ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 25.08.16
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 4

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Calator prin Dobrogea

TIPĂREȘTE

Pe 19 August, dimineata, am plecat cu familia in Dobrogea. Aveam de mult timp in minte sa facem un sejur in aceasta zona si cum am cam terminat de vizitat toate zonele situate la o distanta de 200-300km de Bucuresti, am zis sa incercam ceva nou.

Tin sa precizez de la inceput ca inainte de acest sejur, parearea mea despre Dobrogea era aceea ca e un tinut sterp, uscat si plin de praf. Nu stiu de ce credeam asta insa din fericire, peisajele vazute mi-au schimbat radical parerea. Un tinut superb cu multe paduri si verdeata, ca la un moment dat credeam ca suntem intr-o zona montana.

Am planificat sejurul sa dureze 3 zile cu 2 nopti de cazare in Tulcea.

Am citit mai multe site-uri si am hotarat sa vizitam 11 obiective, oarecum grupate in acest sejur.

Ziua 1 - am plecat din Bucuresti dimineata si in drum spre Tulcea am vizitat Padurea Babadag si cetatea Ibida.

Padurea Babadag – padurea este superba insa pt a o aprecia, trebuie sa treceti de gunoaiele care sunt, din pacate, la oricare din punctele de acces. Asta e situatia se pare cu toate locuriel frumoase din Romania, sunt acoperite de gunoaie. La inceput am fost putin speriati cand am vazut gunoaiele insa am zis ca ar trebui sa incercam sa mergem mai departe si sa cautam o poienita pt picnic si bine am facut. In scurt timp am gasit o poienita linistita si am facut acolo picnicul, in liniste si relaxare totala.

Cetatea Ibida (sau Libida dupa unele surse) – se ajunge destul de repede, din drumul principal se face un drum cu pietris de 400-500m. E marcata destul de bine, ca sit archeologic, asa ca daca aveti GPS-ul pornit si urmati si indicatoarele nu aveti cum sa o ratati. Acum referitor la cetate, cred ca e mult spus cetate, sunt mai mult cateva ziduri darapanate ce abia se vad de vegetatia deasa ce le acopera. Cand am fost noi, erau 2 persoaner cu o roaba si 2 tarnacoape care trageau un pui de somn la baza zidului, dar nu pot sa spun daca lucrau la dezgroparea cetatii sau scoteau pietre ca sa le vanda (langa cetate era un morman mare de pietre ce nu parea ca vor fi folosite la consolidarea sitului). Nu se plateste nici o taxa de vizitare;

Tulcea – dupa ce am plecat cu un gust amar de la cetatea Ibida, am luat-o spre Tulcea unde am ajuns catre seara. Am parcat in dreptul garii si ne-am plimbat putin pe faleza. Ca o parerere generala, un oras cu mult potential dar foarte foarte foarte prost administrat. Primaria nu a fost in stare nici macar sa amenajeze cu flori faleza si sa repare pavajul, blocurile gri de pe faleza arata jalnic si imi era mie rusine de putinii turisti straini pe care i-am intalnit. Pacat de miliardele in fonduri europene care zac nefolosite si orasele noastre arata jalnic. Destul de multe gunoaie in zona Garii si parcuri destul de neingrijite.

Daca intrati pe stradutele ce urca spre Monumentul Eroului Necunoscut din Tulcea veti descoperi si cladiri frumoase insa faleza, care e poarta de intrare in oras e o dezamagire crunta, pt mine cel putin. O surpriza frumoasa a fost Acvariul, o cladire noua si moderna ce prezinta peisasje din Delta Dunarii si acvarii cu diferiti pesti.

Ziua 2 – Am decis ca in aceasta zi sa trecem prin Muntii Macinului, Cetatea Dinogetia si Lacul Iacobdeal.

Muntii Macin – din ce am citit se pare ca sunt cei mai vechi din Romania si printre cei mai vechi din Europe. Noi am intrat intr-una din paduri si dupa ce ne-am plimbat putin am facut un mic picnic la iarba verde.

Cetatea Dinogetia – a fost a 2-a noastra oprire dupa cea din Muntii Macinului. Cetatea este imprejmuita cu un gard paraginit de sarma ghimpata si prima impresie pt noi a fost ca este inchisa si nu poate fi vizitata. Insa daca va uitati cu atentie, o sa gasiti o poarta micuta pe care se intra in curtea din fata cetatii. Aici este un paznic in varsta foarte de treaba, care va incerca sa va explice in cateva cuvinte istoria cetatii. Exista si un panou cu descrierea fiecarei zone din ansamblu insa din pacate este foarte ruginit si nu prea se mai intelege mare lucru. Dinogetia arata mai bine ca Cetatea Ibida insa aceeasi nepasare din partea autoritatilor a facut ca tot situl sa fie efectiv inghitit de vegetatie si sa nu prea deosebesti foarte bine diferitele zone ale cetatii. Aveti grija unde calcati pt ca din cauza vegetatiei bogate, unele spatii adanci dintre ziduri nu se vad foarte bine si riscati sa cadeti si sa va accidentati. Privelistea din varful cetatii insa e superba si mai taie din gustul amar lasat de imaginea sitului. Intrarea aici costa 4 lei.

Lacul Iacobdeal – este un lac format in mijlocul cariere de granit de langa localitatea Turcoaia, unde in urma excavatiilor repetate, s-a surpat una din galeriile subterane si astfel un izvor a iesit la suprafata formand lacul. Zona pare una apocaliptica, cu urmele darapanate ale fostei cariere insa lacul este superb, apa avand o culoare verde smarald. Aici se ajunge destul de usor daca urmati indicatiile GPS-ului. Privelistea e superba si puteti urca pe stancile de pe marginea lacului pt a admira intreaga zona. Cand am ajuns noi erau doar 5 masini si cativa tineri care sareau de pe margine si faceau baie in lac. Pe margine lacului, aceleasi problem ca la orice obiectiv touristic din Romania, gunoaiele lasate de asa-zisii turisti cu gratare.

Ziua 3 – Am plecat de dimineata spre Bucuresti insa in drum am facut un ocol ca sa putem acoperi si ultimele obiective de pe lista, Cetatea Enisala, Cap Dolosman si Cetatea Argamum, Cetatea Histria, Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei si Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian.

Cetatea Enisala (cunoscuta si ca Heracleea) – este cea mai bine pusa in valoare pe care am vazut-o in acest sejur. Drumul este asfaltat pana la cetate iar cetatea pare destul de ingrijita cu zidurile exterioare restaurate. Din pacate nu s-a mai continuat munca si la dezgroparea obiectivelor din interiorul cetati si nu exista deloc indicatoare care sa explice ce reprezentau fiecare zona. Privelistea este absolut superba, cetatea fiind situate pe un deal inalt la marginea Lacului Razim. E cea mai frumoasa imagine din tot sejurul si doar pt aceasta si as mai face inca 1 data drumul pana in Dobrogea.

Cap Dolosman si Cetatea Argamum (sau Orgame) – situate pe malul Lacului Razim. Priveliste superba dar cetate aproape inexistenta, arata chiar mai rau decat Ibida unde se mai distingea cate ceva. Aici trebuie sa te uiti cu atentie ca sa poti deslusi cam pe und ear fi fost cetatea in zilele ei de glorie. La fel, balarii crescute peste tot si nici o investitie pt punerea in valoare a cetatii, in schimb un panou care anunta pompos Cetatea Argamum, sit archeologic… asta daca o gasesti. Nu se plateste taxa de vizitare;

Cetatea Histria – situata pe malul Lacului Sinoe, a fost cel mai vechi oras atestat de pe actualul teritoriu al Romaniei. Complexul este foarte mare iar privelistea de pe malul lacului este incredibila, de o frumusete salbatica. Situl este din pacate neingrijit, cu balarii care ascund mare parte din vestigii. Peste tot arata ca un loc parasit desi are un potential fenomenal si restaurata cum trebuie, ar fi un adevarat magnet pt turistii romani si straini. Din pacate nici aici nu prea exista indicatoare care sa explice ce reprezinta fiecare zona a cetatii. La intrarea in complex este si un muzeu cu piese arheologice descoperite la Histria si in zonele din imprejurimi.

Tot la intrarea in complex este si o cherhana, insa unde va sfatuiesc sa mancati doar daca aveti cel putin 1h – 1.30h la dispozitie ca sa asteptati pana vine mancarea. Noi am asteptat 10 min sa primim un meniu, pe care nu l-am mai primit si cand am intebat cat dureaza pana vine mancarea, ni s-a raspuns ca destul de mult si dureaza DOAR 15-20 minut pana ajunge comanda la bucatar. DA, e corect scris 15-20 min sa ajunga comanda la bucatarie, moment in care am decis sa plecam.

Dupa Histria am oprit putin prin Cheile Dobrogei unde am admirat stancile superbe insa nu am zabovit pt ca fiind Duminica, zona era destul de aglomerata cu cei iesiti la gratare.

Ultima oprire am vrut sa fie Manastirea Sf Ioan Casian si Pestera Sf Ioan Casian. Din pacate biserica mica din curtea manastirii era inchisa, nu stiu din ce motiv, iar biserica mare era in constructie asa ca nu prea aveai ce vizita. Peisajul stancos din zona este superb si merita vazut. Am vrut sa ajungem si la pestera insa aceasta se afla cam la 1h30’ de mesr pe jos de la manastire si cum noi eram si cu fetita pe care o ajunsese oboseala dupa atata vizitat, nu am mai putut merge.

Ca o concluzie va recomand sa vizitati Dobrogea, noua ne-a deposit asteptarile in totalitate cu peisajele sale superbe. Incercati sa va bucurati de natura si sa ignorati, pe cat posibil, urmele trecerii unora dintre semenii nostril, ceratati cu bunul simt, si indolenta crasa a autoritatilor ce administreaza aceste locuri.

Drumurile sunt bune spre foarte bune asa ca nu aveti de ce sa va faceti grji pt masini.


[fb]
---
Trimis de tzicul in 30.08.16 14:18:19
Validat / Publicat: 30.08.16 15:00:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1560 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tzicul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.08.16 14:24:57]
»

Foarte bun review de debut, merită remarcate - atât debutul, cât şi articolul.

@tzicul: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 23&ridAnt=72933

elviramvio
[30.08.16 15:17:27]
»

@tzicul:

Frumoasa tema pentru un prim articol, felicitari! Dobrogea este interesanta, bogata in istorii, un pamant pe care s-au asezat multe natii si pe care inca-l regreta sau doresc unii. A fost pentru mici perioade de timp pamant stapanit de Mircea cel Batran, a trecut la bulgari impreuna cu parte din Tara Romaneasca dar s-a intors la noi de ceva vreme si speram sa ramana mereu. Si are niste legende superbe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tziculAUTOR REVIEW
[30.08.16 15:45:04]
»

@elviramvio: Multumesc, Dobrogea este intr-adevar o destinatie superba pentru un sejur.

Radu Tudoran
[30.08.16 18:10:29]
»

Si eu am facut o tura, mai scurta, prin sudul Dobrogei. Peisaje frumoase, drumuri rezonabile (atat timp cat ramai pe asfalt .

De Dinogetia mi-aduc aminte cum arata acum mai mult de treizeci de ani. Fara paznic, dar la fel de uitata. De timp si de autoritati. Au totusi un farmec deosebit atunci cand sunt in parasire.

De Ibida si Argamum nici nu auzisem, spre rusinea mea. Promit sa studiez problema in urmatoarea jumatate o ora, sa mai spal din ignoranta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Radu Tudoran, tzicul
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042619228363037 sec
    ecranul dvs: 1 x 1