ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2017
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 27.11.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Nobel, un muzeu genial

TIPĂREȘTE

Solicit un pic de indulgenta din partea cititorilor acestui rw… multa de fapt… chiar foarte multa daca ma gandesc mai bine…

Pentru urmatoarele trei motive:

Desi nu am stiut sa raspund la intrebarea: “ Ce ai vazut acolo? ” in momentul in care am povestit ca am vizitat acest muzeu… cu sinceritate recunosc, am avut cateva secunde in care am amutit si am fost cu adevarat derutata, nu de intrebare, de faptul ca nu am fost capabila de un raspuns… de nici un fel de raspus… Acum ma pregatesc sa scriu… despre acest subiect!

Voi incarca cateva fotografii tremurate si neclare, dar importante.

Daca nu voi reusi sa transmit suficienta emotie, intratat incat sa va starnesc curiozitatea, imi pare tare rau…. dar… mergeti oricum.

Premisele vizitei –

intamplatoare, nu au fost determinate de o informare prealabila personala (eu visam la muzeul Abba) sau de o recomandare calduroasa din partea ghidului, a fost vorba doar de faptul ca ne aflam in Stortorget (piata central) in Gamla Stan (orasul vechi) din Stockholm si aveam la dispozitie aproape o ora si jumatate timp liber. Cum trecusem in revista atat o parte din obiectivele turistice ale zonei cat si o parte din imprejurimi, iar afara incepuse sa se racoreasca binisor … incantati de faptul ca muzeul era deschis, nu era aglomerat si pana la ora de inchidere (20) ne incadram perfect, am intrat…

Vizita –

surprinzatoare, imediat in spatele biroului de unde achizitionezi biletul de intrare, incepe brusc expozitia si cat pe ce sa calci pe Alfred, turnat in bronz fixat pe podea si inconjurat de ale sale premii… trei in stanga si doua in dreapta… Inaintezi printe panouri interactive mergand de la simplu spre amanuntit si usor- usor incepi sa intelegi ca esenta muzeului poate fi descrisa de un singur cuvant… genial… Simti un curent de aer, auzi un zumzet, ridici privirea si te intalnesti cu cei peste opt sute de premianti, aliniati, ce aluneca gratios pe sine, sus pe tavan, deasupra capetelor vizitatorilor, prezentandu-se parca singuri, sub forma de fisa, ce contine fotografia, numele, anul, disciplina si lucrarea pentru care a fost premiat. Toate explicatiile sunt un suedeza sau engleza si este destul de solicitant sa iti imparti atentia intre exponate in sine si textele ce le insotesc, cu atat mai mult cu cat aceste aduc in discutie termen mai putin folosit in limbajul curent de vacant. Mare pacat sa nu le acorzi atentie… informatile vin spre tine frumos, clar simplu… intr-un firesc care nu este decat meritul celor care au gandit sa aduca cat mai aproape de omul obisnuit, tanar sau nu, cu un grad diferit de formare (in functie de tara de origine) minunile creatiei umane… ale mintii umane luminate…

Doua amfitreatre in care se fac proiectii te introduc in universul de lucru al premiantilor… imaginile cu Marie Curie sunt chiar tulburatoare. Premiantii fotografiati in ipostaze nostime te privesc de pe panourile pe care sunt afisati si te indeamna sa ridici audio ghidul ce ii insoteste si sa le asculti povestea… imposibil sa faci cunostiinta cu toti… nu iti vine sa ai nici preferati… mergem mai departe printre vitrinele cu exponate, ne minunam, informatiile se invartesc in jurul nostru… nu stiu ce sa fotografiez mai intai… camera nu ma ajuta prea mult… scot telefonul, parca este un pic mai bine, sunt strigata sa merg la vitrinele cu suveniruri si obiecte personale donate de premianti… nu am timp … ce sa fotografiez? … ce sa citesc? ... ce sa fac mai intai? ... Parca m-as intoarce putin inapoi… as reciti ceva…. Uite un suport cu scaune pliante. As putea alege a cui poveste sa o ascult stand comod, asezata… nu am cum. Am ajuns la vitrinele cu experiente… nu am cuvinte… apas butonul de cateva ori… fotografiez… Experienta este simpla si geniala in aceasta simplitate… a dat atat de multe raspunsuri...

Este deja prea tarziu, mai sunt incaperile dedicate lui Alfred Nobel… din nou mintea mea a ramas in urma. Gasesc Testamentul. Alaturi de multe fotografii de epoca si obiecte personale… ma incapatanez sa merg pana la capat si descopar camerele dedicate copiilor… din nou interactive. Nu stiu mai mult, am facut practic o jumatate de poza… inauntru era o mamica cu doi copii de varste diferite… vreau la magazinul cu suveniruri. In drum spre iesire suntem condusi de imagini de la banchet, din diferiti ani, sub forma de postere… Vitrinele sunt pline …. serviciul de masa folosit in seara banchetului are si el o poveste… lux, eleganta, glamourul aici… nu tine doar de bani… are o componenta rara si uneori intangibila Inteligenta… se sprijina pe Educatie…

Nu ma pot hotara sa aleg ce sa cumpar … la final, simt nevoia unui creier mai destept, dar nu vinde nimeni asa ceva pe post de souvenir… ma multumesc cu insignele primite la intrare, alese dintr-un bol transparent, in care am cautat zadarnic simbolul literaturii, pe considerentul ca sunt mai familiarizata cu laureatii…. Chimia care ne-a revenit, are fara indoiala farmecul, secretele si avantajele ei… de exemplu dragostea…

In loc de incheiere –

fara concluzii… am cautat sa ne adapostim de frig si am descoperit un univers al creatiei umane in care traim zi dupa zi, pe care nu doar ca nu il cunoastem, dar, din pacate uneori nu stim (sau uitam) ca exista.

Un muzeu, in care o ora si jumatate reprezinta practic mai putin de o clipa, 115 ani de premii si o bucurie imensa cea a cunoasterii …

M-am ferit de orice informatii exacte, statistici, istorie a premiului, prezentari ale laureatilor si orice altceva ce ar putea umbrii aceaste bucurie, in cel mai potrivit loc al experimentarii ei, la ea acasa, in Muzeul Nobel.

Un singur regret

Insuficienta promovare


[fb]
---
Trimis de mecut in 11.01.17 23:23:44
Validat / Publicat: 12.01.17 07:52:37
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

VIZUALIZĂRI: 3997 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Usile de acces in interiorul muzeului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mireille [12.01.17 08:46:42] »

@mecut: mă bucur că nu m-ai inundat cu date istorice... chiar dacă nu am ajuns în Suedia, ai reușit să mă introduci în atmosfera muzeului, despre care personal, nu știam mai nimic... aș fi fost la fel de confuză ca și tine... orice muzeu e o lecție, de aceea călătorim.

Am vizitat acum patru ani villa Nobel din San Remo, unde Alfred Nobel și-a petrecut ultimii lui ani de viață, într-o casă unde construise și un laboator, de unde au plecat ultimele lui invenții. Astăzi casa lui e vizitată și de suedezi și în decembrie orașul trimite grămezi de flori în capitala suedeză, pentru ceremoniile de decernare a premiilor anuale Nobel. Felicitări pt articol și călătorii inspirate în continuare... deșartă mai departe sacul, doar esti o mare plimbăreață.

mishu [12.01.17 11:42:52] »

@mecut: Recunosc cinstit ca initial nu ma atragea acest articol, oarecum prin prisma subiectului si credeam ca va fi ceva plictisitor (ma gandeam ca si @mireille ca cate date istorice ne vei turna).

Tu insa ai oferit informatia ca o poveste lasand insa sa vorbeasca pozele.

Si aici am avut de fapt cea mai mare surpriza, totul se prezenta ca o permanenta descoperire si fiecare element era ceva aparte.

Mi-a placut foarte mult si daca voi ajunge pe acolo cu siguranta va fi un muzeu pe care il voi vizita si asta datorita tie.

Felicitari, votat cu mare placere.

mecut [13.01.17 11:14:51] »

@mireille

Multumesc pentru apreciere, ma bucur ca ti-a placut muzeul...

Mergi sa vezi tarile nordice, tie, sunt sigura, muzeele iti vor bucura sufletul...

Este un Gauguin la Copenhagen... Un Fram la Oslo... Mi-ar placea sa explorez, caldura si frigul, doar citind rw-urile tale.

Te imbratisez

mecut [13.01.17 11:35:21] »

@mishu

Imi pare bine de cunostiinta,

Multumesc pentru lectura, vot si ecou...

"Permanenta descoperire " este, asa cum punctezi foarte bine, insasii esenta Premiilor Nobel...

Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mecut, mireille, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Stockholm și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068917989730835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1