ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, sfântul Sava din Belgrad

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns în Belgrad pe înserate după un drum de 13 ore şi 600 km parcurşi cu o singură pauză mai substanţială de oprire pentru masă în Serbia. Eram aşteptaţi cu meniul gata pregătit la o terasă modestă pe malul Dunării. A costat 10 eu şi a constat dintr-o supă, doi cârnăciori subţiri, cartofi prăjiţi, salată de varză şi pâine. N-a meritat banii comparativ cu preţurile din alte locaţii din această excursie dar ne era foame şi am avut ocazia să ne mai desmorţim niţel. Primul şi singurul obiectiv pe care l-am văzut în Belgrad a fost catedrala Sf. Sava, ridicată în cinstea patronului oraşului. Cetatea n-am vizitat-o pentru că era întuneric, prost iluminat şi nu eram sigură pe ochi şi pe picioare.

Sfântul Sava şi povestea catedralei

S-a născut în familia unui cneaz sârb care a trăit în sec. XII. S-a călugărit din tinereţe la o mănăstire din muntele Athos. Fratele său Simion ajuns rege al Serbiei împreună cu Sava a ctitorit şi înzestrat multe biserici şi mănăstiri ortodoxe. Sfântul Sava a devenit arhiepiscop al Serbiei şi a străbătut în umilinţă toată întinderea ţării propovăduind dreapta credinţă. A trecut la cele veşnice în 1236 la Târnovo şi moaştele sale au fost readuse în Serbia. În timp, a ajuns cel mai venerat sfânt din Serbia şi Muntenegru datorită contribuţiei sale excepţionale la cultura şi identitatea naţională sârbă. În 1594 dorind să oprească o răscoală a sârbilor care purtau pe steaguri chipul sfântului Sava, turcii conduşi de Sinan Paşa au ars moaştele sfântului pe colina Vracear. De atunci colina a devenit sfântă şi dealungul secolelor care au urmat credincioşii au venit aici să se roage. Ideea construcţiei unei mari catedrale destinate sfântului Sava a apărut încă de dinainte de 1900 dar piatra de temelie a fost pusă abia în 1939. Construcţia a fost abandonată în 1941 în timpul războiului când fundaţia era terminată şi zidurile înălţate la câţiva metri deasupra solului. Au venit comuniştii şi locul unde urma să se înalţe catedrala a devenit parcare, depozit iar parcare. Cu o insistenţă demnă de proiectul excepţional care urma să ia viaţă, biserica sârbă a cerut autorităţilor prin 88 de memorii depuse între 1958 şi 1984 atribuirea terenului si reînceperea construcţiei. Aprobarea a venit în 1985 iar sfinţirea a avut loc în 2004.

Prima impresie

Din locul unde a oprit autocarul pe platoul Vacear se ridica în faţa noastră în mijlocul unui parc o construcţie foarte impunătoare placată cu marmoră şi granit. Este cel mai important monument sârb şi în acelaş timp cea mai mare catedrală ortodoxă din lume depăşind-o în dimensiuni pe Hagia Sofia din Constantinopol şi Iisus Mântuitorul din Moscova. Cu toată măreţia ei, proporţiile şi forma aleasă cu cupola rotunjită aşa cum am văzut şi la bisericuţele mici din Santorini şi din toată Grecia este prietenoasă şi îţi inspiră încredere spre deosebire de catedralele catolice la care turlele săgeată împung cerul şi te fac să te simţi mic şi umil. Stilul arhitectonic este bizantin cu elemente sârbeşti. Fiind ridicată pe o colină şi datorită dimensiunilor impresionante, se vede din toate punctele de acces în Belgrad. Construcţia ei a durat 65 de ani, între 1939-2004, cu întrerupere de 17 ani în timpul şi după război. Interioarele nu sunt finisate, lucrul în mozaic fiind scump, migălos şi înaintând mai greu decât în frescă. Construcţia catedralei s-a făcut exclusiv din donaţii fără participare de la buget.

Dimensiuni

Pentru a detalia proporţiile trebuie ştiut că are o înălţime de 70m, axe de 81 respectiv 91 m. Crucea aurită de deasupra catedralei are 12m, punctul cel mai înalt al întregii construcţii fiind de 134m de la sol. Suprafaţa desfăşurată este de peste 7500mp din care la parter 3500mp, la etajul unu trei galerii de 1500mp, la etajul doi una de 120 mp, în clopotniţă o galerie de 500 mp, sub cupola 400 mp şi la subsol încă o biserică de 1800 mp. La subsol într-o criptă se păstrează părţi din veşmântul Sf. Sava. Capacitatea catedralei este de 10000 credincioşi la parter iar dacă se ocupă şi galeriile, 12000 persoane. În spaţiul pentru cor pot intra 800 cântăreţi. Domul din beton are o greutate de 4000 t, a fost construit împeună cu crucea la sol şi a fost ridicat cu mari dificultăţi tehnice deasupra boltei în cursul a 40 de zile. Sunt 4 clopotniţe cu 49 de clopote de dimensiuni diferite. Cel mai mare clopot are un diametru de 2 m şi greutate de 6 t. Clopotele au fost donaţii individuale particulare, cel mai scump fiind de 110000 dol. Sunetele clopotelor pot fi armonizate electronic în 50 de melodii potrivite fiecărui eveniment bisericesc. Accesul în clopotniţe se face cu liftul sau pe scări. Dacă exteriorul catedralei este finisat, în interior am găsit pereţii drapaţi cu pânze şi înafară de punctul în care se vindeau lumânări, amintiri şi pliante părea că nimic nu era terminat. În realitate stâlpii au mozaicarea terminată dar sunt protejaţi de şantier cu folie. Interiorul este format dintr-o singură încăpere fără stâlpî de susţinere (domul este susţinut de pandantive), arhitectul Nestorovici punându-şi amprenta pe această construcţie unicat. S-au utilizat în 1985 tehnici moderne de calcul şi construcţie fără a denatura proiectul iniţial. Cupola a fost transformată dint-una plată în una rotundă cu acces pe ambele părţi din interior şi exterior. Biserica are 13 cupole, 5 semicupole-scoică şi 5 cupole mici deasupra altarului. Sunt acoperite cu tablă de cupru. Acustica s-a îmbuntăţit prin montarea unor cupe în partea de jos a cupolei, s-a modificat sistemul de protecţie împotriva umezelii, marmura care plachează faţada are un sistem de aerisire pentru a nu dezvolta ciupercă. Pe cupola centrală este montată o cruce de 12m înălţime iar pe cele mici alte 18 cruci, toate aurite. Lumina în catedrală este asigurată de 130 geamuri din care 24 pe cupolă,. Suprafaţa geamurilor este de 875mp. În centrul catedralei va fi amplasat un policandru cu diametru de 30m. Intrarea în catedrală se face prin nouă uşi masive de lemn alb sculptat, cu două canaturi, înalte de 6 m şi late de 4 m. Pardoseala bisericii este terminată şi este executată din plăci de granit colorate sub care se găseşte sistemul de încălzire.

Pictura catedralei

Deşi catedrala a fost inaugurată oficial în 2004, decorarea interiorului bisericii este departe de a fi gata. În interior lucrează zilnic 300 de specialişti în artă bizantină, majoritatea ruşi care au experienţă de la ridicarea catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova. Mozaicul va reprezenta scene religioase din Vechiul şi Noul Testament, din istoria universală şi a poprului sârb. Va cuprinde şi portretele a 572 de sfinţi şi duhovnici printre care şi români. Ca tablouri în mozaic de mari dimensiuni vor fi în cupola mare Iisus Pantocratul, (fiecare ochi al lui Iisus Pantocratul va avea 3 m.), Învierea Domnului deasupra altarului iar în nava centrală Coborârea Duhului Sfânt. Mozaicul va fi lucrat în stil bizantino-sârbesc fără elemente moderniste şi va avea o suprafaţă de 17000 mp. Se prezumează că dacă şi fondurile se vor strange într-un mod adecvat, catedrala va fi finisată şi în interior în 2022. Deşi am văzut şi celelalte două mari catedrale ortodoxe, cea din Istanbul şi cea din Moscova, catedrala din Belgrad este mai impresionantă din cauza amplasării ei pe un deal, într-un parc liber de construcţii şi cu vizibilitate de la mare depărtare.

După ce grupul s-a reconstituit ne-am cazat în hotel Rex pe la ora 11 noaptea.

-va continua-

Bibliografie:

ro.wikipedia.org/wiki/Cat ... ava_din_Belgrad

crestinortodox.ro/biseric ... grad-67462.html

catedrale.cerc.ro/07.htm

taifasuri.ro/taifasuri/re ... ava-din-belgrad

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 16.09.16 16:23:52
Validat / Publicat: 16.09.16 18:14:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA

VIZUALIZĂRI: 6624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Sf. Sava din Belgrad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu [16.09.16 20:01:38] »

@Michi- Un loc care chiar daca mai are pana sa fie gata este totusi impresionant. Va fi foarte interesant cum va arata peste cativa ani. Iar amplasarea ei pare una " strategica" astfel incat sa para si mai mareata.

Felicitari, votat cu foarte mar drag.

calatorul [16.09.16 22:47:34] »

INteresanta cladire si monument, nu stiam de ea, seamana putin cu o moschee si imi aminteste de Sfanta Sofia din Istanbul, pe care eu o asezam pe locul 1 la cea mai mare biserica ortodoxa chiar daca o vreme a fost moschee si acum nu se mai fac slujbe de niciun fel. Multumim, calatorii frumoase in continuare!

bessondm [18.09.16 11:08:00] »

Impresionanta statistica, intr-adevar. Arhitectura insa, nu m-a impresionat. E drept, am vazut-o doar in fuga masinii, in tranzit spre Croatia/Slovenia, cand am ratacit drumul prin Belgrad, neavand GPS.

Mult mai interesanta (si deosebita, totodata) mi s-a parut arhitectura catedralei Alexandar Nevski, din Sofia, pe care am vizitat-o intr-un popas de doua ore in centrul Sofiei (nu stiu daca a facut parte din circuitul dvs).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi [18.09.16 14:12:08] »

@bessondm: Da, am vizitat şi catedrala Alexandru Nevski în ultima zi a excursiei în drum spre Bucureşti.

tata123 🔱 [19.09.16 13:29:38] »

@Michi: Cifre impresionante și ani de muncă... și încă nu e gata.

Să nu uităm că și în România se construiesc astfel de edificii religioase grandioase care se întrec în topuri de „cel mai..., cea mai... ”. Până când va fi gata Catedrala Neamului din București se pare că recordul de cea mai mare catedrală ortodoxă din România e deținut de lăcașul sfințit în 2015 la Suceava: Catedrala „Nașterea Domnului” (65 m lungime, 20 m lățime și 70 m înălțime). În top se află și Catedrala Mitropolitană din Timișoara care prin turla înaltă de peste 90 m deține titlul de cea mai înaltă biserică din România. De asemenea, biserica mănăstirea Săpânța-Peri este înscrisă în Guiness Book drept cea mai înaltă biserică de lemn din lume (78 m).

Michi [20.09.16 10:02:45] »

@tata123: Pe mine m-a impresionat şi catedrala din Bacău la care deasemeni se lucrează de ani de zile dar biserica de la subsol este funcţională. Catedrala are 81m lung., 70m înălţime şi o suprafaţă de 1700 mp.Capacitatea e de 5000 credincioşi.

calatorul [20.09.16 12:08:20] »

@Michi: Biserica ortodoxa din piata de langa hotel Moldova din Bacau e in constructie de vreo 20 de ani. INtre timp in oras si in imprejurimi au aparut o serie de biserici catolice, mai bine finantate, binevenite si acelea. Macar sa mai treaca lumea si pe acolo, nu doar prin baruri si discoteci pline de fum, alcool si lipsite de masura uneori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX [21.03.18 09:28:01] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, alte lăcașe de cult belgrădene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Belgrad]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, calatorul, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, alte lăcașe de cult belgrădene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048192977905273 sec
    ecranul dvs: 1 x 1