ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiori de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mănăstirea Glavacioc - credinţă şi spiritualitate în inima Munteniei

TIPĂREȘTE

Glavacioc este un sat care aparţine de comuna Ştefan cel Mare, jud. Argeş, şi este situat în zona de confluenţă a trei judeţe ale Munteniei: Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman. O aşezare liniştită, cu doar câteva sute de suflete, unde viaţa îşi urmează cursul firesc. Din păcate, cei de aici nu au făcut cunoştinţă cu un element esenţial al lumii civilizate: asfaltul. Drumurile din sat sunt pietruite, am observat că maşinile circulau cu viteză redusă, însă dacă ai norocul să treacă pe lângă tine un şofer care iubeşte viteza, te poţi pune liniştit în pielea unui beduin atunci când se confruntă cu o furtună de nisip în deşert :). În schimb, ce mi-a plăcut aici este faptul că uliţele satului, că aşa îmi place mie să le spun, doar suntem la ţară, au nume de domnitori sau de înalţi conducători ai bisericii ortodoxe din Muntenia sau Moldova, un exemplu ce ar trebui urmat şi de alte localităţi din ţară. Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, Matei Basarab, mitropoliţii Varlaam şi Dionisie al-II-lea sunt doar câteva nume cu rezonanţă ale istoriei noastre pe care le-am văzut cu ocazia plimbării mele prin sat.

Legenda spune că numele satului vine de la cuvântul gleava (craniu) şi cioc, de la ciocoi, aici fiind găsit un craniu despre care se spune că ar fi al unui boier care a fost urmărit şi prins de turci, a fost decapitat de aceştia, capul fiindu-i aruncat în pârâul Glavacioc, care străbate localitatea.

Nu ştiam de existenţa mănăstirii din localitate, aflând despre aceasta cu ocazia drumului făcut la Fundăţica în luna august. Trecând prin comuna Şelaru, din jud. Dâmboviţa, în zona primăriei am observat un indicator cu mănăstirea Glavacioc, şi distanţa de parcurs până acolo, 3 km. Nu am mers la mănăstire la momentul respectiv, fiind obosiţi, ne doream să ajungem mai repede acasă, dar ne-am propus să o vizităm atunci când vom avea puţin timp liber, iar prilejul s-a ivit la începutul acestei luni.

După ce am ieşit din comuna Poeni, am parcurs circa 6 km. pe drumul Videle - Piteşti, neasfaltat dar acceptabil, am trecut pe lângă o pădurice, şi la circa 300 m de aceasta am virat stânga către Glavacioc. Ajunşi în sat, am căutat un indicator, o pancartă, ceva care să ne îndrume către mănăstire, dar de unde? Nu ne-a rămas decât să întrebăm o bătrânică, iar aceasta, foarte amabilă, ne-a spus că undeva puţin mai departe de centrul localităţii, pe un stâlp de electricitate vom observa un cuib de barză foarte mare :) din dreptul acelui stâlp vom vira pe o uliţă la dreapta, şi vom ajunge la mănăstire. Aşa am făcut, de la de-acum celebrul stâlp cu uriaşul cuib de barză am virat dreapta pe o uliţă îngustă, am mai mers câteva sute de metri, din această uliţă am virat din nou la dreapta pe un drum de câmp, încă 300-400 de metri, şi pe o colină vedem mănăstirea.

Lăsăm maşina în parcarea din faţă, destul de încăpătoare, şi intrăm, sfioşi, strecurându-ne printre oamenii veniţi la slujbă, care, culmea, tocmai ieşeau din biserică, se terminase slujba! Ghinionul nostru... Am cumpărat câteva lumânări, pe care, ca nişte buni creştini le-am aprins la locurile special amenajate pentru cei decedaţi, pentru cei vii... şi pentru 6/49 :). Vise, taică!

Câte ceva despre istoria acestui aşezământ religios se impune a fi menţionat. Astfel, din unele surse, prima biserică, din lemn, ar fi ridicată în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, undeva pe la 1409, însă nu există date certe cu privire la anul construcţiei acesteia. Prima atestare documentară datează din anul 1441, când domnitorul Vlad Dracul întăreşte proprietatea mănăstirii asupra unui sat dăruit anterior de banul Radu, dregător care avea o poziţie destul de insemnată în sfatul domnitorului Mircea cel Bătrân. În urma invaziei otomane din anul 1462, mănăstirea a fost distrusă, fiind rectitorită de domnitorul Vlad al IV-lea Călugărul, care a ridicat din temelie o biserică din zid, în locul celei din lemn. Totodată, a înzestrat-o cu multe venituri şi moşii, o perioadă folosind-o chiar ca reşedinţă domnească.

Mănăstirea a intrat într-un amplu proces de refacere în timpul domniei lui Mihnea al II-lea Turcitul, care între anii 1585-1591 a consolidat biserica, construind de asemenea chiliile şi clopotniţa din piatră. În acele vremuri, biserica mănăstirii era atât de frumoasă, încât l-a determinat pe diaconul Paul de Alep, să menţioneze în scrierile sale, cu ocazia unei vizite în Ţara Românească, impreună cu patriarhul Macarie al III-lea de Antiohia, că ,,nu a mai văzut în această ţară nici o altă biserică care să poată fi asemănată acesteia", asemuind-o cu biserica Adda din ţinutul Tripoli. Scuzaţi cacofonia, e pe răspunderea autorului textului :).

A doua renovare a mănăstirii a avut loc între anii 1701-1704, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, acesta, la rândul său, întărind dreptul de proprietate al mănăstirii asupra unor sate şi moşii. În urma cutremurului din 1802, biserica a fost distrusă, fiind refăcută din temelii, între 1840-1843 de către Eforia Şcoalelor, prin grija boierului Costache Faca, revoluţionar paşoptist. În anul 1858, biserica este închisă, din cauza stării avansate de degradare. Abia în anul 1940, datorită preotului Ilie Diaconescu au fost efectuate lucrări de restaurare a vechiului complex monahal, totodată reluându-se şi viaţa monahală de aici. În perioada comunistă, mănăstirea a fost transformată în biserică de mir, alte lucrări de renovare fiind efectuate între anii 1974-1976. În prezent, aici vieţuiesc trei slujitori ai Domnului, din care doi călugări şi preotul de mir, care ţine slujbele tot la mănăstire, satul Glavacioc neavând o altă biserică.

Biserica este în formă de cruce, cu ziduri groase din cărămidă, cu o singură turlă, pe naos.

Catapeteasma este din lemn nesculptat, iar naosul este delimitat de pronaos prin doi stâlpi marginali. Altarul este luminat de o singură fereastră, pe peretele de la răsărit, iar naosul şi pronaosul primesc lumină de la câte două ferestre. Pardoseala bisericii este din lespezi din piatră, iar pridvorul este închis, cu pereţii din interior văruiţi în alb. Clădirile chiliilor înconjoară biserica, ele având rol şi de ziduri împrejmuitoare. În dreapta mănăstirii, după ce coborâm câteva zeci de trepte, găsim un izvor care izvorăşte de sub altarul bisericii, despre care se spune că l-a vindecat de o boală de stomac pe domnitorul Vlad al IV-lea Călugărul, după ce a băut apă de aici. În biserică ne-a atras atenţia, şi totodată ne-am rugat la icoana Maicii Domnului, despre care legenda spune că a fost găsită în urmă cu mai bine de 600 de ani de un cioban, într-un lemn de corn, pe locul unde este ridicată mănăstirea. Deşi a luat-o acasă, a doua zi dimineata icoana dispăruse, ulterior găsind-o în locul unde o descoperise cu o zi inainte. Vestea despre icoana Maicii Domnului s-a răspândit destul de repede, astfel că într-o bună zi în aceste locuri au ajuns oamenii domnitorului, care au luat icoana şi au dus-o la Curtea de Argeş, însă şi de acolo a dispărut, ulterior fiind găsită în acelaşi loc unde apăruse prima dată. Aflând despre toate aceste minuni, domnitorul a poruncit ca în locul unde a fost găsită icoana să fie construită o mănăstire, care veghează asupra liniştii sufleteşti a oamenilor din Glavacioc şi în zilele noastre.

Pentru cei care doresc să ajungă la mănăstirea Glavacioc, să spunem că de la Piteşti până aici sunt 64 de km., iar până la Găeşti sunt 36 de km. Nu sunt distanţe mari, dar există acel mic dezavantaj în ceea ce priveşte starea drumului, de la intrarea spre Glavacioc nefiind asfaltat.

Am avut parte de o zi frumoasă, am vizitat o mănăstire seculară, cu legende captivante, în concluzie vă recomand să veniti aici, să descoperiţi o filă din istoria neamului nostru.

Vacanţe frumoase vă doresc !


[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 05.10.16 13:24:27
Validat / Publicat: 05.10.16 17:26:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MUNTENIA.

VIZUALIZĂRI: 2719 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Chiliile din complexul monahal, nelocuite.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.10.16 17:25:26]
»

Bună recomandarea

Mutat în rubrica "Mănăstirea Glavacioc [Ştefan cel Mare, AG], #CĂLĂTORII prin MUNTENIA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mishu
[05.10.16 17:32:29]
»

@Safta Radu: Pe faza sau nu, am prins primul vot. Am constatat in ultima vreme ca se gasesc atat de multe manastiri frumoase in jurul nostru incat trebuie doar sa aflam de ele. Asa incat foarte frumos din partea ta ca ne-ai spus povestea acestei manastiri.

Imi plac toate aceste locuri care sunt mai putin umblate si care iti confera o anumita liniste de cate te poti bucura.

Felicitari, votat cu mare placere.

alinaro
[05.10.16 18:05:07]
»

@Safta Radu: Frumos. Dacă nu mă înșeală memoria, este al doilea articol pe care îl citesc despre mănăstirea Glavacioc (tata123 parcă a mai scris) și, cu regret constat că, deși se află la o aruncătură de băț de locurile unde eu am copilărit, nu am ajuns încă acolo. Timpul nu-i pierdut, îmi fac eu timp în vreo vară.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 18:18:15]
»

@mishu: Da, avem multe mănăstiri frumoase, locuri încărcate de istorie de care poate nici nu am auzit. Trebuie doar să fie aduse în atenţia celor care doresc să viziteze asemenea locuri. Mulţumesc pentru lecturare şi pentru vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[05.10.16 19:06:00]
»

@Safta Radu:

Frumos popas pentru trup si suflet.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 19:58:44]
»

@webmasterX: Coordonatele sunt setate corect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 20:06:19]
»

@alinaro: Sunt sigur că @tata123 ar fi scris un excelent review despre mănăstirea Glavacioc, dar eu am scris primul despre aceasta, cel puţin aşa spune webmaster, rubrică nou creată pe sait. Dar nu asta contează, important este ca oamenii să ştie că la Glavacioc există o mănăstire de secole, cu o istorie bogată. Când vei avea ocazia, nu ezita să vizitezi acest frumos complex monahal. Mulţumesc pentru apreciere şi pentru vot.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 20:10:21]
»

@elviramvio: Mulţumesc pentru lecturare şi pentru vot.

Zoazore
[05.10.16 20:51:43]
»

@Safta Radu: Of, Doame, Radule, ce-mi faci tălică mie!

Mânăstirea asta are două hramuri: Buna Vestire și Izvorul Tămăduirii!

Cât am lucrat la Poeni (prin care-ai trecut), din 1992 până-n 1996 am mers acolo la cam toate sărbătorile mari.

Mi se umplu ochii cu lacrimi de dor după timpurile-alea!

Mulțumesc mult, prieten drag! Mă-nclin!

tata123 🔱
[05.10.16 21:03:34]
»

@Safta Radu: Mă tem că @alinaro are dreptate, în 28 iunie anul acesta am scris un articol despre mănăstire (vezi impresii). Chiar mă mir că nu ți-ai mai adus aminte având în vedere că ai votat articolul respectiv . Dar nu asta contează...

Important e că locul are un farmec aparte, galeriile circulare și florile din curte pun în valoare silueta zveltă a bisericii albe din mijlocul incintei. Căutați pe Internet imagini aeriene ale complexului arhitectonic de la Glavacioc pentru a observa forma deosebită a ansamblului monahal. Și ar fi multe de scris despre rolul istoric și cultural al acestei mănăstiri...

Mă bucur că v-ați simțit bine în liniștea oferită de Glavaciocul istoric.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 21:06:17]
»

@Zoazore: Adevărul este că atunci când merg la un obiectiv turistic încerc să le fac pe toate, adică să văd cam tot ce e pe-acolo, să fac fotografii, dacă e posibil să discut şi cu vreo persoană autorizată de acolo, e greu să le faci pe toate când ai timpul limitat. Da, ai dreptate, am omis să menţionez hramul mănăstirii, şi îţi mulţumesc pentru completare, e binevenită. Toate cele bune!

mprofeanu
[05.10.16 21:08:26]
»

@Safta Radu: Frumos review și frumoase poze! Când eram copil mergeam la rude la Slobozia, la Ștefan cel Mare și la Șelaru și am vazut și această mănăstire.

Mulțumesc că mi-ai readus aminte de această zonă pe care spre regretul meu nu am mai văzut-o de mult timp.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 21:16:59]
»

@tata123: Aşa este, ai dreptate, am revăzut articolul cu pricina, dar crede-mă, nu pot să le ţin minte pe toate, sunt atât de multe... Atunci de ce webmaster a mai menţionat că articolul meu constituie o rubrică nou creată pe sait? Cred că trebuie tras la răspundere . Una peste alta nu contează cine a scris primul sau ultimul, important este să aducem în atenţia oamenilor locuri încărcate de istorie, pe care nu trebuie să le uităm niciodată. Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 21:22:29]
»

@mprofeanu: Mulţumesc pentru lecturare şi vot, aprecierea dumneavoastră mă onorează. Toate cele bune!

tata123 🔱
[05.10.16 21:23:51]
»

@Safta Radu: Corect... trebuie să promovăm locuri așa de frumoase. Se pare că unele locuri pe care le credem mai puțin frecventate sunt totuși cunoscute de oameni.

Și nici webmasterul nu trebuie tras la răspundere, titlul articolului meu nu e foarte clar, iar textul conține referiri și la Poiana Narciselor din Negrași, Argeș (astfel că a fost încadrat bine și la rubrica „Descoperă județul Argeș”).

Alexa_77
[05.10.16 21:33:56]
»

@Safta Radu: Votat cu multa placere! Tot ce este hrana pentru suflet si incantare pentru ochi voi citi intotdeauna!

Felicitari pentru review!

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.10.16 22:06:00]
»

@Alexa_77: Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot. Toate cele bune!

alinaro
[06.10.16 10:09:43]
»

@Safta Radu+@tata123: Văd că a răspuns autorul primului articol, deci nu mai trebuie să caut eu în arhivă.

Evident că nu țin minte nici pe sfert din cât se scrie pe site, dar despre Glavacioc știam cu siguranță că citisem, pentru că am copilărit nu departe de acest loc, și când eram mică, tataie se ducea la târg acolo (de fapt, cred că am și comentat acest lucru la reviewul lui tata123). E un nume pe care nu l-aș uita niciodată.

Tata123 a mai scris și despre Tătărăști, unul din satele vecine. Memoria oricum mă cam lasă în ultimul timp, și, așa cum spuneați și voi, nu contează cine și cum a scris, nu despre asta era vorba. Eu doar vrusesem să spun că deja după două articole poate ar fi cazul să încerc să ajung și eu acolo într-una din vacanțe.

Zi frumoasă vă doresc!

Zoazore
[20.10.16 15:25:48]
»

@Safta Radu: Fiindca, asa cum am zis, manastirea asta e tare draga sufletului meu, am gasit pozele de la troita care este langa izvor.

Si fiindca si Radu imi este prieten, le voi atasa articolului lui. Troita a fost construita si cu sprijinul nostru, al colegilor de la Poeni.

Yersinia Pestis
[06.12.16 15:39:44]
»

@alinaro: Păi, dacă tot te lasă memoria, nu te supăra că-ți spun, mie când îmi dai înapoi cei 5.000 (hai, doar trei zerouri) de euro pe care ți i-am împrumutat?

Dacă vrei, poți să mi-i dai și în rate, azi dă-mi 4.999 și restul, când poți!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, alinaro, elviramvio, mishu, mprofeanu, Safta Radu, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Glavacioc [Ştefan cel Mare, AG]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1163809299469 sec
    ecranul dvs: 1 x 1