72838 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Hampton Court Palace

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
28.08.2016
DE
Avatar doinafil
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 12.11.15
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 4 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Londra – În vizită la Hampton Court Palace


Când am primit invitația de-a merge la Londra pentru câteva zile, în prima decadă a lunii mai 2016, nu-mi venea să cred ca voi avea șansa de-a vizita orașul pe care, cu multă vreme în urmă, mi-am dorit să-l văd. Citisem în adolescenţă câte ceva din scrierile clasicilor literaturii engleze şi din acele cărţi am aflat de Westminster Abbey, Trafalgar Square, Turnul Londrei, Tower Bridge, despre vechiul Big Ben, din lateralul Parlamentului englez, situat pe malul Tamisei şi despre multe alte clădiri din centrul Londrei.

M-am gândit că şansa mi-a fost dată, poate, ca o recompensă a pierderii avansului pe care l-am plătit, în urmă cu vreo trei ani, unei agenţii „ţepuitoare”, atunci când am vrut să vizităm Londra. (Uite că Dumnezeu nu doarme, mi-am spus, şi că - pentru echilibrul necesar micului meu univers, - îmi oferă acest cadou!).

La aeroportul Heathrow am fost aşteptaţi de prietenii noştri care ne-au făcut invitaţia. Am mers, apoi, cu autoturismul lor, aproximativ 15 km. până în zona West Molesey, unde locuiesc ei, undeva în sud-est-ul Londrei. Casa, tipic englezească, cu intrare direct din stradă, are un parter şi un nivel, cu dependinţele necesare fiecăruia, iar în spatele casei, cu ieşire directă din living room printr-o uşă mare, glisantă, montată într-un perete realizat din geamuri, se află o grădină destul de mare care, cu pomii înfloriţi la acea vreme, părea un mic paradis. Ei singuri o îngrijesc şi au reuşit să creeze o oază de linişte, relaxare şi frumuseţe, cu păsărele care cântă di zorii zilei şi până spre seară. Vecinii prietenilor noştri au şi ei în spatele caselor lor grădini ca cea în care ne-am relaxat, înainte de cină. Ce-mi place mult la casele tipic englezeşti este că, în majoritatea lor, nu sunt prea înalte, nu au mai mult de unul sau două nivele., că au multă vegetaţie în faţa intrărilor şi că au (sau nu) câte un mic gărduleţ viu care împrejmuişte zona privată.

În dimineaţa zilei următoare, după micul dejun pe care, cu generozitate şi din abundenţă ni l-au oferit, ne-am „echipat” cu încălţăminte confortabilă, cu aparatele foto din dotare şi cu sticle de apă (sau ceai) şi am plecat înspre Tamisa, care este la doar câteva zeci de metri de strada pe care locuiesc ei.

Ne-am propus ca prim obiectiv în prima zi, să vizităm reşedinţa temutului rege Henric al VIII-lea, cel cu şase neveste, Hampton Court Palace, la care am ajuns cam într-o oră, mergând pe jos de-a lungul Tamisei aprox. 2,0 km. Am admirat cu această ocazie vegetaţia de pe ambele maluri ale Tamisei, casele de tip „lacustru”, permanente sau sezoniere, în care locuiau oameni, am făcut fotografii raţelor şi lebedelor graţioase care aşteptau de la noi să le dăm de mâncare. (prietenii noștri ne-au spus că toate lebedele din U. K. sunt proprietatea şi sub ocrotirea casei regale). Tot cu această ocazie am putut admira canotorii, de vârste diferite, care se antrenau la acea oră matinală singuri, sau în grup.

După ce am traversat Tamisa, cu pasul, pe podul din apropierea Palatului am ajunş la intrarea principală, cea de la stradă. Aici ne întâmpină, din vârful stâlpilor principali, dispuşi de o parte şi de alta a porţilor executate din fier forjat frumos prelucrat, un inorog şi un leu. Ambii par a fi păzitori de nădejde pentru eventualii intruşi răufăcători. Intrând în incintă vedem un spaţiu larg, generos, cu o alee principală ce separă un corp de clădire aflat pe partea stângă de spaţiul verde cu gazon, împrejmuit de pomi plantaţi care delimitează curtea palatului de vecina lui, Tamisa.

Precizez că plata pentru vizitarea castelului (15 lire/pers.) se poate face pe loc, sau în avans, on-line. Noi am făcut în avans toate plăţile pentru că am avut câte o mică reducere la fiecare obiectiv vizitat şi pentru că, pensionari fiind cu vârsta de peste 60 de ani, am beneficiat, de asemenea, de o reducere de aprox. 2 lire de persoană. Astăzi, palatul este deschis pentru public și este ușor de ajuns la el. Trebuie luat trenul de la gara Waterloo, din centrul Londrei până la stația de cale ferată Hampton Court, în East Molesey, capăt de linie. Trenurile circulă la fiecare jumătate de oră.

Câteva cuvinte despre acest loc cred că sunt necesare pentru cei interesaţi să-l viziteze. Cândva, înainte de 1338, aici s-a aflat centrul unui aşezământ impunător, înconjurat de o mare fermă agricolă. Acestea constituiau baza creată pentru a aduna fondurile necesare cruciaţilor din Ordinul Cavalerilor Sfântului Ioan, din Ierusalim.

De-a lungul a câteva secole familiile bogate şi puternice ale vremurilor acelea, devenite proprietare, au modificat construcţia în funcţie de cerinţele sau gusturile lor. Chiar dacă aceasta s-a mărit, ca suprafaţă construită, devenind un palat, amprenta predecesorilor nu s-a şters în totalitate şi, chiar dacă stilurile arhitecturale s-au amestecat, palatul are o frumuseţe de ansamblu şi un farmec medieval aparte.

În anul 1514 palatul a devenit proprietatea lui Thomas Wolsey, Arhiepiscop de York, favorit şi prim ministru al cabinetului regelui Henric al VIII-lea. Acesta a reconstruit corpul principal pentru a deveni nucleul actualului palat. Acesta, nucleul, este împărţit în trei curţi interioare, zidurile care le înconjoară, pe fiecare în parte, constituind conturul întregului palat.

Pentru a vizita palatul a trebuit, mai întâi, să trecem prin poarta principală, impunătoare şi frumoasă, străjuită de patru turnuri medievale ce susţin arcada de acces în Curtea de bază. Aceasta este cea mai mare şi din ea se putea ajunge, prin intrări separate, spre cele patruzeci şi ceva de camere pentru oaspeţi.

În cea de-a doua curte am intrat printr-o poartă ce se află pe acelaşi aliniament cu prima, poartă cu arcadă, deasemeni, susţinută numai de două turnuri. Aceasta se numeşte Curtea Ceas. Intrând în curte am putut vedea deasupra arcadei, încrustat în zid, sigiliul lui Thomas Wolsey şi, ridicând privirea mai sus, ceasul astronomic care dă şi numele curţii, construit în 1540 pentru Hernric al VIII-lea. Ceasul este, încă, în funcţiune şi indică ora din zi, (soarele), sau din noapte (luna), fazele lunii, luna din anotimp, trimestrul anului şi data. La fel de remarcabile şi decorative sunt şi coşurile de fum, de marimi diferite, construite din cărămidă roşie (stil din perioada dinastiei Tudor), diferit și, totuși, armonios ornamentate. Din această curte, după anul 1525, atunci când regele devine invitatul lui Thomas Wolsey la Palat, se putea accede spre apartamentele cele mai bune, rezervate regelui şi familiei sale.

Spre cea de-a treia curte am intrat tot printr-o arcadă străjuită de două turnuri. Aceasta este mai mică şi se numeşte Curtea fântânii, deoarece, în mijlocul ei, se află un bazin circular, nu prea adânc, în care se revarsă o fântână arteziană.

In stânga curţii cu fântână, la nord de aceasta se află Chapel Court Garden, curtea capelei, ceva mai mică decât celelalte, pe care, din păcate, n-am mai avut timp s-o vizităm.

Toate cele trei curţi interioare sunt înconjurate de colonade cu capiteluri în stilurile clasice italiene sau de coloane cu arcade. Ambiţia lui Wolsey a fost să construiască un Palat care să rivalizeze cu arhitecturile palatelor europene din a doua şi a treia decadă a sec. al XVI-lea, drept pentru care a apelat la arhitecţi şi la un mic grup de meşteri italieni. A vrut să arate ambasadelor străine de la acea vreme că prim ministrul regelui Henric al VIII-lea, Arhiepiscopul de York, se află la acelaşi nivel de putere şi bogăţie cu oricare Cardinal de la Roma. Amestecul de stiluri arhitectonice (gotic, renascentist italian, spaniol) s-a realizat de-a lungul a treizeci de ani şi nu a stricat deloc frumuseţea întregului ansamblu, ba, dimpotrivă, armonia „respiră” la fiecare pas.

Tot ansamblul descris mai sus are anexate pe latura de nord alte corpuri de clădiri, ce constituie dependinţele palatului şi anume: atelierele de tâmplărie, bucătăriile (de peşte sau vânat), cămările de păstrare a vinului, etc. La toate aceste dependinţe se poate ajunge fie din prima curte, cea de bază, fie prin poarta amplasată puţin mai în faţă şi în stânga intrării principale în palat, cea denumită Seymour Gate. Bănuiesc că a fost denumită aşa după numele soţei favorite a regelui, cea pe care el a iubit-o, se pare, mai mult decât pe celelalte cinci, cea care i-a şi dăruit fiul pe care și l-a dorit atât de mult ca urmaş la tron. Fac o mică dizertaţie şi spun că: fără ca să cunosc meritele expansioniste şi de arme, sau de înflorire a statului englez din acea perioadă, eu cred că renumele temutului rege Henric al VIII-lea se datorează şi faptului că a fost căsătorit de şase ori şi că pe două dintre soţii, acesta le-a decapitat. De prima soţie –Catherine de Aragon- a divorţat după 20 de ani de mariaj pentru că ea nu i-a dăruit decât o fiică şi nu un fiu, pe care şi-l dorea; a urmat Anne Boleyn, soţia care i-a dăruit o pe fiica ce urma să devină regina Elisabeta I-a a Angliei. Chiar dacă a iubit-o pentru frumuseţea şi inteligenţa ei, regele n-a pregetat să o decapiteze, acuzând-o pe nedrept, în urma unor intrigi, de adulter; motivul real a fost, de fapt, că nici ea nu i-a născut un fiu. (pentru cei care vor să ştie mai mult despre acest mariaj, le recomand să vadă filmul „Ana celor 1000 de zile”). A treia soţie, Jane Seymour, logodnica care a fost considerată de rege adevărata lui soţie pentru că i l-a dăruit pe prinţul Edward al VI-lea. Din păcate aceasta a murit de moarte bună, cum se spune, la numai un an după naştere. De cea de-a patra soţie –Anne de Cleves– care era prea puţin pe gustul regelui, divorţează imediat. Pe cea de-a cincea soție, Catherine Howard, a decapitat-o pentru că i-a rănit orgoliul masculin după ce aceasta s-a dovedit a fi adulteră. În sfârşit, ultima soţie, – Katherine Parr - i-a supravieţuit regelui, fără a lăsa urmaşi.

Thomas Wolsey n-a apucat prea mult timp să se bucure de palatul său. Uneltirile duşmanilor lui, ajutaţi chiar şi de rege prin intrigi de culise, îl fac pe acesta să piardă prestigiul de a fi favorit al regelui, căzând în dizgraţie. Ca să nu fie alungat de la Curte îi face cadou Palatul lui Henric al VIII-lea care devine, astfel, proprietarul absolut al domeniului.

Despre vizitarea interiorului palatului pot să spun că mi-aş fi dorit să alocăm mai mult timp pentru a putea admira pe îndelete toate sălile prin care am trecut. În toate încăperile am admirat mobilierul din lemn sculptat, tapiţeriile ce îmbracă suprafeţe mari de pereţi, am admirat tablouri sau plafoane. Între toate acestea am remarcat un spaţiu foarte mare şi înalt care mi-a plăcut în mod deosebit, deoarece încăperea este, în întregime, foarte frumos alcătuită. Partea de jos a pereţilor până la parapetul ferestrelor este îmbrăcată în superbe tapiţerii, bine păstrate sau restaurate. Ferestrele largi, înalte, cu arcade în partea de sus, au pe fiecare ochi de geam (şi nu sunt puţine) vitralii fine, frumos colorate, care lasă lumina de afară să pătrundă în interior. Însă „piesa de rezistenţă” a acestei minunate încăperi o constituie plafonul înalt, susţinut de grinzi masive din lemn sculptat, care sunt aşezate în arcade, de-a lungul şi de-a latul încăperii, pe trei nivele. Am aflat mai târziu că acest spaţiu se numeşte The Great Hall.

Aceasta nu este singurul loc care se evidenţiază. Mai sunt multe altele din apartamentele regale, şi nu numai. Mi-ar trebui mult timp să scriu despre tot ce m-a impresionat. Nu pot, totuși, să nu pomenesc despre scara interioară ce duce spre apartamentul lui William al III-lea, situat la parterul și etajul palatului, pe latura de sud. Când am ajuns aici respirația, parcă, mi s-a oprit. Atât plafonul cât și toți pereții scării erau pictate într-un fel în care personajele de pe plafon „alunecau” spre pereți. Efectul vizual scontat de pictor, și-a făcut din plin efectul lăsându-ne, cum se spune, cu gura căscată. Poate că după ce veţi privi fotografiile postate, îmi veţi da dreptate. Pentru că timpul ne presa am ieşit în curtea cu fântână şi, de aici mai departe, spre imensele suprafeţe ale grădinilor ce înconjoară şi întregesc renumele binemeritat al Palatului.

Am putut admira măiestria grădinarilor care au tuns coroanele a sute de copaci în formă conică, permiţând un moment de răgaz pe băncile din apropierea lor. Grădinile domeniului Hampton Court ce înconjoară palatul au devenit arhicunoscute nu numai prin frumuseţea lor care, după opinia mea, poate rivaliza cu cele ale palatului parizian Versailles, dar şi pentru suprafaţa apreciabilă pe care o au.

Am mers, apoi, pe gazonul semicircular ca să facem poze unor caleşti ce păreau că ne aşteaptă pe noi să le ocupăm. În aria semicirculară din spatele palatului - (mai târziu am aflat că se cheamă Grădina de ceremonii), am admirat fântâna arteziană din mijlocul ei, cu multe jeturi de apă ce se întrepătrundeau într-un mod armonios. Pentru că timpul ne presa am mers spre o poartă de acces, montată într-un gard de fier frumos prelucrat, spre alte grădini, mai mici, care se află la sud de reşedinţa principală. Acestea se remarcă printr-o frumuseţe a straturilor de flori, care sunt intercalate printre arbuşti tunşi în aşa fel, încât să dea efectul unei broderii multicolore. Simetria joacă aici un rol hotărâtor pentru estetica grădinilor. Fiecare din cele trei grădini, de mărimi şi forme diferite, au câte o fântână arteziană care, asemeni celei despre care am vorbit anterior, completează armonios peisagistica.

La capătul plimbării prin aceste grădini ajungem într-un loc care face, pe bună dreptate, una din atracţiile majore ale Palatului. Este vorba despre butucul de viţă de vie din soiul Hamburg de masă, care a supravieţuit veacurilor. Aceasta este o adevărată curiozitate pentru că, în ciuda timpului, rodeşte şi azi. Dovada sper să se vadă în poza ataşată. Se pare că a fost sădită în jurul anului 1768. Datorită protecţiei unei sere s-a dezvoltat şi, dacă este un an bun, poate să dea chiar o producţie de peste 300 kg.

Timpul ne presa, așa că ne-am deplasat spre alte spații pe care doream să le vedem. Am intrat iar pe poarta principală și, din curtea de bază, am pornit spre curtea unde se află anexele palatului. În capătul curții dinspre nord, nord-est se află bucătăria pentru pregătirea peștelui. Pentru prepararea vânatului am văzut că sunt spații generoase, cu vetre din zidărie de cărămidă, așezate de jur împrejurul pereților (într-una din ele chiar ardea un foc, cu lemne). Se vedea, și acum, deasupra vetrelor, amprenta lăsată de foc. Pe una din laturi am văzut multe vase din metal care așteptau, parcă, să fie aprins focul în micile vetre de sub fiecare. În mijlocul bucătăriilor spațioase se aflau mesele din lemn masiv, pentru tranșarea cărnurilor. Pentru păstrarea vaselor din care mâncau erau rezervate spații distincte, mobilate cu rafturi pentru argintărie și pocaluri. N-am mai apucat să vedem, spre regretul nostru, spațiile de depozitare a vinului (sau cidrului).

O altă vizită ce nu trebuia ratată am făcut-o Labirintului, amplasat undeva în partea de nord a domeniului. Se pare că este singura parte a grădinii din partea aceasta care a rămas nemodificată de când a fost sădită, adică de pe la 1700. Din documente am aflat că se întinde pe o suprafaţă de aprox. 1350 mp. şi că are o lungime desfășurată de 0,8 km. Am intrat, bineînţeles, în jocul care, se pare, plăcea tinerilor curtezani, cel cu aflatul persoanei rătăcite pe aleile lui. Am ajuns chiar în centrul lui, unde am și făcut o poză, pentru aducere aminte. N-aş fi intrat, însă, dacă nu ştiam că voi reuşi să ies din el, cu ajutorul omului de nădejde de lângă mine. Nu-mi plac labirinturile, mi se pare o pierdere de timp să încerci să-i parcurgi „aleile” şerpuite (aveam să constat că nu-mi plac şi cu alte ocazii, tot în Anglia).

Ar mai fi fost necesare câteva ceasuri ca să fim mulțumiți pe deplin de vizita făcută aici. Poate că voi reuși să completez cu ce mai trebuia vizitat acum, cu altă ocazie, dacă aceasta îmi va mai surâde.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de doinafil in 28.08.2016 21:54:11

Validat / Publicat: 28.08.16 23:42:18


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3310


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  31700 PMA (din 34 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[29.08.16 05:16:29]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[29.08.16 07:43:54]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Frumos, felicitari!

   Uneori soarta ne joaca feste in rau dar se mai razgandeste si ne da cu plus, s-o iertam, cam asa a fost si, zic eu, cu excursia visata, platita si amanata la Londra dar in final realizata foarte frumos.

   Astept si alte impresii din alte zone ale Londrei, imi place stilul in care scrieti.

   Vacanta frumoasa si vreme excelenta sa aveti!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mishu
[29.08.16 08:53:23]
» mesaj pers

   @doinafil: O vizita minunata si care te face ca pentru ceva vreme sa simti ca faci parte dintr-o alta lume, pe care ne-ai impartasit-o si noua.

   Ne-am plimbat si noi alaturi de tine pe acolo si pot spune ca m-am simtit bine.

   Pozele sunt superbe si prezinta atat de frumos totul incat parca spun "Hai aici"

   Foarte frumos scris, poze minunate, felicitari, votat cu mare drag si astept continuarea impresiilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- doinafil
[29.08.16 11:58:35]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc pentru selectare!!! și... ca să vă citez, vă doresc să aveți o „zi fain! ”

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[29.08.16 12:30:08]
» mesaj pers

   @elviramvio: Bună, Elvira! (sper să nu te superi că mă adresez la pers. a II-a, cred că sunt puțin mai „bătrână”, însă nu acesta este întâiul motiv pentru care o fac, ci pentru că la ultima noastră vedere am simțit că-mi semeni, că gândim la fel, lucru care mi-a dat senzația că ne-am cunoaște de multă vreme). Mulțumesc pentru apreciere!

   Este benefic pentru mine să văd că place și altora ce și cum am scris! Te pup și... să auzim de bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- doinafil
[29.08.16 12:53:05]
» mesaj pers

   @mishu: Mulțumesc frumos pentru cuvintele de apreciere și pentru că, măcar cu gândul imaginar, ne-ați fost alături!!!

   Promit (se spune că nu e bine să promiți, însă chiar am să mă țin de promisiune) că atunci când mă voi întoarce din excursie voi citi și postările făcute de Dvs. tră! Un gând bun de la mine și... excursii viitoare reușite!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[29.08.16 13:24:04]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Varsta sufletului conteaza, e drept ca uneori al meu greseste si trece la categoria "minori" dar are grija o articulatie sa-l trezeasca.

   Astept vesti dupa vacanta, sa fie dupa sufletele voastre!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster26
[01.09.16 09:16:17]
» mesaj pers

   @doinafil: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

   ===

   Mutat în rubrica "Hampton Court Palace, LONDRA" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[01.09.16 22:20:30]
» mesaj pers

   @webmaster26: Este foarte corect locul indicat. Sa aveți o zi fain!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Michi
[23.09.16 21:13:42]
» mesaj pers

   A trebuit să citesc London Eye ca să mă întorc la Hampton Court pe care nu l-am văzut. Foarte bun şi documentat review. Îmi pare bine că aţi făcut această vizită şi Dzeu v-a recompensat de banii pierduţi. Veşnica problemă. Nu poţi ţine pasul cu toate reviewurile bune care se scriu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[24.09.16 00:28:28]
» mesaj pers

   Este foarte adevărat, mama Michi, nu putem ține pasul cu tot ce se postează pe AFA, și este păcat! Cred, totuși, că este un lucru bun că încercăm, măcar din timp în timp, să citim și să postăm câte ceva din ce-am văzut.

   Mulțumesc pentru aprecierea (și a) acestui articol care, recunosc, mi-a luat ceva timp să-l scriu.

   Vă doresc să ajungeți să vizitați Hampton Court, este un loc care merită, cu prisosință, să fie vizitat!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2016] 1. Dimineața la antrenament cu schiful, pe Tamisa. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782311">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782311"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782311">Şterge vot</a></div><span id="v9782311" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782311)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782311Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782311MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2016] 1. Dimineața la antrenament cu schiful, pe Tamisa.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2016] 2. Impunătoarea intrare pe domeniul Palatului. Leul și inorogul par a fi cerberi, pentru nepoftiți. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782312">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782312"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782312">Şterge vot</a></div><span id="v9782312" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782312)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782312Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782312MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2016] 2. Impunătoarea intrare pe domeniul Palatului. Leul și inorogul par a fi cerberi, pentru nepoftiți.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2016] 3. Arcada mare de acces în curtea de bază. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782314">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782314"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782314">Şterge vot</a></div><span id="v9782314" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782314)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782314Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782314MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2016] 3. Arcada mare de acces în curtea de bază.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2016] 4. Curtea ceasului astronomic. Se pot admira aici și coșurile de fum, frumos și diferit ornamentate. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782315">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782315"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782315">Şterge vot</a></div><span id="v9782315" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782315)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782315Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782315MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2016] 4. Curtea ceasului astronomic. Se pot admira aici și coșurile de fum, frumos și diferit ornamentate.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2016] 5. Curtea mică, cu fântână. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782316">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782316"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782316">Şterge vot</a></div><span id="v9782316" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782316)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782316Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782316MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2016] 5. Curtea mică, cu fântână.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2016] 6. Plafonul superb al Marelui Hol, din grinzi de lemn masiv, sculptate și montate pe trei nivele. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782317">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782317"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782317">Şterge vot</a></div><span id="v9782317" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782317)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782317Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782317MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2016] 6. Plafonul superb al Marelui Hol, din grinzi de lemn masiv, sculptate și montate pe trei nivele.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2016] 7. Ferestrele mari, cu arcade și vitralii. Sub ele sunt tapițerii ce îmbracă, în întregime, toți pereții. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782319">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782319"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782319">Şterge vot</a></div><span id="v9782319" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782319)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782319Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782319MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2016] 7. Ferestrele mari, cu arcade și vitralii. Sub ele sunt tapițerii ce îmbracă, în întregime, toți pereții.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2016] 8. Marea sală de așteptare. Plafonul și tapițeriile sunt de neuitat. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782320">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782320"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782320">Şterge vot</a></div><span id="v9782320" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782320)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782320Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782320MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2016] 8. Marea sală de așteptare. Plafonul și tapițeriile sunt de neuitat.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2016] 9. Eu sunt Regele, luați aminte, pare să ne spună, din tablou, Henric al VIII-lea. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782322">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782322"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782322">Şterge vot</a></div><span id="v9782322" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782322)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782322Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782322MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2016] 9. Eu sunt Regele, luați aminte, pare să ne spună, din tablou, Henric al VIII-lea.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2016] 10. O altă încăpere cu pereții plini de tablouri. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782324">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782324"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782324">Şterge vot</a></div><span id="v9782324" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782324)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782324Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782324MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2016] 10. O altă încăpere cu pereții plini de tablouri.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2016] 11. Scara pictată, ce duce spre apartamentul regelui William al III-lea. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782325">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782325"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782325">Şterge vot</a></div><span id="v9782325" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782325)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782325Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782325MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2016] 11. Scara pictată, ce duce spre apartamentul regelui William al III-lea.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2016] 12. Plafonul pictat din care personajele tablourilor parcă alunecă spre pereți. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782328">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782328"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782328">Şterge vot</a></div><span id="v9782328" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782328)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782328Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782328MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2016] 12. Plafonul pictat din care personajele tablourilor parcă alunecă spre pereți.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2016] 13. Un moment de relaxare în grădina semicirculară din spatele palatului. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782329">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782329"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782329">Şterge vot</a></div><span id="v9782329" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782329)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782329Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782329MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2016] 13. Un moment de relaxare în grădina semicirculară din spatele palatului.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2016] 14. Aleea principală a grădinii de ceremonii. Pomii au, parcă, pălării vietnameze -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782331">Şterge vot</a></div><span id="v9782331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2016] 14. Aleea principală a grădinii de ceremonii. Pomii au, parcă, pălării vietnameze
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2016] 15. Păcat că atelajul nu are cai și vizitiu. Mi-ar fi luat mai puțin timp să văd toate grădinile. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782333">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782333"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782333">Şterge vot</a></div><span id="v9782333" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782333)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782333Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782333MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2016] 15. Păcat că atelajul nu are cai și vizitiu. Mi-ar fi luat mai puțin timp să văd toate grădinile.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2016] 16. Una din grădinile numite private, din partea de sud a palatului. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782335">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782335"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782335">Şterge vot</a></div><span id="v9782335" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782335)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782335Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782335MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2016] 16. Una din grădinile numite private, din partea de sud a palatului.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2016] 17. Altă grădină privată. Am avut norocul să ne putem bucura de coloritul ei. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782337">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782337"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782337">Şterge vot</a></div><span id="v9782337" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782337)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782337Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782337MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2016] 17. Altă grădină privată. Am avut norocul să ne putem bucura de coloritul ei.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2016] 18. Butucul viței de vie sădită în 1768, pare a fi uscat, însă... -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782339">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782339"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782339">Şterge vot</a></div><span id="v9782339" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782339)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782339Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782339MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2016] 18. Butucul viței de vie sădită în 1768, pare a fi uscat, însă...
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2016] 19..... cine privește cu atenție, vede și roadele lui. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782341">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782341"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782341">Şterge vot</a></div><span id="v9782341" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782341)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782341Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782341MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2016] 19..... cine privește cu atenție, vede și roadele lui.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2016] 20. Uuuuf, am ajuns, în sfârșit, în mijlocul labirintului. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782343">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782343"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782343">Şterge vot</a></div><span id="v9782343" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782343)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782343Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782343MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2016] 20. Uuuuf, am ajuns, în sfârșit, în mijlocul labirintului.
foto doinafil [28.08.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2016] 21. Tunsoare spiralată de arbuști, în grădina de trandafiri. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782344">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782344"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782344">Şterge vot</a></div><span id="v9782344" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782344)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782344Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782344MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2016] 21. Tunsoare spiralată de arbuști, în grădina de trandafiri.
foto doinafil [28.08.16]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2016] 22. Butucul de tranșare a cărnii... -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782346">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782346"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782346">Şterge vot</a></div><span id="v9782346" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782346)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782346Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782346MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2016] 22. Butucul de tranșare a cărnii...
foto doinafil [28.08.16]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2016] 23..... și locul de pregătire a ei. În vatră arde focul de lemne. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782348">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782348"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782348">Şterge vot</a></div><span id="v9782348" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782348)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782348Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782348MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2016] 23..... și locul de pregătire a ei. În vatră arde focul de lemne.
foto doinafil [28.08.16]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2016] 24. Vetrele mai mici au deasupra oale și ulcele. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782350">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782350"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782350">Şterge vot</a></div><span id="v9782350" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782350)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782350Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782350MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2016] 24. Vetrele mai mici au deasupra oale și ulcele.
foto doinafil [28.08.16]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2016] 25. N-am degustat nimic din acest butoi. -- foto by <b>doinafil</b> [uploaded 28.08.16] - <span class="allrVotedi" id="av782352">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv782352"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=782352">Şterge vot</a></div><span id="v9782352" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(782352)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f782352Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e782352MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2016] 25. N-am degustat nimic din acest butoi.
foto doinafil [28.08.16]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.160372018814 sec