ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul de Artă Asiatică din Corfu Town

TIPĂREȘTE

Anul acesta am fost prima dată pe insula Corfu. Capitala Kerkira sau Kerkire cum zic grecii, sau Corfu Town în termeni moderni este un loc plăcut și interesant, mai puțin grecesc sau mai puțin grecesc autentic, dacă așa ceva există astăzi dar cu o împletire remarcabilă de culturi bizantine, venețiene și englezești care-i dau un farmec aparte. Despre capitală și hoinăreala noastră pe acolo voi povesti în alt articol, acum vreau să vă spun despre un loc deosebit, un muzeu pe care este bine să nu-l ocoliți, mai ales că este foarte central, adică pe latura de nord a Spianadei, în Palatul Sfinților Mihail și George, este vorba de Muzeul de Artă Asiatică, cu colecții unice în Grecia dar și unul din puținele muzee de acest fel din Europa. Venind aici vizitați de fapt clădirea splendidă ce a avut pe rând mai multe utilizări dar și colecțiile de obiecte asiatice, numărul acestora îmbogățindu-se tot timpul.

Palatul Sfinților Mihail și George.

Palatul Sf. Mihail și George, al doilea ca mărime din cele construite în Grecia în sec. XIX, a fost proiectat de un colonel al grupului regal al inginerilor din Corfu, răsplătit foarte bine căci a devenit Sir George Whitmore. Cel care dorise această construcție era Înaltul Comisar Sir Th. Maitland, nemulțumit de condițiile din Cetatea Veche unde era atunci reședința britanică, scopul fiind și puțin ascuns, acela de a aduce aproape de el Senatul și Parlamentul Ionic alături de care forma Protectoratul Insulelor Ioniene creat în 1815 după ce Napoleon Bonaparte devenise deja istorie în Europa. Tot aici trebuiau să țină adunările și membrii ordinului englez nou fondat - 1818 - de prințul regent atunci, ulterior regele George al IV-lea, "Sf. Mihail și Sf. George", ordin fondat pentru a recompensa corfioții și maltezii ce se remarcă în serviciile coroanei britanice. De aici și numele sub care este cunoscut și astăzi palatul. Este construit între 1819 și 1824, piatra și meșterii au fost aduși din Malta iar stilul este un amalgam de arhitectură engleză, romană și greacă veche. De o deosebită valoare au fost metopele exterioare având însemnele celor șapte insule, sculptate de un corfiot dar și însemnele Marii Britanii, deteriorate din păcate în timpul războaielor sau de agenți atmosferici, piatra de Malta fiind mai moale. Totuși metopele Marii Britanii și cele ale ordinului au fost desprinse de localnici în 1864 când insulele s-au alipit Greciei iar palatul a devenit reședință de vară a familiei regale până în 1913.

În 1927-'28 palatul devine sediului Muzeului de Artă Chino-Japonez pentru a adăposti marea colecție chino-japoneză donată statului de Gregorios Manos.

Clădirea impresionantă are forma de U, cu subsol si două etaje, fațada are de o parte și alta două arcade denumite simbolic Poarta Sf, Mihail și a doua Poarta Sf. George iar între ele sunt coloanele. La parter este holul principal unde încă se păstrează decorația murală cu ilustrații din Odiseea lui Homer. Primul etaj, la care se urcă pe o scară monumentală, are mai multe săli ce s-au păstrat în bune condiții (o parte din încăperile palatului au fost distruse de bombardamentele din al doilea Război Mondial): - sala tronului unde sunt toate însemnele britanice ale ordinului și portretul regelui George al IV-lea plus tronul aurit al Camerei Lorzilor. Picturi mari cu sf. Mihail și Gheorghe pe pereți.

- rotonda este sala de recepție, circulară. Acoperișul este în forma de dom după modelul panteonului roman și are o deschidere rotundă, oculus. De jur împrejurul sălii alternează oglinzile mari cu statuile vestalelor.

- sălile de conferințe și sălile de luat masa sunt mai simplu ornate. Alte încăperi au fost distruse și o parte din obiectele salvate au fost duse la Atena.

Grădinile palatului au fost foarte frumoase. Se păstrează și acum puțin din măretia lor, în jurul statuii din fața coloanelor, ce a lui Sir Adams, o personalitate foarte îndrăgită de corfioți, lui se datorează, printre altele și apeductul ce a rezolvat un timp problema apei potabile.

Muzeul de Artă Asiatică

Așa cum spuneam mai sus, muzeul apare la inițiativa fostului ambasador grec la Viena, Gregorios Manos (1850 - 1928), cel care achiziționase peste 9500 obiecte de artă chineză, coreeană și japoneză. El oferă statului întreaga colecție cu condiția înființării muzeului în Corfu, cu obligația de a fi curatorul acestuia un timp și de a fi remunerat cu o sumă aproape simbolică. În 1928, Manos moare lucrând în muzeu, el fiind considerat mai apoi primul expert grec în arta din Extremul Orient.

În 1973, un alt diplomat grec ce a activat în Asia, colecționar si bun cunoscător al culturii asiatice, donează 380 de artefacte provenite din India, Cambodgia, Siam, Nepal, Tibet și alte zone asiatice.

Un alt colecționar, Hiotakis, donează și el o serie importanta de artefacte de bronz, fildeș și porțelan vechi, astfel că muzeul se tot mărește.

Ultima colecție care a fost doar o expoziție temporară dar care va deveni permanentă, este donația unei familii ce a călătorit foarte mult în Afganistan și alte zone asiatice si al căror fiu, îndrăgostit de aceste culturi, și-a petrecut mult timp în târgurile de vechituri și bazaruri afgane scormonind după comori. Soarta a vrut să moară la 21 de ani în Europa iar părinții i-au onorat memoria, donând o parte din colecția familiei către Muzeul de Artă Asiatică.

Pe lângă acestea aici sunt păstrate și arhivele fostei Academii Ioniene.

Vizita noastră la acest muzeu s-a nimerit să fie în ziua de 18 mai. Chiar și uitasem că este ziua muzeelor și tot încercam să-i plătesc celui ce stătea cu carnetul de tichete în mână, ocupat fiind să-și vrăjească colega. Văzând că nu scapă de mine, a rupt două bilete și m-a abandonat. Nedumerită că nu ia banii, m-am uitat la bilete și atunci am văzut acel "free" dar pe bilete înseriate, probabil pentru statistică. Așa că "problema" rezolvată, am luat la rând sălile organizate pe colecții:

- Colecția de Artă din China cu portelanuri, bijuterii, monede, miniaturi, fildeșuri, alamă și alte multe obiecte frumoase, peste 3500 de obiecte lucrate de-a lungul timpului în ultimele cam 3000 ani.

- Colecția de Artă Japoneză, aprox. 6 200 obiecte ce acoperă în timp toate perioadele de artă japoneză, obiecte rare pe care Japonia este dispusă să le cumpere dacă muzeul din Corfu ar iniția vânzarea. Obiectele sunt mai bine organizate aici, încep cu perioadele preistorice, paleoliticul, prezintă cultura și ritualul ceaiului, arta teatrului, obiecte ce au aparținut gheișelor și samurailor, apariția budismului în Japonia, cultivarea orezului, monede, etc. Deosebite sunt "byobu", adică celebrele lor paravane pliabile pentru delimitarea spațiului, pe care în trecut se picta sau caligrafia, aici fiind expuse și dintre cele mai greu de găsit, cele pictate cu cai. "Imagini ale lumii plutitoare" - oamenii - desenele sau picturile redate după credința budistă te rețin ceva timp admirându-le iar măștile folosite de actori te cam sperie.

- Colecția de Artă din Asia de sud și est cuprinde artefacte aduse din India, Siam, Nepal, Tibet, Gandhara și Cambodgia, figurine religioase din diferite materiale pictate sau împodobite cu pietre pretioase.

- Colecția de Artă din Asia Centrală cuprinde aprox. 200 de piese, în special țesături și broderii, specifice Samarkandului, Buhara, Tașkent, toate donate de părinții tânărului de care povesteam mai sus. Această colecție se va mări căci încă sunt obiecte pentru care se pregătește spațiul de expunere.

Aceasta a fost vizita noastră în Muzeul de Artă Asiatică, a fost interesantă pentru obiectele văzute, mai ales că într-o sală se găsește harta cu teritoriile călcate de Alexandru cel Mare, grecii susținând că acesta a influențat o parte din culturile asiatice până în Pakistan. Așa o fi, nu suntem istorici de artă să ne dăm seama dacă elenismul a influențat arta Siamului sau a Japoniei dar pot să spun că muzeul merită să fie vizitat și pentru asta trebuiesc alocate măcar două ore.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 15.10.16 00:05:43
Validat / Publicat: 15.10.16 09:30:24

VIZUALIZĂRI: 2189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sala senatului Ionian
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [15.10.16 02:05:34] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Kerkyra (Corfu Town), CORFU" (deja existentă pe sait)

elviramvio [15.10.16 07:40:12] »

@webmasterX:

Multumesc.

Dan&Ema [15.10.16 09:35:04] »

@elviramvio:

Ceva mai altfel. Pentru mine cel putin. Felicitari pentru vizita si articol.

Si, start vot!

ovidiuyepi [15.10.16 10:00:31] »

O dimineață perfectă pentru mine. Am citit cu mare placere articolul si m-au năpădit nostalgiile. Am fost în Kerkyra Town în august 2015 intr-o excursie de o zi cu plecare din Parga. Din nefericire Muzeul de Artă Asiatica era închis pentru renovare și nu l-am putut vizita. Îți mulțumesc pentru ocazia oferită de a vizita muzeul prin prisma superbelor fotografii încărcate.

Multe salutari de bine. Vacante plăcute în continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [15.10.16 10:05:11] »

@elviramvio: Vad ca si gandurile tale tot prin Grecia colinda!... Interesant muzeu, am retinut recomandarea, poate la vara o sa-i si vina randul.

mishu [16.10.16 17:00:39] »

@elviramvio - Mi-a placut mult de tot muzeul si merita intradevar sa-i acorzi ceva vreme. Interesante colectiile prezentate si interesante si povestile de aici. M-am amuzat insa privind ultima poza si drumurile lui Alexandru, ce teritorii a parcurs el si noi ne straduim sa ne miscam ca melcul pe drumurile patriei.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio [16.10.16 17:22:49] »

@Dan&Ema:

Multumesc mult.

elviramvio [16.10.16 17:30:00] »

@ovidiuyepi:

Este interesant muzeul, pacat ca ghizii erau putin "ocupati" si nu aveau chef de vizitatori, nici macar de copii adusi cu autocare - era ziua muzeelor - si pe care insotitoarele, banuim cadre didactice, i-au dus direct la vitrinele cu artefacte reprezentand destul de explicit erotismul caracteristic culturii indiene. Pustii de 10 ani pareau incantati pe cand "tovarasele" însotitoare aveau alte lucruri de discutat!

Multumesc pentru apreciere si scuze ca am raspuns asa tarziu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio [16.10.16 17:32:15] »

@crismis:

Carmen si vremea sunt de vina ca am abandonat Neamtul pentru Grecia!

elviramvio [16.10.16 17:34:52] »

@mishu:

Ei, noi suntem turisti, trebuie sa admiram, ne miscam ceva mai lent, Machedonul era insa invadator, avea alte teluri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, elviramvio, mishu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Kerkira (Corfu Town) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069137096405029 sec
    ecranul dvs: 1 x 1