ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

7 ore în... lumea satului (Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” din Sibiu)

TIPĂREȘTE URM de aici

Cred că mulți dintre Dvs. iubesc Sibiul. Este orașul pe care îl vizitez și eu din ce în ce mai des, în ultimii 10 ani cred că nu am lipsit niciodată de pe străzile vechiului Hermannstadt. În toată această perioadă am ajuns de două-trei ori și la Muzeul Satului Astra, într-un an chiar am fost cazat la Vila Diana, în interiorul instituției muzeale. Ei bine, vara anului 2016 mi-a adus o vizită de pomină – 7 ore petrecute în muzeul satului în aer liber. Da, ați citit bine: 7 ore. A fost ceva inedit, mai greu de explicat în cuvinte, o vizită lejeră care nu ne-a obosit deloc.

După un mic dejun copios la Exclusive Hotel & More (vezi impresii) am pornit spre pădurea Dumbrava, un spațiu verde de dimensiuni generoase, perfect pentru a găzdui un muzeu în aer liber. Suficiente locuri de parcare se găsesc vis-a-vis de muzeu; o clădire nouă, modernă, un adevărat nod cultural – un desk de unde se achiziționează bilete de acces, un magazin de unde se pot cumpăra suveniruri, cărți și alte obiecte, dar și alte spații cu funcțiuni culturale (ateliere, cinema, bibliotecă etc.).

Un sistem de acces cu turnicheți și bilete cu cod de bare ne facilitează pătrunderea în lumea satului tradițional. Ne hotărâm să vizităm sistematic muzeul la pas, fără a apela la tricicletele electrice ce se pot închiria din apropierea intrării. Nu vă voi scrie despre fiecare gospodărie în parte, ar fi nevoie de zeci de pagini, ci doar voi puncta câteva etape ale vizitei care ne-au încântat și au făcut ca timpul să zboare fără să simțim. Am întâlnit oameni care ne-au uns la suflet cu istorisirile lor. Dar să purcedem la drum...

Prima „întâlnire”. În prima parte a plimbării ajungem la o căsuță semeață cu un acoperiș țuguiat din paie (deteriorat), o locuință aspectuoasă și vie prin culorile florilor. În curte doi studenți fac schițe, am aflat apoi că această gospodărie este foarte căutată pentru astfel de lucrări grafice. Pe o bancă lângă grajd stă primul supraveghetor cu care am interacționat – un domn în vârstă, simpatic, deschis la suflet și dispus la vorbă. Aveam să aflăm de la dumnealui că muzeul a apelat la pensionari, oameni cu experiență de viață, pe post de supraveghetori în muzeu. Pentru a menține deschise cât mai multe gospodării au fost angajați pensionari pe salariul minim, aceștia ocupându-se totodată și de curățenia în curte, dar și de îngrijirea grădinilor. De-a lungul anilor acești supraveghetori au învățat multe despre gospodăria (sau ansamblul de locuințe) ce o au în grijă și pot oferi informații utile și interesante vizitatorilor.

Ne întreținem pe diverse teme cu domnul supraveghetor preț de vreo 20 de minute. Aflăm de la dânsul că în fiecare an vine în muzeu o doamnă care s-a născut în această casă din Râșculița (jud. Hunedoara), locuință ce a aparținut părinților și bunicilor ei. Stă pe bancă și privește timp de o oră cu nostalgie la casa copilăriei, declarând că s-a încărcat energetic pentru un an de zile. Întotdeauna amintirile copilăriei sunt cele care te copleșesc intens.

Același domn simpatic ne informează că toate ansamblurile tradiționale au fost reconstruite în muzeu respectându-se întocmai planimetria caselor dar și terenul de pe care au fost strămutate: dacă casa era construită pe o pantă, așa a fost amplasată și în muzeu, dacă în curte exista o fântână ori o grădină de legume, acestea sunt reproduse identic, dacă pe gard se cățărau rugi de fasole, apoi fasole e plantată în fiecare primăvară etc. Astfel, supraveghetorul căsuței din Țara Zarandului îngrijea câteva spații cu flori și legume; la plecare a oferit soției un fir de busuioc parfumat plantat chia de dânsul și care vreau să vă spun că a prins rădăcini în apă și îl avem și acum plantat într-un ghiveci.

Tot acest om sufletist ne-a spus câteva cuvinte despre o frumoasă casă din piatră și bârne de brad al cărui interior îl vizitasem cu câteva minute mai înainte. Este vorba despre așa-numita școală memorială Avram Iancu, casa preotului din localitatea Stănești (jud. Alba), construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Într-o cameră măricică, prevăzută cu o vatră mare se află masa și câteva scăunele (unele originale) unde intelectualul satului, în speță preotul, învăța copiii țăranilor să buchisească literele. Aici a învățat carte și Avram Iancu. Aceste lucruri nu sunt afișate niciunde.

A doua „întâlnire”. Periplul nostru printre gospodării în care se practicau diverse meșteșuguri tradiționale continuă; muzeul e împărțit în sectoare care grupează ansambluri rurale aparținând unui meșteșug popular: prelucrarea pieilor și fibrelor vegetale, olărit, prelucrarea metalelor, obținerea și prelucrarea produselor animaliere și vegetale, etc.

Ajungem într-un spațiu de recreere și joacă pentru adulți și copii: foișoare de lemn dotate cu mese pentru odihnă și luarea unei gustări, un mic loc de joacă pentru prichindei, o toaletă. În apropiere se află și un pavilion deschis în care sunt prezentate 10 modele de instalații hidraulice, reproduse la scară mică (acum câțiva ani erau funcționale, acum nu mai păreau toate în stare foarte bună). E o idee extraordinară de a demonstra ingeniozitatea omului și forța apei. Mi-au plăcut fierăriile tradiționale expuse în această parte a muzeului în aer liber (din Moldova și Maramureș): foale mari, nelipsita nicovală, clești de toate mărimile, felurite unelte, țarc exterior pentru cal – o meserie pe cale de dispariție.

În sectorul dedicat olăritului aveam să stăm de vorbă cu un alt supraveghetor care încearca să facă cât mai plăcută vizita turiștilor în muzeu. După ce am admirat cuptoarele de lut aliniate în curtea gospodăriei din Oboga, am trecut la următoarea casă. Am intrat în ograda locuinței din Horezu și am privit atelierul din curte unde erau expuse recente lucrări ale unor copii, participanți la un concurs de olărit. Din mica grădină amenajată chiar în curte, apare un bărbat îmbrăcat în haine de lucru care culegea păstăi din fasolea cățărată pe porumb. Ne urează bun-venit, ne spune câteva cuvinte despre cele aflate în curte și ne invită în casă. În același timp apare și un cuplu de germani care pătrund odată cu noi în locuință și privesc cu interes cele expuse. Supraveghetorul ne arată diverse obiecte și rolul lor în casă, dar în limba română. Am încercat în limba engleză să le explicăm celor doi străini cum se numesc obiectele și ce utilitate au – greu de găsit termeni care să exprime cât mai bine tehnica noastră populară. Până la urmă am reușit!

A treia „întâlnire”. Zeci de locuințe din lemn, piatră și paiantă se perindă prin fața ochilor noștri. Felurite modele de garduri înconjoară gospodăriile, vița de vie împodobește cromatic streașina câtorva case, pridvoare sprijinite pe stâlpi sculptați umplu de farmec fețele unor construcții țărănești, cruci de hotar, troițe și fântâni sunt „aruncate” ici, colo. Am putut admira destul de multe interioare unde numeroasele modele de țesături și textile te fac să arăți mereu cu mâna: Uite, uite! . Ceramica, obiectele de lemn și metal, sobele și vetrele de foc, mobilierul de lemn, sculptat ori pictat, icoanele și fotografiile vechi îmbogățesc zestrea caselor.

În zona grupului tematic al caselor de gospodari ce se ocupau cu prelucrarea fibrelor animale (păr de capră, mătase) și vegetale (in, cânepă) întâlnim o doamnă supraveghetor împovărată de ani, dar cu un spirit surprinzător de sprinten. Deși era soare și destul de cald, doamna cu pălărie pe cap stătea aplecată deasupra pavajului din pietre de râu și smulgea iarba ce se infiltrase acolo. În momentul în care ne apropiem și salutăm se oprește din activitate și ne invită în incinta gospodăriei – admirăm ordinea din camera de curat, obiectele cu rol bine definit în cadrul locuinței și patul situat pe prispa închisă a casei. Doamna ne întreabă dacă știm cum se numește culoarea albastru- aprins în care e văruită construcția. „Dragă Mărie se numește” – spune supraveghetoarea; probabil o veche interpretare religioasă a unor sensuri ancestrale ale culorii albastru – de obicei mantia Fecioarei Maria este albastră. Stăm circa 15 minute de vorbă cu bătrâna doamnă care ne spune că a împlinit 80 de ani, dar încă nu se îndură să lase deoparte munca la muzeu. Ne arată cu mândrie copacii plantați de ea în zona gospodăriilor pe care le are în grijă, deveniți acum arbori viguroși, florile sădite pe lângă garduri, micile grădini de plante medicinale și legume îngrijite prin curți. Ne vorbește cu drag despre fostul director, un om apropiat de angajați, de acțiunile desfășurate în fiecare an cu grupe de copii (de exemplu: cunoașterea plantelor într-o grădină reală). Ne despărțim cu drag de această doamnă care și-a dedicat mulți ani de pensie lucrului în Muzeul Astra.

A patra „întâlnire”. Ieșim în zona lacului unde găsim singurul chioșc din perimetrul muzeului. Poposim 20 de minute pe treptele amfiteatrului pentru a savura o înghețată și o cafea fierbinte. Peste lac se întind mândre palele morilor de vânt, din pâlcurile de stuf apar gălăgiaose vreo două cârduri de gâște, lângă ponton se învârt câteva rațe așteptând ceva de mâncare.

O expoziție nouă găsim la câțiva metri distanță de amfiteatru: Centrul Cornel Irimie, al cărui portret-plachetă se află pe zidul clădirii ce adăpostește o expoziție dedicată înființării Muzeului Astra și a etapelor evolutive prin care a trecut. Planuri vechi, texte și fotografii, reproduceri din ziare și documente de arhivă, portretele oamenilor ce și-au legat numele de muzeu, directorii ce au condus destinele instituției – toate sunt disponibile pe panouri mari.

Admirăm sectorul morilor de vânt și a ingenioaselor mori populare, dăm nas în cioc cu gâștele albe adăpostite în gospodăria lipovenească, privim fântâna cu scripete și tracțiune animală de pe plaiuri dobrogene, apoi alte și alte modele de mori de apă.

În zona gospodăriilor de agricultori, mici căsuțe de lemn și lut cu mărețe „căciuli” de paie, întâlnim altă doamnă-supraveghetor care ne întâmpină cu un bun-venit (deși se apropia sfârșitul programului) și ne descuie o casă. Alte 15 minute petrecute de vorbă cu supraveghetoarea care era îngrijorată de inventarul făcut în acea zi unui lot de căsuțe pe care trebuia să le preia atât timp cât colegul său era în concediu. Fiecare oală sau ștergar trebuie bifat în tabel. Aflăm apoi despre stratagemele prin care cei veniți la nunți în cortul/bisericile din incinta muzeului sau persoanele care mânăncă la Cârciuma din Bătrâni încearcă să viziteze gratis muzeul. Cel puțin nuntașii sunt ușor de identificat!

A cincea „întâlnire”. Mai avem puțin de vizitat, o uliță și gata. Ne atrage atenția o imensă pălărie circulară de stuf – este acoperișul morii cu cai din Lenauheim - Timiș. Instalația de măcinat cereal, acționată de forța animal, cuprinde piese originale ce datează din secolul al XIX-lea, recuperate din două localități șvăbești din județul Timiș. Impresionant!

Repede, repede ajungem în zona preselor de ulei – un domn vârstnic ne iese în față și ne întreabă dacă vrem să ne spună câteva lucruri despre aceste instalații, precizând că este doar un supraveghetor, dar care a învățat textul de la vizitele ghidate și citind diferite texte specifice. Am acceptat bucuroși – nu poți să „ghicești” mecanismul de funcționare al instalațiilor populare lecturând doar o denumire și o localitate de proveniență. Omul ne-a prezentat pe scurt toate etapele fabricării uleiului, de la recoltare până la prăjire, zdrobire și obținerea produsului finit. Aceste operațiuni erau efectuate cu ajutorul a trei modele de instalații: una care utiliza parțial tracțiunea animală, alta care folosea pive acționate de om cu piciorul și cea de-a treia care utiliza forța unor ciocane de lemn și a penelor de lemn. Au fost explicații bine-venite, mulțumim domnule supraveghetor!

Tot el ne-a îndrumat către frumoasa gospodărie de pomicultori din Vlădești (jud. Vâlcea) – este casa care apare pe bancnota de 10 lei, ne-a spus. Se pare că această casă construită pe temelie de piatră de râu, cu un foișor de lemn situat deasupra gârliciului pivniței și acoperiș de șindrilă a fost utilizată în macheta bancnotei. Ce să spun, seamănă (agerpres.ro/cultura/2014/ ... -astra-14-13-43). Am admirat în această zonă și câteva teascuri medievale dotate cu crăcană și șurub vertical, utilizate la zdrobirea strugurilor ori a semințelor de in.

Încheiere. Trecem pe lângă scrânciobul de lemn, vedeta târgurilor sătești de altădată, și ne oprim pentru o masă ușoară la Cârciuma din Bătrâni (vezi impresii). Soarele se îndreaptă spre asfințit atunci când noi vizităm sectorul transporturilor (care, trăsuri, roabe – dar și monoxila din Bacău) și ne plimbăm câțiva pași pe podul plutitor adus din Turnu Roșu (jud. Sibiu).

Concluzia: dacă alocați mai multe ori vizitării acestui muzeu fabulos veți avea timp să interacționați cu oamenii, cu „supraveghetorii”, de la care puteți afla povești de viață interesante, dar și amănunte utile în legătură cu exponatele ce le au în grijă. Și uite așa au trecut 7 ore...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.11.16 16:08:18
Validat / Publicat: 04.11.16 06:57:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 3079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Casa din Țara Zarandului unde a avut loc prima „întâlnire”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[04.11.16 08:56:33]
»

@tata123: Cred ca nu mi se pare deloc mult 7 ore in acest splendid muzeu. Eu l-am vazut prima data in urma cu mai multi ani fiind in luna de miere la Paltinis, si veneam zilnic spre Sibiu vizitand tot ce se putea prin zona.

M-a impresionat mult atunci acest muzeu si sunt convinsa ca a evoluat mult intre timp si daca mai si gasesti oameni care cu drag iti povestesc o particica din ceea ce reprezinta traditiile acestui popor suntem cu atat mai mult in castig.

Felicitari pentru articol si poze (am vazut deocamdata doar cele alaturate articolului), este o destinatie pe care incerc sa o abordez avand-o pe o lista scurta.

O zi frumoasa in continuare, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GIN2015*
[04.11.16 09:20:30]
»

Și eu am petrecut multe ore (de doua ori) în Dumbrava Sibiului. E un loc minunat, care îți amintește de trecut și te face să reflectezi la prezent. Bine amenajat și enorm de spațios, acest muzeu te invită la plimbare, în aerul curat al zonei. E o excursie necesară.

Felicitări pentru articolul bine documentat și bine scris!

Dan&Ema
[04.11.16 11:49:19]
»

@tata123:

Muzeul Astra este unul din muzeele mele de suflet. E adevarat ca l-am descoperit dupa varsta de 20 ani, dar de atunci l-am vizitat in mai multe randuri. Este din punctul meu de vedere o comoara pretioasa care trebuie bine pastrata peste timp. Si pozeele sunt superbe si imi amintesc de case, mori, lac etc.

felicitari pentru articol. Ca intotdeauna unul de mare valoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.11.16 13:43:01]
»

@mishu: Mulțumesc... muzeul este într-o continuă dezvoltare. Cu ajutorul banilor proveniți din țări ca Norvegia ori Liechtenstein s-au restaurat mai multe case, Roșia Montană Gold Corporation a donat în 2012 o casă tradițională de miner, iar într-o latură a muzeului se reconstruiau în vară câteva case ale naționalităților conlocuitoare.

Oamenii care îngrijesc efectiv muzeul, „supraveghetorii”, sunt deosebiți, sunt trecuți prin greutățile vieții, unii provin chiar din mediul rural. Mulți sunt dornici să stea de vorbă cu tine 10-15 minute; atunci e momentul în care afli cele mai interesante lucruri.

@GIN2015: Într-adevăr e un loc unde poți învăța multe lucruri bune de la înaintașii noștrii. Mă bucur că la fiecare vizită descopăr în interiorul muzeului elemente noi.

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru aprecieri. Fotografii superbe din muzeu descoperiți la această adresă: corasb.blogspot.ro/2011/0 ... ul-satului.html.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[04.11.16 15:16:59]
»

@tata123: Frumoase locuri, le/am vazut si eu, mi le reamintesc si azi cu placere. Din pacate sunt inca prea putin cunoscute si vizitate, buna ideea unei prezentari aici, poate asa multa lume care inca nu le stie are ocazia sa le cunoasca, sa le caute si sa se bucure de o vizita placuta si memorabila.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.11.16 12:42:56]
»

@calatorul: Mulțumesc pentru aprecieri. Muzeul Satului Astra e totuși un obiectiv destul de cunoscut din zona Sibiului. M-au bucurat numeroșii străini pe care i-am întâlnit în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, ei apreciază cultura tradițională românească - cred că se descurcau mai greu din cauza lipsei informațiilor în limbi de circulație internațională. Două tinere nemțoaice, în bocanci și rucsăcele în spinare, au colindat tot muzeul; le-am văzut apoi la fereastra unui hostel din Piața Mică. Avem muzee cu care ne putem mândri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[21.11.16 18:19:33]
»

@tata123: Asa este, avem mai multe lucruri cu care inca ne putem mandri doar ca nu prea vrem sau stim sa o facem. Sibiul are avantajul asezarii mai aproape de autostrazile vestice si al ecourilor capitalei europene de acum cativa ani, plus renovarea facuta atunci orasului.

Si eu tot nemti am intalnit prin zona, vin la Hermanstadt, Kronstadt si bisericile sasesti din zona, dar le plac si muzeele traditionale romanesti intalnite. Aici cred eu ca ar fi rostul agentiilor romanesti de turism sa aduca oameni de afara in tara la locuri interesante, dar ele prefera sa comisioneze bilete de avion sau cazare la bulgari, turci sau alte destinatii aglomerate.

Romania, o tara frumoasa, cu locuri minunate, din pacate insuficient promovate si apreciate. Macar o facem noi pe AFA, tot e ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yolanda
[15.11.18 14:26:51]
»

@tata123: Muzeul satului din Dumbrava Sibiului- un subiect generos prezentat excelent. Am citit review-ul lui ungureanica si ecourile si asa am gasit linkul pentru acest articol. Acum am mai mult timp la dispozitie pentru a citi articolele de pe AFA...

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, GIN2015*, mishu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Dumbrava Sibiului - Complex Muzeal Astra, Zoo Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088119029998779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1