ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2017
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Doreai un castel cu 1 forint? Castelul Almásy din Gyula

TIPĂREȘTE URM de aici

Doreai un castel cu 1 forint? Castelul Almásy din Gyula

Acum vreo 7 ani, la început de 2010, mi-a atras atenția un anunț ce suna cel puțin interesant: Castelul din Gyula de vânzare cu prețul de 1 forint. Dacă socotiți că 100 HUF = 1.5 lei, prețul era derizoriu, dar condiția majoră era ca persoana interesată să fie milionar în euro și să investească cel puțin un milion în renovarea clădirii.

Castelul, odată aflat în posesia contelui Almásy (dacă vi se pare cunoscut numele, nu greșiți... apare în Pacientul englez, premiat cu 9 Oscaruri).

... Ei, ce s-a întâmplat cu anunțul și cu ofertanții (dacă au existat), presa nu ne-a mai ținut la curent, cert e că, un an mai târziu, în 2011, Primăria a preluat Castelul și l-a restaurat.

Foarte accesibil, situat chiar lângă Băile termale (de fapt băile au fost construite pe domeniul castelului) și vizavi de Cetatea din Gyula, castelul merită vizitat.

Prețurile diferă în funcție de ce doriți să vedeți: 2200 HUF pentru adulți (2000 pt grup organizat de minim 15 persoane, 1100 preț redus pentru copii, părinți cu 2 sau mai mulți copii sau localnici), supliment 300 HUf pt vizitarea turnului sau un bilet 4 în 1 la 3200 HUF ce cuprinde castelul (expoziție permanentă se numește), expozițiile temporare, turnul, dar și cetatea din Gyula.

Amenajare. După cum vă spuneam, castelul a fost renovat și, cu ajutorul tehnologiei moderne, ne duce în lumea acelor vremuri. Din parcul castelului privirea îți este atrasă de umbrele servitorilor care se ivesc la ferestre...

Intrarea se face prin lateral (calea de acces a personalului de odinioară) și încă de la început ești introdus în lumea secolelor XVIII-XIX prin panouri mari, electronice, care îți permit să faci cunoștință cu personalul de la castel, aflând fiecare cu ce se ocupau: administratorul, preotul de curte, intendentul, valetul, bucătarul, camerista, spălătoreasa de vase, guvernanta...

Și aici paradoxul, înconjurați de tehnică modernă, monitoare și ecrane tactile, proiectoare de holograme, pupitre și difuzoare, totuși reușim o întoarcere în timp: ne familiarizăm cu programul zilnic al familiei nobiliare şi al servitorilor lor, sarcinile angajaților, obiceiurile vestimentare și culinare, funcţiile unor încăperi ale castelului, tehnica de încălzire şi iluminare din trecut...

Deși la intrare am fost sceptică, m-a uimit castelul, modul de a reuși, cu ajutorul tehnicii moderne, să mă ducă napoi în timp... Nu au ei obiecte vechi de valoare patrimonială (cum avem noi la Bran sau Peleș), dar cu ingeniozitate și ambiție au reușit...

Poți să rămâi să savurezi o băutură la Cafenea sau să vizitezi și Magazinul de Suveniruri...

Era să uit: m-am jucat cu o aplicație IT care mi-a permis să mă îmbrac cu câteva ținute ale epocii..

Pozele sunt mai mult decât relevante, așa că le las să spună povestea de la Castel. eu urmând să vă înșir câte ceva din istoricul locurilor, informații preluate de pe pliantul în limba română primit la intrare și de pe panourile informative din castel.

Scurt istoric. După retragerea trupelor turcești din zonă, baronul austriac Harrucken a intrat în posesia a două treimi din județ, printr-o donație făcută de regele maghiar Carol. Baronul a construit prima parte a castelului în 1722-1740, iar urmașii săi au continuat construcția, dezvoltând aripile laterale și adăugând un etaj castelului.

La finalul secolului al XVIII-lea, clădirea trece printr-un incendiu, partea centrală fiind distrusă complet. Castelul a trecut în posesia familiei Wenckheim și la începutul noului secol, trece din nou printr-un incendiu. Noii proprietari restaurează castelul, realizând arhitectura cu care ne întâlnim și astăzi, adăugându-se și elemente de stil baroc.

În 1888, castelul a devenit proprietatea cuplului Almásy-Wenckheim, care fac modificări în interiorul clădirii, adăugând un hol lung de-a lungul întregii clădiri.

Pe timpul primului război mondial, familia Almásy s-a mutat la

În anul 1940 moştenitorii familiei Almásy au oferit spre vânzare castelul atât Comisiei Naţionale a Monumentelor cât oraşului Gyula, dar nu a fost cumpărat, așa că a urmat închiderea castelului și lăsarea lui în paragină, fiind jefuit de-a lungul anilor, mobilierul fiind luat, se pare, de către soldații ruși din zonă.

În 1944 aici au fost mutați pacienți cu boli mintale, după care a devenit lăcașul unei case de corecție, mai apoi a unei școli de meserii şi unui liceu.

Începând cu anul 1959, o parte importantă a parcului castelului a fost dezvoltat treptat în Băi Termale.

Începând cu anii 1990 clădirea a fost evacuată treptat. Reabilitarea parţială a clădirii anexe de la parter a fost finalizată în anul 2004.

În 2011, Consiliul oraşului Gyula a preluat gestionarea castelului și l-a renovat cu fonduri UE.

Pentru cei ce doresc un tur virtual sau să afle mai multe detalii pot accesa gyulaikastely.hu/indexen.html.


[fb]
---
Trimis de Cdia in 14.01.17 10:17:39
Validat / Publicat: 14.01.17 14:12:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2701 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Asa esti intampinat...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[14.01.17 17:47:57]
»

Eu vizitez castele oriunde le gasesc Mai si scriu despre ele. Asa ca mi s-a parut foarte interesant review-ul tau despre un castel mai din apropiere. Cetatea este si ea deschisa vizitarii?

CdiaAUTOR REVIEW
[14.01.17 20:45:13]
»

@Radu Tudoran: Da, este deschisa. Tinand cont ca noi am mers exclusiv pt bai si am hotarat pe loc sa ne mai cultivam, am lasat-o pentru alta data, cand vom merge iar la bai...

Radu Tudoran
[15.01.17 01:20:04]
»

@Cdia: Mie imi vine cam greu sa merg la bai acolo. Pana traversez Romania cu masina ajung la Baden-Baden cu avionul

Dan&Ema
[15.01.17 13:07:14]
»

@Cdia:

Interesanta ideea asta de a vinde un castel la un pret modic, formal, cu conditia ca si cumparatorul sa il renoveze si sa il puna in circuitul turistic. Ar merge apliacat si pe la noi o asemenea initiativa. Nu stiu ce efect ar avea, ca noi nu am folosit nici banii europeni avuti la dispozitie, dar mie imi place ideea.

Felicitari pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[16.01.17 11:46:11]
»

@Cdia: Un articol foarte interesant si cred ca mi-ar fi placut si mie sa vad acel loc, asta inseamna ca daca voi avea drum prin zona sigur voi face o vizita. Iar tehnica moderna are rolul de a ne arata trecutul prin viitor. Suntem destul de ancorati in present si cu ochii spre viitor, astfel incat aceste combinatii ni se par mult mai atractive.

La un moment dat ai o scapare insa si am sa te rog sa o completezi ca sa nu raman in ceata

Pe timpul primului război mondial, familia Almásy s-a mutat la

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CdiaAUTOR REVIEW
[16.01.17 20:03:04]
»

castelul din regiunea Kékkői (Piatra Albastră, Modrý Kameň) in Slovacia

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, Dan&Ema, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gyula:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093328952789307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1