ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Prin Rodopi

TIPĂREȘTE URM de aici

Conform obiceiului din ultimii ani, de a ne petrece sejurul de Craciun, pe la “fratii nostri” bulgari, si de asta data am ales o destinatie din Bulgaria.

Una din putinele zone ale Bulgariei pe care nu prea le-am vizitat era zona Muntilor Rodopi, asta din cauza departarii, fiind practic la granita Bulgariei cu Grecia.

Asa ca am zis sa alegem in a ne caza in apropiere de Pamporovo, in Chepelare.

Nu suntem noi cu sporturile de iarna, ci doar cu drumetiile, dar studiind zona am zis ca sunt cateva obiective turistice prin imprejurimi ce se preteaza la … turism auto, de iarna. :)

astfel ne-am facut temele si am rezervat 4 nopti in Chepelare. Am zis sa alegem Chepelare, pentru mai multa liniste, Pamporovo aflat la nici 10km distanta, fiind o statiune de schi, ar fi mai aglomerat si mai zgomotos.

Din Bucuresti pana la Chepelare sunt vreo 450km.

Am ales ruta, Giurgiu-Ruse, unde la ora 7,00 nu era nicio masina in statia de taxare, si doar vreo 4-5 masini la coada la verificarea si scanarea documentelor de indentitate, fiind deschise 2 fire de trecere pentru autoturisme.

A durat cam 20-25 minute in total intrarea in Bulgaria. Ne-am oprit pentru a achizitiona vigneta valabila o saptamana (15leva), am facut plinul la o benzinarie Shell, de la iesirea din Ruse catre Veliko Tarnovo, unde pretul benzinei95 a fost de 1,95 leva/litru, platita cu cardul, facand cam 4,62 lei/litru in urma conversiei valutare. Asta in conditiile in care pe la noi pretul benzinei era cam 5,2-5,35 lei/litru.

Cam peste tot pe unde am trecut pe langa benzinarii bulgaresti pretul benzinei oscila intre 2,00- 2,07 leva/litru, vorbim despre benzinariile ma cunoscute gen: Shell, OMV, Rompetrol, Lukoil, Petrol Ad, etc.

De la Ruse ne-am indreptat spre Veliko Tarnovo, de acolo spre Pasul Republica, la Gurkovo, apoi Nova Zagora, si ne-am “urcat” pe autostrada Burgas- Sofia, pentru doar 55km, autostrada care am parasit-o in dreptul localitatii Chirpan, spre Asenovgrad.

Pana acum nu mai trecusem Balcanii prin Pasul Republika, ci doar prin Pasul Shipka de cateva ori si prin Pasul Beklemeto.

Pot spune ca as prefera Pasul Shipka, chiar daca este in serpentine mai stranse si mai dese, dar este lipsit de TIR-uri iar Pasul Beklemeto este cel mai fain dintre toate, cred.

Soseaua pana la intrarea pe autostrada este buna, fara gropi sau denivelari suparatoare, dar autostrada, cel putin pe portiunea pe care am folosit-o noi, foarte denivelata pe banda 1, iar portiunea de drum de la Chirpan pana dincolo de Popovitsa, spre Asenovgrad, nu prea buna, cu gropi pe ici pe colo, dar faptul ca soselele bulgaresti nu sunt aglomerate, face sa suporti mai usor si drumurile mai rele.

De la Asenovrad si pana la Chepelare, vreo 50km, sau mai departe prin Pasul Rozhen, este extrem de frumos, cu serpentine mai largi sau mai stranse, soseaua serpuind printre stanci si paduri de conifere.

De fapt diferenta dintre Balcanii Centrali si Rodopi este semnificativa, Rodopi fiind munti ceva mai scunzi, atingand doar vreo 2100m inaltime, dar impaduriti, spre deosebire de Balcani ce in sunt munti mult mai inalti, dar dominati de pasuni si gol alpin.

Cei vreo 450km pana in Chepelare ne-au luat cam vreo 7h30’, plecand la ora 6,15 din Bucuresti si ajungand in fata hotelului, in Chepelare cam la ora 13,40. Cu tot cu opriri in Ruse pentru carburant si vigneta, plus vreo 2 opriri pe traseu pentru cafea si ceva gustari.

Cu formalitatile de cazare a mers relativ repede, primind din partea casei cate o cafea, in timp ce am completat formularele de cazare.

Pe la ora 15,00 deja eram in recunoastere prin centrul oraselului ce are vreo 5000 de locuitori, in cautare de bancomate pentru a scoate ceva banuti si in “ochirea” unor restaurante pe unde putem manca in cele cateva zile pe care urma sa le petrecem aici.

Practic oraselul in sine nu ofera prea multe variante de petrecere a timpului liber.

Cateva magazine cu diferite articole in zona centrala, alte cateva cafenele/snack-baruri, plus cateva mai mici sau mai mari hoteluri si pensiuni in aceasta zona.

Tot in zona centrala a orasului se afla si cele 2 muzee ale localitatii:

Muzeul de speologie si forme carstice, unde se pot admira diferite minerale, aduse de prin multitudinea de pesteri ce impanzesc Munti Rodopi, dar si fosile ale unor animale ce au trait in trecutul indepartat prin acele pesteri, sau urme ale adapostirii omului in ele din cele mai vechi timpuri. Ma asteptam ca acest muzeu sa fie ceva mai dezvoltat, cu multe exponate, amenajat. Dar este amenajt intr-o cladire veche, mare ce e drept, ce a cunoscut si vremuri mult mai bune, iar incinta in care este efectiv muzeul, este chiar auster, ca sa fiu politicos.

Toti banii o face privelistea ce se poate admira de pe terasa muzeului, acesta fiind un pic mai sus pozitionat pe coasta unui deal.

De aici se poate vedea in ansamblu intregul Chepelare, cum se intinde el pe coastele unor dealuri impadurite, fiind o frumoasa cromatica intre albul zapezii si verdele molizilor. Foarte frumoasa privelistea.

Zapada practic mai era prin zonele mai umbrite, de vreo 10 cm, in rest pe la soare se cam topise.

E drept a nins foarte frumos intr-una din dimineti, cu fulgi mari, ce cadeau linistit, asezandu-se intr-un strat de vreo 4 degete, dar dupa amiaza s-a transformat cand in lapovita, cand in ploaie, ce a facut sa se topeasca stratul de zapada proaspat asezat.

Alt muzeu in Chepelare este Muzeul dedicat schiului. Infiintat relativ recent in 1998, dupa ce o sportiva bulgara, nascuta in Chepelare, a cucerit o medalie olimpica.

Pentru iubitorii sporturilor de iarna la iesirea din Chepelare, spre Pamporovo se afla si zona partiilor. Nu ma pot pronunta de calitatea acestui domeniu schiabil din zona Pamporovo, nefiind un practicant al acestor sporturi de iarna.

Daca in Chepelare nu poti vizita prea multe, in schimb poti practica... turismul auto, fiind o sumedenie de obiective turistice prin imprejurimi.

O parte dintre acestea am reusit sa le vizitam, altele nu am mai reusit din cauza vremii, ninsoarea facandu-ne sa renuntam in a ne deplasa cu masina spre a le vizita.

A doua zi a sejurului nostru, dis-de-dimineata profitand de vremea faina de afara am zis sa ne deplasam pe varianta de traseu cea mai lunga, pentru a fi siguri ca apucam sa vizitam aceste locuri.

Asa ca am ales in a ne deplasa cu masina spre Pamporovo, pe care l-am traversat rapid, continuand drumul spre Shiroka Laka.

Practic ne stabilisem ca posibile obiective turistice 3 zone de vizitat, pentru 3 zile. =))

O prima excursie pe care doream sa o facem, si pe care de altfel am si realizat-o era sa vizitam Pestera Gatul Diavolului trecand prin frumoasele Chei ale Trigradului, Pestera Yagodina strabatand salbaticele si superbele Chei Buyanovo iar la intoarcerea spre Chepelare sa ne oprim in satul Shiroka Laka, rezervatie arhitecturala, un sat incremenit in timp, intre munti.

O alta zi si o alta excursie doream sa o facem mergand tot in jos dar ne mai abatandu-ne spre Pamporovo ci continuand drumul prin Pasul Rozhen pana in satul Momchilovitsi sau mai departe pana la Pestera Uhlovitsa, fiind vreo 50km pana acolo din Chepelare.

O a treia zi doream sa facem o a treia excursie de asta data inapoi spre Asenovgrad, unde sa vizitam Cetatea Asen, cat si Podurile de Piatra (Chudnite Mostove/Wondeful Bridge) din apropierea localitatii Orehovo, (cam 35km din Chepelare pana acolo).

Din toate acestea nu am reusit decat prima excursie sa o facem, care era si cea mai lunga, vreo 135km in total. Dar a meritat din plin zicem noi.

Ne-am indreptat spre Pamporovo, iar de acolo apoi pe o sosea bunicica, serpuind printre versantii impaduriti, pe valea unui rau. Acest rau are cu siguranta apa curata, judecand dupa numarul mare de pastravarii insirate de-a lungul lui. E drept ca nu toate mai erau functionale, fiind construite in perioada comunista a Bulgariei.

Cam in 15-16km de la Pamporovo se ajunge in Shiroka Laka, un satuc tare frumos, cu casele vechi cu arhitectura specifica zonei, cocotate parca una in capul alteia, pe versantii abrupti.

Noi ne-am continuat drumul socotind ca ne vom opri la inapoiere pentru a admira mai pe indelete acest frumos sat.

Asa ca am continuat drumul vreo 15-16km pana la o rascruce maricica, in apropiere de localitatea Devin, cea cu apele minerale ce se vand si pe la noi unde am virat stanga pe un drum tot asfaltat, spre localitatea Teshel, cale de inca vreo 10km.

De la Teshel drumul se bifurca iarasi mergand in stanga spre Pestera Gatul Diavolului si in dreapta spre Pestera Yagodina.

Noi am ales sa mergem intai in stanga spre Pestera Gatul Diavolului. De aici incep si frumoasele Chei ale Trigradului, niste chei salbatice as zice, unde pe ultima portiune langa pestera parca stancile versantilor se ating intre ele.

Nu mai zic ca dincolo de pestera drumul asfaltat se continua urcand de asta data mult mai sustinut si in curbe stranse spre Trigrad.

In fata pesterii este amenajata o mica parcare, iar un pic mai departe, la vreo 50m gasesti si cateva tonete cu suveniruri si cu produse specific locului.

Gasesti de la “clasicii” magneti de frigider cu poze, pana la minerale specific pesterilor locului dar si produse traditionale de genul: miere cu diferite arome, gemuri si dulceturi, plante diferite pentru ceai.

Ca veni vorba despre ceai aici, in zona Muntilor Rodopi gasesti faimoasa si populara planta (zic bulgarii si nu numai) Mursalsky Chai/ МУРСАЛСКИ ЧАЙ (ceai de Mursalitsa) din care se prepara un ceai foarte benefic organismului. La c ear fi bun acest ceai, ca este sau nu asa va las singur sa cautati si sa judecati informatiile de pe net si de ce nu …. sa incercati acest ceai.

Acest ceai este nelipsit la vanzare de pe oricare taraba, pretul fiind intre 2-3 leva/pachetul continand un buchetel de plante avand 20g. Numele de Mursalski vine de la zona/pasunea care se pare ca-i prieste cel mai bine, unde creste cel mai bine: Mursalitsa.

Daca zona este renumita prin aceasta planta, nu este singurul produs renumit din zona.

Zona este renumita si prin cartofii ce se cultiva aici, niste cartofi pot spune chiar gustosi, achizitionand un saculet de vreo 10kg, si testandu-i deja atat in tigaie, prajiti cat si in mancaruri gatite.

Zona este renumita si pentru fasolea de Smilyan, o fasole de culoare maro/pestrita, foarte gustoasa, renumita fiind supa/ciorba de fasole a la Smilyan.

Din acesti cartofi gustosi se prepara o alta mancare bulgareasca specifica Rodopilor: Patatnik, care este o placinta din cartofi dati pe razatoare, amestecati cu branza si ou, prajita.

Tot renumita este si mierea, miere simpla din diferite plante alpine dar pe care o gasesti combinata si cu diferite plante/arome, sau in care se amesteca diferite fructe.

Asa am cumparat miere cu menta, dar si o miere alba la culoare, de ciulin. Sau ciupercile uscate, ghebe si alte soiuri, probabil vara abunda oferta de ciuperci proaspete.

Dar sa revenim la pestera noastra. Noi am ajuns cam in jurul orei 10,40, intrarea in pestera facandu-se din ora in ora. Asa ca am asteptat impreuna cu alte vreo 10 persoane, sa se faca ora 11,00, cand am cumparat si tichetele de intrare parca 3leva/adult.

Intrarea se face printr-o galerie artificial sapata in stanca muntelui, insotiti de ghid, dupa o oprire scurta in care ghidul povesteste in bulgara, despre pestera si legendele ei, apoi ajungandu-se dupa cativa zeci de metri parcursi prin aceasta galerie artificial, prin gatul… …... necuratului, intr-o sala foarte mare, (... o fi burta lui? =))) unde totul este acoperit de zgomotul unei rau subteran ce formeaza si o cascada, creand acel zgomot puternic. Din aceasta zona larga, imensa incepe un urcus, destul de anevoios, pe niste scari abrupt din beton, pana la iesirea din pestera. Se pare ca sunt vreo 300 de trepte de urcat. Pestera nu este foarte spectaculoasa, nici mare/lunga, neavand dantelarii si formatiuni calcaroase in interior. Este spectaculoasa prin raul si cascada subterana ce o parcurge si prin …... diferenta de nivel pe care trebuie sa o urci spre iesirea din pestera.

Iesirea din pestera se face undeva la vreo cateva sute de metri mai sus de-a lungul drumului spre Trigrad, dar si la o diferenta de nivel maricica fata de intrarea in pestera.

Vizitarea pesterii nu dureaza mai mult de o jumatate de ora.

De aici ne-a urcat in masina, intorcandu-ne pe acelasi drum pana la Teshel, si de aici intreptandu-ne spre Yagodina.

Daca despre Cheile Trigrad am zis ca sunt frumoase, despre Cheile Buyanovo deja pot spune ca le depaseste in frumusete si salbaticie pe primele. Mult mai frumoase, mult mai salbatice. Sunt portiuni intregi pe unde se poate strecura doar o masina, drumul fiind foarte ingust, fiind si vreo cativa metri pana la albia raului … si niciun parapet pe margine.

Uneori te strecori cu masina pe sub stanca aplecata peste drum, in surplomba, alteori treci printr-un tunel, de multe ori ai senzatia ca drumul nu merge mai departe, … se opreste in stanca din fata ta, dar cand ajungi acolo observe ca drumul coteste brusc la dreapta, sau la stanga, iar stancile parca se unesc deasupra ta. Nu cred ca pot compara aceste chei cu niciunele din Romania. Ma refer strict la chei ce se strabat cu masina, nu pe jos. Sunt superbe.

La Pestera Yagodina, am ajuns in jurul orei 13,00, intrarea facandu-se tot insotiti de ghid, tot din ora in ora.

Spre deosebire de Pestera Gatul Diavolului, aici nu ai voie sa faci fotografii, pentru a nu deranja coloniile de lilieci ce hiberneaza aici.

Si intr-adevar am trecut pe langa multi lilieci agatati de stanca, chiar langa “potecuta” noastra de plimbare prin pestera. Doar intindeai mana si ii atingeai.

Aceasta pestera este foarte frumoasa, cu multe culoare inguste si lungi, prin care aveai senzatia ca nu te poti strecura.

Este o pestera lunga, pe care o parcurgi cam in 50minute.

Chiar glumeam la iesire ca dupa vizitarea acestor 2 pesteri am facut un gen de trekking de pestera, intr-una trebuind sa urcam binisor iar in alta trebuind sa mergem destul de mult pe jos prin ea.

Asa ca in jurul orei 15,00 dupa ce ne-am intors la masina, iesirea din pestera facandu-se undeva la vreo cateva sute de metri de intrare, ne-am grabit in a pleca, pentru a iesi din chei inca pe lumina, drumul spre “casa” fiind apoi usurel.

In Shiroka Laka am ajuns undeva in jurul orei 16,30 si ne-am oprit un pic, atat pentru a admira frumosul si originalul satuc, ce parca seamana cu un stup, dar si pentru a achizitiona cate un mic suvenir, dar si pentru a intra intr-o micuta carciumioara, rustica, pentru a manca, pranzul fiind trecut de mult. =))

Dupa o salata specifica zonei, o cafea, si o porite de caldura de la semineul in care trosneau niste busteni, ne-am indreptat alene spre masina si apoi spre Chepelare.

Asta a fost singura excursie auto pe care am reusit-o in acest sejur, a doua zi ningand tare, am hotarat sa mergem doar pana in Pamporovo si sa nu ne mai aventuram pe drumuri care posibil sa fie cu zapada sau cu gheata si sa nu transformam o excursie placuta intr-o aventura neplacuta.

Asa ca in jurul pranzului eram in Pamoprovo, pe care l-am vizitat destul de repede, si care nu prea ne-a impresionat, dupa amiaza revenind la Chepelare.

Ultima zi plina a vacantei am petrecut-o vizitand la pas Chepelare, mergand tot pe jos vreo 2km, pana la zona partiei de schi de la iesirea din oras, vizitand si muzeul de speologie. Muzeul dedicat schiului am renuntat in al vizita.

Rezumand acest sejur de la Chepelare putem spune ca a fost un pic de turism auto impletit cu turism culinar din plin, experimentandsi incercand destule din mancarurile specific zonei.

Ca zone de servit masa, noi am testat patru.

Am mancat in prima seara, cand am ajuns in Chepelare, la restaurantul hotelului nostrum, unde am mancat sarmalele specific/traditionale bulgaresti.

Eu pot spune ca mancat doar 20. =)) =)) =)) Atat avea o portie, dar erau niste mini-sarmale, parca mai mici si decat cele moldovenesti, si umplute doar cu orez, fara carne.

Era dumicatul si sarmaua. :)

De cele mai multe ori am mancat la o micuta carciumioara/taverna numita chiar... Chepelare.

Aici am incercat si placinta cu cartofi specifica Rodopilor: Patatnik, dar si un pastrav pregatit dupa o reteta locala, dar si traditionalul sach bulgaresc, de data asta cu specificul locului. Dar cea mai buna ni s-a parut o lipie coapta pe vatra, umpluta cu carne, branza/cascaval si ciuperci impreuna cu un sos delicious, cremos. Cand te uitai la ea pe farfurie, nu parea cine stie ce ca aspect, subtirica, coapta bine spre crocant pe deasupra. Credeam ca inauntru are un amestec uscat de carne si ciuperci. Dar cand o taiai se reversa din plin din ea un sos cremos impreuna cu bucatelele de carne si ciuperci. Iar cand gustai din ea… …... curcubeu pe cerul gurii, nu alta! =)) Nu ai fi crezut sa contina ceva atat de gustos in ea. Pe numele ei de scena ar fi: Rhodope Bohtsha (Rodopska Bohcha/ Родопска Бохча) .

Aici la aceasta micuta tavern, de nici 50mp, avand vreo 10 mese, era mai mereu plin, intr-una din seri negasind nicio masa libera, mergand alaturi la o alta carciumioara ce avea si o pensiune, numita Kostovsky Han.

Si aici mancarea foarte buna, am comandat cate o salata, pastrav prajit (ca doar vazusem cu o zi inainte in plimbarea noastra multele pastravarii din zona) incheind totul cu niste delicioase clatite cu dulceata de fragute. Ne-a placut mult si aici, foarte curat, mancare buna iar ospatarul bun cunoscator de lb. engleza, …. si nu numai. Cand la-m intrebat ce anume este Kachamak-ul (качамак) acesta ne-a zis in engleza ca este ceva asemantor cu ce noi numim mamaliga cu branza, dar un pic altfel.

A patra incercare de servi masa am avut-o la Pepelanovski Konak, dar nu prea ne-a placut atmosfera de acolo incat am renuntat in a comanda ceva si am plecat. Poate era ok, dar noua nu ne-a placut.

Una peste alta noua ne-a placut mult zona Muntilor Rodopi, chiar ne-am gandit sa dam o raita vara pentru ceva drumetii prin zona, ochind noi cateva posibile ture. Iar de cazare m-as caza in Shiroka Laka, din mai multe motive, are un aspect placut acest satuc, este cam in mijlocul obiectivelor turistice, fie ca te deplasezi cu masina, fie ca faci ceva miscare pe jos. Plus ca in sat ai sic ate muzee etnografice de vizitat, iar daca te nimeresti si in timpul vreunui festival traditional al zonei, … ai deja bonus.

Este posibil ca vara sa fie mare animatie pe acolo, poate chiar mai multa decat ne-am dori :), dar cred ca merita a sta vreo 3 nopti pe acolo.

Cred ca ar merge cuplata aceasta vacanta la una ceva mai mare, prin Grecia, iar la intoarcere, sa te opresti aici pentru cateva nopti, in drum spre casa.

Nu stiu, vom vedea, vom analiza si cine stie, …. poate creionam in curand o iesire pe acolo. :)

Vacante cat mai reusite si... La Multi Ani!

P. S. Sper ca pe seara sa incarc si ceva foto, ... dupa ce le caut prin aparatele foto.


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 03.01.17 14:22:15
Validat / Publicat: 03.01.17 16:08:07

VIZUALIZĂRI: 5257 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58200 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[03.01.17 15:00:34]
»

@Testosu:

Asa ca am zis sa alegem in a ne caza in apropiere de Pamporovo, in Chepelare.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

====

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Pamporovo și împrejurimile, PAMPOROVO" (deja existentă pe sait)

Dan&Ema
[03.01.17 16:23:29]
»

@Testosu:

La multi ani!

Astept cu interes si poze, cel putin din locurile unde erau permise (Gatul Diavolului).

Suna interesant, oarecum inedit sa mergi la bulgari la munte in Decembrie, in Muntii Rodopi. Nu stiu de ce, inca simt granita de la sud de Dunare ca o bariera, desi suntem europeni, nu?

M-ai provocat cu articolul despre pesteri, asa ca trebuie sa bag si eu ceva. De la noi, dar de top.

Mai greu e sa ma urnesc cu scrisul. Dar va merita asteptarea... (zic si eu)

Numai de bine in noul an!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[03.01.17 17:19:45]
»

@Testosu:

Un an bun cu multe realizari sa ai in 2017!

Am citit, am votat iar am citit, notat la favorite caci pare foarte interesant locul/locurile descrise. Si noi tot pasul Shipka il preferam, chiar si pe vreme de ceata, acum e drept ca nu ne-a speriat nimeni pana acum, mereu am circulat civilizat pe acolo. Am prins ceata si in iulie.

Astept pozele cand poti sa le incarci, sunt sigura ca ma vor da gata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[03.01.17 17:43:46]
»

@elviramvio: multumesc pentru aprecieri.

De data asta pozele nu sunt cine stie ce. Peisajele sunt intr-adevar superbe spre si dincolo de Shiroka Laka, dar am fost in miscare destul de mult si nu am mai avut ragazul pentru foto in tihna. In schimb Chepelare mi s-a parut un orasel destul de ponosit, doar vederea de ansamblu, de undeva de sus, il mai pune cat de cat intr-o lumina favorabila.

Un an nou cu sanatate si fericire!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[03.01.17 17:47:37]
»

@Testosu: La Multi Ani! si multe calatorii frumoase ca aceasta pe care tocmai ne-ai povestit-o. Acum pot sa-ti spun ca la cat de frumos ai povestit totul fie ca era vorba de sat, restaurant, drum sau pestera parca mi le-am imaginat pe toate si daca credeai cumva ca te-ai scos, afla ca nu, de abi astept pozele pentru confirmare.

Si mie mi se par intradevar niste locuri carora merita sa le acorzi niste zile.

Pana atunci insa felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[03.01.17 18:02:10]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Testosu'AUTOR REVIEW
[03.01.17 18:04:48]
»

@Dan&Ema: nu esti singura persoana pe care am auzit-o ca are retineri in ceea ce priveste turismul in Bulgaria.

Nu sunt bulgarii cei mai, cei mai, in ale turismului, dar in destul de multe privinte ne intrec in domeniul turismului. Si nu pun in discutie serviciile de pe litoral ci strict pe cele mai dinspre munte.

Iar ca ai amintit despre pesteri, chiar discutam zilele trecute ca am vizitat in Bulgaria destul de multe pesteri, comparabil cu cele vizitate prin Romania. Si ma refer la pesteri amenajate pentru vizitare, electrificate, nu doar "simple" gauri (care cu siguranta ascund poate mult mai multe frumuseti, dar pentru care iti trebuie echipament special de explorare, experienta si un ghid profesionist).

Astept cu real interes scrierile despre pesterile noastre.

Toate cele bune, la multi ani si la multe vacante!

Testosu'AUTOR REVIEW
[03.01.17 21:01:49]
»

@mishu: Multumesc pentru aprecieri. Am incercat mai mult prin scris frumusetea acelor locuri, de data aceasta capitolul poze fiind foarte slabut. Nu prea stiu bine de ce: dintr-un picut de lene, din lipsa de timp, din cauza vremii nu tocmai propice fotografiatului, din toate cate putin. A fost de fapt si o vacanta pe care am tratat-o un pic altfel ca de obicei, acum permitandu-ne sa si tragem cate un pui de somn intr-o dupa-amiaza. Am cam lenevit, fata de alte dati in care colundam de dimineata pana seara, fie pe jos, fie cu masina.

Un an nou cu sanatate si vacante reusite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[03.01.17 21:39:18]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adri-nico
[04.01.17 09:38:00]
»

Am citit acest articol desi nu sint o fana a pesterilor. Prima si singura a fost Pestera Muierilor. Dar daca o sa mai trec pe linga vreuna, am sa o vizitez.

Ghidul a vorbit doar in bulgara?

Asa de bine ai descris placinta aia cu sos cremos ca am apa in gura!

Testosu'AUTOR REVIEW
[04.01.17 10:15:25]
»

@adri-nico: in ambele pesteri ghidul a vorbit doar in bulgara. In pestera Gatul Diavolului am beneficiat de o pagina cu descrierea pesterii in lb. engleza, fituica ce ne-a fost inmanata de ghid inca de la intrare, cand ne-a intrebat de unde suntem si in ce limba preferam informatiile scrise.

La Yagodina sincer nici nu am intrebat de ceva info tiparite in engleza.

Da, placinta de care ai amintit a fost... atat de gustoasa, tare gustoasa. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[04.01.17 16:18:22]
»

@adri-nico: am gasit si ceva poze ale acelei placinte. Lipsita de aspect comercial, dar foarte, foarte gustoasa. ????

webmasterX
[27.11.19 13:04:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții în M-ții Rodopi» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Dan&Ema, mishu, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în M-ții #Rodopi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056835889816284 sec
    ecranul dvs: 1 x 1