74582 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Drogheda și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
26.10.2016
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
5 euro
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Newgrange - necropolă megalitică (cu peripeții)


Urmare de aici

În Irlanda, la 8 km de Drogheda, dincolo de râul Boyne, se află Brύ Na Bóinne - un sit arheologic vast, care include spectaculoasele morminte preistorice de la Newgrange, Knowt și Dowt. Recunoscut ca fiind de o mare importanță pentru cultura mondială, Brύ Na Bóinne a fost înscris pe lista Patrimoniului UNESCO. În programul nostru turistic, în Irlanda, figura doar vizita (exterior) la situl arheologic Newgrange - "cea mai veche și vestită necropolă megalitică din epoca bronzului".

Specialiștii spun că pasajul de piatră și camerele interioare de la Newgrange datează din jurul anului 3200 î. H. întrecând deci, în vechime, atât renumitul Stonehenge, cât și enigmaticele piramide egiptene. Cum Stonehenge era unul dintre obiectivele care prezenta un mare interes pentru mine în circuitul din această vară, se înțelege că atunci când ghidul ne-a vorbit despre Newgrange - necunoscut mie, dar pe care urma să-l vizităm, l-am ascultat cu deosebită atenție. Tot ceea ce ne povestea era din documentările lui anterioare, din ceea ce mai citise sau găsise pe internet, mărturisind în final că nici el nu a fost vreodată la Newgrange și că are o nespusă dorință de a-l vizita împreună cu noi. Știam că la situl arheologic Newgrange vizitele se fac după un anumit protocol, în grupuri și numai cu ghid local. Așadar, doar pentru acest moment, ghidul nostru devenise un simplu turist.

Autocarul ne-a lăsat în parcarea de lângă centrul de primire a vizitatorilor, iar noi am intrat curând în clădirea modernă, cu scări impunătoare și cu pereții mai mult din sticlă. Deoarece posibilitățile zilnice de primire a vizitatorilor sunt reduse, este recomandat să se ajungă acolo cât mai devreme. Trebuie reținut că nu există nici un fel de acces direct la situl arheologic Newgrange. Vizitele se fac doar organizate și ghidate de centrul de primire a vizitatorilor. Pentru grupuri (peste 15 persoane) este obligatoriu a se face rezervare. Noi aveam rezervare, atâta doar că limitarea numărului de vizitatori la intrarea în tumuli, a impus grupului nostru - cu mult mai mare - separarea în două: cei care vor să viziteze mormintele preistorice și cei care se mulțumesc doar cu expoziția-muzeu din incinta centrului de primire. Am optat pentru prima variantă, am achitat 5 euro (ceilalți doar 3 euro), după care am primit cu toții biletele corespunzătoare și am fost marcați (cu o bulină lipită pe haine) cu ora la care trebuia să fim preluați de autobuzele care fac transferul la situl arheologic propriu-zis.

Am aruncat o privire în expoziția care prezintă viața oamenilor care au creat mormintele de la Newgrange (locuințe, arme și unelte, vestimentație, hrană) încercând să surprind câteva imagini inclusiv din camera mortuară de la Newgrange reprodusă aici.

Când m-am întors, micul nostru grup (care optase pentru vizita la tumuli) dispăruse în frunte cu ghidul care - atunci când avea un interes personal (v-am spus că nu văzuse nici el mormintele megalitice) - o lua la picior atât de iute încât cu greu te mai puteai ține după el. N-am fost prea fericită constatând acest lucru și nu mă puteam împăca cu ideea de a-mi petrece timpul la centrul de primire, la cafenea sau în sala audio-video privind pe ecran fenomenul pătrunderii razelor solare (la solstițiul de iarnă) în camera mortuară. Voiam să văd aievea mormintele tumulare, așa încât am pornit de una singură pe podul de lemn care traversează râul Boyne și am continuat încă vreo 300 de metri până la punctul de plecare a autobuzelor care duc turiștii la tumuli.

Mai multe autobuze mici, simpatice și elegante, cu doar 24 de locuri, așteptau ora de plecare a următorului grup. Bulina de pe haina mea mărturisea că grupul și timpul meu au trecut deja, astfel că am întâmpinat ceva greutăți în dialogul cu cei de acolo. Cu toate că vocabularul meu englez este destul de limitat, am încercat să conving că nu este vina mea că ghidul a plecat fără să verifice integritatea grupului pe care îl avea în grijă. Văzându-mă atât de hotărâtă să nu ratez obiectivul la care cine știe când și dacă voi mai ajunge, unul dintre șoferi s-a oferit să facă o cursă special pentru mine. S-a cerut totuși - telefonic - și acceptul centrului turistic. În cele din urmă am plecat. Distanța este destul de mare (cred că vreo 2 km), așa încât nu se punea problema deplasării pietonale. De altfel, așa ceva nici nu este posibil.

Micul autobuz m-a lăsat în poarta sitului arheologic, iar de acolo, o supraveghetoare m-a condus la grupul căruia ghidul local îi vorbea (numai în engleză, grupul fiind alcătuit din turiști de mai multe nații) despre Newgrange și mormântul tumular cel mai cunoscut din Irlanda. Spunea că movila mare, circulară, acoperită cu iarbă, în fața căreia ne aflam este cel mai mare tumul din tot complexul de morminte megalitice din Irlanda.

Cercetătorii încă nu au un răspuns clar privind motivul pentru care preistoricii au înălțat aceste construcții greoaie, de piatră. Studiile au început încă din sec. XVII când s-a descoperit cu totul întâmplător unul dintre acești tumuli. Michael J. Okelly este cel care a condus cercetările prin anii '70 și lui i se datorează reconstituirea fațadei. Movila acoperită cu iarbă, cu un diametru de 76 m și o înălțime de 12 m, este înconjurată de o bordură pe care se pot observa mai multe gravuri. Nu se știe dacă ele sunt doar niște decoruri sau simbolizează ceva. Desigur, cunoscătorii pot sta în fața acestor însemne ore în șir încercând să le deslușească semnificația. Părerea mea este că aceste gravuri sunt de fapt o artă primitivă (sunt doar cercuri, spirale, arce, linii paralele sau dispuse radial, unele mai accentuate, altele mai superficiale). Piatra de lângă intrare (lungă de 3 m și înaltă de peste 1 m) este cea mai reprezentativă în acest sens. În apropierea marelui tumul se pot vedea mai multe pietre așezate vertical, în cerc, pe care majoritatea cercetătorilor le socotesc adăugate mult mai târziu. De asemenea, mai pot fi observate mai multe gropi, presupuse vetre de foc.

După prezentarea din exterior, în flanc câte unul, am străbătut culoarul de piatră, destul de lung, cu ziduri alcătuite din plăci uriașe, la capătul căruia sunt patru camere așezate cruciform (trei mai mici în jurul uneia mai mari, cu tavan boltit).

În încăperea mare, pe pereții de piatră, am văzut câteva imagini din timpul lucrărilor de escavație. Ghidul ne-a povestit că săpăturile au scos la iveală oseminte umane și alte obiecte (bijuterii, o daltă din os și mai multe fragmente de unelte). Acolo, în camera mare a mormântului tumular de la Newgrange, am înțeles de ce numărul de vizitatori dintr-un grup este atât de bine monitorizat. Locul este destul de mic pentru că într-o bună parte din încăpere săpăturile continuă, un cordon barând trecerea dincolo.

Dacă cercetătorii încă își mai bat capul să descopere secretele de la Newgrange, turiștii vin aici atrași de renumele locului și de presupunerea că această construcție a fost gândită și realizată în scopul capturării ritualice a luminii solare în cea mai scurtă zi a anului, solstițiul de iarnă. La 21 decembrie 1967, Michael J. Okelly a observat că lumina soarelui pătrunde printr-o deschidere aflată deasupra intrării principale și treptat inundă întreaga cameră mortuară.

Atât de mare este curiozitatea legată de acest fenomen, iar programările pentru vizite atât de multe în perioada 19-23 decembrie încât centrul de primire a vizitatorilor organizează anual o loterie. Dintre numeroasele solicitări, sorții aleg doar 50, norocoșii putând aduce cu ei doar un singur însoțitor. În grupuri mici, în cele cinci zile ale intervalului, la ora 9.00, timp de aprox. 17 minute (în cazul în care în Irlanda cerul nu este acoperit de nori), curioșii așteaptă asemenea oamenilor de acum 5000 de ani, raza de soare care ajunge pe podeaua camerei și se extinde apoi, luminând-o cu putere.

De reținut

Cu 45 de minute înainte de ora închiderii centrului de primire, accesul vizitatorilor nu mai este permis, iar cu 1 oră și 45 de minute înainte de ora închiderii centrului de primire, cursele autobuzelor care transportă turiștii până la monumentul propriu-zis încetează.

Orele de îmbarcare în autobuze se respectă cu mare strictețe.

Pentru că Newgrange este un sit în aer liber, de mare întindere, este necesar ca vizitatorii să se protejeze de soare, dar mai ales de posibilele ploi care pot surprinde oricând în Irlanda.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de iulianic in 26.10.2016 15:48:19

Validat / Publicat: 26.10.16 21:17:16


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în IRLANDA.
VIZUALIZĂRI: 1806


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  26300 PMA (din 27 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[26.10.16 21:16:39]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Descoperă Drogheda și împrejurimile, DROGHEDA" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[26.10.16 21:55:32]
» mesaj pers

   @iulianic:

   Drogheda, putina ceata la mesajul primit pe mail. Credeam ca ai fost in Australia, mintea mea s-a dus prima data pe urmele unui roman cunoscut.

   Interesant loc, dovada ca "noi stim ca nu stim (aproape) nimic".

   In ultimii ani am citit multe pagini despre enigmele de acest fel, scrise nu de dilentanti si am ajuns sa-i dau dreptate lui Cioroianu cand spune cui se adreseaza cunoasterea istoriei, mai bine zis studiul ei.

   O seara placuta!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Michi
[26.10.16 22:23:50]
» mesaj pers

   Foarte interesant. Cu tot efortul făcut în acest tur de forţă, ai văzut locuri despre care alţii nici nu-şi închipuie că ar exista. Ceva apropiat am întâlnit la templul Abu Simbel din Egipt care a fost construit acum 3000 de ani. Iată ce am scris într-un review postat în 2010.˝Numai de doua ori pe an la o data si ora precisa soarele patrunde in templu pentru cateva minute luminand trei din cele patru zeitati carora le-a fost inchinat templul.¨

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Elissa
[27.10.16 08:48:57]
» mesaj pers

   @iulianic: interesante locuri= multumesc pentru informatiile deosebite.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[10] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2016] Newgrange - Mormântul tumular de la Newgrange, singurul în care turiștii au acces în interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805197">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805197"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805197">Şterge vot</a></div><span id="v9805197" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805197)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805197Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805197MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2016] Newgrange - Mormântul tumular de la Newgrange, singurul în care turiștii au acces în interior.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2016] Newgrange - Intrarea în necropola megalitică. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805199">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805199"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805199">Şterge vot</a></div><span id="v9805199" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805199)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805199Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805199MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2016] Newgrange - Intrarea în necropola megalitică.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2016] Newgrange - Intrarea în culoarul de acces în necropola megalitică. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805201">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805201"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805201">Şterge vot</a></div><span id="v9805201" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805201)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805201Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805201MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2016] Newgrange - Intrarea în culoarul de acces în necropola megalitică.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2016] Newgrange - Necropola megalitică. Una dintre camerele mici. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805202">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805202"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805202">Şterge vot</a></div><span id="v9805202" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805202)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805202Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805202MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2016] Newgrange - Necropola megalitică. Una dintre camerele mici.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2016] Newgrange - Necropola megalitică. Accesul nu este permis chiar peste tot. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805203">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805203"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805203">Şterge vot</a></div><span id="v9805203" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805203)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805203Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805203MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2016] Newgrange - Necropola megalitică. Accesul nu este permis chiar peste tot.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2016] Newgrange - Necropola megalitică. Încăpere de piatră. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805204">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805204"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805204">Şterge vot</a></div><span id="v9805204" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805204)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805204Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805204MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2016] Newgrange - Necropola megalitică. Încăpere de piatră.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, machetă a sitului arheologic. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805206">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805206"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805206">Şterge vot</a></div><span id="v9805206" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805206)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805206Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805206MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, machetă a sitului arheologic.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, scene din viața preistoricilor. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805208">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805208"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805208">Şterge vot</a></div><span id="v9805208" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805208)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805208Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805208MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, scene din viața preistoricilor.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, mostre din escavații. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805210">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805210"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805210">Şterge vot</a></div><span id="v9805210" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805210)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805210Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805210MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, mostre din escavații.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, mostră din escavații. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805211">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805211"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805211">Şterge vot</a></div><span id="v9805211" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805211)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805211Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805211MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2016] Newgrange - La muzeul de la centrul de primire, mostră din escavații.
foto iulianic [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

[10] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.107386827469 sec