ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2016
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Taverna Kalafatis din Argostoli, „probably the best in the town! ”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

„Zakynthos, Kerkyra,
Lefkas, Kefalonia... ”

Muuulte seri acest refren al unui cântec local de preamărire a insulelor ionice ne-a atras atenţia şi ne-a răsunat în minte ca un leitmotiv pentru toată vacanţa kefaloniană şi pe care l-am auzit din stradă venind de la taverna Kalafatis, în timp ce ne plimbam pe faleză. De fapt, ori de câte ori treceam spre podul pietonal Drapano, aproape de intrarea pe acesta, dădeam de această tavernă aşezată chiar pe malul mării. Mai precis, terasa acesteia şi barul aferent se găseau la nici un metru de mare, ea propriu-zis aflându-se peste stradă, într-o clădire joasă, modestă, practic acolo se prepară mâncarea ce este taversată pe „zebră” de ospătari într-un du-te-vino continuu.

Într-un oraş precum Argostoli care excelează în terase şi taverne la malul mării şi nu numai, e greu să afirmi că aceasta ar cea mai bună, dar cu Kalafatis situaţia a fost cam aşa: în timp ce aproape peste tot la taverne domnea atmosfera de distracţie şi voie bună cu muzică cântată live, la Kalafatis seara nu mai găseai un loc liber la vreo masă, de vreo masă întreagă nici nu se punea problema! În privinţa cântărilor live, trebuie să precizez că Argostoli este renumit pentru menestrelii locali, cunoscuţi drept kantadoroi, care, conform obiceiului din oraş, umblă pe străzi interpretând kantades (cântece tradiţionale gen serenade), acompaniaţi de mandolină şi chitară. Aşa că, aproximativ, de la fiecare tavernă, răsună voci acompaniate de instrumente într-o combinaţie de cele mai multe ori, foarte reuşită, în fiecare seară. Nu e nici un secret că în Argostoli am văzut cei mai veseli şi mai relaxaţi turişti din ultimii ani. Seară de seară, de cele mai multe ori, erau antrenaţi şi ei în jocul cântatului alături de cei veritabili în timp ce erau meseni, sau numai simpli spectatori ce asistau la show mulţumind cu aplauze prestaţiilor desfăşurate.

După câteva seri în care am dat târcoale în zadar nereuşind să găsim vreo masă sau măcar două locuri la vreuna mai mare, n-am mai ratat, venind mai devreme. Neapărat vroiam să vedem cum este totul: să gustăm mâncarea căci aromele păreau irezistibile, iar de felul cum arătau, ce să mai zic, erau apetisante, să simţim atmosfera pe pielea noastră, pentru că ne cam săturaserăm să tânjim de-afară zgâindu-ne la norocoşii ce prinseseră locuri la mese. Preţurile le cam ştiam căci erau afişate la stradă pe panouri, aşa cum sunt peste tot, şi avuseserăm timp suficient alte dăţi să le trecem în revistă, dacă tot nu „trăgea” nimeni de noi să ne plaseze la nişte locuri, practic, inexistente.

Despre Kalafatis am aflat că funcţionează din 1945 şi conform obiceiului grecesc, este o afacere de familie, aflată, de-acum, la a treia generaţie. Şi-a creat o faimă locală de temut pentru concurenţă şi un bun renume printre turişti, pe mulţi dintre vecinii noştri de la Europe Hotel întâlnindu-i aici. Terasa are o privelişte minunată către mare, este dispusă pe trotuar şi are, la nevoie, transperante care pot fi trase în caz de ploaie sau vânt.

Am prins o masă la un capăt al terasei, exact lângă mare. Mesenii de lângă noi, cu camerele pornite, fotografiau, în ciuda înserării, spre mare la orice foşnet, în speranţa că surprind vreo Caretta-Caretta, acela fiind locul în care apăreau de obicei broaştele ţestoase obişnuite cu bucăţele de pâine oferite de turişti. Menestrelii erau la datorie, servirea este ireproşabilă, imediat am primit menu-urile, numai că noi plănuiserăm de pe drum ce vom lua. Socoteala de-acasă ne-a fost dată peste cap în clipa în care ospătarul ne-a spus că nu mai aveau mousaka. Aşa că a trebuit să alegem altceva: eu kleftiko, soţul meu, kalamari proaspeţi, prăjiţi. Am început cu ouzo pentru a ne deschide papilele gustative, iar din partea casei am primit acea minunată pâine prăjită cu cutiuţe de unt, roşii cherry, pastă de măsline, pe post de aperitiv. În general, preparatele lor sunt, fie din peşte şi fructe de mare, fie din bucătăria italiană din care împrumutaseră câteva feluri importante datorită afluenţei de turişti ce provin din Italia vecină, fie tradiţionale, din carne de miel, porc şi am sesizat şi o specialitate kefaloniană din pui, mult lăudată, pe care, însă, nu am încercat-o, sătulă fiind de de-acasă de pui.

La Kalafatis, kantadorii făceau toţi banii, pentru că mâncare bună mai găseai în multe locuri, poate că şi cântăreţi mai peste tot, dar nici unii nu cântau precum cei de la Kalafatis: erau trei bărbaţi trecuţi de prima tinereţe, doi instrumentişti (chitară şi acordeon) care erau şi backing-vocals şi o voce principală foarte bună. Repertoriul era bogat: de la cântece locale, la arii celebre din opere clasice, cântecul despre insulele ionice era imnul tavernei, sarea şi piperul, dar, cântau şi la cerere, nereuşind să facă faţă tentaţiei banilor primiţi de la turiştii englezi. În acele momente erau un soi de lăutari de-ai noştri, dar tot se făceau plăcuţi. Pe atunci nu ştiam că de fapt, cântecul are doar primul vers conform cântecului original, cel de-al doilea vers, cel în care pomeneau Lefkada şi Kefalonia, doar o improvizaţie foarte bună, menită să cucerească publicul.

Mâncarea ce ne-a fost adusă era, într-adevăr, gătită special, căci kleftiko sau kalamari mâncăm aproape peste tot în Grecia, dar la Kalafatis ne-au cam dat pe spate. Cel puţin kalamarii prăjiţi reprezintă ceva destul de obişnuit, (dacă nu chiar banal) şi arată, aproximativ la fel cam peste tot unde am comandat, însă aici erau diferiţi, atât ca aspect, dar mai ales ca gust. Au fost delicioşi! Şi porţia uriaşă! De kleftiko am numai cuvinte de laudă: pregătit în vas de lut îndelung la cuptor, cu legume, generos ca dimensiune, bineînţeles că pe la jumătate, m-am săturat şi i-am cedat cealaltă jumătate jumătăţii mele care, la rândul său, îmi păstrase grijuliu din kalamari, ştiind că şi eu îi ador. Bine ghiftuiţi, am comandat retsina să ne dea senzaţia de „burtă mai uşoară”. La final, tot din parte casei, au venit cubuleţe de pepene ca desert.

În tot acest timp ne-am bucurat de reprezentaţia cântăreţilor ce nu mai pridideau, ba cu cântecele lor din propriul repertoriu, ba să răpundă mesenilor ce începuseră să emită pretenţii din ce în ce mai serioase. Ambianţa creată, unică în felul ei, era atât de plăcută, că nu ne mai venea să plecăm, aşa mi-am explicat faptul că, seara, era în permanenţă full.

Multă vreme de-aici înainte îmi vor răsuna în cap versurile-odă ce elogiază insulele ionice, atât de dragi mie şi vouă, adică nouă, consumatorilor de Grecia şi nu numai!

„Zakynthos, Kerkyra,
Lefkas, Kefalonia... ”

Taverna Kalafatis, adresă: Antoniou Tritsi, Seafront, nr. 49, Argostoli, Grecia

Vă rog ataşaţi https://www.youtube.com/watch?v=-QLidgacssI, aceasta fiind melodia originală adaptată atât de reuşit de menestrelii argostolezi, în timp ce videoclipul redă mai multe „feţe” ale frumoasei Kefalonia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 21.10.16 19:32:10
Validat / Publicat: 21.10.16 21:14:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4906 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 De la taverna Kalafatis o privire către obelisc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.10.16 21:13:33]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[21.10.16 21:35:32]
»

@webmasterX: Mulţumesc!

elviramvio
[21.10.16 21:41:20]
»

@irinad:

A mai prima intai, asa ar fi zis nenea Iancu, pai cum altfel cand e vorba de taverne? Stii ca-mi plac si deja le duc dorul.

irinadAUTOR REVIEW
[22.10.16 07:55:34]
»

@elviramvio: Şi mie îmi plac tare mult, de fapt cel mai mult soţului meu, de aceea nici nu mă gândesc să luăm cazare cu mâncare în Grecia, poate cel mult mic dejun! Ăsta e farmecul Greciei! Nu singurul!

Toate cele bune!

maryka
[22.10.16 10:21:22]
»

Păi sigur că da! În Kefalonia am mâncat unele din cele mai gustoase feluri, la prețuri rezonabile. Dacă îmi aduc bine aminte, văzând și locația am trecut de două ori pe lângă tavernă, sigur era la orele prânzului. Nu era multă lume, nouă atunci nu ne era foame. Undeva lângă era și o piață de pește dacă nu mă înșel? Trebuie să caut prin poze .Sigur am surprins-o. Am făcut multe poze pe faleză. Ne era ciudă că podul era în lucru. ???? Oricum noi stând în Skala, seara ne plimbam prin toată localitatea, care e destul de mare cu foarte multe străduțe laterale, până am descoperit o tavernă de familie, Makis, dealtfel foarte aproape de hotelul Ocean View unde stăteam noi, cu open kitchen, unde am mâncat cele mai bune bucate, și pe deasupra și mult mai ieftin ca în alte părți. Deja mi-e dor... Până la vară...

elviramvio
[22.10.16 12:17:25]
»

@irinad:

In Grecia e mare greseala, cel putin pentru noi, sa luam cazare cu masa incluza iar md doar daca asa e oferta.

Ma opresc, deja mi-e pofta de mancarurile lor.

maryka
[22.10.16 12:26:11]
»

@elviramvio:

Așa e, sunt perfect de acord! Nu simți Grecia de nu guști bunătățile locale. Cel mult micul dejun, dar dacă e de ales, în ultimul timp am renunțat și la el, aprovizionându-ne cu produse locale pe gustul nostru. Iar de vine vorba de Kefalonia mă gândesc și acum cu poftă la plăcinta kefaloniană care mi-a plăcut mult! ????

elviramvio
[22.10.16 12:35:35]
»

@maryka:

ce -mi faci? Sunt pofticioasa rau la bunatati grecesti!

irinadAUTOR REVIEW
[22.10.16 14:18:30]
»

@maryka: Ai dreptate, restaurantul se află pe faleză, lângă piaţa de peşte şi cea de legume şi fructe, foarte aproape de intrarea de pod. Pe la orele prânzului nu era prea aglomerat, am pus şi eu o poză dintr-o plimbare pe la amiază, dar seara era plină mereu. Şi prezenţa cântăreţilor era unul dintre motive, şi amplasamentul, oricum toate au condus către a fi o tavernă pe placul multora.

Am fost şi noi într-una din zile în Skala, mi-a plăcut mult acolo. Am mîncat la taverna Aquarius, aproape de vila romană, o tavernă recomandată de Top 10 Insule Greceşti şi a fost o masă excelentă!

Cât priveşte faptul că mai e ceva până la vară, deja m-am întristat când mă gândesc că e vorba de mai mult de o jumătate de an...

mishu
[22.10.16 14:26:05]
»

@irinad: Of, eram sigura ca nu aleg momentul cel mai bun pentru a citi acest artiol, insa cne nu risca nu castiga.

Am oftat, am citit, am vazut poze si am inghitit in sec. Insa mi-a placut.

Felicitari, votat cu mare placere.

irinadAUTOR REVIEW
[22.10.16 14:43:54]
»

@maryka: Subscriu la plăcinta kefaloniană, iar despre restul îmi ştiţi părerea, am un adevărat cult pentru taverne! Am uitat să zic vreo două vorbe şi despre Robola, vinul specific Kefaloniei, cu care localnicii se mândresc foarte mult. Mulţi turişti îl preferau la masă, noi am băut atunci retsina. Erau câteva magazine specializate în Argostoli la care se vindea numai Robola, în cele cîteva tipuri de vin obţinute de pe podgoriile Văii Omala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[22.10.16 14:49:47]
»

@elviramvio: Câtă dreptate ai!

E drept, când e vorba de situaţii care impun mese pentru copii, oameni suferinzi, etc., se schimbă situaţia, însă aici nu este cazul!

irinadAUTOR REVIEW
[22.10.16 15:34:43]
»

@mishu: Mulţumesc, mă bucur că ţi-au plăcut pozele şi articolul, de mâncare te asigur că era foarte bună!

Cred că la ora aceasta ai mâncat deja, aşa că sper că ţi-a mai trecut pofta şi oftatul!

Cam asta păţesc şi eu când citesc articole despre restaurante, de aceea te înţeleg perfect!

O după-amiază perfectă îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maryka
[22.10.16 15:50:39]
»

@irinad:

Noi am fost la făbricuța de vin Robola, aflată în vecinătatea mânăstirii, un loc minunat, înconjurat de dealuri, nu am gustat acolo din pricină de șofat, dar am cumpărat o sticlă de vin din cele câteva soiuri. Totuși la taverna de care pomeneam gazda, Makis ne servea totdeauna cu vinul casei, un vin roșu făcut de el, care mi s-a părut mult mai bun decât Robola, cel puțin cel pe care l-am cumpărat noi. Iar din partea casei ne aducea tot timpul prăjiturele de casă, cu încă câte un pahar de vin. Noroc că hotelul era aproape ????

Oricum digestia era asigurată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[22.10.16 16:48:41]
»

@irinad: De data asta am ales momentul perfect pentru a citi articolul tau despre taverne, mâncare, mare, Grecia.....

Am ascultat melodia și am salivat... pardon am citit și m-am uitat la poze.

Și nouă ne place să mâncăm la taverne pe malul mării.

Gata mă opresc aici, că tocmai a scos soțul plăcinta cu brânză din cuptor și ce merge cu o bere; -)

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[22.10.16 18:05:27]
»

@ANILU: Mă bucur că plăcinta ta cu brânză (hai, că acum mi-ai făcut şi mie poftă!) te-a salvat de la o salivare mai abundentă, aşa cum mă bucur când aud că tavernele sunt şi pe placul vostru! Mai ales pe malul mării, mai ales în Grecia! Parcă şi tu ai zis că avem multe în comun, dacă îmi amintesc bine, nu?

O seară frumoasă îţi doresc, că de vacanţe reuşite nu mai vorbesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[23.10.16 19:10:03]
»

@irinad: Pe langa interesanta relatare si meniurile captivante, si fotografiile cu peisaje sunt foarte frumoase, desi unele cam innorate, din pacate. DAr o taverna buna alunga si norii cateodata, am constatat si eu cum dupa un pranz ploios te poti bucura de cer senin si chiar o vreme de plaja, tot pe acolo pe/aproape si tot la un inceput de septembrie. Vreme buna si vacante frumoase pe mai departe!.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[23.10.16 21:48:40]
»

@calatorul: Mulţumesc pentru vizită. Aşa este, vremea în vacanţa din Kefalonia a fost foarte capricioasă. Am prins inclusiv un cod roşu de furtună. Numai că acel cod roşu era ca unul galben de la noi, grecii se sperie mai uşor.

S-a materializat în două dimineţi şi o noapte cu ploi şi furtună pe mare, însă, pe parcursul următoarelor ore ale zilelor, soarele şi-a arătat faţa strălucind.

Fotografiile cu nori sunt făcute după acele episoade de ploaie, în aştepatrea soarelui.

Tavernele alungă vremea rea întotdeauna!

Îţi întorc cu plăcere urările de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[27.11.17 12:20:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm? - Taverne în Argostoli» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, elviramvio, irinad, maryka, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în zona Argostoli:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063852071762085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1