ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Ithaca. Voiaj pe meleagurile legendarului Odysseu.

TIPĂREȘTE URM de aici

ITHACA / ITHAKY. O denumire legendara, faimoasa in intreaga lume datorita poemelor epice ale lui Homer. Un simbol al unei tinte la care visezi mult si pe care il atingi cu sacrificii si cu multa perseverenta.

Orice turist care trece prin Ithaca este curios sa cunoasca macar cateva notiuni generale despre istoria insulei, relieful si modul de viata al locuitorilor, principalele atractii turistice. Pe aceste meleaguri s-au nascut personalitati de vaza ale istoriei Greciei moderne:

1) Sfantul Ioachim Papoukalis (1786-1868) - calugar satret pe Muntele Athos.

2) Odysseas Androutsos (1788-1825) - erou al Razboiului de Independenta al Greciei (1820-1826).

3) Platon Drakoulis (1854-1934) - filozof si om politic.

4) Lorentzos Mavilis (1860-1912) - poet si filozof.

5) Ioannis Metaxas (1871-1941) - general, om politic si dictator al Greciei (1936-1941).

6) Panagis Lekatsos (1911-1970) - scriitor si jurnalist.

DATE GEOGRAFICE. Ithaca este situata la vest de Grecia Continentala, in Marea Ionica, fiind a doua insula mai ingusta din asa numitul HEPTANESE (Arhipeleagul Ionic). Insula este compusa din doua parti aproximativ egale, care sunt unite prin Istmul Aetos de numai 620 m lungime. Lungimea este de 29 km, latimea maxima de 6,5 km, cu suprafata totala de 92,5 kmp. Din punct de vedere administrativ Ithaca apartine Prefecturii Kefalonia. Intre cele doua insule exista un Canal - Stramtoarea Ithaca - de 14 mile lungime (23 km), cu o latime maxima de 3 mile (5 km) si minimum 1,5 mile (3 km). Capitala sau resedinta insulei este oraselul Vathi, mai degraba un sat mai mare peste alte mici catune situate la nord (Lachos, Frikes, Platrithias) si nord-vest (Stavros, Exogi, Agios Sarenta), la vest (Lefki, Agios Ioannis); la est (Anogi, Kioni), la sud (Perachori).

Relieful este in mare parte stancos, muntos, dar prezinta mai multe vai de mici dimensiuni in care se cultiva maslini, vita-de-vie, legume si pomi fructiferi. Caracteristica principala a insulei este contrastul dintre peisajul sau. Pe de o parte montana si salbatica si pe de alta parte plina de campii cu vegetatie abundenta. Trei masive muntoase domina insula: Petaleiko (671 m), in partea sudica; Niritos (808 m) si Exogis (699 m), in partea nordica.

Litoralul este de aproximativ 45 mile, dantelat peste tot in jurul sau cu multe golfuri naturale si plaje amenajate si neamenajate: la Nord (Afales, Kolieri); la Vest (Amoudi, Polis Jerousalem, Agios Ioannis); la Sud (Kako Lagadi, Andri); la Est (Kaminia, Sarakiniko, Filiatro, Gikadi, Skinos, Minimata, Loutsa, Dexa, Aetos, Klima, Kritani, Kioni, Kourvoulia, Marmakas).

Denumirea insulei a ramas neschimbata din vechime, dar s-a observat ca, in documente scrise din epoci diferite, era referire la alte nume. Exista diverse interpretari in ceea ce priveste originea numelui, se crede ca este vorba de: ITHACOS (erou din mitologie); cuvantul grecesc ITHY (traducere, vesel); adjectivul grecesc ITHYS (traducere, abrupt); cuvantul fenician UTICA (traducere, colonie); cuvantul ebraic ATAK (traducere, aspru).

In functie de perioadele istorice, de circumstante, numarul populatiei a fost constant. Insula a fost continuu locuita timp de aproape 6000 de ani, in tot acest rastimp ea nu a ramas izolata datorita activitatii maritime care a mentinut-o in contact ca alte civilizatii. O insula mica si saraca, in consecinta, Ithaca a fost influentata, dominata de cele mai puternice state ale fiecarei epoci istorice. Desi nu exista nici o informatie numerica definita pana in perioada venetiana, se crede ca din epoca miceniana pana la cea bizantina numarul de locuitori a fost de cateva mii, care au trait in principal in partea nordica. In perioada medievala populatia scade din cauza permanentelor invazii ale piratilor, care a fortat oamenii sa se refugieze in comunitatile de pe munti, la Paleochora, Anogi si Exogi. Sub stapanire venetiana numarul locuitorilor creste si sunt intemeiate noi asezari. Organizarea sistematica din agricultura a imbunatatit productia si a stimulat exporturile. Economia insulei cunoaste o crestere creand un standard mult mai ridicat de trai. In timpul ocupatiilor franceza, tarista, otomana si britanica populatia s-a stabilizat la aproximativ 15.000 de suflete datorita comertului infloritor si transportului maritim dezvoltat. Dupa alipirea Arhipeleagului Ionic la Grecia, anul 1864, populatia incepe sa scada din cauza emigrarii ajungand la un procentaj de 8821 locuitori in anul 1889. Procentajul s-a mentinut pana la anii celui de-al doilea razboi mondial cand numarul de locuitori a scazut brusc. Valul de emigrari a continuat mai ales in anii Razboiului Civil (1946-1949), si dupa cutremurul din august 1953. Mii de emigranti originari din Ithaca traiesc in alte parti ale lumii, in principal in Australia, Africa de Sud si SUA. Altii nascuti pe insula sunt, de asemenea, rezidenti in marile orase din partea continentala a Greciei, precum Atena si Patras. In prezent populatia insulei s-a stabilizat la aproximativ 3000 de locuitori, multi fiind tineri care cred ca exista un viitor pentru ei aici. Pe langa ocupatiile de baza, traditionale, agricultura, cresterea animalelor, pescuitul si comertul, a luat avant turismul. De asemenea, un mare procent din populatia activa sunt marinari traditionali.

Scurt istoric al insulei Putine date se cunosc despre Epoca Neolitica (4000-3000 iHr) si Epoca Elenistica Timpurie (3000-2000 iHr), cu exceptia urmelor de civilizatie din aceste perioade descoperite la sapaturi, in special in partea nordica. In perioada Miceniana (1500-1100 iHr), Ithaca este resedinta Regiunii Kefaloniene. Aproape de sfarsitul acestei perioade a fost Ulise / Odysseu ales rege. Insula nu mai detine statut de centru important in timpul ocupatiei Dorice (1100-800 iHr) si in anii gloriosi ai Greciei Antice (800-180 iHr); se afla sub jurisdictia celei mai apropiate insule vecine. Care? Evident, Kefalonia! In timpul stapanirii Romane (180 iHr-394 dHr), urmata de perioada Bizantina (394-1185) si epoca Medievala Timpurie (1185-1479), populatia scade din cauza deselor navaliri ale piratilor. Otomanii ocupa insula intre 1479-1503, dar cedeaza locul venetienilor. Epoca Venetiana (1504-1798) contribuie enorm la dezvoltarea economica si culturala a insulei. Pentru scurte perioade de timp, Ithaca este guvernata de Republica Franceza (1797-1798), de o alianta Ruso-Turca (1798-1807) si de Imperiul Napoleonian (1807-1809). Ultimii stapanitori, britanicii, au adus un suflu nou. Intre anii 1809-1864, acestia au modernizat insula, construind drumuri, facilitand dezvoltarea comertului, transportului pe mare si culturii. La 21 mai 1864, Ithaca si celelalte Insule Ionice s-au unit cu Grecia.

Turismul pe insula este in plina crestere. Exista multe situri istorice interesante, muzee, manastiri care pot fi vizitate. Plaje mici si curate intampina pe vizitatori, ospitalitate calda este oferita in satele pitoresti.

Turul insulei m-a costat 34 de euro si a cuprins doar partea nordica si resedinta Vathi. Cu ferry-boatul din portul Sami / Kefalonia am traversat Stramtoarea Ithaca dintre cele doua insule acostand la limanul Piso Patra, Golful Aetos dupa 40 de minute. Un punct de tranzit extrem de aglomerat pe timp de vara, sufocant, cu automobile, autocare si autotrenuri, insa agentii portuari dirijeaza traficul cu mult profesionalism. Ne-am indreptat catre Vathi pe soseaua Odos Kioniou - Pera Pigadiou care este principala artera a insulei. Am urcat si coborat de-a lungul coastei avand o priveliste absolul superba asupra Golfului Molos (in mijloc se afla Insula Skartsoumponesi).

VATHI Resedinta insulei si port principal are astazi in jur de vreo 2000 de locuitori. Este asezat partial mascat intr-un mic golfulet cu acelasi nume, cu Insula Lazareta in fata, construit in forma de amfiteatru in jurul acestuia, ferit si cu intrare ingusta. Pe ambele laturi ale intrarii in port mai pot fi observate ruinele unui fort ridicat de francezi in 1807 ca protectie impotriva flotei britanice. Devastatorul cutremur din august 1953 a ras localitatea de pe suprafata pamantului. In timp cele mai multe cladiri venetiene distruse au fost reconstruite in acelasi stil. Vathi este considerat un loc traditional, orice constructie diferita de stilul arhitectural traditional si de culoarea specifica este interzisa printr-o lege votata in anul 1978. Printre atractiile turistice ale orasului se numara casele memoriale ale lui G. Koravias si G. Drakoulis; Biserica Agios Georgious; Catedrala restaurata si inchinata Bunei Vestiri, care detine un iconostas din lemn sculptat cu mare arta; Muzeul Folcloric (Nikos Karvounis); Muzeul Arheologic care adaposteste colectii din perioadele Miceniana, Corintiana si Romana; Casa in care s-a nascut eroul grec al Razboiului de Independenta, Odysseas Androutsos; Piata Centrala a orasului care margineste portul (aici gasim statuia legendarului Odysseu si bustul lui Homer, precum si numeroase taverne si magazine diverse). Toate stradutele se unesc in acest loc, in jurul caruia sunt dispuse principalele cladiri administrative: Vama, Capitania portului, Farmacia, Primaria (Municipalitatea), Bank of Greece, Posta (OTE), Politia. Din Vathi pleaca de trei ori pe zi un autobuz care deserveste satele Stavros, Lefki, Platrithias, Frikes, Kioni si Lefki. Sunt disponibile taxiuri catre principalele asezari pentru o anumita suma negociata cu soferul. In schimb, se pot pot inchiria masini si motociclete chiar de langa sediul Bank of Greece. Preturile nu sunt afisate, intri inauntru si discuti cu responsabilii. Pe mare exista transfer cu ferry-boatul catre Poros (Kefalonia) si Nidri (Lefkada), pe timpul verii, iar taxi-boat asigura curse catre Sami (Kefalonia). Unii localnici, marinari autentici, detin iahturi sau vaporase de agrement si asigura plimbari de neuitat pentru turistii doritori in jurul insulei sau in Kefalonia vecina.

La sud de Vathi, pe cont propriu, se pot face excursii la obiectivele din aria Marathias - Spiliotissa, cum ar fi: Fantana Arethousa, Eumeus Cave, Stanca Koraka, situl Perachori cu ruinele de la Paleochora si bisericile bizantine cu fresce fara acoperis si Manastirea Taxiarchon care are vedere panoramica asupra sudului insulei, Pestera Nimfelor unde se presupune ca Odysseu ar fi ascuns o comoara, Biserica Agios Nikolaos cu icoana Mantuitorului considerata a fi opera pictorului El Greco.

Turul a continuat cu deplasarea pe aceeasi Odos Kioniou-Pera Pigadio catre partea nordica a insulei. Un scurt popas la o statie de benzinarie pentru a fotografia panorama portului dupa care s-a trecut Istmul Aetos. In aproximativ un sfert de ora eram la peste 600 m altitudine in aria Muntilor Niritos aproape de Manastirea Kathara.

PANAGIA KATHARIOTISSA / KATHARA (SFANTA PROTECTOARE a insulei) este un asezamant cu o curte plina cu flori frumoase si o mica bisericuta solemna. Potrivit legendei, icoana Fecioarei Maria a fost pictata de catre Sfantul Luca si este facatoare de minuni. La sosirea grupului nostru de turisti cativa localnici se pregateau de zor pentru botezul unui baietel. N-am zabovit prea mult in bisericuta din acest motiv. Langa manastire se gaseste o clopotnita nefolosita din varful careia se poate admira cea mai uluitoare panorama asupra Golfului Molos si a orasului Vathi. Se pot realiza fotografii superbe cu dealurile inverzite si marea albastra.

Voiajul nostru a continuat pe soseaua de munte Odos Stavrou - Anogis, cu trecere pe langa Anogi. Din pacate nu a fost inclusa in program oprirea in acest sat pitoresc, la 16 km nord-vest de Vathi. Va por spune ca este unul dintre cele mai vechi sate de pe insula, construit in Evul Mediu la o altitudine de aproximativ 500 m, cu o biserica bizantina restaurata care poarta hramul Adormirii Maicii Domnului. Dupa secolul al 16-lea, cea mai mare parte a populatiei s-a mutat pe coasta, in aria Stavros-Kioni. Astazi satul este partial izolat, foarte putine locuri de cazare sunt disponibile, iar cafeneaua din centru este singurul loc unde se poate servi masa. Un lucru foarte interesant sunt rocile enorme de forme incredibile si diverse care inconjoara satul si creaza o atmosfera magica, ca si cum te-ai afla in afara spatiului terestru. Langa sat, la aproximativ 1 km distanta, se afla Statia Heliport pentru cazuri de urgenta.

Soseaua de munte se termina langa Stavros si se intra iarasi pe Odos Kioniou-Pera Pigadiou. In acest areal de munte, Exogis - Marmarakos, si campie se afla asezarile Kalivia, Exogi, Kolieri, Agia Saranta, Lacos, Platrithias. Cei care se aventureaza in aceasta regiune salbatica pot vizita micul muzeu de pe Dealul Pilicata langa Exogi, Kalamos Fountain, Manastirea Panagia Pernarakia care are vedere panoramica asupra insulelor din jur: la nord-est (Arkoudi si Atokos); la est (Drakonera, Makri, Oxeia, Petalos si Vromonas). La 20 km de Vathi, pe coasta estica, avand la margine un golf ingust si lung se gaseste satul Frikes. Nici aici n-am oprit. Ce pot spune despre acest loc, cu exceptia ca detine o plaja superba, Kourvoula! Fondat in secolul al 16-lea, locuit astazi doar de 100 de suflete. Vara devine extrem de aglomerat. Micul port se afla in golf, inconjurat de case mici, si adaposteste barcile de pescuit ale localnicilor. Alaturi de acestea sunt ancorate ambarcatiuni de agrement pentru turistii care doresc croaziere. Pretul se negociaza cu proprietarul ambarcatiunii. In timpul sezonului turistic un ferry-boat face legatura cu Lefkada (Vasiliki) si Kefalonia (Fiscardo), iar taxi-boat asigura acces catre Kefalonia (Sami) in doar 60 minute. Doar 5 km pe artera de coasta desparte satul Frikes de pitorescul Kioni, locul destinat pentru servirea mesei de pranz.

KIONI Satul este asezat intr-un decor verde de o frumusete naturala incredibila. Construit sub forma de amfiteatru pe pantele Muntelui Niritos, ca case acoperite cu gresie alba, si stradute inguste. Portul este plin cu barci de pescuit si ambarcatiuni de agrement. In aceasta zona se gasesc magazine diverse, cafe-baruri si taverne. Masa de pranz am servit-o la taverna Mythos; o portie de calamari proaspeti, bine preparati, la doar 15 euro. Siesta a fost completata cu o cafea cu inghetata la un cafe-barul ,,La Dolce Vita ,,(vis-a-vis de taverna Mythos).

Timpul a zburat vazand cu ochii si hopa-sus in autocar pentru a continua programul. Ne-am intors pe artera de coasta, pe langa satul Frikes, catre Stavros. Aici urma sa poposim vreme de un ceas. Enorm de mult. Pierdere de timp, insa trebuia sa ne coordonam cu orarul ferry-boatului. Cel putin asa ne-a spus ghidul. OK!

STAVROS In limba greaca se traduce CRUCE. Principala asezare din partea nordica a insulei, situata la 17 km de Vathi, la poalele Muntelui Neritos, la o altitudine de 110 m deasupra marii, cu deschidere la Stramtoarea Ithaca si Golful Polis. Fondat in secolul al 16-lea de catre locuitorii proveniti din satul Ainogi. In zona centrala se afla principalele obiective turistice: Biserica Sfantul Ioannis Sotiris (Mantuitorul), Pigi Zoodochos (parcul care adaposteste bustul lui Odysseu), Scoala lui Homer si cateva case traditionale care au supravietuit cutremurului din august 1953, cum ar fi Casa Venetiana Tzovanatos. In apropiere de sat se afla situl arheologic Pilicata unde turistii sunt invitati sa admire ruinele fostei curti regale ale legendarului rege Odysseu.

Turul insulei Ithaca a ajuns la final. Din Stavros am coborat pe coasta vestica pe langa Lefki si Agios Ioannis, traversat Istmul Aetos, revenind la Piso Patra. Am asteptat ferry-boatul care ne-a intors la Sami in timp de 40 minute. In tot acest rastimp, am tras cateva concluzii la cele vazute pe insula. Un lucru pot sa-l recomand si altora: Ithaca merita sa fie vizitata. E superba! Intr-o zi nu poti cuprinde tot spatiul. Un sejur mai lung asigura satisfactie maxima.

MERITA ITHACA!

Vacante frumoase in continuare, dragi membri AFA!


[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 27.11.16 19:29:14
Validat / Publicat: 27.11.16 20:39:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Nei Pori (2012; 2014) Kalamaki/Zakynthos (2013) Parga (2015) Thassos (2015) Kanapitsa/Skyathos (2016)

VIZUALIZĂRI: 5456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Vahti. Taverna Poseidon.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster78
[27.11.16 20:39:00]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 61&ridAnt=75060

elviramvio
[27.11.16 20:57:32]
»

@ovidiuyepi:

Bun articolul pentru cine va merge acolo.

calatorul
[27.11.16 21:22:45]
»

Asta da, mai rar asa destinatie celebra, eu am ajuns doar pentru o ora pe ea in croaziera facuta din Lefkada spre Kefalonia si Skorpio, felicitari pentru excursia reusita si multumim pentru informatiile si impresiile impartasite.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[27.11.16 22:17:50]
»

@webmaster78: Gata. Am incarcat fotografiile.

webmaster78
[27.11.16 23:39:37]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

webmaster
[28.11.16 06:26:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[28.11.16 08:28:05]
»

@ovidiuyepi: Un review foarte documentat, cu poze superbe, despre un loc despre care nu ştiam până acum mare lucru.

Felicitări!

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[28.11.16 09:33:26]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos. Mă simt onorat.

maryka
[28.11.16 10:44:11]
»

Superbă excursia! Un loc frumos în care nu am ajuns încă. Pozele minunate!

mprofeanu
[28.11.16 12:03:56]
»

@ovidiuyepi: Un review interesant și deosebit despre atât de cunoscuta Insulă Ithaca din cartea lui Al. Mitru Legendele Olimpului pentru că Odiseea lui Homer cu părere de rău nu am citit-o.

Când eram copil legendele despre Olimp, despre locuitorii lui (zei, semizei, eroi) și despre Grecia antică m-au fascinat.

Frumoase și pozele!

O zonă mai puțin cunoscută a vechii Elade dar tot la fel de frumoasă!

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[28.11.16 15:21:16]
»

@elviramvio: Cine merge acolo nu va regreta. Mulțumesc!

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[28.11.16 15:25:37]
»

@calatorul: Același lucru l-am făcut anul trecut în ,,Croaziera celor cinci Insule Ionice". Anul acesta a fost cu totul altceva. Merită să trăiți experienta mea.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[28.11.16 15:30:06]
»

@maryka: Mulțumesc! Va doresc să ajungeți cât mai repede.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[28.11.16 15:34:55]
»

@mprofeanu: Mulțumesc frumos pentru aprecieri. În copilărie am citit de multe ori ,,Legendele Olimpului" încât, la un moment dat, știam cartea pe dinafara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Carmen Ion, elviramvio, maryka, mprofeanu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Ithaka:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092660903930664 sec
    ecranul dvs: 1 x 1