de verdeață și plin de flori. După câțiva pași ajungem la un frumoasă terasă de lemn acoperită de verdeață unde iși ”caută de treabă” ceea ce pare o familie de turiști, probabil ”pensionari” ai pensiunii.

Suntem întâmpinați de Dl. Nicolae Popa, reprezentând cea de a patra generație de proprietari. Dumnealui, cu deosebită amabilitate și pricepere, ne prezintă istoricul și sistemul de funcționare al morii (video). Moara din Ohaba este încă activă și cea mai veche moară tradițională din Țara Făgărașului. A fost construită în 1873 și de atunci a rămas permanent în posesia familiei, acesta fiind și motivul pentru care moara nu a dispărut la fel ca multe altele. În anii grei ai colectivizării (încheiată în 1962), strămoșul lor a fost declarat chiabur și doi ani a suportat detenția la Făgăraș, dar nu a cedat și nu a cedat moara. La începuturile ei, moara a funcționat în paralel cu un gater de tăiat lemn, acționat tot hidraulic de aceeași apă care acționa și moara, situat cu puțin în aval. Acesta însă nu a mai rezistat vremurilor.

Moara actuală păstrează piesele inițiale, nefiind ”modernizată”. Chiar și cele două pietre de moară, având fiecare circa 1 tonă și confecționate din cremene în anul 1873 în Franța, la Lyon, sunt originale (video). Această moară este inclusă în circuitul european al morilor. Apa ajunge la moară pe o derivație (canal) din Râul Șercăriței care traversează satul. Moara este compusă în principal din două pietre: una fixă și una mobilă. Cu ”scafa” se toarnă boabele între pietre și se obține ”măcinatul”. Moara macină deopotrivă și grâul și porumbul, iar pe jgheabul inferior se obține făina necernută. Un șurub metalic acționează un sistem cu grindă care ridică sau coboară piatra mobilă modificând distanța dintre pietre de moară, obținîndu-se astfel făină având granulația dorită. Întreaga moară este acționată hidraulic printr-un sistem de roți de lemn antrenate prin curele. Forța hidraulică pune în mișcare atât piatra de moară, cât și sistemul de cernere aflat deasupra. ”Măcinatul” este transportat sus prin cupe atașate la o curea lungă, se face separarea și astfel se obține făina albă, făina neagră și tărâțele.

Măcinatul tradițional are niște avantaje incontestabile. Omul care vine la moară cu porumb sau grâu, primește exact făina obținută din grăunțele pe care le-a adus. Spre deosebire de instalațiile industriale, aici măcinarea se face lent și la rece. Un sac de grăunțe (grâu sau porumb) de 40 kg este măcinat în circa trei ore și jumătate. Astfel se obține o făină superioară din punct de vedere calitativ, care păstrează nutrienții și vitaminele. Cu toate că nu se adaugă aditivi alimentari, se consideră că făina obținută aici se păstrează mult mai bine.

Domnul Popa apreciază că în ultimii ani se constată o revenire a interesului oamenilor pentru morăritul tradițional. De asemenea, turiștii, venind de pe toate continentele, sunt atrași atât de moară, cât și de frumoasele locuri de aici. Pensiunea are permanent clienți.

De asememenea, la moară pot fi achiziționate diverse produse tradiționale locale.

Cu ocazia vizitei făcute aici am realizat următorul videoclip: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 10.02.17 09:15:28
Validat / Publicat: 10.02.17 12:53:08

VIZUALIZĂRI: 4871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sistemul de acționare hidraulică a morii cu apă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[10.02.17 12:52:52]
»

@Lucien: Mutat în rubrica "Moara cu apă Ohaba [Ohaba, Șinca Veche], FĂGĂRAȘ [BV]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[10.02.17 13:29:30]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

LucienAUTOR REVIEW
[10.02.17 13:32:55]
»

@webmaster26: Poziționarea este perfectă.

LucienAUTOR REVIEW
[10.02.17 13:39:28]
»

@webmaster: Mulțumesc mult! E o idee care trebuie reținută: să scrii despre obiective noi sau care nu au mai fost recenzate de mult timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Chloe
[10.02.17 15:20:20]
»

@Lucien: imi pare bine ca ai avut initiativa de a scrie un review DOAR despre acest obiectiv turistic. Am scris si eu despre aceasta moara intr-un review cu obiectivele turistice din zona Sambata de Sus.

Mi-a placut mult, este un obiectiv inedit care merita scos la lumina. Mi-a placut si gazda, care are adevarate veleitati de ghid

Felicitari pentru articol si (mai ales!) pentru filmulet!

Dan&Ema
[12.02.17 00:31:01]
»

@Lucien:

Un loc care si mie mi-a placut!

mishu
[12.02.17 20:19:15]
»

@Lucien: Foarte frumos totul, ai senzatia ca te-ai intors in timp.

Citit cu mare placere, votat cu mare drag.

LucienAUTOR REVIEW
[12.02.17 21:28:17]
»

@mishu: Mulțumesc foarte mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, Dan&Ema, Lucien, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMoara cu apă Ohaba [Ohaba, Șinca Veche]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083441972732544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1