ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 10.06.15
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    FEB-2017
    DURATA: 5 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Transport în Bruxelles și de aici: ieri în Bruges, azi în Anvers

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Adineauri m-am intors din Anvers, si cum a inceput ploaia, aici, in Bruxelles, nu mai ies. Asa ca stau "acasa" si ma odihnesc scriind un review despre cum am ajuns acolo, ce variante existau.

    M-am hotarat sa scriu acest articol fiidca eu insami am avut ceva dubii si am fost preocupata inainte de-a efctua aceasta calatorie, pe cont propriu.

    S-o luam pe rand:

    - Bruxelles. Exista pagina oficiala STIB: stib-mivb.be/abon_tickets.html?l=fr. Eu nu intelegeam cum e cu acele cartele. Ma derutau termenii: MOBIB. JUMP. Am mai intrebat si eu pe altii care au mai fost. Am primit diverse raspunsuri: ca ar fi bilete dus - intors (fara sa fie nevoie de card), ca ar exista bilete simple... Nimeni nu stia sa ma lamureasca cum e cu cardul MOBIB. Am vazut ca erau de doua feluri. Am luat chiar si poze cu mine. Cand am ajuns de la aeroportul Charleroi, cu autobuzul Bruceels City Shuttle (flibco.com), 28 de euros dus - intors), la Gare du Midi, sau Gara de Sud, am intrebat de unde pot lua tramvaiul 4, in directia Gara de Nord.

    Mi-a explicat chiar soferul, dar m-am incurcat, cu toate ca am ajuns la o statie. Am mai intrebat, si mi-a spus un domn, vazand harta scoasa de mine (cum ajung...): este metroul 4, nu tramvaiul. Coborati la metrou, urmand indicatiile. M-am intors, in gara, si am vazut niste cozi enorme in zona automatelor de bilete. M-am asezat si eu, uitandu-ma cum procedeaza lumea. Puneau cardul... Retinusem ca nu se pot cumpara carduri de la automat, ci doar de la punctele Kiosk si Bootik. In zona automatelor, am vazut si Kiosk.

    Am iesit din rand, si am zis, mai bine ssa astept la coada de-acolo. Intre timp, a venit un tinerel si le-a zis ceva la cei de la coada. I-am vazut ca pleaca. I-am urmarit cu privirea si am vazut ca se duc la Bootik. Era alaturi. M-am dus si eu acolo, si bine am facut, fiindca acolo era liber, deci lumea mai calma, si ma puteam intelege. Mi-a venit randul imediat. Am inceput asa: "Sunt pentru prima data in Belgia, si va rog sa ma ajutati. Am citit pe pagina STIB, ca exista posibilitatea unor abonamente de 24 pana la 72 de ore. Eu voi sta in Shaerbeck 5 zile, si vvreau sa ma deplasez cat mai mult cu mijloacele de transport, dar maine plec la Bruges, sii poimaine la Anvers.

    Era ora 10.30, aproximativ. M-a intrebat: "Cand vreti sa plecati maine la Bruges? ". "La 10 h, zic... " Mi-a recomandat varianta JUMP 24 h., cost 7,50 euros. Aveam calatorii nelimitate. Dar tot trebuia card. Pentru 10 calatorii, ma costa 14 euros, o calatorie, insemnand 60 de minute (la fiecare urcare pentru conexiune, trebuie validat cardul). Am facut eu un calcul, si am zis ca mai bine sa-mi iau 10 calatorii, chiar daca plateam 19 euros, adica, inclusiv cardul. Acel card costa 5 euros si nu contine absolut nicio calatorie, insa este mai avantajos cu cardul, daca ai de gand sa folosesti mai des mijloacele de transport in comun. Altfel, m-ar fi costat 7,50 + 5 euros. Si a doua zi, la reintoarcerea din Bruges, cine stie ce surpriza mai aveam (alte incarcari... etc).

    Astazi este a 3-a mea zi in Bruxelles, si mai am 3 calatorii. Maine, luni, voi incarca 14 euros, pentru varianta 48 de euros ore, fiindca plec miercuri, dimineata. Aceasta varianta, ar fi valabila si pentru aeroport, insa pentru cel mare, nu pentru Charleroi.

    Si ca sa termin cu Bruxelles (deocamdata), tramvaiul circula si pe dedesubt, "cot la cot" cu metroul. Am precizat "si pe dedesubt", fiindca eu nu am circulat mai departe de Rogier, si da, linia 4 era tramvai. Miercuri dimineata, nu cred ca voi folosi varianta pe care am folosit-o la venire. Pierd biletul de intoarcere de la Shuttle, dar decat sa pierd avionul...

    Maine "voi face si voi cronometra" traseul pana la Shuttle Bus. Dar e riscant sa aleg varianta asta. Avionul decoleaza la 9.10. Autobuzele si metroul circula de la ora 6. Fac, snur, in cel mai bun caz, cu schimbare, pana la Gare de Midi, vreo 25 de minute, daca vin snur, si eu stiu pe de rost traseul. Nu ajung la autobuzul de 6.30, pentru aeroport. Daca il prind pe cel de 7.00, presupunand ca pleaca la timp, ajung la 7.55. Cam riscant, zic eu. Ca nu sunt la zborul de Timisoara, sa fac haz de necaz, si sa-l pierd.

    - Bruxelles - Bruges: ieri. Am cumparat biletul de pe internet. Sambata si duminica se fac reduceri de 50%... Dus - intors: 15,60 euros in aceeasi zi. Biletul este valabil la toate trenurile, indiferent de ora, pentru data respectiva. Se poate tipari, sau prezenta direct de pe telefon, codul de bare. M-am urcat in tren, fara sa mai validez pe undeva biletul. Imi soscotisem traseul de-acasa: autobuz 61, pana la Gara de Nord, trenul x, directia Oestende, peronul 8. Asa a fost! Respecta, belgienii astia, "pe ceas" orele, minutele.

    M-am urcat in tren, era lejer. Apoi, la Gara Centrala a mai urcat lume, la Gara de Sud, s-a umplut.

    Deja le spunea o voce feminina, in difuzoare, in franceza si in flamanda (ne.) sa degajeze vagoanele din fata, ca sunt locuri in spate. Trenul nu a facut oprire pana in Gand. Calatoria a durat fix 1:52 h. Pe panoul de afisaj din vagoane, se anunta statia urmatoare, ora, etc, in limbile franceza si flamanda (olandeza... mie imi suna ca germana). Dupa ce am trecut de Gand (Gent), cum spun ei, gata! S-a terminat cu franceza. Au taiat din textul explicativ. Numai in olandeza, totul.

    Am ghicit ca am ajuns in Bruges (Brugge). La biroul de informatii de la gara, am auzit cum un grup de spanioloaice cereau informatii, si am inteles si eu. Am luat o harta si exista posibillitatea de a merge pe jos, sau de a lua un autobuz. Am zis sa merg pe jos, ca nu strica. Deci, nu va pot da informatii despre costul autobuzelor. M-am intors la gara, tot pe jos.

    In Gara de Nord m-am ratacit, nu mai stiam de unde sa iau 61, ca e alambicata gara, si era si o atmosfera... Vezi in zona aglomerata militari inarmati pana in dinti, iar in alta zona e sinistru... Jucau ceva niste personaje, altii dormeau, altii te priveau curiosi. Am urmarit sagetile care indicau: metrou, tramvai, autobuze, inclusiv al meu. Si la un moment dat, nu mai continuau cu indicatiile pentru 61, dar eu ma tot invarteam in zona crepusculara.

    Nu am indraznit sa intreb. Ca sa nu deranjez lumea aflata la ea acasa, intelegeti ce vreau sa spun. Acolo era zona de autobuze Eurolines. Si patrundeau din afara, nu stiu. Era pustiu, in afara de "locatari". Vad un militar, si ma duc spre el: l-am intrebat in franceza de unde pot lua autobuzul 61. M-a intrebat, in flamanda, sau germana, daca vorbesc germana. Am inteles deutch si spreach, sau cum se scrie. I-am zis in franceza ca nu, doar franceza. A inteles el "Autobus". Si mi-a aratat afara... Am iesit, si m-am speriat. Pustiu, intuneric. Era doar ora 19.20.

    Am mai intrebat o doamna, nu intelegea: i-am desenat 61. Eu spuneam "soixante et un". Am desenat, fiindca am vazut ca ma privea pierduta. Oui, j'ai compris, mi-a zis. Il faut descendre. Dar pe unde sa cobor? Ca doar de-abea ce urcasem... Am coborat pana la metro, tramvai. Zic, asta e. Ma duc la Rogier, ca macar acolo stiu de unde sa iau 61, din strada.

    Daca nu aveam cardul meu magic, pe care doar il apropiam si mi se deschideau usile de acces, sau de iesire, pai eram fiica ploii. Am avut un SESAM, si inca il mai am. Deci am luat T4 care venea de la Gare de Midi, si il stiam. L-am luat o statie, pana la Rogier. Si cand am iesit din statia de metro, am avut parte de o bucurie: jocul de lumini al turnului de langa Shopping Manhattan.

    Se oprea toata lumea si filma, se poza, etc. Eu asteptam 61 (cat de greu am gasit in prima zi, adica alaltaieri, statia... fiindca are traseu deviat, din cauza ca se lucreaza). Ideea este ca am ajuns acasa, cu bine, am facut chiar si cumparaturi la Carrefour Express Rogier, din statie. Deschis pana la 20.00.

    Bruxelles - Anvers: astazi, 4.01.2017. Ca sa nu mai zica user-ii ca e data trecuta gresit. Nu... ! Este de astazi, si scriu din Bruxelles.

    Azi aveam bilet la Anvers. Luat de pe net: 8,60 euros. Am ajuns intr-o gara superba. Si am hotarat sa nu mai merg pe jos. M-am dus la Info Turism, si am fost lamurita. Voiam sa ajung in centru. Mi s-a spus: Sunteti in centru! Atunci, am intrebat de Grande Place. Mi-a spus ca e la 20 de minute. Merci! Nu mai aveam chef sa imi omor picioarele ca ieri, in Bruges.

    Am luat metroul, linia 15. Se mai poate lua, linia 9.2 statii. Cost 3 euros, valabil 60 de minute. Ma tot uitam dupa automatul de bilete. L-am gasit in statia de metrou. Am cumparat un bilet simplu LiJN si l-am bagat in portofel. M-am urcat in metrou. L-am validat. Am intrebat, in franceza, la a cata statie cobor pentru Grande Place. O tipa blonda si cocheta. Nu a inteles. O doamna mai in varsta, mi-a spus in franceza ca trebuie sa cobor la G... (va voi pune o poza). I-am multumit. Si ea cobora acolo.

    Am mers pe jos, m-am si ratacit, fiindca eu nu eram acolo pentru shopping, si incercam sa evit acele puncte.

    Am ajuns, inapoi la gara, pe jos, si a fost simplu sa gasesc un tren pentru Bruxelles. Am luat trenul de intoarcere de la linia 11. A facut cam 1 h pana la Gara de Nord, fiindca a oprit in alte 12 statii, pe ruta Anvers Central - Bruxelles Nord, unde am coborat eu. Si mai avea o oprire in Bruxelles Central. Finis: Bruxelles Sud... Din nou, superba limba flamanda. O baie lingvistica.

    Si s-a vorbit numai in flamanda (oficial).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de cristina47* in 05.02.17 22:42:55
    Validat / Publicat: 05.02.17 23:53:21
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX

    VIZUALIZĂRI: 12367 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [06.02.17 08:22:47]
    »

    Maine, luni, voi incarca 14 euros, pentru varianta 48 de euros

    Cred că e vorba despre 48 de ore, nu €.

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [06.02.17 10:58:46]
    »

    @Dragos: Da. Rog moderatorii sa modifice. Merci pebtru sesizare.

    webmasterX
    [06.02.17 11:43:56]
    »

    @cristina47: rezolvat, corectat în text "ore" în loc de "euros"

    Mihai18
    [06.02.17 11:53:04]
    »

    Surprize, surprize. Ne-ai anunțat că pleci la Brussels pe 3 februarie. Mi-am zis, stă acolo cca. 3 zile, sosește acasă, mai trec 1-2 zile ca să-ți revi după drum și în jurul datei de 1o februarie mă așteptam la un review.

    Noroc cu ploaia care te-a îndemnat să stai în hotel și așa ne-ai scris primul review (Asta-i Belgia, plouă des).

    Și acum despre review.

    Este un review informativ și util.

    Despre limbile vorbite acolo. Este de notorietate că Belgia este o țară bilingvă. În Valonia se vorbește limba franceză și în Flandra, limba neerlandeză. Brussels este în Flandra, așa că vei avea neplăceri în continuare. Dar sunt și flamanzi care vorbesc limba franceză. Eu am întâlnit. Mai mult. Eu am întîlnit o trecătoare cărei i-am adresat o întrebare în limba franceză și ea mi-a răspuns în limba română (mă auzise când vorbeam cu soția).

    Îți urez zile cu soare, în continuare.

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [06.02.17 12:39:30]
    »

    @Mihai18: Astazi este o zi cu soare!!! Desi la prognoza meteo anuntau ploaie si iar ploaie... Poimaine ma intorc la Bucuresti. Merci pentru vizita (review).

    Oh! Cati trecatori de limba romana sunt!!!

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [06.02.17 12:43:16]
    »

    @webmasterX: Multumesc.

    Costi
    [06.02.17 21:16:12]
    »

    @Mihai18:

    Brussels este în Flandra

    Cred că este nevoie de o clarificare, pentru că exprimarea este, dacă nu greșită, cel puțin generatoare de confuzii.

    Dar, în primul rând ortografia numelui capitalei belgiene: corect, numele este Bruxelles, în franceza valonă, respectiv Brussel, în neerlandeză (numită și olandeză, sau flamandă). În ambele limbi, pronunția este aproape aceeași. Brussels este în engleză, pronunția fiind și ea, în consecință, diferită.

    În al doilea rând, când vorbim de Bruxelles, trebuie să facem diferența între orașul propriu-zis și respectiv Regiunea Bruxelles-Capitale, numită mai scurt, de obicei, doar Bruxelles.

    Și aici ajungem la afirmația ta precum că Bruxelles este în Flandra.

    În realitate, Belgia este o federație alcătuită din trei regiuni: Regiunea valonă, Regiunea flamandă și Regiunea Bruxelles-Capitale. Orașul Bruxelles face parte din Regiunea Bruxelles-Capitale, care mai cuprinde încă 18 localități, însumând în total peste un milion de locuitori. Regiunea dispune de un guvern și un parlament proprii, așa cum este cazul și pentru celelalte două regiuni. Peste acestea sunt guvernul și parlamentul federale.

    Regiunea Bruxelles-Capitale este oficial bilingvă, în timp ce celelalte două regiuni au ca limbă oficială doar franceza, respectiv neerlandeza. Până de curând, cele două limbi se învățau obligatoriu în școală, indiferent de regiune, dar odată cu tendințele separatiste ale flamanzilor a apărut un fenomen asemănător celui din secuime: rezistența la influența limbii conaționalilor și refuzul învățării acesteia.

    Ce e interesant este faptul că orașul Bruxelles este, în același timp, capitala Belgiei, a Regiunii Bruxelles-Capitale, capitala comunității valone și capitala comunității flamande, entități definite de constituția belgiană.

    Dacă punem la socoteală că este considerată (neoficial) și capitala Uniunii Europene, orașul deține un record.

    Cât privește confuzia ce poate apărea, ea este datorată faptului că Regiunea Bruxelles-Capitale, cu o suprafață de doar ceva mai mult de 160 kmp, este o enclavă în Regiunea flamandă, în imediata apropiere a graniței acesteia cu Regiunea valonă.

    Dar, asta este clar, Regiunea Bruxelles-Capitale și orașul Bruxelles NU fac parte din Regiunea flamandă.

    Eu, în Bruxelles, nu am întâlnit pe cineva să nu vorbească franceza. Nici măcar în Anvers.

    ...

    Sper că această completare/clarificare nu te va supăra...

    Mihai18
    [06.02.17 22:50:10]
    »

    @Costi: Vă mulțumesc. Completarea dv. a îmbunătățit ecoul meu.

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
    [07.02.17 00:10:13]
    »

    @Costi:

    Până de curând, cele două limbi se învățau obligatoriu în școală, indiferent de regiune, dar odată cu tendințele separatiste ale flamanzilor a apărut un fenomen (...): rezistența la influența limbii conaționalilor și refuzul învățării acesteia.

    Ei, eu aveam informații din secolul trecut și credeam că se perpetuează bilingvismul. Știu că atunci nu te puteai măcar angaja undeva dacă nu vorbeai cele două limbi. Care, așa cum spui, erau obligatorii și la școală.

    Și cum acum am fost doar în Bruxelles (de unde am plecat direct fie spre Luxemburg, fie spre Paris, fie spre București), nu m-am lovit de naționalismul flamand. Ghinion...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    cristina47*AUTOR REVIEW
    [09.02.17 20:45:30]
    »

    "Maine "voi face si voi cronometra" traseul pana la Shuttle Bus. Dar e riscant sa aleg varianta asta. Avionul decoleaza la 9.10. Autobuzele si metroul circula de la ora 6. Fac, snur, in cel mai bun caz, cu schimbare, pana la Gare de Midi, vreo 25 de minute, daca vin snur, si eu stiu pe de rost traseul. Nu ajung la autobuzul de 6.30, pentru aeroport. Daca il prind pe cel de 7.00, presupunand ca pleaca la timp, ajung la 7.55. Cam riscant, zic eu. "

    Am mers cu autobuzul, pana la urma. Autobuzul care a plecat fix, la ora 7.00 de la Gare de Midi. A facut 55 de minute. Eu am motait, ca era intuneric. Si ceata, si urat. Zborul era intarziat cu vreo doua ore. Din cauza Bucurestiului. Ideea este ca se poate prinde zborul de la Ryanair, spre Bucuresti, chiar si fara sa aiba intarziere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cristina47*, Mihai18
    Alte impresii din această RUBRICĂCu trenul (și alte mijloace de transport în comun) prin Belgia:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055692911148071 sec
    ecranul dvs: 1 x 1