ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: iasi
ÎNSCRIS: 01.12.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Manastirea Hagigadar [sat Bulai, com. Moara] - Biserica Dorintelor

TIPĂREȘTE

Manastirea Hagigadar se afla in apropierea drumului E85 Suceava - Falticeni, la vreo 3 km de iesirea din Suceava pe un drum secundar la dreapta, in comuna Moara, satul Bulai. Hagigadar este un nume armenesc, inseamna "implinatoare de dorinte" si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Manastirea dateaza din 1513, a fost construita pe o colina de catre doi frati, negustori armeni.

Acum voi da un citat (pentru ca oricit m-as fi straduit, n-as fi putut scrie atit de frumos) din wikipedia. org:

" După cum spune o legendă transmisă pe cale orală că pe vârful Dealului Bulai exista anterior un mic paraclis din lemn, negru, sălbatic, părăsit de oameni. Acolo a poposit într-o noapte un renumit negustor de vite armean, pe numele său Asdvadzadur (Bogdan) Donavachian, care conducea o caravană de vite în drumul său spre Budapesta. El şi-a oprit turmele pe culmea dealului Bulai, fiind hotărât să înnopteze lângă bisericuţa de pe culme. A urcat la paraclis şi s-a rugat mult pentru a avea noroc în negustorie. În aceeaşi noapte, în vis a auzit îngerii cântând şi i-a apărut Maica Domnului, care i-a spus:

Vă binecuvântez să vă izbutească negoţul, şi familiile voastre să trăiască în bunăstare. Dar dacă va fi aşa, vă cer ca atunci când vă veţi întoarce pe locul acesta să ridicaţi o mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Negustoria le-a mers foarte bine fraţilor Donavachian şi, întorcându-se de la Budapesta, ei au îngenuncheat pe colina unde se afla paraclisul şi au mulţumit Maicii Domnului. Ei au construit aici, cu post şi rugăciune, o mănăstire din piatră, fortificată, pe care au numit-o Hagioiagadar sau Hagigadar care înseamnă în limba armeană "Îndeplinitoare de dorinţe" (în limba armeană: “hagiu” - dorinţă, “gadarel” - a împlini). "

Se spune despre acest loc ca oricine se roaga i se indeplineste orice dorinta. Trebuie ca dupa ce ai ajuns la poalele dealului sa continui urcusul in genunchi, sa te inchini si a te rogi din cind in cind, sa nu scoti nici un cuvint pentru ca rugile sa-ti fie ascultate, se intra in curte tot in genunchi, se inconjoara biserica de trei ori, rugindu-ne la fiecare 4 colturi. Noi n-am stiut toate aceste reguli la inceput si am inconjurat biserica de 9 ori; ca si multi altii de altfel; interesant este ca nu am vazut pe nimeni obosit, toata lumea mergea in tacere cu o seninatate pe chipuri ce nu o pot descrie.

De aici am fost la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava. Aceasta a fost inceputa in 1514 de Bogdan al III-lea si terminata de Stefanita voda in 1522, si poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Si acesta este un loc care trebuie neaparat vizitat.


[fb]
---
Trimis de mario 110 in 17.03.10 20:42:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 17949 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mario 110); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Manastirea Sf Ioan - imagine din interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5900 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[17.03.10 20:55:14]
»

Multumesc pentru informatie. Stiam de existenta acestei manastiri de la stiri , dar nu stiam exact unde este. Cand voi mai trece prin Moldova, o voi vizita.

Sanziana
[17.03.10 21:16:08]
»

Legenda locala spune ca, daca doresti sa ti se implineasca o dorinta trebuie sa inconjori biserica in genunchi de cateva ori.

Va fi mai usor accesibila dupa ce se va termina (daca se va continua) soseaua de centura a Sucevei.

Oricum locatia este foarte frumoasa, merita vizitata, doar noi cei din zona suntem mai delasatori si tindem sa uitam ce frumuseti avem in jur si trecem nepasatori pe langa ele.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.03.10 21:25:12]
»

asa e, confirm faptul ca manastirea suceveana e un monument incarcat de vibratii sfinte si istorie zbuciumata, care nu trebuie ratat cu niciun chip, daca aveti drum prin acel oras.

PS si o mica observatie: cum pot denumiri ca "pont neuf", "Sf. Ioan cel Nou" sa induca in eroare!

cc_iordachescu
[17.03.10 21:25:22]
»

Imi permit o mica completare la review-ul lui mario 110: - in fiecare an pe 15 august (Sf. Marie) armenii din Romania si nu numai merg in pelerinaj la aceasta manastire. Slujba este tinuta de un preot armean in limba armeneasca.

Dupa slujba se serveste tuturor celor prezenti o ciorba de urechiuse - specialitate armeneasca. Urechiusele se fac din aluat cu apa, faina si ou si sunt umplute cu carne de vita (doar vita), fiind impachetate intr-o forma ce seamana cu o ureche.

La fabricarea urechiuselor, care are loc cu o seara inainte, participa toate femeile venite in pelerinaj si se spune ca cea care face cele mai multe urechiuse va avea mult noroc (urechiusele au cam 1,5 cm).

Este frumos si interesant si daca sunteti in zona pe 15 august va recomand sa participati.

mario 110AUTOR REVIEW
[17.03.10 21:42:20]
»

@ sanziana m: acum accesul la Manastire se face foarte usor; drumul este asfaltat de la E85 si pina sus la Manastire, deci pentru cine nu vrea sa lase masina jos poate urca pina la acolo si in spate este amenajata o parcare. dupa cum se poate vedea si din foto, jos, la baza dealului este si acolo o parcare.

acum 10 ani cind am fost prima oara, drumul de la europeana la manastire era defapt un drum de tara ingust, care daca era uscat era plin de praf, cu santuri de roti de caruta si daca era plouat aveai toate sansele sa ramii inglodat; ultimii 100 de metri spre sosea erau intr-o panta destul de abrupta si daca nu-ti luai viteza de jos nu aveai nici o sansa sa urci cind era glod.

Sanziana
[17.03.10 21:51:57]
»

asta inseamna ca s-a asfaltat in ultimii ani, recunosc ca nu am fost de ceva ani buni, dar tin minte ca era cam dureros sa iesi de pe drum fara fete la tocuri

Costi
[17.03.10 21:55:25]
»

Orice mănăstire are ceva de arătat, orice mănăstire este un loc sacru, chiar şi atunci când nu eşti o persoană foarte credincioasă.

Tocmai de aceea, când am început să citesc, interesul mi-a scăzut brusc, datorită acestei fraze:

"Acum voi da un citat (pentru ca oricit m-as fi straduit, n-as fi putut scrie atit de frumos) din wikipedia.org... ". De fapt este ro.wikipedia.org, dar nu asta m-a dezamăgit.

Textul citat, scris "atât de frumos" este de fapt un text scris neglijent, în el, încă de la prima frază apărând o greşeală de exprimare.

Chiar nu te-a impresionat deloc această mănăstire aşa încât să descrii cu propriile cuvinte ce ai văzut acolo?

Spun asta pentru că nu numai citatul este de pe ro.wikipedia.org, dar şi celelalte lucruri spuse de tine, inclusiv forma greşită a cuvântului "împlinitoare", ("împlinătoare", atât în textul tău, cât şi în cel de pe ro.wikipedia.org) provin tot de acolo.

Dacă citeşti ecourile de la review-ul tău, constaţi că ele ar putea ţine loc foarte bine de un review despre mănăstirea Hagigadar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mario 110AUTOR REVIEW
[17.03.10 22:00:54]
»

da, s-a asfaltat si s-a turnat ciment nou si foarte neted pe centura ce inconjoara biserica.

cu ani in urma, acea alee de beton era stricata, in sensul ca nu mai avea stratul acela de tencuiala, ieseau pietrele din beton in relief si-ti zdrele-ai genunchii.

P.S. legenda spune sa inconjori biserica de trei ori, dar multa lume nu stie si face fiecare cum a auzit de la altii care au fost inainte: unii 9 altii 7...

mario 110AUTOR REVIEW
[17.03.10 22:23:19]
»

@Costi; cu tot respectul, va rog sa observati cuvintul care nu va place dumneavoastra este intre ghilimele, deci este un citat. daca va uitati inca odata pe wikipedia, veti vedea asta: "Hagigadar însemnând în limba armeană "împlinătoare de dorinţe" şi este închinată Maicii Domnului."

pe de alta parte, nu m-am dat niciodata scriitor, ba chiar am recunoscut ca nu am deloc talent la scris, eu fiind un tip strict tehnic; de aici si acea "neglijenta" de care spuneti dumneavoastra.

imi cer scuze daca v-am suparat dar va multumesc pentru "urecheala"; voi incerca sa tin cont pe viitor.

numai bine

mario 110AUTOR REVIEW
[17.03.10 22:29:46]
»

@ Diaura:

ma bucur ca v-a fost de folos. in curind voi posta despre alte 2 locatii din Iasi de data asta, daca tot veniti in Moldova ... si este oarecum in drum spre Suceava.

webmasterXY*
[17.03.10 22:41:35]
»

@ Costi > Hai sa incercam sa ramanem in domeniul turistic, lasand lingvistica (si mie foarte draga!) putin mai la urma.

Culmea este ca acel articol atat de 'controversat' contine la randul lui un citat de aici!

@ mario110 > Continua sa scrii asa cum simti tu. Chiar daca forma nu-i multumeste pe toti, atat timp cat vii cu impresii noi, totul e ok. Dovada: esti la un pas de un SB la acest review!

Costi
[17.03.10 22:44:31]
»

@mario 110

Neglijenţa este a textului de pe wikipedia, pe care l-ai citat.

Tocmai de aceea, eu zic că e mai bine să scrii cu propriile cuvinte, chiar dacă sunt mai puţin meşteşugite, dar sincere, decât să le citezi pe-ale altora, cu nimic mai grozavi.

Mai erau pe-aici câţiva care, timizi, nu îndrăzneau să scrie şi când au început, nu se mai opreau PMA-urile, aşa că de ce crezi că nu ai putea să faci la fel?

Nu cred că tehnica şi literatura sunt incompatibile. Au fost destui cei care au dovedit contrariul.

Dacă scrii din ceea ce simţi, nu vei mai avea nevoie de citate din wikipedia. E nevoie doar de puţină încredere în sine.

Aştept să citesc ceva scris de tine în acest fel.

Şi încă ceva: aici suntem în familie, aşa că ne tutuim. Aşa mă simt şi eu mai tânăr.

Şi scuze trebuie să-mi cer eu, nu tu, recunosc că, citind ecoul meu anterior, îmi dau seama că sună critic, deşi eu l-am vrut doar încurajator.

Votul meu consideră-l ca o mea culpa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mario 110AUTOR REVIEW
[18.03.10 07:20:10]
»

@webmaster si costi: va multumesc; si sfaturile si criticile imi sunt de un real folos.

o zi buna tuturor.

biancuta
[18.03.10 14:54:41]
»

Foarte interesanta aceasta manastire, pentru mine este ceva nou prin urmare iti voi da si eu un vot.

Am cautat pe net si am gasit urmatoarele:

"oamenii urca drumul de la baza dealului; din cand in cand se opresc sa-si traga sufletul, aprind cate-o lumanare si se roaga, dupa care pornesc mai departe. Ei trebuie sa mearga tot in genunchi in jurul bisericii, de trei ori si sa se roage la fiecare din cele patru colturi.

De asemenea, drumul trebuie parcurs in tacere, pentru ca ruga sa fie auzita. Daca se rosteste vre-un cuvant, exista riscul ca dorinta sa nu se implineasca"

Mai multe informatii se pot gasi aici:

click aici

mario 110AUTOR REVIEW
[18.03.10 20:35:42]
»

@biancuta ; foarte adevarat, in P02 observati o persoana care s-a oprit sa se roage, si un loc amenajat pentru aprins lumanari, iar in P04 la intrarea in curtea manastirii alta persoana care se inchina. imediat dupa poarta pe partea stinga mai este un loc amenajat pentru aprins lumanari, inainte de a ajunge la biserica.

biancuta
[18.03.10 22:15:32]
»

Ai si tu dreptate, eu doar am scris procedura de la cap la coada cum era explicata la lk-ul respectiv. Oricum, e foarte interesant. Daca voi avea drum prin Suceava, sigur voi trece pe aici.

Necazul meu este ca prin zona circul rar, deci... va trebui sa exploatez totul la maxim, adica sa vin echipata cu genunchere, fiindca eu am multe dorinte...(glumeam, desigur...).

mario 110AUTOR REVIEW
[19.03.10 09:52:21]
»

@ biancuta: din experienta va spun ca nu aveti nevoie de genunchiere, doar de o pereche de pantaloni de trening la exterior si o pereche de alti pantaloni subtiri (egari sau alceva) la interior. in rest... vointa si Dumnezeu va da putere.

am vazut la altii genunchiere, care mai mult ii incurcau pentru ca nu stateau la locul lor si pina la urma le-au dat jos si au mers fara.

genunchierele sint facute sa protejeze in cazul cazaturilor, deci lovituri accidentale, singulare, nu pentru mers in genunchi.

am sugerat folosirea a doua perechi de pantaloni, pentru ca frecarea sa aibe loc preponderent intre acestia, genunchii raminind astfel intacti (veti fi surprinsi la sfirsit), perechea de la interior fiind de obicei compromisa.

P.S. desigur, ar mai fi varianta pantalonilor prevazuti cu genunchiere prin constructia lor

biancuta
[19.03.10 23:21:15]
»

Multumesc, @mario 110 pentru informatii. E clar ca trebuie sa am la mine o pereche de pantaloni pe care nu-i mai folosesc si-s buni de aruncat pe urma, fiindca se vor face ferfenita.

mario 110AUTOR REVIEW
[19.03.10 23:41:38]
»

@biancuta: da, dar ideea e sa ai doua perchi de pantaloni PE tine; astfel te protejezi cu adevarat. daca ai numai una, oricit de groasa ar fi, nu te ajuta prea mult, deci mai bine doua mai subtiri.

biancuta
[20.03.10 10:29:27]
»

Am inteles, mario, cea de deasupra va fi cea de sacrificiu (pentru orice eventualitate, e de sacrificiu si cea din interior). Inca o data, multumesc.

mirelopodu*
[22.03.10 21:10:04]
»

Interesante informaţii în review-ul tău şi noi pentru mine. În ceea ce priveşte aşa zisele critici ale lui Costi, care iniţial au avut o notă un picuţ dură ca mai apoi să işi dea seama că poate ar fi putut fi niţel mai diplomat, au un sâmbure de devăr în sensul că scriind ce simţi poţi deveni original şi poţi transmite anumite stări încercate de tine în momentele de încântare pricinuite de vizitarea obiectivelor respective. Pe de altă parte, eu sunt pentru a scrie exact aşa cum simţi la momentul respectiv, pentru că poate nu întotdeauna ai dispoziţia necesară sau nu îţi vin cuvintele aşa cum ai dori şi atunci vrei să le suplineşti cu informaţii din altă parte. Oricum, mie mi-a fost de folos ceea ce am citit. Ai votul meu. Succes pe mai departe şi cel mai bine procedează exact cum îţi dictează sufletul la momentul "x"

mario 110AUTOR REVIEW
[23.03.10 08:15:07]
»

@mirelopodu: criticile domnului Costi nu m-au deranjat deloc, pentru ca de fapt nu a facut altceva decit sa ma atentioneze sa fiu mai atent in alegerea textelor - lucru care l-am inteles mai tirziu - un lucru bun si "constructiv" deci.

Observatiile dumneavoastra sunt obiective si folositoare, pentru care va multumesc, dar eu am un punct de vedere personal pe care am sa incerc sa-l explic:

- referitor la impresiile despre restaurante, plaje, hoteluri, pensiuni, etc. sunt de acord sa-mi spun parerea si sa descriu sentimentele de moment traite atunci: satisfactie, placere, scirba, deranj, etc, pentru ca sunt indicatii folositoare pentru cei ce vor sa mearga in locurile respective.

- in ceea ce priveste monumente istorice; manastiri, castele, cetati, lucrurile se schimba. nu cred ca ar trebui sa-mi dau cu parerea sau sa spun ce simt cu privire la aceste obiective, deoarece nu am pregatirea necesara. de exemplu eu vad o pictura si zic ca e frumoasa; vine altu' si zice ca e stearsa: acelasi lucru vazut de ochi diferiti si criticat sau laudat, nu? cine sunt eu sa-mi dau cu parerea la ce au facut artisti ce au trait cu sute de ani in urma?

sau, am fost la o manastire, si am stat la slujba si doua femei au vorbit in continuu, bineinteles ca am avut un discomfort, m-am enervat si am plecat cu un gust amar: ce-ar trebui sa zic ca am fost in cutare loc si ca acolo nu se poate asculta o slujba? ABSURD, nu?

pentru ca aceste locuri sunt prea importante, incarcate de energie pe care in mod firesc o percepem diferit de la individ la individ, cred eu ca ar trebui sa ma rezum la datele istorice cele mai interesante, capabile sa stirneasca curiozitatea si interesul si sa nu-mi dau cu parerea. bineinteles ca este doar un punct de vedere personal si in nici un caz nu am pretentia ca am dreptate in totalitate.

numai bine si sanatate multa.

webmasterX
[21.10.18 16:51:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Hagigadar [Bulai, com. Moara]» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cc_iordachescu, Costi, Diaura*, mario 110, mirelopodu*
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Hagigadar [Bulai, com. Moara]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065983057022095 sec
    ecranul dvs: 1 x 1