ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 8, 12, 15

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
40.83%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Palatul Culturii din Iași - după peste 3 decenii, deocamdată o dezamăgire

TIPĂREȘTE

La 3 decenii și ceva de la prima vizită la Palatul Culturii din Iași - vizită care la acea vreme, copil fiind m-a fascinat, mi-am dus mândru ca un cocoș familia să vadă obiectivul. Le-am povestit încântat că au ce să vadă, nerăbdător după câțiva ani de așteptare a redeschiderii muzeului. Conștiincios am tras un prewiew relativ rapid pe siteul instituției neremarcând decât că s-a redeschis, tarifele (care păreau din start cam mari) și faptul că avea (și) câteva expoziții temporare.

Este de remarcat că nu mi-am pus nici un moment problema că avea doar câteva expoziții temporare active (motiv pentru care am scormonit tot siteul instituției la reîntoarcere, remarcând în final budite câteva lămuriri discrete și nu foarte clare, în acest sens, pe unele dintre paginile ceva mai greu accesibile). De asemenea, nu am remarcat pe siteul instituției să să spună că vizitele la turnul cu ceas se fac doar cu programare, doar câte 7 turiști pe oră și că sunt mari șanse cam de la prânz să nu mai prinzi nici un loc. La fel, la intrare nu era nici un anunț (pe care să-l fi văzut) care să explice că redeschiderea s-a făcut numai pentru câteva expoziții temporare și că expozițiile de bază sunt ținute sub cheie, după cum nu am văzut vreun anunț care să sară în ochi precum că vizitele în Turnul cu ceas se fac cu programare, etc... etc...

Entuziasmat, am intrat. Casierița după ce ne-a încasat banii (nu înainte), m-a întrebat dacă am mai vizitat obiectivul. Răspunzând afirmativ, de abia atunci a precizat că sunt doar câteva camere deschise la fiecare dintre muzee și că expozițiile de bază vor fi probabil deschise doar în anul 2017... Tot atunci am aflat și de programări.

Am intrat așadar pentru prima dată în Muzeul Științei și Tehnicii, care nu are decât câteva camere active... Neplăcut impresionat, am observat că peste tot erau anunțuri scrise cu litere foarte mari, de genul "nu atingeți exponatele... " suprafața lor însumată depășind cu multe ordine de mărime suprafața explicațiilor (relativ minuscule) de la cele câteva obiecte expuse. În plus, pe pereți se lăfăiau pe o suprafață - identic mai mare cu câteva ordine de mărime în raport cu explicațiile directe, date despre cum să apelezi de pe telefonul mobil cu conexiune la internet un "sistem inovativ... " pentru a obține informații (într-un context în care într-una dintre sălile care semăna cu un tribunal, nu se afla scrisă nici o explicație...)

En fin, hai la Muzeul de Istorie pompos botezat "Al Moldovei"... Acolo ce-i drept chestiile cu "nu atingeți... " sunt mai rare, dar expoziția pare mai săracă.

Am mers la etaj, sperând într-o schimbare. Aici, surpriză! Lipsesc (aproape?) complet anunțurile cu "nu atingeți", în condițiile în care cea mai mare parte dintre picturile (nu foarte multe) expuse sunt neprotejate de vreun geam oarecare. Cu alte cuvinte aici nu era nevoie, să "NU" pui degetele pe suprafața picturilor... În plus într-una dintre săli, explicațiile sunt scrise puchinos, iar pe unul dintre pereți se lăfăie cu mari dimensiuni anunțul despre "sistemul inovativ... " Altă "inovație" pe care am remarcat-o a fost prinderea cu scoci de podea a unor fire de curent care duc la panouri luminoase situate lângă ușile de ieșire din săli, fire care sunt postate pe jos direct în calea ușilor de acces. Deh, vremuri moderne ....!

Conștiincioase însă, anunțurile au revenit (de această dată cantitativ însă în proporții relativ rezonabile, raportate la cele scrise la exponate) în sălile Muzeului de Etnografie - mai ales acolo unde obiectele expuse erau mari și solide (gen teascuri de ulei...)

Una peste alta palatul a fost o dezamăgire, începând de la lipsa de informare, continuând cu prețul exagerat pentru minimul expozițional scos la bătaie, cu explicațiile uneori mai mult decât sumare asociate obiectelor expuse și scrise uneori cu caractere inadecvate pentru ochii celor carea au chiar și mici probleme. Bașca faptul că după atâta timp te-ai fi așteptat ca muzeele să duduie din plin și exponatele să fie "în formă maximă" (de exemplu jilțul lui Lăpușneanu precum și câteva dintre strane nu mai au partea pe care "se șade"...)

Nu am reușit să urcăm în Turnul cu ceas. la ora 14 deja nu mai erau locuri, deși undeva era un anunț că biletele pentru acest obiectiv se dau numai până la ora 16. Am înțeles că ISU nu dă voie la mai mult de 7 turiști să intre în același timp, iar intrările se fac din oră în oră (dar nu pare să scrie nicăieri treaba asta).

Ca să fie treaba completă, plătirea parcării necesită să cauți pe cineva care știe pe unde se face. Există în parcare un anunț cum că această plată se face la automatul situat în ceva punct de informare, dar anunțul nu precizează UNDE se află acest "punct". Am zis că poate nu sunt eu orientat, dar am văzut și pe alții învârtindu-se prin parcare pentru a căuta discretul automat.... Oricum, eu m-am dus rapid la pazniciii de la intrarea în Palatul Culturii, remarcând că a întreba turiștii din parcare unde se află acel automat era o proastă idee, deoarece aceștia habar nu aveau. Revenind victorios cu plata făcută, am găsit la ieșire o cucoană încercând disperată să iasă din parcare, crezând sincer că plata se face chiar la ieșire... Mai puțin amuzant este însă că primul preț pe care îl remarci este de 1 RON/oră (care de fapt e tariful de noapte). Liniștit îți lași mașina în parcare, după care când vine vremea să plătești constați că mai jos scrie că de fapt în timpul zilei e 3 RONI/ora.... Din mașină - în timp ce intri în parcare remarci numai primul tarif - cel mai ieftin (ceea ce nu se întâmplă în parcarea subterană de sub Pallas Mall)... Dacă vii pentru prima dată în zona din fața Palatului Culturii și ți-e mintea centrată pe obiectiv, sunt slabe șanse să remarci prețul real de zi, înainte de a te întoarce să plătești parcarea.

Ca și concluzie:

- expozițiile - actual doar temporare, sunt sărace în exponate și cu un design prost conceput. Senzația pe care ți-o crează o asemenea expoziție este aceea a unei adunături de obiecte mai mult sau mai puțin vechi, puse împreună relativ fără vreo logică prea coerentă.

- lipsa unor explicații suficient de lămuritoare la unele dintre exponate, precum și absența explicațiilor privind cadrul general al expozițiilor sau date specifice despre integrarea exponatelor în contextul epocii, mi s-a părut că sugerează incompetență, ceea ce este mult mai grav. Când mai auzi și că în activitatea de coordonare științifică a muzeelor este implicată și Academia Română, mai că-ți vine să rămâi năuc de lipsa de profesionalism.

- siteul instituției te informează aiurea, prin abundența informațiilor despre colecțiile de bază puse în prim plan ca și cum aceste colecții ar fi expuse, pur și simplu inducându-te în eroare. Informațiile strict necesare nu le capeți prea curând.

- prețul e mare pentru ce vezi acolo, cel corect în acest moment - raportat la alte instituții muzeale publice/ de stat din România fiind undeva la 20 RON pentru toate cele 4 simulacre de muzee (nu 40 cum e acum)

- palatul săracul nu are nici o vină, proasta administrare (precum și probabil lipsa unor alocații bugetare mai consistente) fiind cauza a ceea ce se întâmplă acolo.

- culmea a fost că și la restaurare au fost rasoale. De exemplu la una dintre scări - cea din partea Muzeului de Artă pentru cine vrea să constate, la acoperirea unor defecte mici de mozaic s-a folosit ciment alb... Același lucru l-am văzut și la balustradele dinspre Auchan, în curtea exterioară !

- la faza cu informații despre parcarea din fața intrării în palat, rămânem tot la varză, din moment ce generează turiști năuciți.

- un punct acord totuși, pentru gratuitatea la intrare pe care o au elevii pe perioada vacanțelor.

- un alt punct acord arhitecturii palatului, care a fost singurul lucru fără reproș.

- un alt punct îl acord ambientului exterior, care se datorează operatorului privat care administrează locația Pallas Mall și care administrează corect terenul.

În rest, mai vedem peste 2 ani, poate între timp se va schimba ceva. Este posibil să fiu prea aspru, comparând situația de acum cu amintirile din copilărie, filtrate de informații cu impact negativ, actual minimalizate - de exemplu țin minte și acum faptul că în palat pe atunci era foarte frig și lumina era cam chioară, deasemenea nu sunt foarte sigur că expozițiile puteau fi vizitate și atunci integral. Poate așadar, supravalorizez pozitiv odată cu trecerea anilor aceste amintiri, dar eu unul am plecat acum cu impresia că am luat o țeapă !

P.S. Noroc cu Librăria Cărturărești din Pallas Mall, care după câteva ore de stat în ea m-a făcut ceva mai zâmbăreț (dar deh, zâmbetul mi s-a mai șters un pic atunci când am văzut că de fapt am de plătit la parcare de 3 ori mai mult decât mi s-a părut - din mașină, că am de scos din buzunar...)

P.S. E bine să menționez un punct în defavoarea mea: dacă aș fi venit la un obiectiv nou, aș fi căutat să mă informez mai atent, căutând cu siguranță și opinii alternative.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 29.08.16 00:30:01
Validat / Publicat: 29.08.16 10:11:49

VIZUALIZĂRI: 1211 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [29.08.16 10:08:30] »

@Qvadratvus: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Palatul Culturii, IAȘI" (nou-creată pe sait)

webmasterX [29.08.16 10:08:59] »

@Qvadratvus: Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 92&ridAnt=72844

Qvadratvus [29.08.16 10:23:31] »

Nu am făcut fotografii, dar pot dovedi că am fost acolo cu un scan al biletelor (dacă se pune problema...)

Pentru cine dorește să știe, în incintă angajații palatului spun că se pot face fotografii în camerele cu caracter expozițional, dar nu cu folosirea blitzului.

Poziționare nu e chiar ok, marcajul fiind setat să fie afișat la stradă (în apropiere), deci nu chiar pe palat (care se vede clar la mărirea imaginii, puțin mai spre ora 16 - după părculețul din față)

P.S. Later edit: este posibil ca unul dintre copii să fi făcut fotografii valabile cu telefonul mobil. Dacă merită vreuna, am să le încarc într-o zi-două.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico [29.08.16 16:17:02] »

@Qvadratvus: Si eu mi-as dori sa vad niste fotografii. poate cautati in telefonul copilului.

Acum vreo 3 saptamini am fost intr-o vizita fulgeratoare la Iasi si imi pare rau ca din cauza evenimentului nefericit la care am fost nevoiti sa participam, nu am avut cum sa mergem si la Palatul Culturii.

Daca stau sa cotrobai printre amintiri, sint sigura ca tatal meu ne-a dus in vizita la Palat pe vremea cind nici nu cred ca incepusem scoala, de aceea nu imi amintesc nimic altceva decit ca era frig si ca tatal ma intreba vroiam sa ma urce pe statuia unui cal din fata cladirii ca sa imi faca poza. Cum nu am o astfel de poza, cred ca intrebarea a fost doar o gluma.

Qvadratvus [29.08.16 23:03:06] »

Cu siguranță că a fost o glumă. Calul e... cam la înălțime...

P.S. Sincer, m-a ofticat cel mai mult a fost că după atâția ani de reabilitare, situația e cum este. Recomand pentru comparație Muzeul de istorie din Turda (văzut de mine acum câteva săptămâni), unde într-un oraș care nu e centru de județ și cu o populație de 7-8 ori mai mică, muzeul - după reabilitare este o adevărată bijuterie. Ăștilalți - aflați într-un centru regional, cu ditamai șandramaua la dispoziție și guvernați de instituții cu pretenții, fac însă ce fac...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053028106689453 sec
    ecranul dvs: 1 x 1