ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Vatican - Povestea atentatului asupra Papei

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Nu vreau sa va fac o introducere prea lunga sau sa va scriu povesti, insa trebuie sa va dau citeva indicatii pentru a va economisi banii si a nu va lasa pacaliti:

    - Cel mai usor se ajunge cu metroul si se coboara la Muzeele Vaticanului. Sint indicatoare din loc in loc.

    - Biletele: se pot lua on line cu 20 euro (16 biletul si 4 euro taxa de rezervare), se pot lua de la vinzatorii de pe strada care va promit ca nu veti sta la coada, insa la pretul de 55 euro, sau direct de la casa, dupa ce stati la coada, doar 16 euro. De cum iesiti din metrou, gasiti tot felul de agenti care va vor trage de mineca sa va ofere cele mai bune si "ietine" bilete, dar sa nu luati ca sint foarte scumpe. Daca vi se pare totusi ca e coada prea mare, negociati cu ei si va lasa la pretul de student, cica 41 euro. (la un agent roman, pretul de student, cica cel mai ieftin dintre toti... 46 euro). Eu am zis ca le ofer 30. Unul singur mi-ar fi dat la pret de 36 euro, chipurile pretul de copil. Sint curioasa cum am fi intrat noi, 4 giaglai... (ditamai persoanele) cu bilete de copil. Deci, vrajeala! Nu am cedat ispitei si Dumnezeu ne-a ajutat ca sa nu fie nimeni la coada, astfel ca am intrat ca in brinza. Am fost controlati ca la aeroport, toate bagajele trecute prin scanner si ne-am dus la casa de bilete. Am scutit 80 de euro fata de cel mai ieftin bilet pe care il gasisem.

    Nu va povestesc despre muzeee, galerii si capela, le stiti din alte articole. De data asta am gasit o expozitie numismatica si filatelica (era noua) si una de Carrozze. Peste asta am dat din greseala, cind ne plimbam prin curtea interioara imediat cum urci primele trepte. Si cum ne invirteam pe acolo cautind celebrul Glob la care ma fotografiasem in celelalte doua vizite si constatind disparitia lui, am vazut o placuta pe care scria "Vatican by train- full day" in dreptul unei scari subterane. Crezind ca acolo e vreo gara... sau ceva de genul, zic sa intru ca sa arunc un ochi. Insotirorii mei ca sa nu ma duc, ca e un lant pus... ca nu o sa ma lase cel din ghereta sa trec... De parca m-ar fi putut opri pe mine cineva... vreodata! ;)

    Am coborit scarile fara sa am vreo piedica si i-am chemat si pe ei. Pe un zid era scris "Padiglione delle carrozze". Carrozze intelegeam eu ca e ceva cu carute, dar ce am vazut cind intrat pe usa, m-a lasat cu gura cascata de uimire. O caleasca aurita, uriasa, cu 6 cai (frumosi!!!) se arata in fata ochilor nostri. Pe laterale erau expuse tot felul de harnasamente cabaline cit si costume ale valetilor sau cum s-or fi chemat aia de conduceau trasurile. Ca nu pot sa le zic birjari. Dupa aceasta prima Carrozzza, alte citeva frumoase, dar nu la fel de impunatoare ca prima. Dupa calestile alea splendide, urma o expozitie de masini vechi, lacuite de zici ca abia ieri le scosesera din fabrica. Nu prea le am cu masinile, nu pot sa va spun despre marci, o sa le vedeti in poze. Cum galeria era mare, noi ne-am ratacit unul de altul insa, undeva prin capat, am reusit sa ne apropiem. Nasa ma intreaba de unde vine o muzica... dupa care s-au auzit niste impuscaturi... Ma uit in jur si vad pe un perete, in dreptul unei masini de teren, un ecran pe care rula un filmulet. In dreptul tuturor masinilor erau tablouri pe perete, infatisind diferite ocazii in care acelea fusesera folosite de catre Papa. Doar acea masina alba avea film. Era un clip cu poze. Si o muzica usor tragica. Atunci m-am apropiat de panoul ce se gasea in fata masinii si am inceput sa citesc si sa traduc pentru nasa:

    Automobilul a fost prezentat de Fiat Papei Ioan Paul al II-lea ,pentru vizita sa in Turin. Nuova Camapgnola a fost dotat si folosit ca papamobil doar pentru un an si o zi. Fiind inregistrat in Vatican la 12 mai 1980, la 13 mai 1981, Papa Ioan a fost tinta unui atac terorist si a fost impuscat cu doua gloante de calibrul 9 mm, de catre teroristul turc Mahmet Ali Agca, in timp ce facea un tur in Piata San Pietro, printre credinciosi. Primul glont i-a patruns prin abdomen in osul sacral dupa care a lovit un cetatean american, Ann Odre, cauzindu-i acestuia pierderea splinei...

    (aici, nasa uitindu-se la ecran zice "a, uite, e accidentat si are singe la mina"... ma uit si eu dupa care continui sa citesc)

    Al doilea glont i-a fracturat degetul aratator de la mina stinga, dupa care a ricosat in mina dreapta, lovind un alt cetatean american, Rose Hall.

    Papa a fost transportat de urgenta la spitalul Gemeli, la bordul unui alt Fiat echipat ca o salvare. In timpul transportului, Papa a pierdut aproape 3 litri de singe riscindu-si viata. In timpul operatiei abdominale, secretarul sau, Don Stanislao Dziwisz, a tinut o slujba speciala. In tot acest timp, Inelul Papal a fost indepartat de pe deget. A fost declarat in afara pericolului dupa doar 5 ore si jumatate.

    In 1983 (doi ani mai tirziu) Papa s-a intilnit cu atacatorul sau la inchisoare pentru a-i da iertarea. Acestia au discutat pentru un timp, insa subiectele acestei lungi discutii au ramas necunoscute pina in ziua de azi.

    Teroristul Mehmet Ali Agca, membru al organizatiei teroriste "Lupii cenusii" a fost condamnat la inchisoare pe viata. Insa, in anul 2000 a fost eliberat de catre Carlo Azeglio Ciampi, presedintele Republicii Italia.

    In ziua de 13 mai, ziua atacului, se comemora aparitia Sftintei Fecioare in Fatima si Papa a fost convins ca a supravetuit datorita protectiei Sfintei Fecioare, astfel ca a dorit ca glontul sa fie montat in coroana Sfintei Fecioare Venerate in Fatima.

    Acest Fiat Campagnola a mai fost folosit dupa citiva ani, in timpul ceremoniei de pontificare a Papei Ioan Paul al II-lea si in prima luna a Pepei Benedict al XIV-lea.

    Aici se termina povestea de pe panoul informativ din Vatican. Recunosc cu mina pe inima ca am fost impresionata si va spun ca acum aflu pentru prima data despre acest atac. Auzisem povesti cu tentative de asasinat asupra Papei dar nu stiam nimic concret. Dar... sa va povestesc ce s-a mai intimplat cu Teroristul (conform altor surse de pe internet).

    Dupa ce a fost eliberat din inchisoarea italiana, acesta a mai fost incarcerat inca 10 ani intr-o inchisoare din Turcia, pentru alte infractiuni. La 31 de ani de la vizita Papei in inchisoare, macinat de remuscari, a dorit sa depuna flori la mormint. A facut o cerere speciala la Vatican si i s-a acceptat, insa cind a vrut sa lase si un mesaj video unei agentii de presa, turcul a fost recunoscut de un angajat al fortelor de ordine si a fost retinut dupa care expulzat din Italia.

    Intr-un interviu acordat unei televiziuni turce, acesta a declarat ca Vaticanul a comandat asasinarea Papei. Mai sint si alte versiuni ale capilor atentatului, pe care le veti gasi pe net.

    Dupa ce am vizitat toate (sau aproape) toate expozitiile din Muzeele Vaticanului (am constatat ca nici o viata de om u ti-ar ajunge sa stai in gata giecarui obiect si sa te informezi despre el), am ajuns la concluzia unanima ca Expozitia de trasuri a fost printre cele mai impresonante.

    Recomandari:

    - puteti avea sticle cu apa, nu vi le opreste la intrare.

    - la unele toalete apa este potabila, la altele nu (sint afise)

    - nu strica sa aveti la voi cite un sandvis pe care sa il savurati in compania pescarusilor pofticiosi aflati in curtile interioare.

    - imbracamintea sa fie subtire, peste care sa aveti o jacheta. in unele sali era o caldura de nesuportat iar pe unele holuri era un curent de te zbura.

    - e recomandat sa veniti cit mai devreme pentru ca o zi intreaga tot nu e de ajuns sa vizitati cit v-ati dori.

    Dupa Capela Sixitina am urmat indicatoarele de iesire. (nu mi-a trecut prin cap sa incerc sa fentez intrarea direct din Capela catre San Pietro). Asa ca am ajuns in Piata si am prins o coada pina la coloanele din partea dreapta a bisericii. Mergea repede astfel ca in vreo 30 de minute am ajuns iar in fata agentilor de paza care au trecut toate bagajele prin scanner. Nu cred ca e nevoie sa spun cit de impresionanta e aceasta biserica si cit de recomandata este pentru a fi vizitata. La un moment dat am fost atenta la o ghida care explica unui cuplu tinar ce reprezinta una dintre statui si am ramas (iar) cu gura cascata cind am aflat ca era facuta de Bernini, la virsta de 73 de ani, ca acesta a murit la 75 de ani si ca lucrarea a vrut a arate "the soft of the stone"... Era o ditamai lucrarea din piatra care il reprezenta pe "Nu mai tin minte" alaturi de Charmity and Purity... Macar atit am retinut, ca a fost realizata la vistra de 73 de ani. O sa va spun in poza care e lucrarea.

    Abia intorsi inaoi in piata mare,am realizat ca am ratat intrarea in Cupola. De cum urci pe scarile de intrare,in dreapta mergi catre cupola iar in stinga catre interiorul bisericii. Cum am iesit ametiti de atitea frumuseti, am ratat ceva important. Eu mai fusesem si stiam cite sute de trepte aveam de urcat chiar si daca alegeam varianta cu liftul. Imi era frica de ultima parte,insa,frica ar fi fost compensata de peisajul vazut de dus,din virful acelei cupole.

    Cea mai ieftina inghetata din Roma se gaseste la trecerea de pietoni cum iesi din Vatican si mergi in jos, la capatul strazii, pe partea opusa. 2 euro 3 gusturi. Am mai gasit cu 2 euro -2 gusturi si majoritatea e 2,5 euro -2 gusturi. Sa nu mai amintesc ce paleta bogata aveau in vitrina... ca ma ia cu salivat la ora 2.44 (cit e ceasul acum).

    Si totusi,cum ramine cu Trenul in Vatican? N-am vazut nici garnitura si nici cai ferate. doar indicator.Stie cineva?

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de adri-nico in 03.02.17 02:45:43
    Validat / Publicat: 03.02.17 09:47:32
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2961 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 "Te soft of the stone" - lucrarea lui Bernini, facuta la virsta 73 de ani
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [03.02.17 10:04:51]
    »

    @adri-nico: Start vot! Normal ca totul se desfasoara in stilul tau si nu cred ca asta este rau. In mod sigur cand voi ajunge acolo voi programa o zi special doar acestui obiectiv si in mod sigur probabil ca nu va fi suficient.

    Interesante si pozele, dar poza P21 este chiar draguta rau de tot.

    Felicitari, votat cu mare placere si astept sa vad ce ne mai spui.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [03.02.17 10:08:59]
    »

    @mishu: Multumsc, draga mea. Acum ne pregatim pentru o zi mai curta ca diseara avem avion.

    Cit despre povesti, mi-au ramas din vizitele trecute articole nescrise despre obiective care nu sint pe site. Piramidele, Muzeul Muzicii, (nu mai stiu daca am scris despre Cimitirul Pisicilor) si alte n'spe biserici, muzee si fintini.

    Roma nu are nici inceput, nici sfirsit, de aceea i se spune Cetatea Eterna!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    elviramvio
    [03.02.17 10:16:38]
    »

    @adri-nico:

    Am asteptat articolul tau anuntat asta noapte. Interesant si placut la citit, plus bune informatiile. Mi-a placut fraza de final cu Cetatea Eterna, sa te auda cine trebuie si sa ramana eterna!! Urmeaza sa vad fotografiile, deja am filat una cu pisicuta pe laba piciorului, trebuie sa o vad marita.

    Zbor lin spre casa! (atentie la portofele!!! )

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [03.02.17 10:35:30]
    »

    @adri-nico:

    Stilul e inconfundabil și mă refer aici nu la cel în care scrii, ci la cel în care te plimbi prin diverse locuri: zăpăceală totală... .

    Cu ocazia asta am mai aflat un termen: „giaglău” (nu e în dicționare), probabil un regionalism buzoian.

    Eu știam doar de „gigălău”, dar care are un cu totul alt sens, atât timp cât el este o stâlcire a cuvântului „gigolo”.

    Cât privește „vizita papei în Turin”, să știi că „Turin” este forma engleză a numelui orașului italian Torino.

    Referitor la poza P19, ea reprezintă monumentul funerar al mormântului papei Alessandro VII. Dacă tot ești așa de anglofonă (că anglofilă sigur nu ești, după cum ai descris Londra ), citește despre asta aici: en.wikipedia.org/wiki/Tom ... e_Alexander_VII.

    În rest, nașa să trăiască!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    maria55 †
    [03.02.17 11:03:11]
    »

    @adri-nico: nu pot sa cred! Tu să ratezi scurtătura spre San Pietro?! Asa cevaaa... țțț! Vezi ai grija la intoarcerea spre casă! Fără peripetii, da?!

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [03.02.17 14:49:20]
    »

    Dragii mei, va multumesc pentru ecouri!

    Domnule Costi, e o onoare sa imi comentati articolele. Giaglau e un fel de haidamac. Sau nici asta nu e macar in dictionarul de regionalisme?

    O sa intru pe linkul ala cinf ajung acasa. acum am laptopul pe o saltea neimbracata, intr=o camera unde ne-a lasat receptionerul sa pastram bagajele. scriu in genunchi, pe dusumea. Pina isi bea nasa cafeaua... ca eu nu obisnuiesc sa consum asemenea licoare.

    Ce inseamna anglofila? Ghida aia vorbea in engleza si pentru ca interiorul cerea sa fie liniste si piosenie, o facea foarte incet. Mi-a placut "moliciunea pietrei" daca ar fi sa traduc Mot a Mot.

    Elvira, poza nu e facuta de mine ci am fotografiat si eu un calendar. E o fotografie celebra.

    Maria- avem grija... azi am luat ciocolate si nuga de toti banii (40) ca au facut reducere... parca stiau ca nasului i se furase portofelul. Sa ucem la copii ca avem multe guri de hranit. Si daca nu ne lasa (ca sint grele-250 g buc) o sa stam in aeroport si o sa mincam cite 16 de fiecare. ) (fiecare cuplu).

    Va pupam!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [03.02.17 14:53:05]
    »

    P. S. Am si pe ziua de azi cel putin un obiectiv nou nout si foarte interesant Tineti aproape! (S. O. B>) sau Occhio!!! Cum ar zice a noastra italianca, Ramona Badescu~!

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [03.02.17 17:24:37]
    »

    @Costi: Stind in gara Termini si asteptind autocarul, m-am tot gindit ce inseamna anglofila si am inteles. (zoofila, necrofila, pedofila... etc) Adica am o pasiune pentru Anglia. Ei, bine, ai dedus corect, NU am!

    Costi
    [03.02.17 18:02:18]
    »

    @adri-nico:

    zoofila, necrofila, pedofila...

    Doamne, la ce te duce gândul... Și le-ai pus pe toate la feminin ... Mă întreb și eu, acum, ce poate face o doamnă, de exemplu, cu o rață ... că ne putem imagina ce poate face cu un caniche, nu?

    P.S. Ce înseamnă „giaglău”, am înțeles din context, iar „haidamac” se găsește, într-adevăr, în dicționare.

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [03.02.17 18:08:29]
    »

    @Costi: Ei, daca, te-am facut sa rizi, inseamna ca chiar am fost comica.

    Scuze pentru "per tu"

    Costi
    [03.02.17 18:09:42]
    »

    @adri-nico:

    Ba chiar te rog... la pertu.

    Au internet în aeroport, sau ești tot la hotel?

    L.E. Pardon, acum am văzut că mai devreme scriai din gară ...

    Zbor ușor!

    adri-nicoAUTOR REVIEW
    [03.02.17 18:13:21]
    »

    @Costi: sint in aeroport... daca stateam de atunci in genunchi... veneam de-a busilea...

    merge el cu nouri dar... e bun si asta. am nimerit un scaun linga o priza ca rabla mea nu merge necablata si... ma "dixtrez" si eu cu ce pot.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, elviramvio, maria55, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10408401489258 sec
    ecranul dvs: 1 x 1