ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

File de istorie - Manastirea Dealu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am plecat de la Manastirea Viforata despre care am scris aici vezi impresii am decis ca avem timp si pentru Manastirea Dealu.

Cronologic Manastirea Dealu este datata inaintea Manastirii Viforata, dar cum in vizita noastra a fost a doua vizitata asa voi si descrie.

Dupa cum ii spune si numele, o sa o regasim pe un deal, fiind situata tot in apropierea orasului Targoviste si apatinand tot de satul Viforata.

Ca si datare, se pare ca Manastirea Dealu exista inca din vremea lui Mircea cel Batran, numai ca acel lacas probabil ca nu a rezistat astfel incat la sfarsitul secolului XV domnitorul Radu cel Mare decide inaltarea unui ansamblu manastiresc din temelie. Lucrarea a inceput cu ridicarea zidului si a clopotnitei, urmand biserica (aceasta fiind pe structura clasica, pronaos, naos si altar) care poarta hramul Sfantului Nicolae.

Marturie privind zidirea bisericii precum si sfintirea ei stau doua inscriptii in slavona, sculptate in piatra si incadrate intr-o dantelarie de pietra si pe care le regasim la intrarea in biserica de o parte si de alta a intrarii. Am gasit in materialele studiate si ce sta scis acolo : “Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşitul Sfântului Duh blagocestivul şi iubitorul de Hristos, înfrumuseţat cu toate învăţăturile drept-credincioase şi încununat cu toate cununile, Io Radul Mare-Voevod, cu mila lui Dumnezeu Domn a Toată Ţara Românească, fiul marelui Vlad Voevod [Călugărul], în anul 7008 [1500], crugul zodiei: 2 al soarelui şi al lunii: 16, temelia: 29, indicţia: 3, mâna anului: 3, a început să zidească şi să înnoiască şi din temelie a ridicat cu toate bunătăţile şi cu mari frumuseţe a înfrumuseţat acest mare hram întru numele sfântului părintelui nostru şi arhierarh, făcătorului de minuni Nicolae din Mira Lichiei, şi a sfinţit-o în acelaşi an 7010, luna D[ecembre] 4 zile, fiind egumen Zaharia. Amin. "

Daca ar fi sa explicam datele asa cum stim noi astazi constructia a avut loc in perioada 26 august 1499 si sfiintirea la data de 4 decembrie 1501. Lucrarile la acest asezamant au fost continuate insa de Vladut Voievod si apoi de Neagoe Basarab care a finalizat si picturile.

Biserica este considerata “cea mai mare necropola domneasca din tara” deoarece adaposteste mormintele mai multor domnitori printre care se numara: Radu cel Mare, Vlad Dracul, Vlad Inecatul, Patrascu cel Bun (tatal lui Mihai Viteazu), Mihai Viteazu (capul lui) si nu numai atat.

Si daca tot l-am pomenit pe Mihai Viteazu, se stie ca aici a fost adus capul lui in 1601 (alte surse spun 1603) de catre paharnicul Turturea, si asezat sub o lespede de piatra de clucerul Radu Buzescu si sotia acestuia.

In 1904 Grigore Tocilescu depune capul lui Mihai Viteazu intr-un chivot din bronz masiv pentru ca in 1912 la solicitarea lui Nicolae Iorga sa se construiasca atat pentru Mihai Viteazu cat si pentru Radu cel Mare cate un sarcofag din marmura pentru cinstirea lor. Insa, in timpul Primului Razboi Mondial capul este scos de acolo si ascuns la Mitropolia din Iasi, apoi anul urmator este dus in Crimeea si readus la Iasi in 1918, De acolo este adus la Targoviste cu trenul regal la data de 25 august 1920 si depus in sarcofag in prezenta Regelui Ferdinand, pe sarcofag fiind asezata o inscriptie a lui Nicolae Iorga. Mai trebuie mentionat ca sarcofagele sunt opera sculptorului Frederic Storck.

Despre trupul lui Mihai Viteazu se spune ca se gaseste inmormantat la Turda, acolo unde acum s-a inaltat un monument (obelisc) care inlocuieste o troita, acest obelisc fiind subiect de controverse privind pozitionarea lui. Zvonurile spun ca si trupul ar fi fost adus la Manastirea Dealu. Nu stiu care este adevarul, pastrez insa opinia celor mai multi care spun ca aici la Manastirea Dealu s-ar gasi doar capul.

Revenind la Manastirea Dealu printre cei care au contribuit la infrumusetarera acestui lacas se afla si Constantin Brancoveanu, care a daruit bani pentru zugraveala peste tot unde era cazul precum si alte constructii, iar pisania de la intrarea in paraclis mentioneaza numele mesterilor (tot cei care au pictat si mitropolia din Targoviste)

Secolul XIX il aduce in fata printre cei care au ingrijit acest loc pe Gheorghe Bibescu care s-a implicat mult in lucrari de restaurare/ constructie

Ca si organizare, Manastirea Dealu cuprinde: Biserica Sf Nicolae, paraclisul, chilii asezate de-a lungul unor coridoare lungi, turnul clopotnita, un muzeu, apartamentul patriarhal si diferite anexe (administrative sau nu)

Intrarea in biserica se face printr-o usa de lemn sculptata, de data aceasta nu mai avem pridvor, intrarea se face direct in pronaos. Pardoseala este alcatuita din placi de marmura, peste care se afla totusi si un covor. Trecerea dinspre pronaos spre naos se face printr-un zid prin care este o trecere de latimea unei usi cu bolta.

Catapeteasca, stranele precum si restul mobilierului sunt din lemn sculptat. Catapeteasma nu este cea originala deoarece in 1610 principele Bathory a pradat aceasta manastire distrugand printre altele si criptele sperand in gasirea unor comori.

Catapeteasma care se gaseste acum aici provine din perioada refacerii acestui lacas de catre Constantin Brancoveanu cu mesterii cu care a lucrat si Mitropolia din Targoviste.

Mai departe am iesit in curte unde plimbandu-ne am vazut si paraclisul (pe care l-am admirat din exterior doar). Acum as vrea sa mai fac o paranteza, citim informatii si asa cum am mai spus intr-un alt articol, folosim cuvinte pe care de multe ori nu le cunoastem. Astfel incat am sa citez definitia pe care am gasit-o:

“Paraclisul (provenind din grecescul para/ ekklh/sia, para ekklisia, lângă biserică), este o biserică de mici dimensiuni, prezentă în orice complex monahal – existând mănăstiri cu două sau chiar trei paraclise. El serveşte ca loc de rugăciune pentru grupuri mici de persoane, ca atare, în paraclisul mănăstirii au loc slujbele din cursul săptămânii la care nu participă multă lume”

Paraclisul pe care l-am intalnit la Manastirea Dealu este inclus in corpul de chilii terminat in 1958, insa a carui pictura a fost realizata ceva mai tarziu in 1975.

Aici este si un muzeu (nu stiu de ce nu l-am vizitat) care desi este mic, am inteles ca adaposteste obiecte de valoare, tiparnite si tiparituri, aici fiind organizat cel de-al patrulea centru tipografic european de litera chirilica sub conducerea lui Radu cel Mare si a calugarului Macarie. Tot aici este pastrata o cruce mare din lemn pretios, sculptata si prinsa in argint aurit, ce a fost daruita de Matei Basarab in 1648.

De asemenea in gradina poate fi admirata o statuie ecvestra ridicata in cinstea lui Mihai Viteazu si de asemenea si la intrare se mai afla o statuie dedicata lui Mihai Viteazu.

Manastirea are o istorie bogata, ceea ce daca ar fi sa reproduc mi-ar mai lua cateva pagini, din ce am aflat insa a fost lagar pentru un detasament de prizonieri turci, scoala de ofiteri, depozit de arme, scoala copiilor de trupe sau chiar un liceu militar.

Am iesit de asemenea (printr-un spatiu de acces) spre terasa care ofera o priveliste frumoasa asupra imprejurimilor.

La plecare nu putem sa nu admiram inca o data acest loc minunat, ingrijit, unde biserica aflata in reparatii arata ca exista oameni carora le pasa de istorie si transmiterea ei mai departe generatiilor urmatoare.

Va invit sa vedeti aceste doua manastiri atat de aproape una de cealalta si atat de legate prin istoria lor si pana ajungeti acolo sa urmariti filmuletul atasat youtube


[fb]
---
Trimis de mishu in 10.08.16 09:54:29
Validat / Publicat: 10.08.16 11:20:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 2360 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Manastirea Dealu - clopotnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.08.16 11:19:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Dealu [Viforâta], TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[10.08.16 12:10:34]
»

@mishu - AmFostSiEuAcolo de vreo două ori și mi-a plăcut ansamblul monastic, dar și peisajul ce se deschide spre Târgoviște din logia mănăstirii. Nu știam că biserica complexului mănăstiresc a intrat în restaurare.

Ioan Slavici și arhitectul Gheorghe Mandrea scriau într-un raport din 1881 despre starea bisericii: Această biserică, zidită cam din același fel de piatră și în același stil ca și cea de la Curtea de Argeș, e după biserica de la Argeș, cel mai prețios monument al țării și totodată mormântul câtorva dintre cei mai distinși Domni. Cu toate acestea astăzi biserica e lipsită de îngrijirea neapărată pentru conservarea unui monument istoric, iară palatul zidit drept reședință de vară împrejurul ei s-a prefăcut în școală de sergenți, adică în cazarmă.

Deci la sfârșitul secolului al XIX-lea starea mănăstirii era precară, restaurări și noi construcții adăugându-se în 1912 și 1958. Acum biserica mănăstirii a intrat într-un binemeritat proces de restaurare, după cum văd în imagini.

mishuAUTOR REVIEW
[10.08.16 12:22:50]
»

@tata123 - Multumesc de vizita si vot precum si de completari. Cat despre comparatia cu Manastirea Curtea de Arges mai citisem si daca ne uitam asemenarile se vad.

Si da asa este, biserica este in reparatii si asta va fi un prilej sa ajung din nou acolo.

webmaster26
[10.08.16 13:24:02]
»

@mishu - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

mishuAUTOR REVIEW
[10.08.16 13:35:10]
»

@webmaster26 - Localizarea este corecta, multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ANILU
[10.08.16 15:14:26]
»

@mishu - În drumurile mele până la Pucioasa, şi au fost multe, mergeam şi la Mănăstirea Dealu.

Este un loc frumos, de reculegere, unde simţi că te linişteşti mai ales când ajungi acolo cu sufletul încărcat.

Din 2007 nu am mai fost, când şi drumurile mele la Pucioasa nu au mai fost decât de trecere spre munte.

Ce amintiri mi-ai trezit.

Pozele ataşate sunt din martie şi nu te-am recunoscut, eu te ştiam un pic blondă.

Toate cele bune.

mishuAUTOR REVIEW
[10.08.16 15:41:34]
»

@ANILU - Draga mea, la cate gafe consecutive am facut eram mai mult decat blonda, asa ca nu mi-a mai ramas decat sa ma vopsesc.

Multumesc de vizita si vot si la buna vedere.

liviu49
[10.08.16 16:15:53]
»

@mishu - Foarte interesant articolul dvs. despre un monument de cult si cultura, pe care am avut bucuria de a-l vizita acum cativa ani, la cursurile de ghizi (se intampla in anul 1969), dar pe care de atunci nu am mai reusit sa-l mai vad. Pentru mine a nimerit in categoria obiectivelor, pe langa care trec de multe ori, in drum spre alte locuri si a caror vizitare o aman mereu, Spunand ca data viitoare voi avea mai mult timp sa le vizitez. Si tot asa aman pe maine, iar acel maine ramane mereu maine. Vazand pozele, am constatat ca, (daca azi am reusit sa votez inaintea dvs. nu mi-a adus noroc), am inceput sa ma hodorogesc (pedeapsa pentru votul mai rapid, cred), pentru ca nu am mai recunoscut nimic din ultima mea vizita. Probabil ca asa se mai intampla.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[10.08.16 16:21:28]
»

@liviu49 - Multumesc frumos de vizita si vot, si pentru mine multe dintre obiectivele dorite sunt amanate cu deja consacratul "Pe maine"

Cred ca ne propunem prea multe si facem doar ce reusim.

Uneori insa ne propunem si abandonam.

Acesta este si motivul de altfel pentru care incerc sa citesc cat de mult pot din articolele postate.

O zi frumoasa in continuare si calatorii dorite cat mai placute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[11.08.16 11:08:05]
»

@mishu -

Cred ca ne propunem prea multe si facem doar ce reusim.

Este copleşitoare senzaţia goanei după timp mai ales când îţi dai seama că fizic nu mai poţi susţine călătorii obositoare. Anul ăsta mai am două încercări legate de valorificarea premiilor de anul trecut: un tur-retur la Timişoara în care am stat câteva luni la o practică acum peste 65 de ani şi de atunci n-am mai vizitat-o şi un circuit de 10 zile în Macedonia- Croaţia. La anu´ om mai vedea, Dumnezeu să ne ţină pe toţi sănătoşi şi eu chiar de n-oi mai umbla atât. să am ce citi...

mishuAUTOR REVIEW
[11.08.16 11:21:04]
»

@Michi - In continuare spun ca esti un exemplu pentru noi toti. Mi-as dori sa ma plimb mai mult insa sunt diversele: copiii cu scoala, deci lucrurile trebuie sa se strecoare, mama cu unele neputinte, deci destinatiile trebuie alese potrivit, vremea. Urmatorii 2 ani sunt chiar putin mai complicati (dar scapam noi), anul viitor cel mare are 2 licente de dat apoi inscrierea la masterat, iar urmatorul an avem bacalaureat si inca o licenta la cel mare, dar asa e mai palpitant.

Drumuri usoare si asteptam noi povesti. Multumesc de vizita si vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cloverina
[22.08.16 10:09:54]
»

@mishu - ați fost la mine acasă, iar eu, cumva, am ratat articolele acestea. Bineînțeles că nu am prea multe lucruri de adăugat la un astfel de articol. Poate doar că este cea mai râvnită mănăstire din Târgoviște și împrejurimi din perspectiva cuplurilor ce doresc a se cununa, fiind aproape imposibil să primești aprobare de la Maica Stareță. Astfel că mirii se cunună într-o biserică de cartier și urcă la Mănăstire ca să facă o ședință foto aparte. Pentru că locul e într-adevăr special.

mishuAUTOR REVIEW
[22.08.16 10:15:45]
»

@cloverina - Multumesc frumos pentru aprecieri, este o zona care mie imi place, mi se pare linistita. Noi am tot mers in zona in urma cu niste ani si acum intorcandu-ne spre casa de la Sinaia prin Pucioasa am avut tristetea de a constata ca unele locuri s-au degradat.

Oricum noi mai dorim sa mai ajungem prin zona deoarece este frumoasa.

Multumesc frumos si pentru completari, o zi frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cloverina
[22.08.16 10:18:04]
»

Să știți că sunt și lucruri care "se mișcă" în oraș. S-ar putea face mult mai multe, dar noi culegem ce e bun și frumos și punem aici pe FB.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, cloverina, liviu49, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dealu [Viforâta]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072873115539551 sec
    ecranul dvs: 1 x 1