ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Toplița, Pârtia de schi Bradul și Pârtia de schi Măgheruș

TIPĂREȘTE URM de aici

Zile libere!!! Hai la schi! Unde-i cel mai aproape de casă? La Toplița. Nu am mai fost de doi ani. Dar este vineri. Până acum nu ne-am hotărât ce sa facem în mini-vacanța primită în dar cu ocazia Zilei Unirii. Am luat telefonul si am sunat la toate unitatile de cazare pe care le-am gasit pe net. Răspunsul tuturor a fost același: "nu avem locuri libere". Mi-am amintit de Hotelul Mureș din Toplița la care ne-am mai cazat în anul 2013. Atunci era de două stele, acum s-a modernizat, are trei stele. Aici am găsit liber doar de duminică și am rezervat două nopți.

Duminică dimineața, în data de 22 ianuarie 2017, am pornit spre Toplița cu gândul să ajungem înainte de ora 10, de la cât se deschide pârtia.

Drumul Tg Mureș-Reghin-Toplita era în stare bună, curățat. Defileul Muresului superior Deda - Toplița era superb. În localitățile Andrenesa, Lunca Bradului i-am spus soțului meu că trebuie să oprească mașina ca să fac fotografii: pe pereții stâncoși care ne însoțeau pe marginea drumului, era plin de izvoare înghețate, parcă era o peșteră în aer liber, cu stalactite uriașe.

Am ajuns devreme, la ora 9:40 am fost în parcarea foarte mare, deasupra pârtiei Bradul. Era goală, puteai să alegi orice loc vroiai. Eram pentru prima dată acolo după ce s-a modernizat. De acum doi ani de când am fost ultima oară, s-a construit o șosea de 4,5 km. care te duce direct în vârful pârtiei. Șoseaua este îngustă, de câteva ori a trebuit să oprească mașinile de pe contrasens ca să se poată trece. Șoseaua este în pantă și cu multe curbe ascuțite. Cu toate că era multa zăpadă și minus 12,5°C nu am avut nici o problemă în a o urca sau coborî pentru că șoseaua era curățată.

Ce confort!... ani la rând ne grăbeam să ajungem printre primii la pârtie ca să prindem un loc de parcare. Apoi ne luam echipamentul de schi și urcam gâfâind o pantă abruptă ca să ajungem la baza pârtiei Măgheruș. Aici se afla singura casierie de pe pârtie. Trebuia să cumpărăm tichete încărcate cu câte coborâri aproximam că vom face în ziua respectivă, că de la Pârtia Bradul sa te intorci după puncte, presupunea din nou un consum mare de energie și timp. În acest punct deja eram obosiți, cu încălzirea făcută, cu caloriile de la micul dejun consumate, toate acestea fără sa schiem deloc. Dar aceasta era doar prima parte. De aici, continuam traseul, cu schiurile în spate, să urcăm o panta destul de lungă până la baza partiei Bradul.

Dar acum, tot acest efort este suprimat. Poate de aceea am să vă spun ca este minunat la schi la Toplița, pentru că eu personal mă bucur că singura bataie de cap pe care o mai au schiorii este să stea la coadă la caseriile, două la număr acum, una sus după parcare și alta jos, la baza pârtiei Bradul sa își incarce cartelele.

Tarifele sunt următoarele:

O urcare este două puncte.

O urcare este trei puncte în week-end, vacanțe și zile libere legale.

Pentru adulți: 6 puncte = 8 lei »» 18 puncte = 20 lei »» 30 puncte = 30 lei »» 54 puncte=50lei

Abonamentul/zi este 45lei. În timpul weekend-urilor, vacanțelor și zilelor libere legale costul abonamentului este de 60lei (înseamnă c/v a 20 de coborâri la tarif redus).

Pentru copii:: 6 puncte = 7 lei »» 18 puncte = 18 lei »» 30 puncte = 25 lei »» 54 puncte = 40 lei

Abonamentul/zi este 35lei. În timpul weekend-urilor, vacanțelor și zilelor libere legale costul abonamentului este de 45lei.

Facilități: la un cumul de 4 abonamente cu tarif normal, se primește unul gratis.

Se percepe o garanție de 10 lei pentru o cartelă, care se returnează odată cu predarea acesteia.

Trebuie să fiți foarte atenți la urmatoarele aspecte privind punctele încărcate pe cartele:

Punctele încărcate pot fi folosite până la sfârșitul sezonului de schi.

Programul teleschiului este între orele 10:00-18:00.

Dacă stați la rând, ca să încărcați cartele și mai aveți rămase puncte neconsumate, la casierie veți afla că dacă mai vreți să adăugați puncte, cele rămase neconsumate se vor anula. Eu nu am știut a doua zi câte puncte mai are băiatul meu pe cartelă, el mi-a spus că a coborât de 10 ori, dar mai avea 6 puncte, adică suficiente pentru încă două coborâri. Astfel am pierdut câte două jumătăți de oră la rând la casierie pentru incarcarea cartelelor.

Un alt pont: dacă vreți să stați mai puțin la rând la urcarea pe pârtia Bradul, se poate urca cu teleschiul de la pârtia Măgheruș, la care ajungeți foarte ușor și repede pe schiuri. În vârful pârtiei Măgheruș în loc să coborâți pe partea dreaptă, mergeți de partea cealaltă, în stânga teleschiului, adică în stânga direcției de urcare și ajungeti pe pârtia Bradul.

Multă lume practică această scurtare a timpului de așteptare la urcarea cu teleschiul, inclusiv eu am făcut o trecere de pe o pârtie pe alta.

Pe pârtia Măgheruș am rămas numai pentru patru coborâri, pentru că restul membrilor familiei erau pe pârtia Bradul.

Tarifele pentru urcari sunt identice pentru ambele pârtii. La baza pârtiei Măgheruș este o casierie, o toaletă publică.

În vârful pârtiei Măgheruș se află o construcție din lemn pe care se poate urca pentru a admira peisajul. La baza acesteia este centrul de închirieri echipament sportiv și săniuțe.

Pârtia de săniuțe este în stânga pârtiei Bradul.

La baza Pârtiei Măgheruș este un panou informativ, împărțit în două culori albastru și roșu conform codurilor atribuite gradului de dificultate la pârtiilor.

Pârtia Bradul este o pârtie ușoară, cu o lungime de 1000 m., cu o traiectorie curbată, cu lățimea minimă de 6m., o diferență de nivel de 125m. și o înclinație medie de 11%.

Pârtia Măgheuș este o pârtie de dificultate medie, cu o lungime de 470m., o traiectorie dreaptă, cu o diferență de nivel de 125m., are lățimea minimă de 50m., și înclinația medie de 23%.

Pârtiile de la Toplița sunt foarte bine întreținute, cu multă zăpadă, fără gheța. Acestea sunt dotate cu instalații de urcare de tip teleschi, cu instalație pentru zăpadă artificială și nocturnă.

E foarte frumos să ajungi la deschiderea pârtiei, când e proaspăt aranjată, sunt doar câțiva schiori pe pârtie, nu e rând la îmbarcare.

Ma așteptam să fie foarte multă lume, dar așa aglomerație nu am prins niciodată. Cu toate că aveai impresia că faci parte dintr-un uriaș mușuroi de furnici, rândul la teleschi, mergea destul de repede. Cel mai mult am asteptat cam 15 minute.

La prânz, am mâncat pe pârtie, la Pensiunea Baciu. Aici la parter este restaurantul aranjat anume pentru schiori, de unde în regimul "impinge tava" va puteți alina foamea cu preparate calde diversificate, de la: ciorbe, grătare, tocănițe, aperitive, murături, gustări la băuturi alcoolice și nealcoolice. Prețurile nu sunt mari. Eu am mâncat un piept de pui la grătar (6 lei) cu garnitură de cartofi la cuptor (4lei), baiatul meu a luat doi cârnați (5,50 lei) cu carofi la cuptor (4lei), un suc capy (5lei) și un cremeș (6lei), o chifla 1 leu, ketchup o, 50 lei. Am plătit în total 32lei.

A doua zi, luni, când am ajuns pe pârtie, era mai cald decât cu o zi înainte, erau minus 9°C, eram iar printre primii, dar surpriză, casieria din vârful pârtiei închisă, avea un afiș prin care ne comunica că ne putem adresa casieriei de la baza pârtiei. Fiind luni, am auzit la casierie, înaintea mea proteste că tarifele trebuie să fie cele reduse, nu cele pentru zile libere și sărbători legale pentru că ziua se recuperează. Dar indicațiile primite de casieră era că se percep tarifele majorate.

Ziua a început cu ceață, dar pe la prânz s-a disipat și soarele strălucea feeric pe pârtia aglomerată. Erau o multitudine de culori pe un fond impecabil de alb.

Pârtiile din Toplița practică cele mai mici prețuri pentru urcarea cu teleschiul.

Peisajul care poate fi contemplat de pe pârtia care urcă până la altitudinea de 850m. este fascinant. Munții Călimani, munții Gurghiului, munții Giurgeului cu brazii înzăpeziți te cheamă să îi imortalizezi.

Va recomand această destinație întrucât pârtiile sunt foarte bine întreținute iar prețurile nu sunt mari.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 09.02.17 19:53:23
Validat / Publicat: 09.02.17 22:09:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TOPLIȚA [HR].

VIZUALIZĂRI: 4841 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Toplita, Partia Bradul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.02.17 22:05:04]
»

Excelent articolul.

Mutat în rubrica "La schi în zona Topliţa, TOPLIȚA [HR]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[09.02.17 22:27:55]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

----

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 07:21:28]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos! Ce veste bună de dimineață! Sunt foarte fericită. Ieri am stat toată ziua să încropesc articolul. În jurul meu lumea mă întreba de ce fac atât efort. Răspunsul adevărat au să îl simtă ei azi, pentru că Afa mă face să mă simt fericită!

Sunt dependentă de Afa.

Să auzim de bine! Pe curând!

Ioan Raita
[10.02.17 10:25:02]
»

Fain îi articolul, faine-s peisagiile șî baga sama că Murășu-i îngețat. O zi bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[10.02.17 10:26:06]
»

@Dana2008: Îmi place orice gen de mișcare în natură, sunt dependentă. Cu schiurile însă n-am avut o chimie. Am încercat de vreo 2 ori în anii când duceam copiii să învețe și cu toate că n-a fost rău n-am făcut mare lucru. Ne-am dat și noi de câteva ori la vale, pe o pârtie de începători, preț de vreo 80-100 de m. Eu n-am făcut lucrurile la vremea lor pentru că atunci mă chinuiam să supraviețuiesc, dar când s-a putut, chiar târziu fiind pentru unele, am încercat/încerc, tot felul. Am patinat prima dată la 42 de ani și de atunci o fac constant și binișor. De vreo 2 ani tot aș vrea să mai încerc cu schiurile, dar în cazul ăsta am niscaiva rezerve. Articolele tale despre sportul ăsta și pozele m-au umplut de admirație. La mine e cu "dacă vrei, poți", dar eu știu ce să zic cu lecții de schi la 53 de ani? Ce zici tu, însă?

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 10:36:25]
»

@Aurici: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

La fel gândesc și eu????, dacă vrei poți!

Cea mai bună prietenă a mea a început anul acesta să schieze și de atunci, adică din ianuarie, merge la skiat în mod constant.

M-ai întrebat care-i părerea mea. Răspunsul este că poti învăța la orice vârstă să schiezi

Succes!

Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[10.02.17 10:43:13]
»

@Dana2008: În cazul ăsta o să te stresez cu niște întrebări

tata123 🔱
[10.02.17 10:59:16]
»

@Dana2008: Felicitări pentru articol și fotografii. Dar și pentru pasiunea pentru sport, în acest caz schi. Ne-ai încântat în ultima perioadă cu aventurile petrecute pe pârtiile de schi de la Borsec, Vatra Dornei și, acum, Toplița.

Schiul e un sport atât de frumos care te transpune în contact direct cu natura. Pe de o parte adrenalina și plăcerea, pe de altă parte frumusețea peisajelor - iată o combinație perfectă.

@Aurici: Iată și un manual de pregătire teoretică: cadredidactice.ub.ro/bali ... 11/03/btmps.pdf. Curaj...

Aurici
[10.02.17 11:41:11]
»

@tata123: Mulțumesc mult de link dar când am văzut câte pagini are m-a luat groaza. Cred că am nevoie de un instructor în carne și oase care să-mi facă un rezumat pe înțelesul meu.

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 11:46:08]
»

@Ioan Raita: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Mureșul îi înghețat și fain!

Călătorii plăcute!

Maya_C
[10.02.17 11:49:11]
»

@Dana2008: foarte bine arata si eu ajung usor. sa stii ca o sa o incerc neaparat anul acesta. merci de pont.

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 12:00:34]
»

@tata123: bună tăticule!

Pe unde ai dispărut? Bănuiesc că ne vei povesti în curând. Abia aștept articole tale.

În ceea ce privește schiul că sport, este preferatul meu. Iubesc iarna cu zăpada albă acoperind munții. Da sunt foarte fericită când schiez și admir totodată peisajele de poveste... Pentru că în oraș, iarna este urâtă, zăpada este gri, e mizerie...

Voi continua articolele despre schi în curând vor fi două concursuri naționale de schi pentru copii la care participam și noi.

Ai uitat de schiul de la Sovata din luna decembrie, mai am un articol din Poiana Brașov din februarie anul trecut.

Oricum cât am călătorit anul acesta în interes de serviciu, pe pârtii la concursuri, nu am făcut-o în toată viața mea.

Călătorii plăcute! Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 12:06:40]
»

@Maya_C: Mulțumesc frumos pentru vizită!

Distracție plăcută la Toplița!

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 17:07:13]
»

@Aurici: liniștită! Altă întrebare?

maria55 †
[10.02.17 19:48:18]
»

@Dana2008: excelent, mureşanca mea dragă! Eu sunt si mai fericită si asta din doua motive:

1. Ca nu m-ai dezamăgit, scrii cu sufletul.

2. Sunt fericita pentru... fericirea ta!

Bune articole, intr-un singur loc nu sunt de acord cu tine! Când spui ca se poate la orice vârsta????????!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[10.02.17 20:55:14]
»

@maria55: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

De ce nu s-ar putea Maria? Te încalți cu cu clăparii te pui pe schiuri cu direcția vârfurilor spre vale și încerci să îți menții echilibrul. Dacă cazi, te ridici și repeți exercițiul de incaltare și orientarea schiurilor cu vârful în jos. Ai înțeles ce simplu este? Profesorul a spus că începătorii nu cad, numai avansatii.

Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.02.17 19:54:49]
»

@Dana2008: Din cate vezi sarisem peste articolul tau, acum cand am citit titlul ma gandeam ca nu imi era totusi cunoscut si am vazut ca nu-l citisem.

Ii admir pe toti cei care fac acest sport, de placere sau profesionist, ma bucur ca si baietii mei au reusit sa prinda acest sport, chiar daca din an in Paste, cel mare afost totusi in iarna aceasta sa guste putin din partie.

Foarte utile mi s-au parut si informatiile oferite.

Pozele minunate si cele care mi-au placut cel mai mult cred ca au fost daca nu ma insel P22 si P23.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dana2008AUTOR REVIEW
[13.02.17 15:53:28]
»

@mishu: Mulțumesc frumos!

Multe fotografii nu sunt clare pt că am prins și ceață câteva ore.

Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dana2008, Ioan Raita, maria55, Maya_C, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa schi în zona Topliţa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063056945800781 sec
    ecranul dvs: 1 x 1