ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Atmosfera de vacanta in orasul de langa munti

TIPĂREȘTE URM de aici

Brasovul este resedinta si in acelasi timp cel mai mare oras al judetului cu acelasi nume, fiind situat in Carpatii de Curbura, in cea mai mare depresiune intramontana, Depresiunea Brasov. Masivul Postavaru (Varful Tampa) se inalta ca un zid de protectie impadurit in sudul si sud-estul orasului. Varful Tampa are 960 m, dar desi nu este un munte inalt iti ofera cea mai frumoasa vedere asupra Brasovului.

Primul lucru pe care am vrut sa il facem a fost acela sa ajungem deasupra Brasovului. Am urmat aleile de la baza muntelui, prin padure, dupa zidurile vechi ale orasului pana am ajuns la teleferic. Pretul este de 17 lei pers / dus-intors si traseul nu este lung dar cu siguranta simti un gol in stomac cand urci si vezi strazile din ce in ce mai mici.

Odata ajunsa sus am urmat cararea spre punctul de belvedere al orasului, am trecut si de literele imense suspendate pe munte cu BRASOV si dupa 10-15 minute de urcare usor accentuata am ajuns. Eu am fost in sandale si nu prea a fost ok, aveam impresia ca telefericul ma va lasa exact langa punctul de vedere asupra orasului. Indicat ar fi sa aveti incaltaminte sport pentru ca e putin de urcat.

De sus am vazut un orasel cu strazi ordonate, cu piete pavate si acoperisuri rosii. O imagine de pus in rama. Am vazut ca este un indicator si spre Vf Tampa, asa ca ne-am intors pe acelasi drum si la un moment dat cararea urca in dreapta. Este si marcaj, banda albastra parca. Dupa alte cateva minute am ajuns si am avut un peisaj si mai frumos cu Brasovul. Cu cat mai sus, cu atat mai bine.

Coborand de la teleferic, ne-am indreptat spre centrul vechi. Prima data ne-am intalnit cu Bastionul Tesatorilor si ale lui ziduri groase de piatra. Orasul se vede frumos de aici, de la marginea padurii si avem primul contact si cu Biserica Neagra. E undeva in spate dar nu avem cum sa nu o remarcam. Toata aceasta zona de langa Tampa este frumos amenajata, cu bancute de lemn, cu spatii de joaca pentru copii, terenuri de tenis si foisoare. Am dat si de un izvor cu apa rece la care deja se facuse coada.

Centrul vechi al Brasovului este plin de oameni. Cand spun plin, credeti-ma ca chiar este. Nu am mai fost in Romania intr-un oras mai animat. Nici macar Sibiul nu este la fel de asaltat de turisti. Cladirile in stil baroc inconjoara Piata Sfatului. Aceasta piata era locul unde veneau pe vremuri negustorii sasi si maghiari sa isi vanda marfa. Este foarte frumos contrastul, deoarece cladirile sunt colorate si jucause si ofera farmec pietei. Ferestrele si usile de lemn par la fel de vechi ca si insasi timpul. Turnul Sfatului se inalta falnic in piata si alaturi de el o multitudine de terase si pub-uri umplu spatiul. Veselie cat cuprinde. In Piata Sfatului se organizeaza tot felul de evenimente si targuri. In una din seri niste dansatori ne-au dus in visare pe muzica clasica la lumina felinarelor.

Biserica Neagra este simbolul orasului si este impresionanta. Este realizata in stil gotic si este o veche biserica evanghelica luterana. Si-a luat denumirea de la incendiul din 1689 cand a fost avariata. Pe cat de frumoasa este la exterior nu te dezamageste nici cand intri inauntru. Este imensa, avand o lungime de 89 m, fiind declarata cea mai mare biserica din Romania. Cu arcade si vitralii frumoase, turnul cu ceas, altarul si concertele de orga, cu banci de lemn pe care stai si admiri interiorul minutios realizat. Intrarea este 9 lei/pers sau 12 lei/pers in cazul in care ajungeti atunci cand este concert.

Din Piata Sfatului pornesc strazi mai inguste sau mai late pe care ne-am plimbat cu zambetul pe buze. Sunt pline de flori, cu restaurante cochete, cu tot felul de magazinase, si cu terase la tot pasul. Miros de limonada cu menta sau de kurtos kolacs te imbie dupa fiecare colt. Sunt si magazine de suveniruri, sau expuse pur si simplu in strada.

Turnul Alb si Turnul Negru sunt situate langa centrul vechi si se tin inca bine in picioare. Se afla aproape unul de celalalt, la cateva minute de plimbare. Vechi puncte de observatie ale Cetatii Brasovului, iti ofera ambele puncte de vedere diferite ale orasului.

De pe Tampa se observa orasul in ansamblu, fara posibilitatea observarii de aproape a cladirilor. Dar din cele doua turnuri imaginea e clara, frumoasa si va recomand sa nu o ratati. De la turnuri ne-am plimbat pe racoroasa Strada de sub ziduri, alaturi de un parau pe langa ramasitele cetatii de piatra. Este umezeala si miros de vechi, cu bolti arcuite si padurea aproape.

Poarta Ecaterinei a fost construita pentru a facilita accesul scheienilor in Brasov si este o bijuterie arhitecturala. Se afla intre Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor. Are patru turnulete si bolta turnului este pictata in stilul Renasterii. Nu departe de ea, la cateva minute se afla Strada Sforii, Poarta Schei. Aceasta strada ingusta ca un coridor atrage ca un magnet. Este mereu animata. Latimea variaza intre 1,11 m si 1,35 m si lungimea este de 80 m. Aminteste de Brasovul medieval si am ramas cu o experienta frumoasa atunci cand am traversat-o.

Poarta Schei a fost construita tot pentru scheieni si are trei arcuri. Doua mici, de o parte si de alta, pentru pietoni si unul mare pentru autovehicule. Putin mai in fata, in cateva minute am ajuns in Piata Unirii. Aici lipsesc urmele de asfalt, piatra cubica redand valoarea culturala a orasului. Statuia Diaconului Coresi se afla in curtea Bisericii Ortodoxe Sfantul Nicolae din Piata Unirii. Aceasta biserica domina Scheii Brasovului prin dimensiunile sale. A fost construita in 1292 de catre localnici cu ajutorul Domnitorului Neagoe Basarab. Arhitectura este deosebita, iar in interior se pastreaza elemente specifice bisericilor ortodoxe. In curtea bisericii este inmormantat Nicolae Titulescu, alaturi de alte mari personalitati.

Mi-a placut si Brasovul nou, l-am gasit curat si organizat, cu oameni binevoitori, cu autobuze care circula in toate directiile posibile, cu pensiuni si hoteluri frumoase. Mi-a placut faptul ca si fara gps poti ajunge linistit in toate statiunile din jurul Brasovului, pentru ca indicatoare sunt peste tot. Ce mi s-a parut ciudat in trafic fata de Timisoara de exemplu a fost faptul ca soferii nu prea semnalizeaza si in sensuri taie benzile fara a se asigura. La noi isi luau sigur claxoane pentru asemenea scapari, dar am vazut ca acolo nimeni nu se streseaza cu astfel de detalii.

Brasovul este privilegiat si din punct de vedere al distantei fata de principalele statiuni din zona. Pe o raza de 25-30 km se afla Poiana Brasov, Busteni, Azuga, Predeal, Bran, Cetatea Rasnov, Castelul Peles si multe alte obiective turistice. Le-am amintit pe cele mai importante. Le-am vizitat si noi pe majoritatea dintre ele, singura problema fiind cozile de la intrari de cateva ore de asteptare si soseaua aglomerata dintre statiuni. Dar am fost norocosi si tot timpul era coada de cativa km tocmai pe banda opusa. Am ales bine orele de plecare si de intoarcere se pare.

Una peste alta, mi-a placut acest oras, cred ca merita vizitat, m-as intoarce cu drag. Serile sunt putin mai racoroase si mi-au placut plimbarile prin pietele vechi, cu lumina slaba care facea cladirile sa para mai misterioase si romantice. Se aude muzica pretutindeni si tot ce simti este bucurie. Cred ca oricand vii aici, fie ca e pentru un weekend sau o saptamana, te simti ca in vacanta.

Exact aceasta este atmosfera.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de noi doi in 10.08.16 23:16:06
Validat / Publicat: 11.08.16 00:07:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1519 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 O parte din Bastionul Tesatorilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[11.08.16 09:47:10]
»

Sa-ti mai spun ca am votat cu mare drag acest articol, nu cred ca mai e cazul, cred ca asta stii deja. Brasovul, un oras fermecator si cu ocazia asta m-am mai plimbat inca o data prin locuri cunoscute alaturi de tine. Am revazut Brasovul de sus, Piata Sfatului si Piata Unirii, Biserica Neagra si Biserica Sf Nicolae, strada Sforii, totul te duce intr-o alta lume.

Nu m-as plictisi niciodata daca as tot reveni acolo.

Iar pozele sunt superbe si te-a mai ajutat si natura punandu-le in evidenta.

Felicitari, votat cu mare placere.

noi doiAUTOR REVIEW
[11.08.16 10:30:34]
»

@mishu - Multumesc frumos! Si eu am ramas cu o impresie placuta asupra orasului de sub Tampa. A fost prima ora pentru mine in Brasov. Si acum chiar inteleg de ce e atat de asaltat de turisti din toata Europa.

liviu49
[12.08.16 20:25:07]
»

@noi doi - Doamna Mishu mi-a luat iar caimacul la ecouri, ca la voturi nu am nici-o nadejde. Dar pana la urma trebuie sa gasesc ceva sa apuc si eu o data primul ecou.

Frumos articolul si face parte din genul de prezentari pe care le faceam in calitate de ghid, de asa natura sa trezesc interesul turistilor si sa solicite detaliile care i-ar putea interesa.

De Brasov ma leaga multe amintiri legate de delegatii si excursii in Brasov, sau in zona. Brasovul este locul primului meu loc de munca, la Institutul de Cercetari pentru Material de Constructii si Refractare, pe care l-am refuzat insa, pentru a pleca la Institutul de Proiectari Mehedinti, unde am batut primul tarus la infiintarea Institutului. De Brasov ma leaga prima sticla de Brifcor, cea mai buna bautura racoritoare din Romania, inventata la ILF Brasov. De Brasov ma leaga prima participare la un spectacol al Cenaclului Flacara, in anul 1982, cand cateva zeci de mii de spectatori plangeau la un cantec al lui Stefan Hrusca si recitarea lui Adrian Paunescu. Numele cantecului si a poeziei este „ Ruga pentru parinti „. Daca eu aveam doi copii si un tata, alti spectatori de varsta mea sau chiar mai mari in varsta, erau in aceasi situatie si emotia dusa pana la lacrimi era de asteptat, nu am inteles de ce emotia s-a manifestat la fel si in cazul unor copii de 15 ani. Vinovatii se numesc Adrian Paunescu si Stefan Hrusca. De Brasov ma leaga unul din subiectele lucrarii mele de absolvire a cursului de ghizi in 1969 : Biserica Sf. Nicolae. De Brasov ma leaga prima excursie cu o colega de serviciu, care peste un an mi-a devenit sotie si de atunci nu mai scap de ea, pentru ca multe saptamani a inteles ca meseria mea de ghid, care mi-a placut foarte mult, nu se practica in mijlocul saptamanii, ca delegatiile erau si surse de completare a camarii cu mancare si bautura. Sunt multe amintiri legate de Brasov, unele le-am pus pe hartie, dar nu le-am publicat, de unele imi aduc aminte de cate ori trec prin Brasov si recunosc un loc prin care nu am mai trecut de mult.

Felicitari pentru frumosul demers de imformare si prezentare facut!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[12.08.16 23:26:22]
»

@liviu49: Se pare ca Brasovul e orasul multor premieri in cazul dumneavoastra Multumesc mult pentru voturi! Calatorii placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, noi doi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069643974304199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1