ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2016
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 24.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 17 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 9 si 14 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuit și cu munte și cu mare 2016 (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Chișinău am plecat spre Orhei. Drum bun, aglomerat doar până la ieșirea din Chișinău. Ne-am oprit pe Cricova în ideea de a vedea cramele, nu se putea decât cu rezervare cu minim 2 zile înainte așa că am luat 2 vinuri din magazinul de prezentare și am plecat.

Drumul până la Orhei bun. În opinia noastră Orheiul pare mai curat și mai ordonat. Din discuțiile cu oamenii am înțeles că primarul ar fi responsabil cu îmbunătățirea nivelului orașului, toți cei cu care am vorbit având cuvinte de laudă la adresa lui. După cazare, am plecat să vizităm Orheiul Vechi. Orheiul vechi este de fapt un Complex Muzeal cum îi spun cei din zonă, aflat pe Vlaea Răutului, la 20 km de Chișinău. Se merge cu mașina până în parcare, la 1 km de obiectivul proriu-zis, de acolo se urcă pe jos. Nu recomand pentru cei care au probleme locomotorii pentru că e de urcat pe un drum relativ abrupt. Nu vreau să parcurg datele istorice pe care e bine să le citiți de pe wikipedia și pe siteul localitatii care descrie foarte bine tot acest complex. Mi se pare aiurea să copiez niște date istorice pe care le puteți citi singuri dacă vă interesează. Vă recomand Orheiul Vechi dacă ajungeți în zonă.

Atât despre complexul muzeal cât și pentru drumul în sine până acolo. Recomandare : treceți prin sate, vedeți oameni, case, locuri. Cu asta rămâi din fiecare loc în care mergi. De multe ori când ne amintim de un loc sau vedem un film sau o imagine dintr-un loc în care am fost, ne vin în minte instant imagini cu acel loc și spunem nostalgic : Mai știi cum erau casele cu porți albastre pe drumul spre Orheiul vechi? Mai știi cum era nu știu care drum când mergeam spre Poiana Largului? Mai știi în cum stăteau oamenii pe stradă în satul X? Scuze eram deja off-topic dar era doar o scurtă pledoarie pentru am merge, a vizita tot ce vă vine în cale, a lua pulsul fiecărui loc. Multe le uităm în viață dar cu aceste amintiri râmănem după ani și ani.

Seara am participat la o degrustare de vinuri la Chateu Vartely Orhei (mai multe cand povestim despre cazare). Dimineața după micul dejun am pornit spre Galați cu gândul că vom ajunge pe la 16 cel mai târziu să putem să vedem puțin și din acest oraș. Traseu: Orhei, Chișinău, Leușeni, Albița, Huși, Bârlad, Galați.

Drumul foarte bun comparabil cu cel pe care am venit până în vamă unde... ne-am blocat aproape 2 ore. Noi eram revoltați că în Borș de când cu problemele cu refugiații se stă. Uneori 15-20 de minute. Am mai ieșit și în afara uniunii europene dar nicăieri nu am avut experiența atât la dus cât și la întors. Am mai stat între Serbia și Macedonia în urma cu câțiva ani mai mult de o oră dar se lucra pe 6 benzi și atitudinea nu a fost de parcă am fi toți infractori. Vă spuneam și de acea amendă dată la intrare pentru că au greșit ei numărul mașinii pe vigneta. Ne-au întors încă o data de la barieră după ce am trecut vama și a trebuit să clarifice problema cu amenda anulată și să ne așezăm din nou la coadă. Așa că am ajuns în Galati pe la ora 18.30, ne-am cazat am mâncat la Casa Gustului. Recomand : mâncare bună, servire bună și rapidă, preț peste medie (în general în concediu nu riscăm la capitolul mîncare cu prețuri mici mai bine luăm pâine și brânză de la supermarket pentru a nu risca o problemă digestivă și a compromite vacanța).

După masă, am intrat la un magazin să facem aprovizionarea pentru a doua zi și ne-am plimbat pe faleza Dunării. La acea oră mare lucru nu mai puteam vizita dar faleza ne-a impresionat plăcut și ne-a făcut să ne gândim la o revenire în Galați. Am fost din nou copii și ne-am dat în legănele de pe malul Dunării, am ascultat muzică de la restaurantele de pe faleză, am jucat șotron .

Galați cu bacul, pe drumul 22 E, în Garvăn am luat-o pe Tulcea prin Văreni iar în Luncavița am luat-o pe 222A spre Nifon prim Hamcearca, Balabancea, Horea. Drumul e bun, peisajul de poveste. De la Horea spre Ciucurova pe 22D și spre Slava Rusă și am ieșit pe E 87, drumul care leagă Tulcea de Constanța. Am urmat centura Constanța și pentru că nu era coadă mare la Agigea am trecut podul vechi și apoi spre Cap Aurora.

În perioada cât am fost la mare, într-una din zile am vizitat Balcicul pe traseul : Mangalia, Vama Veche, Shabla, Kavarna. La întoarcere am luat-o pe 9002 Kremena, Dopla, Zmeevo până la General Toshevo de unde am intrat pe 29 și am intrat în țară pe la Negru Vodă (timp de așteptare în vamă 1 oră). De acolo pe 391 A am trecut prin Cerchezu, Căscioarele, Viroaga, Furnica, Tufani, Șipotele, apoi pe 307 spre Deleni și am intrat în 3 până la Adamclisi unde am vizitat Trophaeum Traiani (link), apoi tot pe 3 am luat-o în direcția Urluia și am vizitat Mănăstirea și Peștera Sfantului Andrei (link). Ne-am întors pe 3 până la Cobadin de unde am luat-o pe 391 spre Osmancea, Mereni, Topraisar. Nu faceți ca noi și nu glumesc. Și nu suntem la primul drum prost. De la Topraisar inițial am vrut să o luăm spre Amzacea și apoi Pecineaga dar ne-am răzgândit și am ocolit spre Movilița, Techirghiol, Eforie și Olimp.

Alt drum pe care l-am făcut în perioada sejurului la mare a la plaja Corbu. Aveți grijă la ultima porțiune de drum până la plajă. Dacă vreți să stați mai mult nu doar să o vizitați să aveți apă, mâncare și să mergeți înainte la toaletă. Nu vă așteptați la sezlong de închiriat și terasă sau restaurant. E doar o tonetă care vinde apă, bere, suc. Știam ce găsim acolo și am venit pregătiți dar e bine să spunem și altora.

În Mangalia am ajuns într-o după-masă, chiar spre seară. Am oprit într-o parcare aproape de Primărie și am trecut să vedem Moscheea Esmahan Sultan, Monumentul Eroilor, puțin Bulevardul Stefan cel Mare, după care ne-am îndreptat spre Portul Turistic și faleză unde ne-am plimbat până spre miezul nopții. Ne-am amintit de vacanțele la mare la Mangalia cu părinții cu bilete de la locul de muncă și am încercat să identificăm locurile din copilărie. Nu am mai fost în Mangalia de când aveam vreo 10 ani .

Tot cam o jumate de zi am petrecut și în Constanța și am început cu Muzeul Marinei, Muzeul de Artă, târgul de antichități de lângă Muzeul de Artă. Masa la Ana și Ion (bună mâncare dar timpul de așteptare luuung... sau foamea o fi fost mare). Am continuat cu o plimbare prin Portul Turistic, o înghețată la o gelaterie, continuare pe jos tot uitându-ne la ambarcațiuni și inventând povești despre proprietarii lor. Am urcat scările să mergem spre mașină, dar din nou ne-a tentat o prăjitură, plimbare din nou aiurea pe străzi, admirat clădiri și... spre hotel.

Drumul spre casă nu prea a avut parte de aventură. Eram condiționați de timp. A doua zi trebuia să fim la muncă de dimineață. Am pornit la 9 din Cap Aurora, traseu A4, București traversare (nu pe centura), Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu (pe care nu îl pot rata chiar dacă ne abatem din drum). Aici am luat masa la Benjamin Steakhouse, o prăjitură la Thurta (le recomand pe ambele - atmosferă plăcută, servire promptă, mâncare și prăji mai deosebite) și am făcut plimbare pe centru. Din Sibiu spre Deva pe autostrada, continuare pe E 79, Brad, Țebea, Hălmagiu, apoi 79 A Gurahonț, Bocsig, apoi 792 A Beliu, Craiva, Olcea, Tinca, Leș, după care am ieșit în E671 spre Oradea.

Cu excepția porțiunii Brad-Deva, porțiune pe care este în lucru și cu semafoare, în rest drumul a fost o surpriză plăcută. Chiar și porțiunea după intrarea în Bihor până la Tinca, care în primăvară era dezastru acum e reparată.

Atenție la localitatea Vârfuri nu o luați pe E 79 spre Beiuș pentru că e în lucru și încă e foarte prost.

Am ajuns în Oradea la 22.30, deci 13.30 ore cu o oprire de aproape 3 ore în Sibiu.

Să nu uitați că și drumul face parte din vacanță. Profitați și de drum nu numai de destinație și nu îl priviți ca pe un rău necesar. Drumul poate fi la fel de important pentru reușita vacanței ca destinația în sine.


[fb]
---
Trimis de Gabise in 26.08.16 09:28:16
Validat / Publicat: 26.08.16 15:22:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 1364 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabise); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Balcic gradină
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

crismis
[26.08.16 19:35:41]
»

@Gabise: Partea a 2-a nu m-a dezamagit, ba din contra! Deci ati ajuns si in orasul meu adoptiv, Galati! Da, faleza e minunata, iar Casa Gustului e unul dintre restaurantele mele preferate; la inceput preparau doar mancaruri vegetariene si vegane (fiica-mea era in extaz!), dar cred ca dadeau faliment daca mai continuau in acelasi stil, asa ca s-au reorientat. Ce admir la ei e ca au pastrat o anume stacheta; de fapt, in Galati sunt restaurante bune si un nou venit pe piata trebuie sa aduca ceva in plus ca sa reziste. Raport calitate/pret absolut corect la ei.

Deasemenea, salut si ideea de a ajunge la mare traversand Dobrogea. Multi con-citadini prefera inca varianta Galati-Braila-Viziru-Harsova-Constanta, ceea ce mie mi se pare super-plictisitor. Dobrogea e un taram aparte, plin de magie!

GabiseAUTOR REVIEW
[26.08.16 20:59:55]
»

@crismis: Multumesc pentru aprecieri! Galatiul e pe lista la o viitoare excursie în zona. Vom programa astfel încât să putem să-l vizităm.

Traversarea Dobrogei a fost de asemeni o experiență foarte plăcută. M-am simțit ca într-o poveste.

crismis
[26.08.16 21:04:35]
»

@Gabise: Cand revii in Galati, da un semn de viata!

mprofeanu
[26.08.16 21:11:05]
»

@Gabise: Frumoasă este și continuarea cu Orhei apoi cu sudul Moldovei, Dobrogea cea veche dar mereu nouă și nu în ultimul rând Litoralul nostru dar și cel bulgar cu Balcic.

Nu am văzut nici Republica Moldova ca să nu zic "Moldova noastră" și nici Litoralul bulgăresc.

Citind reviewuri pe site și văzând poze frumoase zic că am fost și eu acolo!

Votat cu plăcere!

GabiseAUTOR REVIEW
[27.08.16 08:19:39]
»

@crismis: Sigur! Am notat!

GabiseAUTOR REVIEW
[27.08.16 08:42:31]
»

@mprofeanu: Multumesc! Și pentru noi a fost prima vizită în Republica Moldova și la Balcic. Fiecare loc pe care îl vizităm are frumusețea și misterul său. Și cred că e important să luăm cu noi ceea ce e frumos din fiecare călătorie.

Chiar cu riscul de a fi criticată, pentru noi, litoralul românesc a fost o surpriză plăcută. Dacă vrei să vezi, să descoperi ai și aici ce.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Gabise, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05118989944458 sec
    ecranul dvs: 1 x 1