ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Herastrau - pas cu pas

TIPĂREȘTE

Unul dintre parcurile bucurestene cele mai vizitate este si parcul Herastrau, astfel incat cel putin in weekend parcul este plin de lume iesita la plimbare, parinti sau bunici insotii de copilasi dragalasi, tinere perechi iesite prin parc sa admire natura si de ce nu sa se admire unul pe celalalt, un el si o ea pensionari care se tin de mana si-si revad tineretea, oameni grabiti cate traverseaza in fuga aproape parcul aruncand din cand in camd si cate o privire grabita dar admirativa parcului.

Eu evit aglomeratia, insa nu din cauza ca nu as fi sociabila ci pentru ca vreau sa fiu mai aproape de locul acela. Asa cum am facut si cand am vizitat parcul IOR… am venit in acest parc dimineata, dar intr-o zi lucratoare (mai precis intr-o zi de luni cand lumea se urneste mai greu dupa weekend).

Se poate ajunge acolo usor cu metrou – statia Aviatorilor, tramvaiul pana la Piata Presei libere, autobuze dar si autobuzul turistic “Bucharest City Tour”

Parcul a fost construit in acelasi an cu Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” (despre care urmeaza sa va povestesc) adica in 1936 prin asanarea in perioada 1930-1935 a unei zone mlastinoase.

De-a lungul vremii parcul a avut si alte denumiri: Parcul National, Parcul Carol al II-lea si Parcul I. V. Stalin.

In zona parcului exista si Palatul Elisabeta care acum este resedinta oficiala a Regelui Mihai si unde in 30 decembrie 1947 a semnat abdicarea pornind in exil.

Date diverse despre acest parc puteti afla aici herastrauparc.ro/index.php insa nu prea sunt sigura de actualizare, dar multe date sunt inca valabile.

Revenind insa la plimbarea mea pot spune ca la prima ora te bucuri cu adevarat de parc deoarece este foarte mare liniste aici incat ai impresia ca asculti linistea.

In momentul in care intri in parc ai o senzatie de incantare incat daca ai zbura ai fi cel mai fericit.

Trecand de statuia lui Charles de Gaulle care pare parca grabit sa iasa din parc ajungem la Aleea Cariatidelor, unde de o parte si de alta a aleii stau nemiscate 20 de statui ce poarta ulcioare pe cap si care reprezinta femei din Muscel si Mehedinti. Singura diferenta intre aceste statui este pozitia mainilor.

Aceasta alee ajunge la capatul ei langa o fantana, Fantana Modura unde pe un piedestal este o femeie ce poarta pe umar un ulcior.

Am inceput sa vad si statui carora incet incet am inceput sa le fac poze, pana m-am lasat pagubasa, deoarece asa mi-as fi epuizat pozele disponibile pentru articol, insa printre cei pozati se numara: Gheorghe Vieru care in fata statuii are si o poezie, Al Vlahuta, Leonardo da Vinci, N. Grigorescu, Th. Aman, Hristo Botev, M. I. Glinka, Vasil Levski, Beethoven, Shakespeare, Chopin,

Prin tot parcul pomii au prezenta cate o placuta indicand denumirea si familia din care face parte.

Am mai dat peste un spatiu amenajat cu multe umbrele multicolor colorate si care par ca plutesc prin aer si banci facute din europaleti.

Exista si o zona sateasca, cu porti sculptate, sau o fantana din lemn sau alte elemente care sa infrumuseteze locul. Aici era un grup de tineri insotiti de o profesoara care pareau ca repeta ceva.

Am intalnit si animalute din metal: caprioara, gasca, curcan dar am vazut si o veverita pe care am reusit sa o imortalizez.

Pe lac pot fi vazute si lebede albe si negre si un tip interesant de rate.

M-am plimbat pe diferite alei, am pozat copaci, statui, o casuta mai daramata unde mai apoi au aparut niste politisti cu caii la antrenament si s-au oprit acolo pentru o scurta pauza.

Locurile de joaca pentru copii existau si acestea prin parc, dar la ora la care eram eu pe acolo erau inca goale si era o liniste peste tot.

Am intalnit si statuia lui Hercule in lupta lui cu Centaurul si mi-am adus aminte cu placere de copilarie cand citeam si rasciteam Legendele Olimpului atat zeii cat si eroii.

Un loc aparte in acest parc il ocupa in Insula Trandafirilor Monumentul fondatorilor Uniunii Europene unde in centru se afla un monument din marmura si granit si un catarg pe care flutura steagul Uniunii Europene (un steag dupa parerea mea cam ofilit), monument inconjurat de 12 statuete.

Aceste capete cu inaltimi semnificative (aproximativ 1.5 m) reprezinta fondatorii Uniunii Europene si inaugurarea monumentului a avut loc la data de 9 mai 2006 de Ziua Europei.

Am mai vazut si altfel de statui pe care le-am fotografiat insa doar despre una dintre ele am aflat cate ceva si anume, este vorba de lucrarea “Prometeu”, expusa in 1960 si atribuita lui Joseph Marie Thomas Lambeaux (1852 – 1908) clasificata ca si monument istoric categoria B, lucrare reamplasata in 2001.

Despre aceste clasificari si categoriile lor nu ma pricep singurul lucru care mi-a ramas in minte cand m-am plimbat cu bastonul prin Bucuresti a fost mentionarea intentiei de a cataloga Domnita Balasa ca si categorie A.

Cum insa deja incepeam sa simt plimbarea prin parc si urma sa vad Muzeul Satului m-am indreptat spre iesire, admirand prima cursa a vaporasului pe lac (mai tarziu decat ora marcata pe orar).

Am iesit pe langa Pavilionul H (in vecinatate, as putea spune ca de fapt pe langa Hard Rock Café) si m-am indreptat spre Muzeul Satului, dar despre acesta in episodul urmator.


[fb]
---
Trimis de mishu in 14.10.16 09:25:02
Validat / Publicat: 14.10.16 16:58:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2893 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Parcul Herastrau - si am prins in poza si o veverita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[14.10.16 17:06:50]
»

@mishu: Ai scris despre un parc candva mult mai frumos decat acum. Era locul, dupa '85, unde mergeam fie pentru partea mai aglomerata, parcul propriu zis, fie pentru zona pe care dupa "89 din pacate s-au facut blocuri, taindu-se foarte multi pomi, zona aceasta fiind salbatica, ca o padure adevarata.

Nu-mi place ca acum circula masini pe multe alei, veveritele s-au mai imputinat dar are inca ceva farmec.

Dana2008
[14.10.16 17:34:40]
»

Ai surprins emoții: tatăl care își învață fiica sa meargă cu rolele si o veveriță micuță dar curajoasă pt că nu stă ascunsă de oameni. Felicitări pt articol și fotografii!

tata123 🔱
[14.10.16 19:59:39]
»

@mishu: Sunt atât de multe de spus despre Parcul Herăstrău... Istoria lui e strâns legată de manifestarea Luna Bucureștilor - 1936, de regale Carol al II-lea, de înființarea Muzeului Satului Românesc, de asanarea salbei de lacuri din jurul Bucureștiului, etc.

Eu, pentru articolul dedicat parcului Herăstrău și informațiile oferite am primit două voturi negative. Dacă doriți o avanpremieră a sezonului hibernal în parc vizionați pozele din articol (vezi impresii).

Într-un număr al Monitorului Uniunii Orașelor din România din septembrie 1936 este descris noul parc: Parcul Regele Carol II constituie una din podoabele orașului, un colt feeric de verdeață, de peisaj, de sport. Suprafața noului parc e de 60 ha. Orânduirea sa e în genul parcurilor englezești. Lacul are o suprafață de 80 ha... Apa atinge o adâncime variind între 5 și 7 m... E mai cu prisosință o rezervă de sănătate pentru locuitorii Capitalei, un nou și proaspăt plămân, un minunat ventilator natural, cu efecte binefăcătoare pentru viața orășenilor.

Monumentele și statuile din parc sunt în grija Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic din București; amănunte despre ele găsiți pe saitul instituției (de ex. : ampt.ro/monument/nimfa-adormita).

mishuAUTOR REVIEW
[15.10.16 00:49:09]
»

@elviramvio: Multumesc frumos de vizita si vot, asa este este mult schimbat, insa el totusi exista si este un loc placut in continuare. Si pentru a-l simti asa cum imi doream am preferat acea vizita in cursul diminetii intr -o zi lucratoare, atunci parca respira si el si se relaxeaza. Poate ca daca era mai multa agitatie veverita nu mi se arata. Cred ca inconjurati de betoane incercam sa ne bucuram de fiecare coltisor verde si in mod sigur este inca un parc frumos si am vazut ca era ingrijit, erau o multime de persoane care curatau.

mishuAUTOR REVIEW
[15.10.16 00:52:26]
»

@Dana2008: Ce pot spune, admiram ca exista si persoane care nu spun copilului "Nu pot, nu am timp, acum am alte treburi mai importante de facut" si chiar am stat cateva minute si i-am admirat de la distanta sa vad cam ce se intampla. Avea taticul acela calm in el cand explica de-ti era mai mare dragul sa te uiti la ei.

Iar veverita, poate ca am avut noroc fiind dimineata si liniste. Multumesc de vizita si vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[15.10.16 00:58:01]
»

@tata123: Multumesc frumos de vizita si vot dar mai ales pentru completari si in mod sigur am sa citesc si acel articol. Nu stiu de ce ar da cineva un vot negativ si cred ca exista mult subiectivism acolo. Cat despre alta aspecte, m-a amuzat partea cu apa cu adancimea intre 5 si 7 m si rezerva de sanatate pentru locuitori. Nu am vrut sa pun poze mai de aproape cu apa care este tulbure si vezi pesti cum vina la suprafata dornici parca de aer curat. Am sa studiez de asemenea si povestile statuilor si monumentelor din parc, multumesc pentru link.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[04.11.16 14:21:39]
»

@mishu: Este, totusi, cel mai mare, amenajat si frumos parc bucurestean, bine semnalat, merita o prezentare.

mishuAUTOR REVIEW
[04.11.16 15:03:42]
»

@calatorul: Si eu sunt de acord ca este cel mai mare parc, si ceea ce mi-a placut (vizitandu-l dimineata am putut sa constat) erau multi angajati ai parcului care aveau grija de intretinerea lui. Multumesc frumos de vizita si vot.

calatorul
[04.11.16 15:07:15]
»

@mishu: Asa este, eu am avut mai multe ocazii de a/l traversa dimineata in cursul saptamanii, la pas, cand este aproape gol, linistit, curat si incantator. Cu placere si data viitoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dana2008, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10889601707458 sec
    ecranul dvs: 1 x 1