ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Arhiepiscopia Râmnicului – un amplu complex istorico-religios

TIPĂREȘTE

După multe drumuri de tranzit prin orașul Râmnicu-Vâlcea, fie pe variantă către Sibiu, fie prin centru către Olănești, iată că a venit timpul unui popas ceva mai lung în urbea de pe malul Oltului. Plimbarea prin centrul orașului ne-a condus pașii, fără a urmări expres acest lucru, pe Calea lui Traian până la în dreptul unui părculeț de unde am observat turnul-clopotniță al Arhiepiscopiei Râmnicului. Complexul e situat pe o înălțime, în spate se vedea pădurea – am zis: - De ce nu? Totul pare atât de liniștit și înconjurat de natură, hai să urcăm spre Arhiepiscopie.

Îmi aduceam aminte vag că citisem un articol al lui @Michi (vezi impresii), iar acum am lecturat alt articol documentat al lui @mireille (vezi impresii). Greu să mai adaugi ceva în plus celor două articole bune – încerc să aștern câteva fraze.

La intrare pe domeniul Arhiepiscopiei se află un magazin bisericesc – am intrat pentru a întreba de o broșură de prezentare și o ilustrată: nu aveau (m-au îndrumat către punctul de vânzare din biserică, dar nici aici nu aveau nimic – sunt în curs de tipărire). Am urcat ușor pe aleea străjuită de brazi până lângă gardul ce împrejmuiește complexul, în nișele stâlpilor pătrați sunt pictați diverși sfinți. În stânga se află turnul-clopotniță, clădire pătrată care ne atrăsese atenția chiar din oraș, edificat pentru prima dată în secolul al XVII-lea, și refăcut de mai mulți episcopi.

În curte e liniște, nu zărim țipenie de om; spațiile verzi sunt bine îngrijite, trandafiri, hortensii și alte flori îndulcesc peisajul. Pornim pe aleea din dreapta admirând biserica-paraclis ce poartă hramul „Sf. Grigorie Teologul”. Ne-a atras aerul de vechime ce îl inspiră lăcașul de cult, dar și picturile exterioare din firidele situate în registrul superior. Interesantă mi s-a părut și ridicarea bisericii pe un parter înalt – pare o biserică clădită pe o clădire civilă. Din firide ne privesc filosofi și sibile, ferestrele au ancadramente frumoase de piatră, brâul median e oramentat cu motive vegetale.

Biserica-paraclis este unită cu palatul episcopal. Clădirea, care poartă indicii ce o coboară în timp chiar până în vremea lui Matei Basarab (beciurile), capătă forma actuală la sfârșitul secolului al XIX-lea, după mai multe refaceri. Văruit în alb și înconjurat de flori palatul mai-marelui eparhiei nu are dimensiuni monumentale, dar mi-a plăcut intrarea semirotundă, cu balcon închis cu geamuri la etaj și ancadramentul ușii de acces. Nu e chiar un palat în adevăratul sens al cuvântului, I se potrivește mai mult titulatura de „casă arhierească”.

Avem în față acum o curte largă, amenajată în pantă, acoperită cu gazon și flori îngrijite pe margini. Ne urmăm drumul pe partea dreaptă și urcăm spre alt lăcaș de cult vechi: biserica-bolniță. Are o formă simplă, fără turle, ornată cu un brâu dublu în formă de zimți de fierăstrău, cu un pridvor deschis. Pisania originală situată deasupra ușii ne vorbește despre ctitorii de la 1745-1746: episcopul Climent ajutat de doi călugări. Această bisericuță, alături de cea paraclis, sunt singurele clădiri care scapă din marele incendiu din 1847 care mistuie orașul Râmnic. Pridvorul e pictat, fațada bisericii fiind pictată cu icoana hramului: „Adormirea Maicii Domnului”. Lăcașul de cult e închis, prin preajma lui mișunau muncitori și utilaje – se construia ceva. De altfel, peste drum de biserica-bolniță se află câteva case monahale construite în timpul refacerii complexului episcopal din 1850 (după incendiul din 1847) de către noul episcop: Calinic de la Cernica. O parte din aceste clădiri se află în fază avansată de refacere; am observat porticul din fier forjat situat deasupra uneia din intrări – frumos.

Străbatem latura nordică, ocupată acum de o clădire cu trei etaje: Centrul Social Sfântul Antim Ivireanul. Edificiul ocupă toată raza vizuală dinspre pădure, consider că putea fi ales alt stil arhitectural – măcar prin culori se integrează în peisaj. Aici sunt spații administrative și culturale (biblioteca eparhială și muzeul – despre care nu am știut, deci nu l-am vizitat). Prin curte au mai apărut câțiva slujitori ai Domnului și personal administrativ. Totuși liniștea și pacea predomină în curtea interioară.

Începem coborârea pe lângă o espalanadă recent amenajată unde se află: crucea lui Constantin Șerban Voievod (1656, restaurată 2014) și bustul lui Mihai Eminescu (bronz de Paul Popescu, dezvelit în 16 ianuarie 2016). Trecem apoi pe lângă noua cancelarie – o clădire joasă, care adăpostește la parter o fabrică de lumânări, iar la etaj spații administrative. Pe fațadă sunt amplasate două frumoase picturi-mozaicuri înfățișându-i pe Sf. Antim Ivireanu și pe Sf. Calinic de la Cernica. Arbuști ornamentali și nenumărate flori completează în mod fericit imaginea clădirii. Alături vedem fântâna episcopului Filaret (1784) , funcțională, restaurată în 2015 – se păstrează vechiul jgheab de piatră. Cercul se încheie cu lunga construcție a Centrului Cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, artizan al clădirii ridicate după marele incendiu, gazdă a vechii cancelarii, a seminarului teologic, a tipografiei, arhivei, acum și spații de locuit la mansardă.

În încheierea vizitei intrăm în Catedrala Arhiepiscopală – Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”. Ctitorie a episcopului Calinic de la Cernica, biserica a fost înfrumusețată de cunoscutul pictor Gheorhe Tattarascu – superbe marile scene religioase. Din respect pentru cei aflați în interior nu am făcut fotografii. Catapeteasma în care predomină culoare auriu e bogat ornamentată, icoanele componente deosebite. Grosimea zidurilor o observăm în golurile ferestrelor unde se află frumoase vitralii.

Am admirat încă o dată curtea Arhiepiscopiei apoi am pornit din nou spre oraș. Ne-a plăcut această scurtă vizită; citind acum despre muzeu parcă aș mai trece pe acolo vreodată. Am apreciat și faptul că în fața fiecărei clădiri se află câte o tăbliță informativă care ne ajută să identificăm obiectivul-monument. Poate data viitoare găsesc și o broșură, o vedere; plus că în fiecare anotimp natura din împrejurimi își schimbă „hainele” și oferă altă perspectivă asupra locului.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.10.16 15:24:53
Validat / Publicat: 03.10.16 20:06:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2072 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica-paraclis cu hramul „Sf. Grigore Teologul” - Arhiepiscopia Râmnicului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [03.10.16 17:58:14] »

@tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Arhiepiscopia Râmnicului, RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱 [03.10.16 19:54:33] »

@webmaster26: Poziționarea este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna [03.10.16 20:21:05] »

@tata123: Ai fost la Valcea si nu ai dat un semn de viata, beam si noi o bere. Pentru asta ti-am dat primul vot la acest articol despre Arhiepiscopia nostra pe la care cred ca nu am mai trecut de vreo doi ani.

Daca urcai spre padure, pe drumul de langa Arhiepiscopie ajungeai pe dealul Capela, acolo este un loc de belvedere asupra orasului.

Concedii placute.

tata123 🔱 [03.10.16 20:32:41] »

@zlatna: Mulțumesc pentru invitație Nu am stat foarte mult în oraș, ritmul a fos destul de alert, mai eram și șofer pe deasupra. Dar mi-a plăcut orașul, voi reveni pentru mai multe ore și poate ne întâlnim. Am văzut câteva locuri interesante în Râmnicu Vâlcea; mulțumesc și pentru pontul privind punctul de belvedere - sunt informații utile pentru toți vizitatorii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [03.10.16 21:12:19] »

@tata123 - In fata unui asemenea articol nu cred ca mai exista comentariu, felicitari, votat cu mare placere.

mireille [04.10.16 07:14:33] »

Buna dimineata... ma bucur ca ati fost prin plaiurile vălcene. Moșia Episcopiei e unul din locurile mele preferate din oraș... dacă mai treceți prin Râmnic, poate ne punem de o agapă la o cafea/bere cu colegul @Zlatna... mi-ar face plăcere să vă cunosc.

tata123 🔱 [05.10.16 13:10:24] »

@mireille: Mulțumesc de asemenea pentru invitație, îmi voi aminti de propunere atunci când mă voi decide să poposesc ceva mai mult timp în orașul de pe Olt. Și mie mi-a plăcut natura și locul unde este așezată Arhiepisopia Râmnicului, precum și calmul + liniștea din curte. În principiu am văzut lucruri frumoase în oraș și încă mai am de vizitat, deci voi reveni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mireille, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂArhiepiscopia Râmnicului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071189880371094 sec
    ecranul dvs: 1 x 1