ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2009
    DURATA: 1 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Barsana - frumoasa manastire din lemn

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Mare bucurie am avut cand dupa cativa ani am ajuns iarasi in Maramures. Imi sunt atat de dragi aceste locuri, si oamenii…au un fel de a vorbi care pe mine ma unge pe suflet. M-am oprit la o manastire de maicute; bune, domoale si care stiam ca imi vor da sa mananc ceva atat de simplu, dar care are gustul bunatatii sufletesti; paine de casa si o ulcica cu lapte proaspat. Maicutele de la Barsana, au mereu casele pline de oaspeti; pentru unii au o vorba buna, pentru altii o cana cu lapte si pe altii ii gazduiesc peste noapte.

    Manastirea este foarte veche, cam din sec. XV iar numele ii vine de la un cioban foarte bogat care avea in acea zona mosia.

    Biserica si celelalte constructii din incinta manastirii sunt din lemn de stejar avand temelia din piatra de rau. Mie personal imi plac tare mult bisericile de lemn din Maramures; sunt foarte semete, mi se par a fi cele mai reusite biserici…turlele lor se inalta cel mai frumos spre cer.

    Curtea manastirii este superba, bine ingrijita si la vremea cand am fost eu acolo era acoperita de un covor verde de iarba, de-mi venea sa ma asez pe jos, sa stau si sa admir natura. Dar nu a fost nevoie sa stau pe jos, din loc in loc sunt barne sau bancute pentru “ oasele obosite” ale orasenilor. Maramureseni sunt neintrecuti in a da lemnului forme si utilitati din cele mai diverse…. ii dau parca viata si ce iese din mainile lor merita toata admiratia. Am vazut un taran care sculpta un stalp pentru o poarta; dupa fiecare lovitura cu ciocanul in dalta, manghia lemnul, parca dorind sa aline sufetinta pricinuita lemnului; era o atingere facuta din suflet nu o simpla curatare de aschii.

    Biserica manastirii este foarte intunecata in interior, existand doar mici ferestre. Pictura este facuta cel putin neobisnuit; pe panza, care apoi este acoperita cu un strat de tencuiala, desi ar fi fost mult mai simplu sa atarne pe pereti tablouri cu icoane.

    Cat am stat acolo…. nu ma mai saturam de liniste…totul este calm; oamenii vorbesc domol, natura e linistita si ziua pare mai lunga. As fi stat mult si bine…. asa, nefacand nimic…. doar privind in jur si respirand aerul curat. Cand am plecat ma gandeam ca probabil oamenii de acolo traiesc mai mult, sau daca nu mai mult cu siguranta mai bine, mai linistiti.

    In curtea manastirii, exista si un magazin (maiculele ii spun muzeu, probabil nu suna bine " magazin" intr-un loc sfant), de unde se pot cumpara obiecte traditionale, facute de mestrii sau chiar de maicute; papusi in straie maramuresene, ceramica si lucruri casnice din lemn.

    Admirati pozele si imi veti da dreptate. Si mergeti macar odata in viata …. e minunat.

    Comuna Barsana este cea mai mare din Mararmures si este pe unul din malurile raului Iza, la doi pasi de Sighetul Maramatiei.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 02.03.10 08:27:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BÂRSANA [MM].

    VIZUALIZĂRI: 3700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Manastirea Barsana - una din cladirile din incinta manastirii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 5 voturi)

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    mihaela.popescu
    [02.03.10 13:53:20]
    »

    Am fost acolo de doua ori. Prea putin, avand in vedere energia cu care te incarca locurile, oamenii, slujbele tinute in manastire...Esti, parca, cel mai aproape de Dumnezeu si nu-ti mai doresti sa pleci nicicand.

    Prima data am ajuns fara sa fi stiut de Barsana. Am innoptat la o gazda foarte primitoare, am dormit in paturi inalte si moi, acoperite de paturi lucrate manual, in stil maramuresan, desigur. Poate cea mai odihnitoare noapte

    Dimineata, la plecare, gazda noastra de peste noapte ne-a sugerat sa vedem atelierul de sculptura al unui renumit sculptor- domnul Barsan. I-am ascultat sfatul si nu mi-a parut rau. Micul muzeu din curtea atelierului este plin de lucrari de o adevarata valoare culturala si artistica. Iar cei trei Barsani...OAMENI adevarati. Am aflat taina sculptarii dintr-un lemn si am plecat mai bogati cu trei prieteni.

    Apoi am plecat spre Viseul de Sus pentru o plimbare de neuitat cu mocanita. Minunata experienta !

    Daca nu ati ajuns inca...nu mai amanati. Este cea mai buna alegere pentru cei care au descoperit ca tara noastra este cu adevarat frumoasa!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [02.03.10 19:46:07]
    »

    am atasat aceasta melodie , sper sa va placa !

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [02.03.10 20:47:40]
    »

    Multumesc webmaster13 , este foarte frumoasa si potrivita melodia.

    gregorio
    [23.03.10 21:27:29]
    »

    Am fost la Barsana in aprilie 2009. La plecarea din Moisei, am fost indrumati spre manastire de catre un... politist de frontiera. Ne-a spus ca daca vrem sa vedem ceva superb sa nu ocolim Barsana.

    Facand turul tarii, am zis ca nu avem decat de castigat (eu si sotia). Cand am ajuns am ramas muti de umire. Un asa petec de rai in mijlocul muntilor... peste tot flori... verdele... ireal. Linistea... acoperisurile ce se inaltau incercand parca sa atinga cerul... greu de povestit in cuvinte. Am facut o sumedenie de poze... nu stiu cum sa le arat aici (inca). Nu ezitati sa mergeti la manastirea Barsana. Macar odata in viata.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterXY*
    [23.03.10 21:30:52]
    »

    @gregorio, pentru a le arata aici este suficient sa te postezi pe adauga poza (coloana din dreapta, jos), click...si de aici cred ca te vei descurca (daca nu, mai da un help si suntem prin preajma

    ancamariagadea*
    [23.03.10 21:34:42]
    »

    Minunata aceasta manastire. Intr-adevar, si noi am ramas muti de uimire cand am ajuns acolo. Constructiile acelea inalte din lemn, arhitectura, asezarea cu vedere asupra vaii... impresionant! Un colt de rai! 400 de puncte pentru Diaura

    onuta*
    [22.06.10 10:52:39]
    »

    Minunata! Am fost si noi acolo si va pot spune ca tot ceea ce s-a scris este adevarat. Pot adauga ca biserica nu este inca finalizata, ca are hramul pe data de 30 iunie si ca atunci se strang in jur de 20. 000 oameni si oficiaza slujbe in jur de 60 de preoti. Oamenii vin in straie populare si este un fel de zi a tarinei, se roaga pentru seminte bune, pentru rod, pentru pamant (asa ne-a descris o maicuta de acolo care a facut un pic pe ghidul).

    Muzeul chiar este muzeu la parter si etajul I, la nivelul II, mai mult o mansarda se afla obiecte de vanzare, fotografiatul fiind interzis. In manastire se ofera cazare, masa ptr. drumeti si vizitatori. Sunt 12 maicute si un preot duhovnic, iar principala lor ocupatie este tesutul, facut in special iarna. Biserica are o inaltime de 57 m, a doua dupa cea de la Sapanta- Peri care are 75m si o cruce de 7 m. A fost construita in anul 1993. Toate aceste inf. au fost furnizate de maicuta care ne-a fost un fel de ghid, am gasit-o in pridvorul bisericii (la etaj) pictand icoane cu inca 2 maicute. Magazin de suveniruri si obiecte confectionate de catre ele si de catre mesteri populari se gaseste chiar la intrarea in manastire, nu jos la poarta de lemn, ci chiar la intrare.

    A! sa nu uit, hramul bisericii si deci si ziua tarinii este intotdeauna a doua zi dupa sf. Petru si Pavel, deci anul acesta pe 30 iunie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    vlaval
    [27.08.10 20:53:07]
    »

    Un loc mirific, o feerie care incanta ochiul si sufletul, un mic paradis fermecat in care iuti de toate si de tot, te incarca cu energie si te face sa-ti doresti sa revii chiar din momentul in care cu greu reusesti... sa te desprinzi de acolo!... un loc care te face sa iubesti Romania! (parerea mea) !

    ... nu ma pot abtine sa nu postez si eu niste poze cu toate ca am fost acolo anul trecut!

    magdalena
    [07.11.10 10:20:35]
    »

    Frumoasa manastire si zona, intr-adevar, cred ca e o adevarata reculegere sa petreci cateva clipe aici.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, gregorio, magdalena, mihaela.popescu, onuta*, vlaval
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bârsana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069828987121582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1