ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

„Numa'-atâta mamă ești”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Prima zi plină în Maramureș. Încotro? Dreapta sau stânga? Aproximativ aleatoriu, dreapta. Adică spre Borșa. Ieud - Bogdan Vodă - apoi Dragomirești, unde îl rog frumos pe Tati să încetinească, spre a localiza Muzeul Țărăncii Române. Acest lucru se dovedește a fi mai simplu decât îmi imaginasem, imediat după biserica veche de lemn, pe partea stângă a șoselei, zărim intrarea la muzeu.

Parcăm pe marginea drumului și traversăm. Frumoasa poartă maramureșeană e deschisă și ne invită să pătrundem în ogradă. Dar mai întâi admirăm incrustațiile specifice în lemn și recunoaștem printre ele „funia”, „soarele”, „crucea”, ca și „lupoaica, Remus și Romulus”, încadrați de-o parte și de alta de steaguri dacice și de... cocoși. Hmmm... În acest punct, simbolistica începe să ne piardă!

Dincolo de poartă se întinde ograda vastă și verde, în capătul căreia se profilează casa maramureșeană tipică de lemn. În drepta, chiar la intrare, ne întâmpină o localnică în fața unei măsuțe; vrem să cumpărăm bilete și ne spune că nu-i nevoie, doar să avem puțină răbdare, căci în curând va sosi cea care se ocupă de îngrijirea casei și ne va spune povestea sa. În curând, ni se mai alătură și alți turiști „independenți”, precum și un grup de vreo 25-30 de copii, probabil aflați în vreo tabără.

Noi cu răbdarea nu stăm prea bine și, curioși cum suntem, până să vină ghida, ne băgăm un pic năsucurile prin ceva cotloane. Ceea ne bine facem, măcar prindem câteva poze mai de Doamne-ajută înainte de a ne cotropi hoarda ciripitoare :) ! Apare și doamna cu pricina și începe să ne povestească. În primul rând, ne elucidează misterul cocoșilor sculptați pe poarta de lemn: fiecare sat are câte un simbol, iar simbolul Dragomireștilor este țanțoșul cocoș.

Pe urmă, ne invită să admirăm galeria de statui din lemn, ce reprezintă femeia maramureșeană „de la tinerețe pân' la bătrânețe” - fetiță, tânără, mamă, bunică. Aflăm în acest timp care era modul de viață al femeilor din zonă pe vremea când nu existau curent electric, apă curentă, mașină de spălat sau malluri și supermarketuri. Principala preocupare a femeii măritate era să-și îmbrace casa, din cap și până în picioare; absolut tot ce era textilă era creat de „găzdoaie”, pornind de la materia brută: se foloseau cânepa pentru vară și lâna pentru vremurile mai reci. De aceea, fusul era la mare prețuire în casă și, pentru exemplificare, avem să ne minunăm de uriașul „fus cu țurgalău” plantat în ogradă, o invenție locală care l-ar fi făcut invidios cu siguranță pe celebrul Rubik.

Povestea lui e plină de umor și de învățăminte; se pare că a fost inventat de un flăcău isteț, care vroia să cucerească inima unei fete care îl cam ignora la șezătoare. Fusul are atașată o îmbinare măiastră de piese care produce un „cântec” ritmic și discret în timpul toarcerii. Flăcăul l-a dăruit alesei sale spunându-i: „O singură piesă dacă scoți din el, fusul rămâne întreg. Dacă nu scoți piesa bună, fusul se desface și se strică. ” Fata s-a uitat, l-a cercetat, dar n-a aflat piesa corectă. Gestul băiatului a impresionat-o, iar în final s-a ales și cu un fus cum nimeni alta nu mai avea, și cu un bărbat deștept lângă care a trăit până la adânci bătrâneți. „Vedeți, copii?! Nu trebuie musai mașină scumpă și palat ca să cucerești o fată! ” Copiii par convinși de asta, sunt atât de serioși! Noi zâmbim.

Explicațiile simpaticei ghide se referă în continuare la următoarea piesă care nu lipsea din nicio gospodărie: războiul de țesut, adăpostit într-un mic șopron format din 3 pereți, lipsa celui de-al patrulea lăsând lumina zilei să intre nestingherită. Aici se țesea pânza pentru haine (în general, fiecare persoană avea un rând de vară și altul de iarnă, iar copiii mici moșteneau straiele fraților mai mari), dar și pentru cele trebuincioase locuinței: țoluri de pat și de pereți, perne, covoare, ștergare, fețe de masă. Încă de mici fetițele erau învățate să toarcă, să coloreze firele și să țeasă la război, activități cu care aveau să-și petreacă bună parte din viață.

Ne îndreptăm spre casă, dar până acolo mai avem o nelămurire: care-i rostul „pomului cu oale”? Păi e simplu, ne spune ghida. Casa e mică, nu e loc de rafturi și dulapuri pentru oalele de gătit. Așa că acestea sunt păstrate afară, pe crengile scurtate ale unui pom. Cu cât sunt mai multe, cu atât casa e mai bogată. Iar dacă pe ramul din vârf tronează o oală roșie, înseamnă că în casă e o fată de măritat. Ne uităm și ne mirăm: oala roșie e în vârf. „Păi da - ne explică ghida - stăpâna casei n-o fo' măritată. ” Și, arătându-ne alături un chip prelung, cu cozi împletite, sculptat în piatră: „N-o fo' femeie urâtă, da' nu s-o născut omul ei! ” Zâmbesc și mă înduioșez profund la așa vorbă...

Despre casă aflăm că a fost construită cam prin 1720, fiind astăzi singura casă din bușteni rotunzi de molid care a supraviețuit pe Valea Izei. A fost locuită până în 1990, când stăpâna sa a murit, iar unuia din nepoții săi i-a venit ideea de a o transforma în muzeu. Casa este așadar absolut autentică, obiectele pe care le conține sunt, în cea mai mare parte, obiectele pe care Ileana Chiș le-a folosit în viața sa de zi cu zi. Pășim pe prispa îngustă, pe care descoperim în stânga o laviță pe post de pat de vară (Doamne, cum trebuie să visezi sub cerul înstelat!), iar în dreapta tot felul de unelte trebuincioase în gospodărie, ale căror întrebuințări nu le cunosc în totalitate.

Ghida ne povestește că aceasta nu e o casă de oameni tocmai săraci, având 2 încăperi plus o cămară; ca să deții cămară, trebuia să fi avut ce să pui în ea! Hoarda veselă de-abia încape în camera din față, unde ghida explică semnificația „copturilor” ce se etalează pe o masă, care-i pentru Paști, care pentru Crăciun sau pentru alte evenimente, noi ceilalți ne strecurăm în „casa mare”, în stânga, de unde tragem cu urechea. În același timp, admirăm exponatele, multe costume populare din zonă, patul învelit în straie tradiționale, pereții îmbrăcați asemenea, icoanele încadrate de ștergare cusute, zestrea expusă pe un par fixat orizontal deasupra patului, așa cum văzuserăm deja la pensiunea unde ne-am cazat. Podeaua de pământ nu e acoperită de nimic; vara era stropită zilnic, pentru a păstra răcoarea în casă, iarna însă era acoperită cu preșuri țesute. Sunt și câteva manechine, unul înfățișând o femeie ce-și leagănă pruncul într-un pătuț de lemn, alt copilaș într-un soi de premergător rudimentar tot de lemn, precum și o mireasă gătită cu cunună. Ghida ne spune că, indiferent de câte ori s-ar fi căsătorit o femeie, cunună nu putea să poarte decât prima dată.

Ne atrage atenția asupra pragului înalt de vreo 30 cm dintre cele 2 camere, construit astfel în scopul de a opri „evadarea” copiilor micuți (”Era treabă multă, cine să aibă grija lor?! ”), precum și a unor orificii făcute în lavițele încastrate în peretele opus patului (lavițe care se construiau de la început, odată cu casa): una pentru „priponit” puiul de om pentru care pragul casei nu mai reprezenta o piedică, altul pentru... puiul vacii. „Da, ce vă mirați?! Așa, și copchilu', și vițelu' stăteau departe de cuptor” - ce-i drept, acesta din urmă era în partea cealaltă a camerei, la capul patului - „n-aveau ce să pățească; și, pe urmă, își țineau tovărășie unul altuia! ” Corect. Referitor la costumele populare expuse, ghida ne atrage atenția asupra culorilor diferite, specifice fiecăreia dintre satele învecinate: „Nici nu trebuia să spui de unde ești, hainele vorbeau pentru tine! ”

Ne amuză și povestea despre botezuri: doar femeile aveau voie să se ducă la botez, unde, după ceremonia de rigoare, chefuiau cât aveau dorință; singurii bărbați acceptați la aceste petreceri erau ceterașii. Bărbații și copiii rămâneau să aibă grijă de casă și de animale. Astfel, creștinarea unui copil din comunitate era momentul cel mai așteptat de femeile satului. Așa da, dragelor! :)

Facem, pe rând, o scurtă incursiune și în cămară: coveți de lemn de mai multe dimensiuni, coșuri de răchită, putini pentru lapte, brânză și unt, o balanță, o pereche de cizme înalte de piele, încă în stare de funcționare, după cât se pare... În antreu, ne reține atenția o colecție de fotografii alb-negru, din care ne privesc chipuri expresive de femei și copii, precum și un desen naiv, reprezentând satul maramureșean... Ne întoarcem în camera principală, unde ghida e acum vânzătoare de suveniruri. Așteptăm amuzați să se hotărască ce dorește fiecare membru al hoardei vesele, apoi cumpărăm și noi un magnețel și 2 clopuri pentru „oamenii” micului nostru grup, considerând că astfel ne-am achitat de vizită.

Ziua noastră abia începuse și multe alte minunății aveau să ne aștepte încă...

Nu ratați nicidecum Muzeul Femeii Române dacă sunteți prin zonă! Deși micuț, e poate unul dintre cele mai complete imagini a vieții tradiționale maramureșene din trecutul nu prea îndepărtat. „Și azi e la fel, oricât de modernă ar arăta casa pe afară, înăuntru e cam ca aici, nu e găzdoaie aia care nu are țoluri bogate în casă! ” (Lucru de care aveam să ne convingem în zilele următoare...) Iar vorba dulce și plină de regionalisme pitorești a dedicatei ghide o să vă vrăjească și ea, cu siguranță!

Rog web a atașa următorul fond sonor: https://www.youtube.com/watch?v=8DUAW8G8ugc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 01.10.16 16:49:02
Validat / Publicat: 01.10.16 19:33:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IEUD [MM].

VIZUALIZĂRI: 1779 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 „De la tinerețe pân' la bătrânețe”, etapele de viață ale țărăncii române
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.10.16 19:32:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Țărăncii Române [Dragomirești], [ALTE LOCURI]" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[01.10.16 20:00:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Zoazore
[01.10.16 20:08:48]
»

@crismis: Tare frumos ai descris vizita voastra!

"Oamenii" din grupul vostru fiind Tati, Baietelul si Luca! Asta fiindca-n Maramu' oamenii sunt doar partea barbateasca! Zic bine?

crismisAUTOR REVIEW
[01.10.16 20:09:50]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru onoare!

crismisAUTOR REVIEW
[01.10.16 20:13:44]
»

@Zoazore: Mda, cam 2 „oameni” am avut în grup de data asta, doar Tati și Lukas, că Băiețel cică e băiat mare și merge în vacanță cu gașca! N-are decât să-și ia singur clop! Na!

elviramvio
[01.10.16 20:37:16]
»

@crismis:

Ma adunai si eu de la trebi (adica munci) de prin ograda si hop articolul tau, deja votat de o gasca intreaga.

Pai chestia cu oalele in pom: eu pe la 20 de ani am ramas masca vazand oalele in parii din gard, in fata casei, pe Valea Jiului. Doar ca acolo erau prea saraci, sau poate prea neinspirati, acum 40 de ani, asa ca de aveai nevoie de un blid, luai din gardul vecinului!

crismisAUTOR REVIEW
[01.10.16 23:08:42]
»

@elviramvio: Luai, dacă aveai nevoie... Da' musai oala roșie!

Mulțumesc de vizită, Elvira!

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.10.16 06:15:30]
»

Bună scriitorule!

Frumoasă descriere. O completare dacă se poate despre gaura din laviţă de care era priponit copilul și vițelul: este adevărat că era utilă peste zi când femeia rămânea singură acasă și vroia să-și știe copilul în siguranță dar mai mult îi ajuta pe bărbați care seara rămâneau singuri acasă să îngrijească de toate cele, timp în care femeile se întâlneau la şezătoare.

Pomul cu oale este precursorul masinii automate de uscat vase. Dacă în casă erau mai multe fete de măritat atunci și oalele puse imediat în jos de vârf trebuiau să fie rosii.

O zi splendidă!

crismisAUTOR REVIEW
[02.10.16 10:01:37]
»

@Utube: Bună să-ți fie inima, cititorule!

Faine, corecte și logice completări!

O zi minunată și ție!

krisstinna
[02.10.16 12:45:16]
»

@crismis:

Nu trebuie musai mașină scumpă și palat ca să cucerești o fată!

- ce bine ar fi să fie adevărat, să fie ca pe vremea noastră!

Impresiile tale mi-au adus o stare de bine, nici nu mă mir pentru că asta reușești mereu cu multă ușurință. Îmi alunecă privirea pe cuvintele tale, termin imediat de citit și tot nu sunt sătulă.

Nu am auzit de acest muzeu, mulțumesc pentru detalii, sunt colorate cu povestioare, așa cum îmi place mie.

Felicitări, aștept continuările scrierilor tale, sunt curioasă pe unde te-au purtat pașii și ce noi descoperiri ai în tolbă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[02.10.16 14:24:44]
»

@krisstinna: Mulțumesc, Cristina!

... Cât despre cuceriri... amândouă știm că depinde... depinde de fată, depinde de băiat... și de multe altele! (Am putea întinde filozofeala până la Crăciun, cel puțin, dacă am vrea!)

Muzeul e foarte interesant, mai ales ca el conține obiectele pe care stăpânii casei chiar le-au folosit în viața lor de zi cu zi. Știu sigur că și ție ți-ar plăcea, așa că notează-l în agendă, pentru când vei ajunge în zonă!

Zile senine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[02.10.16 14:26:50]
»

@webmaster: Mulțumesc, dar... din nou? Adică același articol, din nou?

tata123 🔱
[02.10.16 19:41:07]
»

@crismis: Nici acest muzeu popular nu l-am ratat în 2008 când am pășit pe tărâmuri istorice maramureșene. Cred că doamna ghid e aceeași - îmi aduc aminte de verva, cuvintele „necunoscute” și descrierile competente. Văd că există încă copturile sub formă de miel - totul e atât de autentic.

Într-o astfel de casă, la fel de veche și plină de obiecte de „muzeu”, am intrat în localitatea Sârbi, de lângă Budești. Bătrâna care locuia acolo se întorcea de la Mănăstirea Constantin și Elena, am luat-o în autoturism - ne-a invitat în casă (amănunte în articolul: vezi impresii). Ce experiențe frumoase am avut în Maramureș...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[02.10.16 20:07:07]
»

@tata123: Am vizitat si noi vreo 2 case de localnici, daca nu ma insel tot in Sarbi sau pe acolo. O sa povestesc, a fost o experienta autentica, de nepretuit!

mishu
[02.10.16 22:06:55]
»

@crismis: O poveste din Maramures care nu este cu feti frumosi si zane ci cu si despre oameni adevarati de la noi.

Un articol minunat care te transpune parca intr-o alta lume.

Felicitari, votat cu mare placere.

crismisAUTOR REVIEW
[03.10.16 15:37:52]
»

@mishu: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Țărăncii Române [Dragomirești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058677911758423 sec
    ecranul dvs: 1 x 1