ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica Ursulinelor si [Biserica] Franciscanilor, Sibiu

TIPĂREȘTE URM de aici

Daca tot a inceput postul craciunului voi descrie 2 lacase de cult istorice din centrul Sibiu, Biserica Ursulinelor si Biserica Franciscanilor.

Descrierea vine la pachet deoarece ambele biserici se afla in centrul istoric, sint de confesiune romano-catolica, la 10 minute de mers pe jos de la una la cealalta, construite in stil gotic, iar slujbele se tin dupa regula 8-9-10. Ce inseamna regula 8-9-10? Preotul incepe slujba de duminica la ora 8.00 la biserica Ursulinelor, o termina inainte de ora 9.00 deoarece la aceasta ora trebuie sa fie la biserica Franciscanilor, din nou termina inainte de ora 10.00 deoarece la aceasta ora incepe slujba la catedrala Sfanta Treime din Piata Mare. Are de fiecare data cca 15 minute la dispozitie pentru deplasarea la alta biserica si inceperea slujbei.

Biserica Ursulinelor din exterior pare o biserica fortificata datorita contraforturilor solide vizibile atat in stanga cat si in dreapta constructiei care dateaza din secolul 15 intr-o perioada cand la orice constructie regula era: cat mai rezistent, durabil, inalt si gros, o regula care se aplica atat la constructia zidurilor exterioare cat si la restul de constructii civile cum ar fi si aceste lacase de cult. Voi atasa din nou fotografia cu pictura veche despre Sibiu in care o sa indic pozitia bisericilor susnumite. In pictura se observa cat de aproape se afla aceste biserici de zidurile exterioare. Asa ne putem explica de ce sint atat de puternice zidurile acestor biserici care la un moment dat puteau fi folosite si ca refugiu in cazul unor invazii. De asemenea din exterior par foarte voluminoase dar cand intram parca totul a intrat la apa.

Biserica Ursulinelor se afla pe strada Gh. Magheru din prezent dar sfantul Wikipedia si mama spune ca aici a fost Salzgasse (So utca pe ungureste) adica strada Sarii. De ce s-a numit asa, probabil ca in aceasta directie se gasea poarta Elisabeta si pe aici intrau calatorii care veneau dinspre Medias dar si dinspre Ocna Sibiului un loc unde se exploata sarea inca de pe vremea romanilor.

La inceput calugarii dominicani locuiau aici, pe urma protestantii au pus stapanire pe aceste cladiri deoarece de biserica sint lipite cladirile manastirii. Dupa intrarea calugarilor iezuiti in Sibiu (vezi impresii despre Catedrala romano-catolica Sf Treime) au ajuns si calugaritele ursuline. Acest ordin calugaresc catolic fondat in secolul 14 are ca scop dezvoltarea educatiei mai ales in randul credinciosilor catolici. Daca iezuitii aveau acelasi rol in educatie la scolile de baieti ursulinele au indeplinit acelasi rol in privinta scolilor de fete. 1728 a fost anul in care au preluat fosta biserica si manastire dominicana iar in 1733 scoala de fete se afla in primul an de educatie aici. Dupa cca 200 de ani prin anii 1930 aici a urmat mama cursurile scolii primare. Dupa cum am inteles de la povestirile mamei ordinea si discipina functiona la un nivel superior aici, de asemenea reactia caugaritelor fata de anumite probleme era prompt rezolvata, cateva exemple ar fi ajutarea persoanelor nevoiase, iar asigurarea primului ajutor in caz de accidente sau in alte cazuri se executa la standardele cele mai ridicate de atunci. Asta o stiu de cand povestea mama despre accidentul ei la sanius.

Descriere si arhitectura: Avand in vedere perioada constructiei stilul arhitectural este gotic, cel putin din exterior, iar interiorul baroc avand in vedere ca a trecut de la catolici la protestanti pe urma din nou la catolici plus ca au avut loc cateva renovari in perioada cand orice cladire era costruit in stil baroc. Altarul principal si cele laterale fiecare contine fiecare cate o pictura valoroasa reprezentand pe Maica Domnului si cativa Sfinti. Statuile diferitilor Sfinti completeaza decorul din interiorul bisericii.

Programul slujbelor asa cum am descris la inceput este ora 8.00, este un program pro-AFA, de ce am numit asa? Daca exista un AFA-ist catolic si vrea sa mearga la slujba de duminica dar vrea sa faca si o excursie dupa slujba mai are inca toata ziua la dispozitie. Asa mi-am adus aminte ca de multe ori cand vroiam sa plec intr-o excursie de duminica veneam la aceasta slujba de la ora 8.00 (bineinteles cand aveam chef...)

Un amanunt interesant este ca in aceasta biserica se oficiaza si slujbe greco-catolice, acestia neavand un lacas de cult in prezent. Biserica se poate vizita inclusiv in interior in timpul slujbelor si duminica iar in restul zilei+zilele de lucru se poate intra doar in antreu separat de un grilaj de fier de restul bisericii. Suficient pentru a admira arhitectura din interior.

Accesul catre biserica: Din Piata Mare pe str Gh Magheru in directia Garii (N) si str Constitutiei cca 5 minute de mers pe jos. Locuri de parcare sint dar insuficiente, recomand parcarile din afara centrului istoric (max 10 minute de mers pe jos pana aici)

Biserica Franciscana se gaseste tot in centrul istoric pe strada Selarilor aproape de zidurile cetatii. Construita tot in secolul 15, aceleasi ziduri groase, contraforturi ca la biserica Ursulinelor dar ca si marime este o biserica mai mica (doar 36x16m si inaltimea de 22m). La inceput apartinea calugaritelor Clariselor, mai tarziu doar pe la inceputul secolului 18 a devenit proprietatea calugarilor franciscani.

Exteriorul bisericii ne arata ca a fost construita in stil gotic iar interiorul asemenea bisericii Ursulinelor in stil baroc. Decorul interior este impresionant consta atat in picturi cat si in statuete, altar principal, altare laterale din care unul din piatra. Personal imi place mai mult interiorul bisericii franciscane (unde am luat parte de cateva ori la slujbele de duminica oficiate la ora 9.00 de cand ma stiu) decat interiorul bisericii Ursulinelor. Atat mama cat si Sf Wikipedia mi-au povestit ca exista o cripta aici insa neaccesibil publicului. De asemenea in timpul slujbelor va rasuna o orga functionala atat aici cat si la biserica Ursulinelor.

Anul 2011 imi aduce aminte ca Nicolas Cage a fost prezent aici pe strada Selarilor cu ocazia filmarii unei scene din Ghost Rider. Am intrat atunci pe straduta sperand sa il vad pe marele actor insa fara succes, am vazut o cortina inalta neagra ridicata intre zidul din stanga bisericii si cladirile de visavis. De acolo am dedus ca scena a avut loc in exteriorul bisericii.

Accesul la biserica: Din Piata Mare tot cca 10 minute de mers pe jos, se pleaca pe str Magheru in directia Garii, se intra pe a doua strada la dreapta Filarmonicii si pe urma prima la stanga Selarilor. Biserica pare asa ascunsa bagata intre cladiri pe partea dreapta a strazii in fata are o mica piateta. Nu incercati sa intrati cu masina aici.

Ca sa ajungem de la o biserica la alta putem folosi un pasaj ingust intre strada Selarilor si Magheru. Incap 2 persoane una langa alta. Sau iesim pe strada Filarmonicii.

Filarmonica de Stat Sibiu a avut sediul pe aceasta strada-de aici si denumirea strazii-intre anii 1949-2004 cand s-a mutat in actuala sala Thalia. Cladirea a fost construita in 1878 la inceput sediul Societatea Muzicala, pe urma Reuniunea Corala de barbati si corul Hermania. In prezent este Restaurant Hermania Albota un restaurant foarte bun.

Intrand pe strada Magheru si mergand in directia bisericii Ursulinelor sau venind de acolo gasim Cladirea Consiliului Judetean Sibiu. Este o cladire impozanta construita in stil ecletic cu 2 etaje construita in anul 1909. La inceput a fost banca austro-ungara pe urma Banca Nationala a Romaniei iar in prezent Consiliul Judetean Sibiu. Impresiile personale in afara de exterior sint o sala de culturism functional aici in anii 80 cu intrare din curte.

Recomand vizita din punct de vedere turistic celor 2 lacase de cult, poate sa dureze aproximativ o ora.


[fb]
---
Trimis de AZE in 18.11.16 23:47:39
Validat / Publicat: 19.11.16 08:06:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 2448 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Interior biserica Ursulinelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [19.11.16 12:10:16] »

@AZE:

Foarte interesanta regula 8-9-10.

Mi-placut si catalogarea programului drept unul pro-AFA. Felicitari pentru articol!

webmasterX [27.11.18 09:16:05] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, catedrale sibiene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul şi împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici sibiene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.55086302757263 sec
    ecranul dvs: 1 x 1