ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Autentică viață monahală la Schitul Agapia Veche

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=-XIoVnWeA0M

Schitul Agapia Veche (din Deal) este situat într-o poiană mai greu accesibilă, la circa 2 Km de Mănăstirea Agapia (Nouă, din Vale). Sunt indicatoare, dar mai bine întrebați localnicii. Cam doua treimi din drum se fac prin sat, după care ultima parte continuă prin pădure pe un drum abrupt și rău, neindicat autoturismelor obișnuite. Puteți lăsa mașina în poiana de la marginea drumului principal.

Ceea ce mă atrage pe mine aici este faptul că în contrast cu fastul și poleiala turistică a surorii mai mari și mai tinere, adică a Mănăstirii Agapia, sau a altor mari mănăstiri din apropiere (Văratec, Neamț, Secu, Sihăstria) la Schitul Sihla simt viața monahală autentică. Poate greșesc, dar am vizitat mănăstirile din zona Târgu Neamț în multe rânduri. Din acest punct de vedere situația mi se pare comparabilă cu Mănăstirea Sihla, prezentată aici, locuri unde turiștii NU sunt primiți cu brațele deschise. De altfel, la Agapia Veche este interzisă rămânerea străinilor peste noapte.

Începuturile schitului datează din secolul XIV când sihastrul Agapie, însoţit de câţiva ucenici, zideşte o chilie şi o bisericuţă de lemn. De la acest sihastru şi-au primit denumirea toate locurile de aici, numele însemnând “dragoste creştină” (din grecescul “agapis”). In secolul al XV-lea deja activa aici o mică obşte. In secolul XVI, Petru Rareş, domnitorul Moldovei, ctitoreşte o nouă biserică de piatră pe locul celei vechi dărâmată de o alunecare de teren. Și aceasta cade în ruină datorită alunecărilor de teren, fiind reconstruită în 1680 de Anastasia Doamna, soţia lui Gheorghe Duca-Vodă. Singura clădire care a rămas de atunci este turnul-clopotniţă prin care se face intrarea în schit. Acesta este sub forma unei arcade din piatră pe care stau o chilie şi clopotniţa din lemn. Are şi o inscripţie cu litere slavone din secolul XVII.

Până în secolul al XVII-lea, mănăstirea a avut o perioada de glorie, fiind un important lăcaş de închinăciune şi de cultură. Aici au ucenicit şi învăţat mulţi feciori de boieri şi domni, unii dintre ei ajungând episcopi, mitropoliţi sau domnitori ai Moldovei. Din cauza lipsei de spaţiu şi a terenului instabil, la începutul secolului XVII o parte din călugări se strămută în vale. Ei înfiinţează un nou aşezământ monahal care cu timpul se va impune şi va deveni actuala Mănăstire Agapia (Nouă, din Vale) pe care am prezentat-o în acest review.

Schitul Agapia din Deal (Agapia Veche) rămâne o sihăstrie, un sălaş al schivnicilor bătrâni, iubitori de linişte şi de viaţă aspră pustnicească. Sihăstria de la Agapia Veche a fost un nucleu de credinţă ortodoxă şi de cultura românească în care pustnicii au trăit într-o desăvârşită duhovnicie. Unii dintre ei au fost trecuţi în randul sfinţilor: Agapie Sihastrul, Eufrosin Sihastrul, Evloghie, Pirmen, Vasile, Paisie etc. Aici s-au proslăvit trei sfinţi cuvioşi, Rafail, Partenie şi Ioan de la Râşca, existând datina închinării la sfintele lor moaşte până acum două secole. În curtea schitului se află o a doua biserică din lemn, mai mică, folosită probabil pentru slujbele din timpul iernii. La Agapia Veche, în total şapte biserici au fost ridicate de-a lungul veacurilor, dovedind tăria sufletească a vieţuitorilor schitului.

In anii 1990-1994 pe locul vechii biserici s-a construit noul lăcaş pe o temelie de beton armat bine înfiptă în stâncă şi placată cu piatră. Noua biserică, mai înaltă şi mai încăpătoare, este construită din bârne groase din brad. Are o singură turlă şi o intrare din lateral. Pereţii exteriori sunt acoperiţi cu draniţă şi decoraţi cu un brâu sculptat din stejar. Ferestrele şi uşa sunt decorate cu modele sculptate. In interiorul bisericii, pereţii tencuiţi sunt pictaţi în frescă. Pictura a fost realizată în perioada 1992-1994 de Arhimandritul Vartolomeu Florea şi ucenicii săi de la Mănăstirea Sihăstria. Catapeteasma, din stejar masiv, este frumos ornamentată prin sculptură. Arhondaricul (casa pentru oaspeţi) se află în afara schitului pentru-că este interzisă cu desăvârşire rămânerea străinilor peste noapte în incintă.

De la Schitul Agapia Veche, pe cărări de munte, se poate ajunge la mănăstirile Sihla, Secu şi Sihăstria


[fb]
---
Trimis de Lucien in 07.09.16 12:41:45
Validat / Publicat: 07.09.16 14:43:35

VIZUALIZĂRI: 1556 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Chilii ale măicuțelor la Schitul Agapia Veche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.09.16 18:32:57]
»

Am vizitat și eu prin anul 2007, împreună cu familia, acest schit unic prin trăirea duhovnicească și prin risipa de bunăvoință cu care își întâmpină credincioșii sau doar vizitatorii, oricând aceștia îi trec pragul. Au trecut de atunci, iată, aproape zece ani, dar amintirea mi-a rămas încă vie. Pentru că sfântul lăcaș a fost unul din puținele locuri în care am asistat la Sfânta Liturghie fără ca vreo clipă să-mi zboare gândul la cele lumești. Pentru că aici măicuțele ne-au întâmpinat cu multă dragoste și au stăruit să le fim tovarăși vremelnici, fie și doar la servirea mesei. Pentru că micul cor al măicuțelor din strană m-a impresionat până la lacrimi.

Deși am mai trecut prin zonă în anii următori, n-am revenit niciodată la Agapia din Deal. S-a întâmplat așa, pentru că am ajuns totdeauna după amiaza târziu și n-am uitat de legământul impus de Patriarhul Nicodim la începutul secolului 20, prin care niciun mirean să nu fie primit și nici să nu iasă din incinta Agapiei Vechi între apusul și răsăritul soarelui.

Am scris și eu un review la vremea respectivă (vezi impresii), pe care l-am recitit cu plăcere, impulsionată de articolul tău și încântată că după atâta timp, nimic nu pare a se fi schimbat la Agapia Veche. Mi-ar plăcea să revăd așezământul monahal și să retrăiesc evlavia cu care am fost părtață acolo slujbei Sfintei Liturghii. E într-adevăr un loc unic, care te inspiră în credință autentică!

LucienAUTOR REVIEW
[07.09.16 20:38:47]
»

@mariana. olaru: Impresionante amintirile și ecoul scris. Aceste sihăstrii sunt o lume aparte de care cei cu inima deschisă spre duhul blândeții se pot apropia și gusta vremelnic tovărășia monahilor, așa cum ați ”reușit” voi. Pentru ceilalți, curioșii de ocazie, așa cum am scris, este o lume ermetică.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057491064071655 sec
    ecranul dvs: 1 x 1