ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 23.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O zi plină în Kyrenia

TIPĂREȘTE URM de aici

O alta etapa a vacantei in Ciprul de Nord s-a desfasurat in orasul Kyrenia (sau Girne in limba turca).

De la ghidul nostru am aflat cateva informatii pe care nu le stiam, alaturi de altele adunate de mine. O sa redau si eu o parte din ele.

Orasul a fost intemeiat in anul 1000 IH, de catre colonistiii greci si a fost sub diverse ocupatii de-a lungul istoriei, de altfel asemenea intregii insule.

In timpul dominatiei bizantine, s-a construit castelul care dainuie si astazi si in jurul caruia s-a dezvoltat o asezare prospera.

Prosperitatea se datora pozitiei la malul marii. Aici ajungeau mari cantitati de fructe din partea nordica a insulei, care erau depozitate si apoi imbarcate pe vase spre a fi exportate.

Asezarea s-a extins si s-a intarit in timpul dinastiei Lusignane.

A urmat dominatia venetiana si, din 1571 cea otomana.

Din secolul 19 britanicii au fost cei care au condus destinele insulei. Din relatarile tuturor ghizilor am deslusit admiratia localnicilor pentru englezi si recunostinta pentru ca au contribuit la conservarea si restaurarea numeroaselor vestigii istorice.

Totusi, aceasta bunavointa a englezilor nu a fost pe gratis, deoarece, din spusele ghizilor, si-au insusit si dus la ei acasa numeroase icoane vechi, statui, manuscrise.

Dupa declarea independentei Ciprului, multi englezi au ramas, datorita climei blande a insulei.

Am aflat ca este infratit cu orasul Radauti si ca a fost primul oras din Cipru invadat de turci in 1974.

Dupa invazie, din partea ocupata de turci au plecat atat cipriotii greci cat si englezii. Primii nu s-au mai intors, in schimb multi dintre englezi au revenit in Cipru. Ei au cumparat case si terenuri, multe dintre ele apartinand cipriotilor greci dar vandute de cipriotii turci ca fiind ale lor. Ca urmare, destul de multi englezi au pierdut procese la Curtea Europeana a drepturilor omului si au platit despagubiri adevaratilor proprietari.

Pe drumul dintre Famagusta si Kyrenia am vazut multe cartiere, cu case identice, despre care ni s-a spus ca sunt casele de vacanta ale englezilor.

Kyrenia este un oras mai mare decat Famagusta, are in jurul sau multe resorturi de 5*, fiecare avand invariabil si cate un cazino. Acestea sunt frecventate mai ales de catre turci, care vin in Ciprul de Nord special pentru cazinouri, deoarece in Turcia acestea sunt interzise.

In oras se armonizeaza cladiri noi, moderne, cu cladiri vechi. E drept ca unele dintre ele nu se simt prea bine!

Cel mai frumos loc din oras este portul. Nu foarte mare, gazduieste acum multe iahturi, unele mai mici, altele mai mari.

Pe tarm se afla numeroase cladiri din perioada venetiana, unele langa altele. Cele mai multe, daca nu chiar toate, sunt transformate in restaurante, baruri, hoteluri. Cand scriu ca sunt unele langa altele nu gresesc. Zic asta pentru ca am mancat la un restaurant dar am folosit toaleta celui de alaturi, fara sa ne dam seama!

In port am vazut si multe anunuturi cu sporturi extreme, gen parasutism si paragliding. Am aflat ca aici a facut acea englezoaica de 100 de ani saltul care a intrat in cartea recordurilor.

Un alt punct de atractie al orasului este castelul. L-am vizitat singuri, nefiind inclus in programul agentiei.

Intrarea a fost parca 4 euro.

Plimbarea prin castel a fost lunga si frumoasa.

Inainte de a intra am admirat zidurile impunatoare si turnurile circulare aflate din loc in loc.

Castelul a avut trei perioade distincte: Bizantina, intre anii 330. -1192, Cruciata, intre 1192 si 1472 si Venețiana, intre 1472 si 1570.

In interior am vazut capela bizantina, mormantul amiralului turc Sadik Pasa, multe manechine imbracate in costumele epocilor pe care le-a trait orasul si castelul. Dintre toate iti atrage atentia o femeie insangerata, care o reprezinta pe Joanna, amanta insarcinata a regelui Petru de Lusigniane. In lipsa regelui, Joanna a fost capturata si torturata de regina Eleanor de Aragon. Joanna a supravietuit torturii si a adus pe lume copilul, care a fost ucis la nastere. Regina a exilat-o intr-o manastire.

Cand regele s-a intors, a indepartat-o pe regina si a ramas cu Joanna.

Dupa moartea prematura a regelui isoria nu mai consemneaza ce s-a intamplat cu Joanna. Ea a ramas insa o legenda si a facut subiectul multor cantece locale.

Plimbarea pe zidurile si turnurile castelului ne-a oferit o priveliste frumoasa asupra portului, orasului si intinderii nesfarsite a Mediteranei.

In fine, ajungem in curtea interioara a castelului, unde se afla cateva magazine de suveniruri, o cafenea si banci pentru odihna.

Din aceasta curte se intra in acea parte a castelului care adaposteste Muzeul Naufragiului. Este vorba despre un vas comercial care transporta marfa din insula Kos in Cipru si care s-a scunfundat in jurul anului 300 IH in apropierea coastei cipriote. A fost numita Kyrenia.

In 1965 a fost descoperita de un scafandru, care ar fi pierdut coordonatele locului in care a gasit-o. A avut nevoie de doi ani si 200 de scunfundari pentru a o redescoperi. A urmat apoi o expeditie de doi ani, in care epava a fost scoasa impreuna cu o parte din incarcatura. Conservarea ei a durat patru ani. Cercetarile au stabilit ca nava ar fi fost atacata de pirati care ar fi capturat membrii echipajului pentru a=i vinde ca sclavi.

Am vazut o parte din cele aflate pe nava in momentul scufundari: amfore, unele surprinzator de intregi, samburi de migdale. cateva cani si linguri.

Numeroase fotografii ne arata cum au decurs operatiunile de aducere pe tarm a epavei.

Epava propriu-zisa se afla intr-o incapere separata, protejata cu pereti de sticla. Epava se poate vedea de pe o platforma aflata in jurul acelei camere. In interior am vazut numerosi senzori care regleaza temperatura si umiditatea, asigurand conditii prielnice pentru conservarea acesteia.

Istoria acestei nave a facut ocolul lumii, motiv pentru care au fost construite trei copii ale acesteia. Prima a fost realizata de greci in 1985 si a navigat prin lume ca ambasador al culturii cipriote. A doua copie a fost realizata trei ani mai tarziu de japonezi si expusa intr-un oras iar ultima a fost realizata cu prilejul Olimpiadei de la Atena din 2004, denumita Kyrenia Liberty. Ea a navigat pana la Atena cu o cantitate simbolica de cupru din care sunt facute medaliile de bronz. Se stie ca Cipru are in subsol importante zacaminte de cupru.

Pe monezile cipriote de 10,20,50 eurocenti este gravata epapa Kyrenia.

Tot in etapa Kyrenia, am vizitat si manastirea Bellapais. Aceasta se afla in satul Bellapais, la cativa kilometri de oras. Autocarul ne-a lasat intr-o parcare, de unde am mers la pas spre manastire. Satul este pitoresc, cu case frumoase, cu multi mandarini in fiecare curte. Majoritatea celor din grup am si cumparat mandarine proaspat culese, incat la intoarcere mirosul de mandarine ne imbata in autocar!

Manastirea se afla pe un deal deasupra marii. Prima cladire s-a construit intre 1198 si 1205, fiind extinsa intre 1267 si 1284 de calugarii franciscani. Principalul material de constructie este calcarul. A fost cucerita de turci in 1571, dar a fost cedata bisericii ortodoxe. Desi multi localnici au furat caramizi pentru propriile necesitati, aceasta manastire este bine conservata.

In curtea manastirii ne-au atras atentia si aparatele foto niste pomi plini de fructe care semanau cu mandarinele, dar erau mai mari. Cum pe jos erau multe, am fost tentati sa gustam. Noroc cu Angele care ne-a spus ca sunt lamai amare si ca nu sunt bune. Ne-a mai spus ca scriitorul englez Lawrencw Durrel a locuit multa vreme in acest sat si a scris romanul de succes „ Lamaile amare ale Ciprului „, in care descrie viata idilica de la tara a celor doua comunitati, turca si greaca. Mi-am propus sa o citesc si eu.

Manastirea este impresionanta prin maretia ei. De pe ziduri am putut vedea si fotografia satul care se intinde catre mare. Sunt multe case mari, cochete, cu piscina si gazon bine intretinute.

Asa s-a mai incheiat o etapa a periplului nostru prin Ciprul de Nord.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianaglogo in 28.12.16 20:49:47
Validat / Publicat: 29.12.16 09:19:52
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU

VIZUALIZĂRI: 3869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Marea un pic cam agitata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Ioan Raita
[29.12.16 09:43:45]
»

Excelentă P04 pare un tablou de Aivazovski. Minunată. Când mi-am aruncat prima dată ochii pe titlu am înțeles ”O zi în Kenya” și mi-am zis, ... ”mamă pe unde se plimbă unii”, dar m-am dumirit repede și din nou mi-am zis, ... ” Aaaa pe aici am putea ajunge și noi”. Foarte frumos totul.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[29.12.16 10:20:21]
»

@Ioan Raita: se poate ajunge. Si cu bani putini!

Multumesc pt vot

Carmen Ion
[29.12.16 12:52:08]
»

@adrianaglogo: Foarte interesant acest articol, ca de altfel întreaga serie. Felicitări! Sunt din ce în ce mai tentată de o vizită în Ciprul de Nord.

O corectură minoră: titlul romanului autobiografic al lui Lawrence Durrell, autor cunoscut mai ales pentru "Cvartetul din Alexandria" (compus din "Justine”, "Balthazar”, "Mountolive” şi "Clea”) şi pentru „Cvintetul din Avignon” ("Monsieur”, "Livia”, "Constance”, "Sebastian” şi "Quinx”), este "Lămâii amari ai Ciprului", apărut în traducere în 1999 la Editura Univers. Atmosfera idilică la care înţeleg că s-a referit ghidul vostru nu prea corespunde cu cele relatate de Durrell despre cei trei ani (1953-56) petrecuţi pe insulă. Chiar dimpotrivă, aş zice: perioada descrisă e una de mari frământări şi chiar violenţe legate de dorinţa grecilor ciprioţi de alipire la patria-mamă prin revolte contra britanicilor, fapt care l-a şi determinat într-un final pe scriitor să părăsească în grabă Ciprul.

mprofeanu
[29.12.16 13:18:46]
»

@adrianaglogo: Felicitări pentru reviewurile scrise despre Ciprul de Nord, turcesc și pentru poze!

Interesant ce ai văzut în această excursie și cu bani puțini așa cum ai scris în primul review.

irinad
[29.12.16 13:37:25]
»

@adrianaglogo: Așteptam cu nerăbdare articolul acesta, eu nu am reușit să ajung în Kyrenia, așa că l-am citit pe nerăsuflate, m-am plimbat și eu odată cu tine.

Interesant loc și interesante împrejurimi, sper să ajung și eu cândva pe-acolo!

Felicitări pentru articol!

Sărbători fericite și un an nou mai bogat în călătorii îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[29.12.16 14:12:36]
»

@adrianaglogo: Interesantă excursie, ca de altfel tot circuitul în Cipru de nord, pe care l-am urmărit cu plăcere.

Acum am nimerit SB-ul bine meritat.

Pozele sunt foarte frumoase, ați surprins esența locurilor vizitate.

Felicitări.

Să aveți un an bun cu multe călătorii pe unde vă doriți.

La mulți ani!

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[29.12.16 14:20:30]
»

@ANILU: Multumesc pt aprecieri, urari si... SB.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[29.12.16 14:24:12]
»

@Carmen Ion: Multumesc pentru corectura legata de titlul si continutul cartii cu pricina.

Am luat de bun ceea ce ne-a spus ghida noastra. Eu una nu auzisem de acest roman. O sa il citesc neaparat, pana acum doar imi propusesem.

Sper ca ecoul tau sa fie citit si de cei care au citit articolul meu, pentru corecta informare.

elviramvio
[29.12.16 17:11:08]
»

@adrianaglogo:

Frumos articol, ca si restul de altfel. P04 m-a atras cel mai mult, imi place genul acesta de tarm.

Un an deosebit de bun sa va fie 2017!

mishu
[29.12.16 19:19:36]
»

@adrianaglogo: Nu am sa spun decat " Minunat, felicitari, votat cu mare placere"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, ANILU, Carmen Ion, elviramvio, Ioan Raita, irinad, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Kyrenia - Girne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050847053527832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1