ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
team-building
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lubeck, capitala mondială a marțipanului

TIPĂREȘTE URM de aici

Am decis să închid anul turistic într-o notă dulce, oferind tuturor prietenilor de pe site o cutie savuroasă cu marțipan, altceva nu am găsit mai sugestiv în sertarele cu poze nedesfăcute.

Stiați că orașul hanseatic Lubeck este considerat capitala mondială a martipanului? simt și acum gustul afrodisiac al rafinatului produs, dacă ar fi să merg acum într-un city break de sărbători, aș alege orașul german nordic și aș sta cuminte la coadă în salonul Niederegger să-mi cumpăr o figurină cu un purcelus dulce, e un local istoric faimos de pe strada principală Breite Strasse, un adevarat paradis gourmand pentru toate vârstele.

In spatele unei fațade albe, elegante cu geamuri de sticlă anti –glonț, decorată cu steaguri se ascunde cel mai bine păstrat secret al orașului Lubeck.

Dar fanii acestei delicatese rafinate nu vor afla niciodată secretul ingredientului special german, ce l-a făcut să fie glorios de peste 200 de ani în toată lumea.

In 2014 eram la Toledo în faimoasa Confiteira Santo Tomé, am crezut devorând o bucațică de castel, că acolo este raiul dulce, cunoscând faptul că primul marțipan a fost creat în orașul spaniol al lui El Greco, dar am probat în 2016 măiestria cofetarilor din Lubeck ce au ridicat specialitatea la rangul unei opere de artă, cucerind piața mondială.

Eu personal nu știam nimic despre marțipan și originile lui, până nu am ajuns în micul muzeu al companiei germane, aflat la etajul superior, unde am descoperit datorită unor panouri de epocă și a unui film documentar, istoria si originile mult iubitului produs.

Să nu credeți că germanii din Lubeck au inventat marțipanul, circulă însă în lumea copilăriei germane o legendă extrem de interesantă.

Legenda marțipanului german din Lubeck

Lubeck 1407 –foametea s-a abătut asupra orașelor germane, fapt ce a dus la pieirea semnificativă a numărului de locuitori.

Orașul nostru era și el asediat de trupele dușmanilor și pentru a face față situației grele, conducătorii lui au dat poruncă să fie căutate rezerve alimentare prin depozitele burgului medieval. Nu s-au găsit decât o cantitate uriașă de miere și migdale într-un depozit părăsit.

Intr-un moment de inspirație, un brutar a avut idee genială de a face o pastă din miere și migdale, cu un gust delicios.

Locuitorii orașului și-au recăpătat treptat energia și cu forțele refăcute au pus dușmanul pe fugă... aceasta ar fi geneza legendară a marțipanului din Lubeck... e o poveste frumoasă, pe care o ascultă copiii la gura sobei.

Pe vremea Ligii Hanseatice, marile bresle și negustorii aduceau pe corăbii ingrediente și condimente prețioase, pe care le descărcau în porturile de la Marea Baltică, în Hamburg și Lubeck.

Originile și misterul marțipanului

Misterul înconjoară călătoria marțipanului în Europa, originile sale rămân totuși necunoscute, o ipoteză avansează originea pastei cu migdale în nordul Mediteranei, alta sursă referitoare la originea sa, ne duce în călătorie la Toledo, pe vremea regelui Alfonso VII sau în Sicilia, în 1193, cert este că în ambele variante există o influență arabă.

Marțipanul a fost inventat în Persia, acolo unde migdalele, zahărul și apa de trandafir erau importate din India.

Numele lui provine din regiunea Mediteranei, cutiile în care erau transportate aceste dulciuri se numeau ,,Matzapanes’’, iar conținutul lor se chema ,,Mazaban ’’.

Negustorii venețieni sunt cei care au adus în restul Europei primele produse de marțipan.

Povestea martipanului din perspectiva fondatorului german Niederegger

Citesc rezumatul expus pe panouri colorate la etaj, într-o sală cu o lumină obscură, aflu că in Lubeck în sec 16, marțipanul era la început privit ca un afrosidiac, el era folosit de farmaciști pentru a vindeca bolile de inimă și cefaleea, doar mânâstirile aveau posibilitatea să-l producă.

Primii clienți ai marțipanului au fost capetele încoronate, printre ei la loc de cinste se află regina Elisabeta I a Angliei, dependentă de dulciuri și regele Soare, Ludovic al XIV-lea, care-și umplea mesele cu fructe și animale din marțipan, cu ocazia banchetelor.

Nici cetățenii obișnuiți ai orașului nu au fost lăsați pe margine, după descoperirea revoluționară a zahărului ce putea fi rafinat din trestie.

In Lubeck ca și în alte orașe europene, autoritățile vremii au lansat o serie de decrete pentru stoparea consumului excesiv de marțipan, datorită risipei... venețienii au încercat chiar să interzică fabricarea figurinelor de marțipan, spre bucuria farmaciștilor.

In Franța apare meseria de cofetar și o parte din ei vor emigra în Germania, la curțile regale, pentru a modela produsul.

Lubeck era orașul așezat geografic la portul Mării Baltice, devenind o locație excelentă pentru cofetarii ce se stabilesc în oraș și transformă arta în business.

Cafe Niederegger, o meca pentru fanii marțipanului din întreaga lume

La intrarea în celebra instituție, devenită simbolul orasului cu 7 turle, prima propozitie ce mi-a trecut prin minte a fost –detaliul face diferența, întregul complex cu rol multiplu de salon /cafenea /muzeu /, e o adevărată poezie vizuală.

Johann Niederegger este creatorul cafenelei istorice unde am intrat curioasă, păsind pe o podea de granit de culoarea mierii, m-am învărtit prin aglomerație, cu ochii pofticioși pe rafturile unde erau puse grămezile de cutii, la care să mă uit mai întâi, aleg un vapor din marțipan și o carte cu Casa Buddenbrook a lui Thomas Mann, dar prețul ridicat mă pune pe fugă, când ridic rama ochelarilor... pofta în cui.

Merg alături de familionul parțial diabetic pe firul auriu ce e încrustat și pe tavan... mă uit la niște ,,matrițe de coacere’’ înfipte pe niște pereti albi cu simbolurile orașului... acolo stă vânzătoarea ca o regina și împachetează cadoul, după punga clientului.

Interiorul ospitalier și nostalgic de 350 m p. ne transportă feeric în lumea copilăriei, tonuri de roșu și de migdală foarte inspirate, pot fi găsite în decorul artistic al locației simbol al orașului. Deoarece martipanul era considerat drept un remediu medicinal împotriva durerilor de cap sau inimă, interioarele amintesc parcă subtil de o epocă demult apusă.

Pe pereți jur ca bântuie spiritul lui Niederegger cofetarul și fondatorul companiei germane, evident că aici martipanul are gustul și mai bun, e autentic și calitativ.

Salonul de la parter se află într-o galerie dedicată celor 7 generații de cofetari ai familiei Niederreger, unde Johann Georg și fiii săi ne privesc de pe pereți cu mândrie, au și de ce, ei lăsat orașului o moștenire dulce, de neuitat.

Mă plimb pe sub niște candelabre deosebite de Murano și apoi urc cu liftul la etajul următor, luminat diafan, ajung gratuit în Muzeul Marțipanului , unde mă înstruiesc prin intermediul pozelor și al filmului video.

In 1873 muzeul a primit un premiu la Viena, la o expoziție internațională, el a fost distrus în timpul bombardamentelor din timpul celui de-al doilea război mondial și restaurat în 1948, spre desfătarea locuitorilor.

Admir ca și copiii din muzeu, la braț cu părinții lor, o corabie de negustori, poarta istorică medievală Holstentor , o operă de artă dulce și pe final, mă opresc să fotografiez 12 figuri celebre din marțipan, în mărime naturală, așezate la o masă lungă.

Thomas Mann, fiul iubit al orașului este așezat la masă alături de Moș Crăciun, cu o carte în mână, la masa stă și un împarat, Carol al IV –lea, celelalte figuri nu-mi spun nimic, deși au etichete.

Rețeta martipanului din Lubeck, un secret păstrat cu sfințenie, este cunoscută doar de membrii familiei moștenitoare. Este vorba de un amestec magic de migdale si zahăr în proportii numai de ei știute.

Calitatea marțipanului aduce profit substanțial localului istoric și faimă orasului german, el este de trei calități.

,,Niederegger Marzipan’’ e o pastă fină cu marțipan în proportie de 100%... nu râvniți la el, că e scump rău la preț.

Edelmarzipan... conține marzipan în proportie de 90%, zahărul e prezent doar 10%.

,,Lubeck Marzipan’’ e folosit pentru consumul larg al clientului și are zahăr și martipan în proportii egale de 50 %.

Pe lângă marțipan compania pune la vânzare produsele Nougat , ce au un gust excelent, intens și aromat, le-am admirat în cutiile ce sunt adevărate opere de artă, am testat doar un baton de ciocolată, învelit dumnezeieste și savurat pe ascuns... s-a topit rapid pe esofag, interzis persoanelor cu diabet

Un baton nuga de 75 de grame costă de exemplu 4 euro sau o cutie de 214 grame poate costa 9.50 euro, o cutie cu trufe are prețuri variate între 7 euro si 13 euro.

Un ultim popas în complexul local poate fi în Cafeneaua de la etajul unu, arhiplină, unde se poate servi micul dejun, prânzul și alte delicatese, ce variază de la sezon la sezon.

Atmosfera este intimă și plăcută, pe pereți am văzut expuse niște tacâmuri de argint și tablouri ale familiei.

Lubeck este un oraș magic de Craciun, orașul produce zilnic 33 de tone de marțipan, pe care-l exportă în 44 de țări... locația se află peste drum de intrarea în primaria veche a orașului.

Vă doresc tuturor un an nou fercit, cu multă sănătate, călătorii bogate și sigure...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 28.12.16 09:25:18
Validat / Publicat: 28.12.16 12:43:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 3696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Am servit o felie din tort de martipan... 2,40 euro felia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 86800 PMA (din 72 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

rsimona
[28.12.16 12:50:12]
»

Va doresc pofta mare la excursii, apetit la fel de bun pentru scris frumos!

Rodel
[28.12.16 14:23:28]
»

Mie nu-mi place marțipanul, în schimb, review-ul tău mi-a plăcut mult, atât de mult, încât mi s-a făcut poftă acum de acest dulce preferat și de capete încoronate. Felicitări pentru review și pozele postate!

mireilleAUTOR REVIEW
[28.12.16 15:24:46]
»

@rsimona: multumesc pentru urari... momentan nu prea am apetit decat pentru ceva dulce si compuneri pe ilustrate.

Mihai18
[28.12.16 16:07:49]
»

Interesant reviewul. Cred că subiectul acestuia este o premiră pe AFA. Mi-a plăcut și l-am votat. Ca să ajungem acolo este cale lungă (N-E Germaniei).

Pentru amatorii de marțipan, pot oferi o sugestie. Și în Budapesta este Muzeul marțipanului. Este situat între Biserica Matheiaș și Bastionul Pescarilor. Este de fapt un magazin de lux și prețurile pe măsură. Eu cu soția l-am vizitat ca să aducem cîte ceva și celor de acasă. Acolo se găsesc cutii cu bomboane din marțipan cât și figurine acoperite cu ciocolată.

Și acum, partea masculină a ecoului. În acest muzeu se găsește și palincă în sticluțe mici de 5 cl (2 euro) sau în sticle mai mari de 0,5 l. foarte elegante, cu palinca din prune, pere ori casie, tărie 5o grade și a costat cca. 6000 HUF.

Cu bine și sărbători fericite.

ANILU
[28.12.16 18:00:56]
»

@mireille: Primesc cu plăcere cutia cu marțipan din poza 4.

Ce dulce ai încheiat anul turistic aici pe AFA.

Frumoase călătorii ai avut anul acesta, te-am urmărit pas cu pas pe unde te-ai plimbat și-ti multumesc că ne-ai povestit și nouă.

Îți doresc un an bun cu multe călătorii așa cum Îți dorești.

La mulți ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[28.12.16 18:07:27]
»

@mireille: Un dulce de sfârşit de an? Bună idee!

mireilleAUTOR REVIEW
[28.12.16 18:29:00]
»

@Rodel: of, of, of... eu sunt mare amatoare de dulciuri... ce sa fac, nu ma pot abtine... am savurat zilnic cate o felie de tort de martipan si la cofetaria Niederreger din Travemunde, unde am avut sejurul german la Marea Baltica... le-am schimbat zilnic aromele, cea cu cafea era bestiala si nu era deloc dulce la gust... am plecat din Lubeck cu tot felul de batoane cadou, ce nu au mai ajuns la destinatie... s-au evaporat pe drum.

elviramvio
[28.12.16 20:29:53]
»

@mireille:

La multi ani dulci!

mishu
[28.12.16 23:02:33]
»

@mireille: Of, citeam, inghiteam in sec si-mi spuneam: "Dulciurile nu sunt bune", "Dulciurile nu sunt bune", dar degeaba si mai ales martipanul care mie recunosc cinstit ca imi place, macar asa cate o bucatica.

Ei dar pe urma am facut imprudenta sa ma uit la poze si sa inghit si mai rau in sec.

In fine, pot sa-ti spun ca esti o dulce si sa-ti urez un 2017 plin de calatorii frumoase. La Multi Ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[29.12.16 08:27:57]
»

@Mihai18: Nu am mai fost de ani buni in Budapesta... cu siguranta voi ataca muzeul, daca voi avea sansa sa mai ajung acolo.

Multumesc pentru lectura, va doresc un an nou dulce si inspirat in calatorii savuroase.

mireilleAUTOR REVIEW
[29.12.16 08:33:06]
»

@ANILU: Daca am fotografiat cutia din poza 4, inseamna ca m-a atras prin eleganta si design.

Da, am avut doua luni turistice superbe... nu am terminat de desertat sacul cu povesti decat pe jumatate, eu am un ritm greoi la redactarea textului pe computer, ideile curg lejer dar ma omoara literele pe tastatura... asa ca cealalta jumatate o desert pe ecran la anul, cu polonicul. Iti doresc un an nou cu bucurii si calatorii minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[29.12.16 12:44:00]
»

@mishu: buna, ma pun deja pe cura de slabire... jur ca nu mai mananc dulciuri, in anul ce vine... La multi ani si sa ai calatorii la fel de bogate.

Zoazore
[30.12.16 13:29:04]
»

@mireille: O dulce, ca de obicei! Mulțumesc mult pentru un așa dulce regal!

La mulți ani!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[30.12.16 23:36:10]
»

Oau, Niederegger la el acasă! Sub formă de atelier cu desfacere! Sînt un consumator pasionat, dar ocazional. Din păcate, numai în rarele ocazii cînd găsesc prin aeroporturi produsele lor, sau prin magazine. Am cumpărat inclusiv lichior de marțipan. Cred că aș fi intrat și eu zilnic într-o cofetărie Niederegger dacă aș fi nimerit una în vreo vacanță.

mireilleAUTOR REVIEW
[31.12.16 06:28:18]
»

@Carmen Ion: La multi ani si sarbatori dulci!

@elviramvio:Sa aveti parte de un an nou fericit!

@zoazore -multumesc pentru urari, un an nou vesel si plin de bucurii!

Mihai18
[31.12.16 16:59:33]
»

@mireille: Nu ați mai fost de ani buni în Budapesta? Păcat. Locuiți mai aproape de Budapesta de cât mine care stau în S-E României și am 608 km. de acasă până la granița cu Ungaria și tot ajung pe înserat la Budapesta. Recomand zona Buda cu ale sale monumentale construcții. Acolo îți vine să crezi că ești la Viena. Să nu uitați de Muzeul marțipanului, atractiv și pentru bărbați Acolo ei găsesc palinca adevărată, medicament curat care dizolvă și grăsimile eventual depuse pe circuitul vaselor de sânge). Ei, lăsați că va veni ea primăvara.

Până atunci, vă urez un an bun.

mireilleAUTOR REVIEW
[03.01.17 09:48:20]
»

@abancor: La multi ani si sa aveti calatorii cat mai dulci... sper sa dispara mai repede poza cu cutia de martipan din prima pagina... le-am terminat demult.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[03.01.17 12:42:58]
»

La mulți ani!

Am sabotat dispariția fotografiei ["fotografia zile", notă webmaster], i-am dat un vot să mai reziste, spre bucuria și plescăiala pofticioșilor

mishu
[12.01.17 08:20:47]
»

@mireille: Azi este ziua internationala a martipanului, asa am auzit acum dimineata la radio, astfel incat sa ne amintim cu drag de acest articol al tau.

O zi frumoasa tuturor.

mireilleAUTOR REVIEW
[12.01.17 08:49:24]
»

@mishu: Merci, habar nu aveam... hai că plec la școală cu pofta în găt.

kikiritzi
[28.03.18 19:49:40]
»

Eu sunt fan martipan, l-am descoperit la maturitate si a fost dragoste la prima... degustare! Asa ca am fost foarte interesata de poveste, iar la sfarsit multumita pe deplin de ceea ce am primit prin acest articol.

mireilleAUTOR REVIEW
[03.04.18 13:44:46]
»

@kikiritzi: multumesc pentru degustare, observat ecoul cu mare intarziere... total surprinsa dupa atata vreme de la publicare de numarul mare de votanti, amatori de dulciuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, kikiritzi, Mihai18, mireille, mishu, Rodel, rsimona, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lubeck și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0972740650177 sec
    ecranul dvs: 1 x 1